Senin ki külfet oldu!

1.571 görüntülenme · 5 yanıt

Paylaş:
smmmtuba

smmmtuba

Mübarek Üye · 1.639 mesaj

Ebû Hafs-ı Haddâd, Ebû Bekr-i Şiblî'nin evinde kırk gün misâfir kaldı. Çeşit çeşit
yemeklerini yedi. Ayrılıp giderken yanına vardığında; "Ey Şiblî! Eğer yolun Nişâbur'a
uğrarsa, yanıma gel! Misâfirperverlik nasıl oluyormuş, sana öğretirim." dedi. Şiblî de;
"Ben ne yaptım ki?" deyince; "Başka ne yapacaksın, külfete girerek çeşitli yemekler
hazırladın, civanmertlikte bu yoktur. Misâfir gelince öyle davranmalı ki, hizmet ederken
üzerine bir ağırlık çökmemeli, gittiği için de ferahlamamalısın! Külfete girdiğinde, gelişi
ağır gelir, gittiğinde de rahatlarsın. Böyle ev sâhipliği olmaz." buyurdu. Bir müddet sonra,
İmâm-ı Şiblî kırk arkadaşıyla berâber Nişâbur'a geldi. Ebû Hafs-ı Haddâd'a uğradı. Ebû
Hafs-ı Haddâd o gece kırk bir mum yakmıştı. Şiblî bunları görünce; "Bu ne hâl böyle?"
dedi. Ebû Hafs-ı Haddâd; "Ne oldu?" buyurdu. Şiblî; "Külfete girmeyin, demiştiniz. Bu
mumlar ne böyle?" dedi. Ebû Hafs-ı Haddâd; "Öyleyse onları söndür." buyurdu. Şiblî,
kalkıp hepsini söndürmeye çalıştı, fakat, birini söndürebildi. Bunun üzerine Ebû Hafs-ı
Haddâd; "Sizi Allahü teâlâ gönderdi. Ben de Allah rızâsı için kırk mum yaktım. Birini de
kendim için yaktım. Benim için olanı söndürdün. Allah rızâsı için olanı söndüremedin. Sen
ise Bağdât'ta her yaptığın şeyi benim için yapmıştın. Seninki külfet oldu, benimki ise
külfet olmadı." buyurdu.
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekâtûhû vel mağfiratûhû

Ey Müslüman! "Edep nedir?" diye sorarsan, bil ki edep edepsizlerin edepsizliklerine, kabalıklarına, kötü sözlerine sabır ve tahammül etmektir.
mektubat

mektubat

Mübarek Üye · 2.308 mesaj

Allahü teala razı olsun.Ne güzel bu büyüklerin halleri.Cenab-ı Hak anlayışımızı arttırsın.Niyyetlerimizi ıslah eylesin.Dua eder dualarınızı istirham ederiz..
Fârisî iki beyt tercemesi:

Dil uzatırsa, bunlara, eğer bir câhil,
Allah korusun! Ağza almam sözlerini,

Cihân arslanları, bu zincire bağlıdır,
Kurnaz tilki, nasıl koparır bu zinciri?

Allahü teâlâ bizleri ve sizleri, bu büyükleri sevmekle şereflendirsin! Âmîn
*Dilini muhafaza et, seni sokmasın. Çünkü o, büyük bir yılandır.
* Allahü teâlâ rızka kefildir ama imana kefil değildir.
smmmtuba

smmmtuba

mektubat, post: 839903, member: 73307Allahü teala razı olsun.Ne güzel bu büyüklerin halleri.Cenab-ı Hak anlayışımızı arttırsın.Niyyetlerimizi ıslah eylesin.Dua eder dualarınızı istirham ederiz..
Fârisî iki beyt tercemesi:

Dil uzatırsa, bunlara, eğer bir câhil,
Allah korusun! Ağza almam sözlerini,

Cihân arslanları, bu zincire bağlıdır,
Kurnaz tilki, nasıl koparır bu zinciri?

