**Gıybet Testi**

7.569 görüntülenme · 67 yanıt

Paylaş:
Aşk-ı Hicab

Aşk-ı Hicab

Mübarek Üye · 12.148 mesaj

Allah’a inanan müminler olarak, Allah’ın emirlerini yerine getirmeye, haramlarından kaçınmaya çalışan Müslümanlar olarak, hep birlikte bir test uygulayalım kendimize. Eğlenceli bulacağımız kadar ürkütücü de bulabiliriz bu testi. Ürkmemiz gerekenden niye bu kadar ürkmediğimizi yeni baştan düşünmek için, aşağıda belirtilen cümlelerdeki boşluklara aklımıza ilk gelen ve bir de aklımıza son gelecek/belki hiç gelmeyecek kelimeyi koyalım:

1-“………nin damlasını ağzıma koymam.”
İlk akla gelen kelime: İçki
Şimdi “içki” yerine “gıybet” koyalım.
“Gıybetin damlasını ağzıma koymam” diyebiliyor muyuz?
Bu cümleyi kurarken gönlümüz rahat mı?
İçkinin damlasını ben de ağzıma koymadım, koymamaya çalıştım. Bilerek içtiğimi hiç hatırlamıyorum, çok şükür. Öyle içki sofralarına kurulup da sarhoş da olmadım ömrümde. Eğer içki kadar koksaydı gıybet, eğer birlikte gıybet sofrasına oturup kana kana içenler/doyanlar sarhoş olsaydı, mahallemizin manzarası nasıl olurdu? Kaçımız ayık kalırdı? Ne kadarımızın ağzı gıybet kokardı?

2-“Burası……….li mi?”
O kadar sık sorarız ki bu cümlenin “içki” lisini. İçkili mekânlara girmekten çekiniriz. İçki bulaşığı bardaklardan su içmekten sakınırız. Çocuklarımızı içkili lokantalara sokmaktan utanırız. Peki, hiç şöyle de sorduk mu bu soruyu?

“Burası gıybetli mi?”
Uzaklara gitmeye gerek yok. Belki de evimizde, belki de en çok bize ait olduğunu sandığımız odamızda. Seccademizi serdiğimiz yuvamızda. Çocuklarımızın saçlarını okşadığımız kanepelerde. Az önce namaz kıldığımız caminin bahçesinde, belki de tam kubbesinin altında… İçkiyi yakıştırmadığımız dudağımıza, damağımıza, odamıza, yuvamıza, içmekten daha ağır sonuçları olan gıybeti nasıl yakıştırıyoruz?

3-“Yemeklerimizde…….eti yoktur.”
İlk aklımıza gelen cevap: Domuz
Peki ya, yemeklerimizde…
Ne kadar uzak dururuz domuz etinden… Gördüğümüzde bile iğreniriz. Peki ya, hiç görünmüyor diye, hiç kokmuyor diye yediklerimize ne demeli? Gıybetlerimiz domuz eti kadar iğrenç kokmuyor mu?

4-“……..İslamî usule göre kesilmiştir.”
Cevap: Etlerimiz.
Etlerimiz yerine “sözlerimiz” kelimesini koyarsak ne olur?
“Sözlerimiz İslamî usule göre kesilmiştir.” Gıybet olur mu diye yarıda kestiğimiz bir sohbeti hatırlıyor muyuz? Arkadan çekiştiriyor olabiliriz diye boynunu vurduğumuz bir sözümüz oldu mu? Nefeslerimizin, kardeşimizin ölü etini yemek gibi iğrenç bir eylem için murdar etmiş olabileceğimizden hiç endişelendik mi?

Senai Demirci’nin “Söz Yangını” kitabından alıntıdır.

acem_kizi

acem_kizi

Mübarek Üye · 891 mesaj

Allah razı olsun kardeşim,çok anlamlı paylaşım olmuş
turk8487

turk8487

Kıdemli Üye · 451 mesaj

yüreğine sağlık canım bnm keşke hiçbir zaman kıybet etmedik diyebilsek ama maalesef
diyemiyoruz bende etmemeye çalışırım ama bazen kızdığım insanı konuşabiliyorum
buda kıybet oluyo işte allah kıybet etmekten alakoysun bizleri
inşallah
selam ve duayla kal canım
cakdoc

cakdoc

Mübarek Üye · 1.507 mesaj

Allah razi olsun kardesim.. bu zamanda cok tehlikeli.. adim attigimiz yerlerde cok kolay karsimiza giybet cikabiliyor.. en guzeli cok fazla muhattap olmamk insanlarla diye dusunuyorum.. yalniz kalmak daha hayirli oluyo bu konuda.. isin kotu tarafi ise giybeti duydugumuzda konuyu kapatmaya calisip kusur ortmeye calistigimizda bu giybettir dendiginde aa dogruyu soyluyorum diye kimse anlamiyo.. suclu durumada dusebiliyo insan.. rabbim giybetten, kul hakkindan korusun bizleri.. ustumuzde kul hakki varsada odedikten sonra vefat ederiz insallah cok korkuyorum cok:((((((((
_ZÜMRA_

