"İslah Etmek" nedir?

29.806 görüntülenme · 8 yanıt

Paylaş:
GencAnadolu

GencAnadolu

Üye · 16 mesaj

selamun aleykum...
gunluk olarak sık sık kullandığımız "ALLAH seni islah etsin" lafzının tam manasını biliyormuyuz...İslah nedir...Bir Müslüman İslah kelimesini hangi durumlarda öncelikli olarak nasıl kullanmalıdır...

acizane bu konuyu az önce forumda yazılar okurken dikkatimi çekti...fıkıh ilmine sahip bir hocamızdan dinlediğim bir sohbetin bir kısmı aklıma geldi...ve cemaatı su sekılde uyarmıstı...

"islah" bir yanlışın cezayla belayla kazayla duzeltılmeye gıdılmesı yoludur..

yanı söz ıle uslanmayanın hakkı kotektır mısalı...ozellıkle analarımız "ALLAH seni İSLAH etsin" cumlesını cok kullanır...çocuklarına karsı...evladın hayra ulasması ıcın ALLAH'tan onun için afet felaket nusıbet dılemektense duamızı "ALLAH seni hayırlı bir evlat eylesin" şeklinde kullnmak daha güzel olmazmı...

bu sadece aklıma gelen bir örnekti...hangi ana evladının felaketle hayra ıletılmesını acaba temennı edebılır...inşALLAH yanlıs bıldıgım aktardıgım kısımları duzeltınız...nıyet halısıyle nıhayete ermıstır ınsALLAH...

selam ve dua ıle...
smmmtuba

smmmtuba

Mübarek Üye · 1.639 mesaj

Ve aleyna aleyküm selam

ISLÂH:

• Terbiye etmek, iyi hâle getirmek.
Herhangi bir kimseyi ıslâh etmeye çalışmak, ona İslâmiyet'i bildirmekle olur. (İmâm-ı
Rabbânî)
Kulun ıslâhı kalbinin ıslâhına, bozukluğu da kalbinin bozukluğuna bağlıdır. (Muhammed
Ma'sûm-ı Fârûkî)
Kim kalbini ıslâh edip düzeltirse, Allahü teâlâ da onun zâhirini (dışını) düzeltir. (Avn bin
Abdullah)
Allahü teâlâ âhiret için çalışanın dünyâ işlerine kâfi gelir, dünyâsı husûsunda ona yardımcı
olur. Kim Allahü teâlâya karşı hâlini ıslâh ederse, Allahü teâlâ da onunla insanlar arasını ıslâh
eder, güzel yapar. İçini ıslâh edenin, Allahü teâlâ dışını ıslâh eder, güzel yapar. (Avn bin
Abdullah)

• Bozulan bir şeyi eski hâline getirme.

İslâm dîni garîb olarak başladı. Son zamanlarda da garîb olacaktır. Bu garîb insanlara
müjdeler olsun! Bunlar, insanların bozduğu sünnetimi ıslâh ederler. (Hadîs-i şerîf-Tirmizî)

• İnsanların aralarını düzeltmek, barıştırmak.

Âdemoğlunun her konuştuğu yalan, kendi aleyhine yazılır. Ancak iki müslümanın
arasını ıslâh için konuştuğu yalan, yazılmaz. (Hadîs-i şerîf-Müsned-i Ahmed)
İki kimsenin arasını ıslâh eden veya hayrı söyleyip, hayrı yükselten kimse yalancı
değildir. (Hadîs-i şerîf-Müslim)

Üyeliğiniz, hayırlı,daimi ve istifadeli olsun inşaallahü teala. Dua eder -inşaallahü teala- , dualarınızı beklerim.
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekâtûhû vel mağfiratûhû

Ey Müslüman! "Edep nedir?" diye sorarsan, bil ki edep edepsizlerin edepsizliklerine, kabalıklarına, kötü sözlerine sabır ve tahammül etmektir.
GencAnadolu

GencAnadolu

Üye · 16 mesaj

amin inşALLAH...Rabbim sizden razı olsun...
smmmtuba

smmmtuba

Mübarek Üye · 1.639 mesaj

GencAnadolu, post: 807059, member: 50627amin inşALLAH...Rabbim sizden razı olsun...

