RE: "SORULARLA DİNİMİZİ ÖĞRENELİMMİ?"
Avukat yazdı:
BENİM ÖNEMLİ VE ACİL BİR SORUM VAR,BİR KURUM ORTAK ALMAK SURETİYLE KURBAN KESİCEK BEN DE KATILAYIM DEDİM,DANAYA ORTAK YAZIYORLARMIŞ KATILANLARI.AMA BENİM DİĞER ORTAKLARI GÖRMEM VE KURBAN KESİLİRKEN ORDA OLMAM VE ORTAK OLUNAN KURBANI GÖRMEM ŞART MIDIR?
Ablacım biraz araştırma yaptım bunları bulduım ama inşallah aradığın cevaplar vardır içinde.
Kesimin sahih olma şartları
Kurban kesiminin sahih olması için kurban kesen kişi ve kesilen kurbanla ilgili bazı şartların sağlanmış olması gerekmektedir. Kurban kesen kişi, Allah’a yakınlaşma niyeti ile kurban kesmeli, kalben niyet etmelidir. Niyetini dil ile ikrar etmesi de uygun olur.
Ortaklaşa kesilen Kurban’da hisse sahibi olan ortakların hepsi Müslüman olmalıdır. Koyun ve keçi, ancak bir kişi için kurban edilebilir. Deve ve sığır, yedi kişiye kadar ortaklar arasında kurban edilebilir. Kurban’a ortak olan kişilerin kurban niyetleri farklı olabilir (Udhiye Kurbanı, şükür hedyi vb.), ancak her ortağın niyeti mutlaka Allah’a ibadet olmalıdır. Ortaklardan birinin niyeti et veya başka bir gaye olursa takarrub (ibadet) için kesen dahil olmak üzere hepsinin kestiği batıl olur.
Kurban vekalet yoluyla da kestirilebilir. Bu durumda vekalet, kurbanlık alım ve kesimini de kapsayabilir. Özellikle ülke içinde veya dış ülkelerde ihtiyaç sahibi bölgeler için çeşitli vakıf ve dernek gibi örgütlere vekalet verilebilir. Aranan tek şart, örgütün güvenilir, kurbanı her yönüyle amacına uygun kesen, etlerini, derilerini ve diğer aksamını doğru yerlere ulaştıran bir örgüt olmasıdır. Böyle durumlarda, vekaletin kurban bayramından önce veya bayramdaki kesim günlerinde uygun zamanda verilmesi, taraflar için yararlı ve doğru olur. Kesen başkası olunca, kurban sahibinin açık veya delalet yollu izninin bulunması gerekir.
Kurban edilecek hayvana gelince, kurban olarak kesilecek hayvan mükellefinin mülkiyetinde bulunmalıdır. Kurban belli cins ve yaşta hayvanlardan olur. Kurbanlık hayvanlar deve, sığır, koyun ve keçidir. Kurban edilecek devenin beş, sığırın iki, koyun ve keçinin bir yaşını bitirip, bir üst yaşa girmiş olması gerekir. Altı aylık kuzu da, cüsse itibarıyla büyük ve gösterişliyse kurban edilebilir. Dişi düşmemiş, yaşına basmamış bir keçinin (çepiş) kurban olması caiz değildir.