"müslüman'a haram" çeşmesi

6.651 görüntülenme · 64 yanıt

Paylaş:
kimkimdir

kimkimdir

Mübarek Üye · 6.610 mesaj

MÜSLÜMANA HARAM ÇEŞMESİ Uzun ama gerçek

Vaktiyle Bursa' da bir müslüman, eski adı "Yahudilik Yolağzı", bugünkü adı Arap Şükrü olan muhitte çeşme yaptırmış ve başına bir kitabe eklemiş: "Her kula helâl, Müslüman'a haram!.."

Bursa başkent, tabii Osmanlı karışmış, bu nasıl fitnedir diye...

Gitmişler kadıya şikâyete, adam yakalanıp yaka-paça huzûra getirilmiş. "Bu nasıl fitnedir, dîni İslâm, ahâlisi Müslüman olan koca devlette sen kalk, hayrattır, sebildir diye çeşme yap, ama suyunu

Müslüman'a yasakla!.. Olacak iş midir, nedir sebebi, aklını mı yitirdin?.." diye çıkışmışlar adama.

Adam:

- "Müsaade buyurun, sebebi vardır, lâkin isbat ister, delil şarttır..."

dedikçe kadı kızmış:

- "Ne delili, ne isbatı?.. Sen fitne çıkardın, Müslüman ahâlinin huzûrunu kaçırdın, katlin vâciptir!" demiş.

Demiş ama, bir yandan da merak edermiş:

- "Nedir gerekçen?.." diye sormuş.

Adam:

- "Bir tek Sultan'a derim..."

diye cevap verince, ortalık yine karışmış. Söz Sultan'a gitmiş, adam yaka paça saraya götürülmüş...Padiş ah da sinirlenmiş ama, diğer yandan o da meraklanırmış:

- "De bakalım ne diyeceksen. Bu nasıl iştir ki, hem çeşmeyi yaparsın, hem de her kula helâl,

Müslüman'a haram yazarsın?.."

Adam, başı önünde konuşur:

- "Delilim vardır, lâkin isbat ister."

- "Ya dediğin gibi sağlam değilse delilin?.."

- "O zaman boynum, hükme kıldan incedir Sultânım..."

- "Eeee?!.."

- "Sultânım, herhangi bir havradan (sinagog) rastgele bir hahamı izahsız yaka-paça tutuklayın, bir hafta tutun. Bakın neler olacak..."

Dediği yapılmış adamın. Bütün azınlıklar bir olmuş, başlarında Mûsevîler, "ne oluyor, bu ne zulüm?.. Bizim din adamımıza biz kefiliz, ne gerekirse söyleyin yapalım, o masûmdur, gerekirse kefâlet ödeyelim..."

Çevre ülkelerden bile elçiler gelmiş, elçiler mektup üstüne mektup getirmiş... Bir hafta dolunca, adam:

- "Sultânım, artık bırakmak zamanıdır" demiş.

Haham bırakılmış, azınlıklar mutlu, bu sefer Sultan'a teşekkürler, hediyeler...

Az zaman geçmiş ki, adam:

- "Aynı işi herhangi bir kiliseden herhangi bir papaz içinyaptırınız Sultânım" demiş.

Aynı şekilde bir papaz derdest edilip yaka-paça alınmış Pazar âyininden ve aynı tepkiler artarak devam etmiş. Haftası dolunca da serbest bırakılmış. Mutlulukk ve sevinç gösterileri daha bir fazlalaşmış, teşekkürler, şükranlar... Levantenler din adamlarına kavuşmanın mutluluğuyla daha bir sarılmışlar birbirlerine. ..

Sultan:

- "Bitti mi?.." demiş adama.

- "Sultânım son bir iş kaldı, sonra hüküm zamanıdır izninizle" demiş.

- "Şimde nedir isteğin?.."

- "Efendim, pâyitahtımız Bursa'nın en sevilen, en sözü dinlenilen, itimad edilen âlimini alınız minberinden. .."

Adamın dediğini yapmışlar, Ulucâmi imamını Cuma hutbesinin ortasında almışlar, yaka-paça götürmüşler...

Ve ne olmuş bilin bakalım?..

Bir Allah'ın kulu çıkıp da, "ne oluyor, siz ne yapıyorsunuz? .. Hiç olmazsa va'zı bitene kadar bekleseydiniz" , gibi tek bir kelâm etmemiş, imamın peşinden giden, arayan-soran olmamış...