Amin. Allahü teala cümlemizden razı olsun.
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekâtûhû vel mağfiratûhû

Ey Müslüman! "Edep nedir?" diye sorarsan, bil ki edep edepsizlerin edepsizliklerine, kabalıklarına, kötü sözlerine sabır ve tahammül etmektir.
ŞEB-İ ARUS

ŞEB-İ ARUS

Mübarek Üye · 1.904 mesaj

selamun aleykum kardeşim paylaşımın guzel ve acıklayıcı ellerinize saglk
Sen yine sükutu giyin! Dilersen hiç konuşma.
Ben kelamlarımı çürüttüm yolunda.Çarpsada bir tokat gibi yüzüme, her
harfi yoluna heceledim. Ve bilesin üstüne aşkı giydirdiğim, Söz verdim
ben bu yüreğe, Hiçbir harfi sensiz bir cümleye kurban etmedim
ferahhfeza

ferahhfeza

Mübarek Üye · 10.922 mesaj

_______selamun aleykum ..

bende bu sözü çok kullanırım..

ama mesela çocuk ıslah evleri vardır ..
evet aklımıza takıldı bu sözçük bakalım inşaALLAH...

teşekkürler kardeşim..

selam ve dua ile_________
asos1907

asos1907

Kıdemli Üye · 496 mesaj

çok güzel bir açıklama olmuş gerçekten teşekkürler..
Herşeyi ALLAH için yap....!
Alemlerin rabbi olan ALLAH 'a teslim ol...!
akif eymen oğlumm...
ayşe.a

ayşe.a

Mübarek Üye · 3.140 mesaj

selamün aleyküm genç anadolu..
paylaşımın çok doğru ve yerinde, Allah ıslah etsin yerine kullanılabilecek çok daha güzel bir kullanımı paylaşmak isterim
_Rabbim hidayet eylesin_ selametle... :a03:
Nevin_1982

Nevin_1982

Mübarek Üye · 5.000 mesaj

GencAnadolu, post: 807010, member: 60391selamun aleykum...
gunluk olarak sık sık kullandığımız "ALLAH seni islah etsin" lafzının tam manasını biliyormuyuz...İslah nedir...Bir Müslüman İslah kelimesini hangi durumlarda öncelikli olarak nasıl kullanmalıdır...

acizane bu konuyu az önce forumda yazılar okurken dikkatimi çekti...fıkıh ilmine sahip bir hocamızdan dinlediğim bir sohbetin bir kısmı aklıma geldi...ve cemaatı su sekılde uyarmıstı...

yanı söz ıle uslanmayanın hakkı kotektır mısalı...ozellıkle analarımız "ALLAH seni İSLAH etsin" cumlesını cok kullanır...çocuklarına karsı...evladın hayra ulasması ıcın ALLAH'tan onun için afet felaket nusıbet dılemektense duamızı "ALLAH seni hayırlı bir evlat eylesin" şeklinde kullnmak daha güzel olmazmı...

bu sadece aklıma gelen bir örnekti...hangi ana evladının felaketle hayra ıletılmesını acaba temennı edebılır...inşALLAH yanlıs bıldıgım aktardıgım kısımları duzeltınız...nıyet halısıyle nıhayete ermıstır ınsALLAH...

selam ve dua ıle...

selamun aleykum kardeşim ben ıslahı bu yönüyle hiç düşünmememiştim bilmiyordumda doğrusu.allah razı olsun..Rabbim hepimizi hayırlara gark ettirir inşaallah.Allaha emanet olB)
Paylaş:

İlgili Konular

Giriş yap ve cevap yaz.