Sadece Cuma Gününü Oruca Ve Cuma Gecesini Namaza Ayırmanın Mekruh Oluşu

1.310 görüntülenme · 4 yanıt

Paylaş:
koskun

koskun

Mübarek Üye · 1.030 mesaj

SADECE CUMA GÜNÜNÜ ORUCA VE CUMA GECESİNİ NAMAZA AYIRMANIN MEKRUH OLUŞU

Ebu Hureyre ( radiyallahu anh )’ dan rivayet edildiğine göre , Peygamber ( sallallahu aleyhi ve selem ) şöyle buyurdu : “ Geceler içinde sadece Cuma gecesini namaz kılmaya ayırmayınız. Günler arasından da sadece Cuma gününü oruca tahsis etmeyiniz. Ancak birinizin devamlı tutmakta olduğu oruç cumaya rastlarsa bunda bir sakınca yoktur. “ ( Müslim, Sıyam, 148 )

Yine Ebu Hureyre ( radiyallahu anh ) Rasûlullah ( sallallahu aleyhi ve selem ) ‘ i şöyle buyururken işittim demiştir : “ Sizden biriniz Cumadan bir gün önce veya bir gün sonra da oruç tutmadıkça yalnız Cuma günü oruç tutmasın. “ ( Buhari, Savm, 63 ; Müslim, Sıyam, 147 )

Muhammed İbni Abbâd şöyle demiştir : Cabir ( radiyallahu anh ) ‘ den Peygamber ( sallallahu aleyhi ve selem ) Cuma günü oruç tutmayı yasakladımı diye sordum. Cabir : “ Evet yasakladı “ dedi. ( Buhari, Savm, 63 ; Müslim, Sıyam, 146 )

Mü’minlerin anası Cüveyriye binti’l-Haris ( radiyallahu anha ) ‘ dan bildirildiğine göre kendisi oruçlu iken bir Cuma günü peygamberimiz onun yanına girmişti ve “ Dün oruç tuttun mu ? “ diye sordu. Cüveyriye , “ Hayır tutmadım “ dedi. “ Yarın oruç tutacak mısın ? “ diye sorunca da “ Hayır tutmayacağım “ deyince , Rasûlullah ( sallallahu aleyhi ve selem ) “ O halde orucunu boz “ buyurdular. ( Buhari, Savm, 63 )

Yukarıda dört hadis sadece Cuma günü tek başına oruç tutmanın yasak olduğunu belirtmektedir. Sadece Cuma gecesinin namazla ihya edilmesini de yasaklamıştır. Tüm geceler Allah’a ibadet ve namazla ihya edilmeli , haftanın herhangi bir gecesi diğerinden farklıdır zannedilmemelidir. Cuma günü Müslümanların haftalık bayram günleridir. Bu nedenle bayram günü oruç tutmak caiz değildir. Hristiyan ve Yahudilerin Cumartesi ve Pazar günlerini ibadete ayırmaları gibi olmasın diye haftanın bir gününü ibadete ayırmaları yasaklanmıştır. Sadece o gün oruç tutulmaz , Perşembe, Cuma tutulabilir. Cuma , Cumartesi tutulabilir. Her ayın baş , orta ve sonlarında oruç tutan kimsenin orucunun Cumaya rastlaması mahzurlu değildir.

Kaynak : Riyazü’s Sâlihîn Tercemesi – Abdullah Parlıyan
.

Ve Sen Yine Denendiğinde..
Ve Kalbin Daraldığında..
Ve Yine Bütün Kapılar Kapandığında..
Ve Yine Ne Yapman Gerektiğini Bilmediğinde..
Uzun Uzun Düşün Ve Hatırla Yaradanını!

Allah kuluna Kafi Değil mi?
Zümer Suresi

aliye_aliye

aliye_aliye

Altın Üye · ✦ Mübarek Üye · 16.828 mesaj

Selamün Aleyküm değerli abimiz.
Faydalı paylaşımınız için Allah razı olsun..
İslam'da her anın, her adımın ibadet gibi olması gerektiğini idrake ve Yahudilere hiçbir bakımdan benzememek adına ibadet hayatımızın hikmetleri üzerinde düşünmemize vesile olan bilgilerdi..Riyazü's-Salihin'den bu değerli hatırlatmalarınızın ecrini Rabbimiz ziyade eylesin.
Selam ve Dua ile,
Rabbimize emanet olunuz.
koskun

koskun

aliye_aliye
Selamün Aleyküm değerli abimiz.
Faydalı paylaşımınız için Allah razı olsun..
İslam'da her anın, her adımın ibadet gibi olması gerektiğini idrake ve Yahudilere hiçbir bakımdan benzememek adına ibadet hayatımızın hikmetleri üzerinde düşünmemize vesile olan bilgilerdi..Riyazü's-Salihin'den bu değerli hatırlatmalarınızın ecrini Rabbimiz ziyade eylesin.
Selam ve Dua ile,
Rabbimize emanet olunuz.

ve aleyküm selam aliye kardeşim ...

allah celle celaluhu sizden de razı olsun ...
size katılıyorum her anımızın ibadetle geçmesi dileğiyle allaha emanet olunuz ...
.

Ve Kalbin Daraldığında..

Zümer Suresi

ŞEB-İ ARUS

ŞEB-İ ARUS

Mübarek Üye · 1.904 mesaj

ALLAH cc razı olsun..
dinimiz=hayatımız
rabbim yolunda hakkı ile dik duranlardan ve bilerek islam dinimizi yaşayanlardan eylesin.
saolun abla bu faydalı bilgi için..
rabbim bilerek yada bilmeyerek hataya düşmemizi nasip etmesin inşa-ALLAH..
selam ve dua ile...
Sen yine sükutu giyin! Dilersen hiç konuşma.
Ben kelamlarımı çürüttüm yolunda.Çarpsada bir tokat gibi yüzüme, her
harfi yoluna heceledim. Ve bilesin üstüne aşkı giydirdiğim, Söz verdim
ben bu yüreğe, Hiçbir harfi sensiz bir cümleye kurban etmedim
koskun

koskun

>AYLİN<, post: 1024401, member: 96684ALLAH cc razı olsun..
dinimiz=hayatımız
rabbim yolunda hakkı ile dik duranlardan ve bilerek islam dinimizi yaşayanlardan eylesin.
saolun abla ( abi olacak ) bu faydalı bilgi için..
rabbim bilerek yada bilmeyerek hataya düşmemizi nasip etmesin inşa-ALLAH..
selam ve dua ile...

allah celle celaluhu sizden de razı olsun ilginiz için teşekkürler ...

allaha emanet olunuz ...
.

Ve Kalbin Daraldığında..

Zümer Suresi

Paylaş:

İlgili Konular

Giriş yap ve cevap yaz.