hanımeliselamun aleykum
konunuz çok faydalı olmuş Allah Razı Olsun
sizin gibi doktorları görmek çok umut verici..
benim oldum olası dişçi koltuğuna karşı fobim vardır
(bu konuda bişeyler yapılamaz mı çok rahatsız edici bir koltuk) :)
şaka bir yana sırf bu sebepten dişlerime gözüm gibi bakmaya çalışıyorum..
daha öncede benzer sorular sorulmuş size ama bir de ben fikir alayım dedim
11 yaşındaki kızımın iki sene evvel,üst ön iki dişi okulda düşme sonucu kırıldı
dişlerin ikisi de uçlardan kırıldığı için hiçbir problemi yok
sadece estetik açıdan ilerde rahatsız olmaya başlayacaktır
en uygun tedavi şekli ve yaşı nedir bilgilendirirseniz seviniriz
şimdiden teşekkürler..
Selamun Aleyküm,
İyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum, hepimizden Allah razı olsun inşaallah...
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; tamamen gereksiz bir korku yüzünden neler kaybedebiliyoruz hiç düşündünüz mü? İnsanların duygularını küçümsemek değil amacım ama gelişen teknoloji ile diş tedavilerinin ne kadar kolaylaştığını düşünerek iş işten geçmeden sorunları büyütmeden müdahale etmek, en kolay, en rahat ve üstelik en ucuz bir girişimdir. Umarım ihtiyacınız olmaz ama eğer olursa mutlaka o korkunuzu ya cebinize ya çantanıza bir yere koyun ve en kısa zamanda müahale ettirin...
Tatlı kızınıza gelince, dişlerinin kırılan uçlarında sıcak veya soğuk gibi dış etkenlerden rahatsız olmuyorsa, dişlerin iki senelik bir süre sonucunda renklerinde bir değişiklik olmadıysa (diğer dişlerine göre daha fazla sararma, kararma gibi) kırılan uçlara iyi bir ışınlı dolgu yapılabilir. Ama eğer dolgu tutmayacak gibi bir endişe varsa dişin sadece ön kısmını kaplama suretiyle bir Laminate Veneer dediğimiz uygulama estetik açıdan oldukça iyi sonuç verir.
Yaş itibarıyla ışınlı dolgu her zaman yapılabilir, Laminate Veneer vaya gerek görülürse komple kaplama için ise en az 16 yaşını beklemenizi tavsiye ederim.
Bir ihtimal daha, eğer dişte bir renk değişikliği seziyorsanız dişin canlı olıup olmadığına bakmak gerekir, darbeye bağlı olarak eğer dişin sinirleri ölmüş diş cansızlaşmışsa o zaman mutlaka iyi bir kanal tedavisi sonrası az önce ifade ettiğim işlemlerden biri yapılabilir. Dişin canlılığı bazı fiziksel yöntemlerle yapılabildiği gibi bir röntgen filmi ile de muhtemelen (Kesin değil) anlaşılabilir.
Sağlıklı günler diliyorum, Allah'a emanet olunuz...