Yazın Tesettür Olmaz mı???

10.236 görüntülenme · 65 yanıt

Paylaş:
mavci

mavci 🛡

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR * · ✦ Mübarek Üye · 33.173 mesaj

Yaz kumaşlarıyla da tesettürlü olunamaz mı?

Soru:
Sıcak yaz günlerinde tesettür için kalın kumaş giyinmeye mecbur muyuz?
İnce yaz kumaşlarıyla da tesettürlü olunamaz mı?

Cevap:
Tesettürün tarifi yapılmış, kesin olan ölçüleri de verilmişti geçen yazılarımızda. O ölçüleri bir daha gözden geçirecek olursak sorunun cevabını bulmak kolay olacaktır.
Şöyle ki:

— Tesettür, (el yüz dışında) tüm bedeni örten bollukta olan giyimin adıdır! Kalın kumaş ve hantal model şartı yoktur tesettür tarifi içinde.
Yeter ki el yüz dışında tüm bedeni örten bollukta olsun bu giyim.

Bu tarife göre, giyilen kumaşın cinsi değil, beden hatlarını belli etmeyecek bolluk ve kalınlıkta olması mühimdir.
Altını gösteremeyen tüm yaz kumaşları, beden hatlarını belli etmeyen tüm bol modeller tercih edilebilecek giyimlerden sayılırlar tesettürde.

Bu itibarla, sıcak yaz aylarının altını göstermeyen ince kumaşlarıyla yapılan tesettür de tesettür olacaktır elbette.
Zaten sıcak yaz günlerinde kalın kumaş ve hantal giyim tesettürü sevdirmeyen model olarak dikkati çeker.
Halbuki, tesettürlü hanımların bir görevi de tercih ettikleri giyimi sevdirmeleri, bakanların, ben de böyle giyinebilirim, ne kadar da kullanışlı giyim, demelerine sebep olmalarıdır.

Nitekim sıcak Afrika ülkelerindeki hanımın tesettürlü giyimi çarşaf gibi ince ve bol kumaşlardan oluşurken, soğuk kutuplardaki hanımın tesettürlü giyimi de içi miflonlu kalın bir tulum olabilecektir elbette.
Çünkü kutuptaki çarşaf giyse anında donar, Afrika'daki tulum giyse anında yanar.
Mevsimin mecbur ettiği ihtiyaca göre giyim modeli ve kumaş kalınlığı söz konusu olacaktır.

Ancak beden hatlarını belli eden dar ve altını gösteren ince giyim konusunda Efendimiz (sas) Hazretleri'nin iki kelimelik çok açık ve net ikazı vardır:
"Kasiyâtün, âriyatün!" buyurmuştur.
Yani, giyinmişler ama görüntüde giyinmemişler gibidirler.

Demek ki, ya çok ince giyinmişler altını gösteriyor ya da çok dar giydiklerinden giyinmemişler gibi beden hatları meydanda, teşhirdedir.
Bu itibarla, beden hatlarını belli etmeyen bollukta ve altını göstermeyen kalınlıkta olan her türlü ince kumaş ve model tercih edilebilecek giyimlerdendir.

Zaten kimse sevmediği kumaşı, beğenmediği modeli giymeye mecbur da tutulamaz.
Şahsın kültür zenginliğine, sosyal çevresine, içindeki isteklerine göre tercihleri söz konusu olacaktır.
Hatta pantolonun üzerinden kabalarını kapatan etek, ceket, tunik, pardösü gibi üst giysi giyilmesi halinde mahzurlu giyim olmaktan çıkar demek de yanlış olmaz.

Şunu da unutmamak gerek:
Tesettürlü hanımların, giyimlerini çirkin göstermekten kaçınmaları bir bakıma mecburiyetleridir.
Tesettürlü giyim bir örnek ise bu örneğin herkesin seveceği, ilgi duyacağı özellik ve güzellikte uygulanmasına ihtiyaç var.
Buna göre, uçları zemindeki tozları süpürüp çamurlara sürtünen giyimin sevimli gösterildiğini söylemek mümkün olmasa gerektir.

Bütün bunlara rağmen şu kaideyi de hatırda tutmakta fayda vardır.