_ZÜMRA_

Mübarek Üye · 9.962 mesaj

Allahım dilimizi, kulağımızı haramdan gıybetten korusun. en tehlikeli şey çok kolay çünkü gıybet etmek. yanlız olunca bundan kurtulmak daha kolay ama yanlızda olmuyor. en iyisi iki arkadaş biraraya gelince namazdan oruçtan konu açıp bir kitaptan birşeyler okumak. bildiklerimizi paylaşmak. böyle vakit geçirmek.
kardelele

kardelele

Mübarek Üye · 15.425 mesaj

Hayırlı sabahlar canım kardeşim,
en çok korktuğum kelime ..........
Bunun yüzünden yaptığımız ibadetlerimizin boşa gitmesinden çok korkuyorum.uzak olmak lazım çok uzak........
Biz özen göstersekte bulunduğuuz ortamlardaki sohbetler ve orada olmak yetiyor.
Allaha emanet olun.selametle kalın.
Aşk-ı Hicab

Aşk-ı Hicab

acem_kizi, post: 1321238, member: 51350Allah razı olsun kardeşim,çok anlamlı paylaşım olmuş

Aminn kardeşim cümlemizden inşaallah.
Rabbim bizleri gıybet etmekten muhafaza buyursun inşaallah..
Aşk-ı Hicab

Aşk-ı Hicab

turk8487, post: 1321256, member: 98622yüreğine sağlık canım bnm keşke hiçbir zaman kıybet etmedik diyebilsek ama maalesef
diyemiyoruz bende etmemeye çalışırım ama bazen kızdığım insanı konuşabiliyorum
buda kıybet oluyo işte allah kıybet etmekten alakoysun bizleri
inşallah
selam ve duayla kal canım

Rabbim razı olsun ablacm..
Rabbim cümlemizi gıybet etmekten muhafaza buyursun inşaallah..
İnşaallah.. Rabbime emanet ol..:a14:
gurbette

gurbette

Mübarek Üye · 2.850 mesaj

selamun aleykum kardesim
çok önemli ve bir o kadarda bizleri uyaran ve derin düsüncelere sevkeden yaziyi buraya alintiladigin için sana ve senai demirci'ye tesekkur ederim
Rabbim bizleri giybet hastaligindan korusun ve bizleri tertemiz eylesin.
baki selamlar
Aşk-ı Hicab

Aşk-ı Hicab

cakdoc, post: 1321258, member: 60957Allah razi olsun kardesim.. bu zamanda cok tehlikeli.. adim attigimiz yerlerde cok kolay karsimiza giybet cikabiliyor.. en guzeli cok fazla muhattap olmamk insanlarla diye dusunuyorum.. yalniz kalmak daha hayirli oluyo bu konuda.. isin kotu tarafi ise giybeti duydugumuzda konuyu kapatmaya calisip kusur ortmeye calistigimizda bu giybettir dendiginde aa dogruyu soyluyorum diye kimse anlamiyo.. suclu durumada dusebiliyo insan.. rabbim giybetten, kul hakkindan korusun bizleri.. ustumuzde kul hakki varsada odedikten sonra vefat ederiz insallah cok korkuyorum cok:((((((((

Rabbim cümlemizden razı olsun inşaallah.. Çok doğru kardeşim..
Çevre çok önemli faktör burada.
Herkes anlamıyor dediğin gibi.. Yani yapılan yanlışn farkında olanlar var,
olmayıp da üzerine gidenler var..
Rabbim cümlemizi gıybet etmekten muhafaza eylesin inşaallah..:a03:
Gıybet gönülsüzü olabilmemiz duasıyla inşaallah..:a12:
Aşk-ı Hicab

Aşk-ı Hicab

sıla1, post: 1321261, member: 81595Allahım dilimizi, kulağımızı haramdan gıybetten korusun. en tehlikeli şey çok kolay çünkü gıybet etmek. yanlız olunca bundan kurtulmak daha kolay ama yanlızda olmuyor. en iyisi iki arkadaş biraraya gelince namazdan oruçtan konu açıp bir kitaptan birşeyler okumak. bildiklerimizi paylaşmak. böyle vakit geçirmek.