Allahü teâlâ bizleri ve sizleri, bu büyükleri sevmekle şereflendirsin! Âmîn

Amin efendim amin, Allahü teala cümlemizden razı olsun, anlayışımızı, aklımızı, idrakimizi artırsın, büyüklerden feyz almayı nasib etsin inşaallahü teala..

Nasibimiz ölçüsünde dualarımızdasınız, sizlerde unutmayın.

Beyt için ayrıca teşekkür ederim.

Ey Müslüman! "Edep nedir?" diye sorarsan, bil ki edep edepsizlerin edepsizliklerine, kabalıklarına, kötü sözlerine sabır ve tahammül etmektir.
mektubat

mektubat

Mübarek Üye · 2.308 mesaj

Amin.Feyz yollarını haram işlemek kapatır buyuruluyor.Kim neyi severse ahirette onunla beraberdir.Mevlam kendisini sevenleri ve kendisini sevenleri sevmeyi ihsan eylesin.İnşallahü teala büyüklerin dediği gibi Rüşdü hidayet,aklı selim,sıhhatu afiyet ve istikamet eylesin.Malumunuz mektubattaki beytler çok hoş sırası geldikçe forumlara ekleyerek bereketlenmeye çalışıyoruz.

Niçin küfrân eder insân, Hudâ ni’met verir iken,
Utanmayıp eder isyân, kamûyu ol görür iken.
Beher an hamdü şükretmez, dahî ihsânı fikretmez,
Hergün Hakkı zikretmez, bedende cân durur iken?
*Dilini muhafaza et, seni sokmasın. Çünkü o, büyük bir yılandır.
* Allahü teâlâ rızka kefildir ama imana kefil değildir.
smmmtuba

smmmtuba

mektubat, post: 839920, member: 54443Amin.Feyz yollarını haram işlemek kapatır buyuruluyor.Kim neyi severse ahirette onunla beraberdir.Mevlam kendisini sevenleri ve kendisini sevenleri sevmeyi ihsan eylesin.İnşallahü teala büyüklerin dediği gibi Rüşdü hidayet,aklı selim,sıhhatu afiyet ve istikamet eylesin.Malumunuz mektubattaki beytler çok hoş sırası geldikçe forumlara ekleyerek bereketlenmeye çalışıyoruz.

Niçin küfrân eder insân, Hudâ ni’met verir iken,
Utanmayıp eder isyân, kamûyu ol görür iken.
Beher an hamdü şükretmez, dahî ihsânı fikretmez,
Hergün Hakkı zikretmez, bedende cân durur iken?

Amin, amin.

Ne güzel düşünmüşsünüz..Onların kalplerinde Rabbani tesir vardır, dünyadan ve her türlü masivadan uzaklaştırır. Mektubatı okumak yarı yarıya sohbetlerinde bulunmak gibidir..1 saat kitap okumak yarım saat sohbetlerinde bulunmaya denktir.

Cenab-ı hak o büyüklerin kitaplarınıi hayatlarını okumayı cümlemize nasib etsin, inşaallahü teala..

smmmtuba

smmmtuba

Ebû Hafs-ı Haddâd hazretleri hacca gitmişti. Dönüşünde, Cüneyd-i Bağdâdî'nin talebeleri
karşılayınca, onlara; "Yol hediyem şu sözümdür: Eğer bir arkadaşınız size saygısızlık
ederse, onu özür dilemeye teşvik edin! Fakat siz, onun dilediğinden çok özür dileyin. Eğer
kırgınlık gitmemişse ve hakkın da kendi tarafınızda olduğuna kanâat getirirseniz, yine
arkadaşınızı en güzel bir şekilde özür dilemeye teşvik edin ve siz de özür dileyin! Kırk gün
buna devâm edin! Yine kırgınlık gitmezse, o zaman kendinize şöyle deyin: "Ey ahmak
nefs! Ne inatçı, ne bencil, ne vurdumduymaz, ne edepsizsin. Sende azıcık mertlikten eser
yok. Kırk gün arkadaşın senden özür diledi de özrünü kabûl etmedin. Ben senden el etek
çektim, sen bilirsin, nasıl istiyorsan öyle ol!" buyurdu.

Paylaş:

İlgili Konular

Giriş yap ve cevap yaz.