Bizde, "Ya hep, ya hiç!"cilik yoktur!
Bugün hepsini yapamayanlar, ne kadarını yapıyorlarsa onunla başlayabilirler. Yarın da daha ilerisine ilgi duyabilirler, mükemmeline yönelebilirler.
Yeter ki mükemmeline ait sınır bilinsin, oranın ne kadar uzağında kalındığı da hatırlansın.
'Şimdi değilse ne zaman?' diyerek eksikli kusurlu da olsa hemen başlama tercih edilsin.

Kaldı ki, kimse kendisini kusursuz göremez.
Kendisini mükemmel sananların dahi kusurları olmaktadır.
Kim benim kusurum yok, diyorsa o söz en büyük kusur olarak ona yetip de artar bile.

Demek oluyor ki, yaz kumaşlarıyla, yaz modelleriyle de tesettürlü olunabilir.

Yeter ki beden hatlarını belli etmeyecek bollukta ve altını göstermeyecek kalınlıkta olsun.

Alıntı: Ahmed ŞAHİN
GÜZEL GÖREN GÜZEL DÜŞÜNÜR...
Mutluluklar Paylaştıkça Çoğalır, Üzüntüler Paylaştıkça Azalır...
Zor olanı HEMEN YAPARIZ, İmkansız BİRAZ ZAMANIMIZI ALIR..
.
mavci

mavci 🛡

Esselamünaleykum...

Esselamünaleykum...

Ancak beden hatlarını belli eden dar ve altını gösteren ince giyim konusunda Efendimiz (sas) Hazretleri'nin iki kelimelik çok açık ve net ikazı vardır:
"Kasiyâtün, âriyatün!" buyurmuştur.
Yani, giyinmişler ama görüntüde giyinmemişler gibidirler.
.
mavci

mavci 🛡

Esselamünaleykum...

Esselamünaleykum...

Demek ki, ya çok ince giyinmişler altını gösteriyor ya da çok dar giydiklerinden giyinmemişler gibi beden hatları meydanda, teşhirdedir.
Bu itibarla, beden hatlarını belli etmeyen bollukta ve altını göstermeyen kalınlıkta olan her türlü ince kumaş ve model tercih edilebilecek giyimlerdendir.
.
kardelele

kardelele

Mübarek Üye · 15.425 mesaj

"selamun aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuhu"
kıymetli hocam,
çok önemli bir konuya değinmişsiniz.allah razı olsun.fakat çevremde gördüğüm giyimler ve hareketler karşısında hayrete düşmemek elde değil.tesettür böyle olamaz bu durum beni çok üzüyor.lütfen daha dikkatli olalım.giyimimizle hal ve hareketlerimizle örnek olmalıyız.selametle kalın.emeğinize sağlık.
s.s.s

s.s.s

Mübarek Üye · 2.871 mesaj

yazın tesettürlü olmak insana ayrı bir haz verir :)
bu sıcaklarda RABBİMİZİN emrini yerine getirme gayretinin verdiği mutluluğun iç huzuru anlatılamaz ancak yaşanır :)
konu için teşekkürler.
mavci

mavci 🛡

Ve Aleykumselam...

Ve Aleykumselam...

kardelele"selamun aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuhu"
kıymetli hocam,
çok önemli bir konuya değinmişsiniz.allah razı olsun.fakat çevremde gördüğüm giyimler ve hareketler karşısında hayrete düşmemek elde değil.tesettür böyle olamaz bu durum beni çok üzüyor.lütfen daha dikkatli olalım.giyimimizle hal ve hareketlerimizle örnek olmalıyız.selametle kalın.emeğinize sağlık.

Allah CC. razı olsun değerli kardeşim...
Erkek olsun kadın olsun herkesin tesettüre dikkat etmesi lazım...
Sadece kadınlar için değil tesettür...

Allah CC. yar ve yardımcımız olsun inşallah...
.
mavci

mavci 🛡

Esselamünaleykum...

Esselamünaleykum...

s.s.syazın tesettürlü olmak insana ayrı bir haz verir :)
bu sıcaklarda RABBİMİZİN emrini yerine getirme gayretinin verdiği mutluluğun iç huzuru anlatılamaz ancak yaşanır :)
konu için teşekkürler.

Allah CC. razı olsun değerli Hocam...
Ne güzel maşallah...
.
_SeNaToR_

_SeNaToR_

Yasaklı Kullanıcı · ✦ Mübarek Üye · 1.220 mesaj

O Sıcaklarda bile tesettürünü gururla taşıyana selam olsun işte İmanın tatlılığı böyle zamnalarda belli olur.
mavci

mavci 🛡

Esselamünaleykum...