Geçmiş bir hafta, "nerde imam" diye gelen-giden yok!.. Aptal ve câhil bir imam tâyin edilmiş yerine, ne konuştuğunu kendi kulağı duymayan tam yobaz cinsinden biri... Halk hâlinden memnun, başlamış bir dedikodu, o geçen hafta derdest edilen koca âlim için:

- "Biz de onu adam bilmiş, hoca bellemiştik.. ."

- "Kimbilir ne halt etti de tevkif edildi!.."

- "Vah vaah!.. Acırım arkasında kıldığım namazlara... "

- "Sorma, sorma..."

Padişah, kadı ve adam izliyorlarmış olup-bitenleri. Sonunda Padişah çeşmeyi yaptırana sormuş:

- "Eee, ne olacak şimdi?..

Adam:

- "Bırakma zamanıdır. Bir de özür dileyip helâllik almak lâzımdır hocadan.".

"Haklısın" demiş padişah, denilenin yapılması için emir buyurmuş ve adama dönmüş. Adam başı önünde konuşmuş:

- "Ey büyük Sultânım, siz irade buyurunuz lûtfen, böyle Müslümanlar'a su helâl edilir mi?.."

Sultan acı acı tebessüm ederek konuşmuş: "Hava bile haram, hava bile!.."..
Im_muslim

Im_muslim

Mübarek Üye · 3.194 mesaj

Emeğine sağlık kardeşim
selametle...
can kırıkları

can kırıkları

Mübarek Üye · 1.967 mesaj

emeğine sağlık kardeşim çok güzeldi..................acaba gazetede filan mı çalışıyosunuz
kalemgenç

kalemgenç

Kıdemli Üye · 499 mesaj

S.A.
emeğinize sağlık kardeşim. biz müslümanların içler acısı halini ne de güzel paylaşmışsınız.
selam ve dua ile.......
kimkimdir

kimkimdir

Im_muslim, post: 1022991, member: 65383Emeğine sağlık kardeşim
selametle...

Allahcc razı olsun gönüldaşımız...Allahcc yar ve yardımcınız olsun...BESMELE...SELAM...DUA...
kimkimdir

kimkimdir

can kırıkları, post: 1023025, member: 88924emeğine sağlık kardeşim çok güzeldi..................acaba gazetede filan mı çalışıyosunuz

Allahcc razı olsun kardeşimiz...Yok gazetede çalışmıyorum...Çoook isterdim...Hayırlısı...Allahcc yar ve yardımcınız olsun...BESMELE...SELAM...DUA...
tamer okkan

tamer okkan

Aktif Üye · 51 mesaj

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM.yıllar evvel TİMUR TAŞ UCAL hocadan vaazda dinlamiştim.hocama ve size 1 fatiha okuyorum
kimkimdir

kimkimdir

kalemgenç, post: 1023105, member: 77214S.A.
emeğinize sağlık kardeşim. biz müslümanların içler acısı halini ne de güzel paylaşmışsınız.
selam ve dua ile.......

Allahcc yar ve yardımcınız olsun gönüldaşımız...Allahcce emanet olasınız...Dualarınızı beklerim...BESMELE....SELAM....DUA...
<DAMLA>

<DAMLA>

Mübarek Üye · 6.461 mesaj

selamun aleykum osman abi emeğine saglık rabbim yar ve yardımcın olsun
rabbimize emanetsin inşallah
selam ve dua ile
<<B)>>
Nur_u Secde

Nur_u Secde

Mübarek Üye · 5.268 mesaj

selamün aleyküm abimiz.
Allah razı olsun.okurken duygulandım.benim de timurtaş hocamız aklıma geldi.vaazlarında binlerce müslüman olurmuş ama hakkında davalar açılırken arkasında kimseyi bulamamış.
selametle...
kimkimdir

kimkimdir

<DAMLA>, post: 1024132, member: 72384
selamun aleykum osman abi emeğine saglık rabbim yar ve yardımcın olsun

rabbimize emanetsin inşallah
selam ve dua ile

<<B)>>

'Kim var? ' diye seslenilince, sağına ve soluna bakmadan fert fert 'ben varım! ' cevabını verici, her ferdi 'benim olmadığım yerde kimse yoktur! ' fikrini besleyici bir dâva ahlâkına kaynak bir gençlik...

Can taşıma liyakatini, canların canı uğrunda can vermeyi cana minnet sayacak kadar gözü kara ve o nispetle usûle, stratejiye uygun bir gençlik...