Duana gönülden kocamaan bir amiinn ablacm.. Rabbim gıybetten korusun bizleri..
Dediğin gibi arkadaşlar biraraya gelince Kur'an, oruç, tefsir, hadis, güzel şeylerden bahsetmek, okuduğumuz faydalı kitapları aktarıp, vesile olmak en güzeli..
Rabbimizin kelamının konuşulduğu yerde melekler eksik olmazmış:a12: Bunu hatırlatmak...
Rabbim hayırdan ayırmasın bizleri..
Gıybet gönülsüzü olabilmemiz duasıyla inşaallah..
Aşk-ı Hicab

Aşk-ı Hicab

kardelele, post: 1321269, member: 60957Hayırlı sabahlar canım kardeşim,
en çok korktuğum kelime ..........
Bunun yüzünden yaptığımız ibadetlerimizin boşa gitmesinden çok korkuyorum.uzak olmak lazım çok uzak........
Biz özen göstersekte bulunduğuuz ortamlardaki sohbetler ve orada olmak yetiyor.
Allaha emanet olun.selametle kalın.

Selamun aleyküm kardeşim:a12:
Dediğin gibi kardeşim.. Bulunulan ortamın, sohbetin, en başta arkadaşın etkisi büyük..
Rabbim cümlemizi muhafaza buyursun.. Dua edelim hepimiz birbirimize inşaallah..:a12:
Aşk-ı Hicab

Aşk-ı Hicab

Ey iman edenler, zandan çok kaçının; çünkü zannın bir kısmı günahtır. Tecessüs etmeyin (birbirinizin gizli yönlerini araştırmayın). Kiminiz kiminizin gıybetini yapmasın (arkasından çekiştirmesin.) Sizden biriniz, ölü kardeşinin etini yemeyi sever mi? İşte, bundan tiksindiniz. Allah'tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, tevbeleri kabul edendir, çok esirgeyendir.

Hucurat Suresi/12.ayet
kurt26

kurt26

Yasaklı Kullanıcı · ✦ Mübarek Üye · 731 mesaj

bu hadiste gıybetin anlamaı yazmaktadır.
1- Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular ki: “Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?” “ Allah ve Resulü daha iyi bilirler” dediler. Buyurdular ki: Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır!” Bir adam dedi ki, “Ya benim söylediğim onda varsa, bu da mı gıybettir?” “Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun. Eğer söylediğin onda yoksa bir de bühtanda (iftirada) bulundun demektir.”

paylaşım için teşekkürler.
Aşk-ı Hicab

Aşk-ı Hicab

kurt26, post: 1321759, member: 60957bu hadiste gıybetin anlamaı yazmaktadır.
1- Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular ki: “Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?” “ Allah ve Resulü daha iyi bilirler” dediler. Buyurdular ki: Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır!” Bir adam dedi ki, “Ya benim söylediğim onda varsa, bu da mı gıybettir?” “Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun. Eğer söylediğin onda yoksa bir de bühtanda (iftirada) bulundun demektir.”

paylaşım için teşekkürler.

Rica ederim.. Katkınız için Rabbim razı olsun..
-seleme-

-seleme-

Kıdemli Üye · 209 mesaj

paylaşımınız için allah razı olsun emeğinize sağlık bazen bulunduğumuz ortamda yapılan konuşmalara gıybet etmeyin dedikodu yapmayın diyorum ama bazen bizde kapılıp gidiyoruz gıybet etmemek için elimden geleni yapıyorum ama yapmamak mümkün değil bu dünyada yapmayan varmıdır acaba her zaman başımıza gelecekleri neler olacağını düşünürsek yapmıcaz ama malesef olmuyo
Aşk-ı Hicab

Aşk-ı Hicab

gurbette, post: 1321424, member: 103515selamun aleykum kardesim
çok önemli ve bir o kadarda bizleri uyaran ve derin düsüncelere sevkeden yaziyi buraya alintiladigin için sana ve senai demirci'ye tesekkur ederim
Rabbim bizleri giybet hastaligindan korusun ve bizleri tertemiz eylesin.
baki selamlar

Ve aleyküm selam..
Rica ederim abi ne demek..
Rabbim faydalananmayı nasip etsin..
Duanıza can-ı gönülden amiinn aminnn..
Aşk-ı Hicab

Aşk-ı Hicab

-seleme-, post: 1321810, member: 93094 paylaşımınız için allah razı olsun emeğinize sağlık bazen bulunduğumuz ortamda yapılan konuşmalara gıybet etmeyin dedikodu yapmayın diyorum ama bazen bizde kapılıp gidiyoruz gıybet etmemek için elimden geleni yapıyorum ama yapmamak mümkün değil bu dünyada yapmayan varmıdır acaba her zaman başımıza gelecekleri neler olacağını düşünürsek yapmıcaz ama malesef olmuyo

Rabbim cümlemizden razı olsun seleme kardeşim..
Rabbim hepimizi gıybet etmekten muhafaza eylesin..
Aşk-ı Hicab

Aşk-ı Hicab

Hasan Basri (r.a) demiştir ki;
vallahi gıybet vucudu yiyen mikrobun bedeni harap etmesinden daha kısa zamanda kişinin dinini harap eder...
Aşk-ı Hicab

Aşk-ı Hicab

Paylaş:

Giriş yap ve cevap yaz.