Esselamünaleykum...

_SeNaToR_O Sıcaklarda bile tesettürünü gururla taşıyana selam olsun işte İmanın tatlılığı böyle zamnalarda belli olur.

.
İNCİNUR

İNCİNUR

Mübarek Üye · 575 mesaj

yazında olur tabi mavci abi daha çok sevabı var .yaz kış ilkbahar sonbahar her mevsimde takvalı kapanmamızı lazım.takvalı kapanmak mesela başörtümüz omuzlarımızdan sarkcak.çok renkli olmıcak göze batmıcak.bide önden böle hani ucunu bazı kızlar arkaya doğru çekiyorlar yani üçgen gibi yapıyorlar öylede olmaz.bol olucak kıyafetimiz
kalbiminurlandır

kalbiminurlandır

Mübarek Üye · 4.040 mesaj

incinurumuz konumuzu özetlemiş maşALLAH :a14:

kolay olan yoldan herkes gider ..
sen zoru seç ki mukafatı fazla olsun.
kıymetini koru!!!
mürmüdük

mürmüdük

Mübarek Üye · 6.952 mesaj

İNCİNURyazında olur tabi mavci abi daha çok sevabı var .yaz kış ilkbahar sonbahar her mevsimde takvalı kapanmamızı lazım.takvalı kapanmak mesela başörtümüz omuzlarımızdan sarkcak.çok renkli olmıcak göze batmıcak.bide önden böle hani ucunu bazı kızlar arkaya doğru çekiyorlar yani üçgen gibi yapıyorlar öylede olmaz.bol olucak kıyafetimiz

İNCİNURUMUZDAN ALLAHCC BİNLER RAZI OLSUN...
KİŞİ SEVDİĞİYLE BERABERDİR...
HEM BU DÜNYADA HEM AHİRETTE...
SEN BENİM KÜÇÜK AMA YÜREĞİ BÜYÜK KARDEŞİM...
BEN SENİ ALLAHCC İÇİN KOCAMAN KOCAMAN SEVİYORUM..
Mavciden ALLAHCC razı olsun...
Allahcce emanet olasınız..
O EN GÜZEL VEKİLDİR...
BESMELE...SELAM...DUA..
mavci

mavci 🛡

Esselamünaleykum...Hayırlı Cumalar...

İNCİNURyazında olur tabi mavci abi daha çok sevabı var .yaz kış ilkbahar sonbahar her mevsimde takvalı kapanmamızı lazım.takvalı kapanmak mesela başörtümüz omuzlarımızdan sarkcak.çok renkli olmıcak göze batmıcak.bide önden böle hani ucunu bazı kızlar arkaya doğru çekiyorlar yani üçgen gibi yapıyorlar öylede olmaz.bol olucak kıyafetimiz

Allah CC. razı oldun İncinur umuz...

Hoşgeldin...
Özlettin kendini...
İnşallah bundan sonra hep burada olursun...

Maşallah...
Konu hakkında güzel bakış açısı getirmişsin...
İlkbahar, yaz, sonbahar, kış...
Her daim tesettür...

Allaha emanet ol...
.
mavci

mavci 🛡

kalbiminurlandırincinurumuz konumuzu özetlemiş maşALLAH :a14:

kolay olan yoldan herkes gider ..
sen zoru seç ki mukafatı fazla olsun.
kıymetini koru!!!

mürmüdükİNCİNURUMUZDAN ALLAHCC BİNLER RAZI OLSUN...
KİŞİ SEVDİĞİYLE BERABERDİR...
HEM BU DÜNYADA HEM AHİRETTE...
SEN BENİM KÜÇÜK AMA YÜREĞİ BÜYÜK KARDEŞİM...
BEN SENİ ALLAHCC İÇİN KOCAMAN KOCAMAN SEVİYORUM..
Mavciden ALLAHCC razı olsun...
Allahcce emanet olasınız..
O EN GÜZEL VEKİLDİR...
BESMELE...SELAM...DUA..

Allah CC. cümlemizden razı olsun inşallah...
Allah CC. için sevmek ne güzel...