Büyük bir tasavvuf adamının benzetişiyle, zifirî karanlıkta, ak sütün içindeki ak kılı farkedecek kadar gözü keskin; ve gerçek kahramanlık mâdeniyle sahtesini ayırdetmekte kuyumcu ustası bir gençlik...NFK

Allahcc razı olsun gönüldaş...Allahcc yar ve yardımcınız olsun...Dualarınızı beklerim
BESMELE...SELAM...DUA...
kimkimdir

kimkimdir

Nur_u Secde, post: 1024195, member: 95220selamün aleyküm abimiz.
Allah razı olsun.okurken duygulandım.benim de timurtaş hocamız aklıma geldi.vaazlarında binlerce müslüman olurmuş ama hakkında davalar açılırken arkasında kimseyi bulamamış.
selametle...
Annesi, babası, ninesi ve dedesi de içinde olsa, gelmiş ve geçmiş bütün eski mümin nesillerden hiçbirini beğenmeyecek, onlara 'siz güneşi ceplerinizde kaybetmiş marka müslümanlarısınız! Gerçek müslüman olsaydınız bu hallerden hiçbiri başımıza gelmezdi! ' diyecek ve gerçek müslümanlığın 'nasıl'ını ve 'ne idüğü'nü her haliyle gösterecek bir gençlik...

Tek cümleyle, Allahın, kâinatı yüzü suyu hürmetine yarattığı Sevgilisinin fezayı bütün yıldızlariyle manto gibi saran mukaddes eteğine tutunacak, ve O'ndan başka hiçbir tutamak, dayanak, sığınak tanımayacak ve O'nun düşmanlarını ancak kubur farelerine lâyık bir muameleye tâbi tutacak bir gençlik... NFK

Allahcc yar ve yardımcın olsun gönüldaş...Allahcc razı olsun..Dualarınızı beklerim...BESMELE...SELAM...DUA...
kimkimdir

kimkimdir

şu yiğit kadın sesine bak:

-"şahin bakışlı

dağ duruşlum

er dediğine doruk yaraşır

kalma bir an

bakma geri

ateşte olsa yürü-ki

ateşe kalmayasın

evleri koru-ki

evimi koruyasın

yiğidim

evinde ben

can yoldaşın

savaşta ben

can yoldaşın

"umut dediğin

savaşan için

savaşan için

zafer dediğin.

kalma geri

doğru için

güzel için

iyi için

ileri

senin ellerinde yükselecek güzel günler.

sen yeniden fethe memur

sen kutlu asker............
Sweet-S

Sweet-S

Aktif Üye · 94 mesaj

Gercekten cok güzel emegine saglik
kimkimdir

kimkimdir

Sweet-S, post: 1024232, member: 95935Gercekten cok güzel emegine saglik

Allacc yar ve yardımcınız olsun...BESMELE....SELAM...DUA...
su_sıla

su_sıla

Kıdemli Üye · 291 mesaj

Emegine saglık.
Ama benim merak ettigim bu çeşmenin yeri nerde ve yazılanların dogruluk payı varmı
bir zahmet ben bursalıyım allah korusun içmişimdir bilmeden sinogogkun kapısının yanındakı çeşme olabilirmi
imported_umut_can

imported_umut_can

Üye · 29 mesaj

çok anlamlı bir paylaşım
Allah razı olsun
kimkimdir

kimkimdir

su_sıla, post: 1024335, member: 97715Emegine saglık.
Ama benim merak ettigim bu çeşmenin yeri nerde ve yazılanların dogruluk payı varmı
bir zahmet ben bursalıyım allah korusun içmişimdir bilmeden sinogogkun kapısının yanındakı çeşme olabilirmi

BURSA...SOMUNCU BABA HAZRETLERİNİN DİYARI...Mana önemli gönüldaşımız...Şuanki halimizi anlatıyor...Allahcc yar ve yardımcınız olsun kardeşimiz...BESMELE....SELAM....DUA...
kimkimdir

kimkimdir

umut_can, post: 1024779, member: 81729çok anlamlı bir paylaşım
Allah razı olsun

Allahh senden razı olsun kardeşimiz...BESMELE.....SELAM....DUA...
lale&gül

lale&gül

Mübarek Üye · 2.137 mesaj

allah razı olsun emeğinize sağlık
selam ve dua ile...
Rasûlullah (sav) buyuruyor: “Dünya tatlıdır ve manzarası hoştur. Şüphesiz ki Allah dünyanın idaresini size verecek ve nasıl davranacağınıza, ne gibi işler yapacağınıza bakacaktır. O halde dünyadan sakının…” (Müslim, Zikr 99)
Paylaş:

Giriş yap ve cevap yaz.