Hayırlı Cumalar...
.
gülsengül

gülsengül

Mübarek Üye · 5.816 mesaj

Selamünaleyküm kıymetli abim..
Hayırlı ve bereketli cumalar olsun..
Allah razı olsun abim gerçekten çok mühim bir konu emeğine sağlık..
Tesettürde de önemli olan edepli giyinmektir, nicelerini görüyoruz ki kapalı bir bayanın giyeceği değil , açık birinin bile giymeyeceği darlıkta ve incelikte kıyafetler giyiyorlar..Ben çevremde o kadar çok karşılaşıyorum ki bu durumla ve hiç hoş olmuyor, ben tesettüre yakıştıramıyorum bu kıyafetleri..
Selam ve dua ile...
mavci

mavci 🛡

Ve Aleykumselam...Hayırlı Cumalar...

gülsengülSelamünaleyküm kıymetli abim..
Hayırlı ve bereketli cumalar olsun..
Allah razı olsun abim gerçekten çok mühim bir konu emeğine sağlık..
Tesettürde de önemli olan edepli giyinmektir, nicelerini görüyoruz ki kapalı bir bayanın giyeceği değil , açık birinin bile giymeyeceği darlıkta ve incelikte kıyafetler giyiyorlar..Ben çevremde o kadar çok karşılaşıyorum ki bu durumla ve hiç hoş olmuyor, ben tesettüre yakıştıramıyorum bu kıyafetleri..
Selam ve dua ile...

Evet...
Dediğiniz gibi durumlarla çok karşılaşıyoruz...
Maalesef...
Ve daha çok dikkat çekiyor bu şekilde olanlar...
.
nur nisa

nur nisa

Kıdemli Üye · 153 mesaj

selamun aleyküm ;konuyu okudum çok bilgilendirici gerçekten emeğinize sağlık...ne güzel bilinçli yapmak, öğrenmek,bilgileri paylaşmak...ben şunu düşünüyorum yazın başında kapandım nasıl yaparım diye hiç düşünmedim,ama şunu gördüm öle farklı bir duygu ki rabbim öle güzel ve faydalı bir şeyi kadınlarımıza emretmiş bunu yapıyoruz hem sıcaktan korunuyoruz yaz aylarında,kış aylarında soğuktan,hem iffetimizi namusumuzu koruyoruz,hem toplumda bir edep timsali oluyoruz,hemde ne mutlu bize bunlarla birlikte sevapta alıyoruz,rabbime sonsuz şükürler olsun ve cümle bayanlarımıza hakkıyla yerine getirebilmeyi nasip eylesin inşlh....
mavci

mavci 🛡

nur nisaselamun aleyküm ;konuyu okudum çok bilgilendirici gerçekten emeğinize sağlık...ne güzel bilinçli yapmak, öğrenmek,bilgileri paylaşmak...ben şunu düşünüyorum yazın başında kapandım nasıl yaparım diye hiç düşünmedim,ama şunu gördüm öle farklı bir duygu ki rabbim öle güzel ve faydalı bir şeyi kadınlarımıza emretmiş bunu yapıyoruz hem sıcaktan korunuyoruz yaz aylarında,kış aylarında soğuktan,hem iffetimizi namusumuzu koruyoruz,hem toplumda bir edep timsali oluyoruz,hemde ne mutlu bize bunlarla birlikte sevapta alıyoruz,rabbime sonsuz şükürler olsun ve cümle bayanlarımıza hakkıyla yerine getirebilmeyi nasip eylesin inşlh....

Maşallah...
Sizi tebrik ederim...
Hem tesettüre girmenizden dolayı hem de güzel düşünmenizden dolayı...
.
ishakyakup

ishakyakup

Mübarek Üye · 550 mesaj

ben sıkıldım bu ahmet şahin'in yazılarına yanlışlarına reddiye yazmaktan..
fakat sayın mavci ağabey sıkılmadı şu adamın yazılarını yayınlamaktan..

tesettür ve eğitim konularında ahmet şahin sözü dinlenecek en son adamdır.. kendisi bu hususta sınıfta kalır..

özetle
tesettürlüler tesettürü beğendirmek zorunda değildir..
pantolon üstü tunik tam bir tesettür değildir..
Yoksulluk korkusuyla ömrü servet peşinde harcayanda gördüm fakirliğin özünü
Çevirdim yüzümü...
*batuhan*

*batuhan*

Üye · 29 mesaj

Selamunaleykum sayın abimiz
ahmet şahin'in yazılarını çok beğenerek okuyorum.gerçekten öğrenilecek çok şey var.
Allah'a emanet olun
Paylaş:

Giriş yap ve cevap yaz.