el-haya, vel-iman

7.102 görüntülenme · 15 yanıt

Paylaş:
ishakyakup

ishakyakup

Mübarek Üye · 550 mesaj

Efendimiz de (sav); “Hayâ imandandır” buyurmuştur.
İnsan, utanma duygusunu doğuştan getirir ama imanla korur ve geliştirir.

Bütün güzellikler gibi, utanmanın, iffetin, hayânın da kaynağı imandır ve bu sebeple de kadın erkek herkesin asıl değeri, doğru bir biçimde Allah’a ve ahirete inanmaktadır.
İslam imanı, bütün mensuplarını iffete ve edebe çağırır.

Allah tarafından her an görüldüğünü ve gözetildiğini bilen bir insan, yaptıklarından hesap vereceğini de bildiği için elbette ki kendisi için çizilmiş sınırlara uyar; nerede durması gerektiğini, nerede serbest olduğunu hep hesaba katar. Çünkü dünya hayatının sonunda kurulacak olan en büyük mahkemede, her halinden dolayı sorgulanacak ve en küçük iyiliğinin de, en küçük kötülüğünün de karşılığını mutlaka görecektir.

“O, Allah’ın kendisini gördüğünü bilmez mi?” (Alak; 14)

“Şüphesiz Allah, sizin üzerinizde her şeyi görüp gözetendir.” (Nisa; 1)

“Nerede olursanız, O sizinle beraberdir.” (Hadid; 4)

Görürcesine bir Allah imanı ve Allah tarafından görüldüğüne kesin olarak inanmak, iffetli olmayı doğurur. Böyle bir mü’min, sürekli Cenab-ı Hakk’ın nazarına muhatap olması itibariyle hayâda, iffette, edepte derinleşir, kesintisiz bir temkin üzere yaşar.

Güzeller Güzeli (sav) şöyle buyurur: “Allah’a karşı olabildiğince hayâlı davranın! Allah’a karşı gerektiği ölçüde hayâlı olan, kafasını ve kafasının içindekileri, midesini ve midesindekileri kontrol altına alsın. Ölüm ve çürümeyi de hatırından uzak tutmasın. Ahireti dileyen, dünyanın sûrî güzelliklerini bırakır… İşte, kim böyle davranırsa, o Allah’tan hakkıyla hayâ etmiş sayılır.”

Ayıplanan şeye düşme korkusuyla, insanda hâsıl olan değişim, durum ve tavır, hayâdır.
İnsan bu duygusuyla, kötülüklerden ve çirkinliklerden uzak durur.

Tabii ki hayâ, kadın erkek her mümin içindir. Ancak yapı ve yaratılışları gereği, kadınlara daha da yakışan bir güzelliktir. Ebu Said el-Hudri der ki: “Resulullah (sav) çadırdaki bakire kızdan daha çok hayâ sahibi idi. Hoş olmayan bir şey görmüşse, biz bunu yüzünden hemen anlardık.” (Kütüb-i Sitte, c.17, s.609–611)

Efendimiz, hayâyı ahlakımızın özü olarak tarif etmiştir: “Her dinin kendine has bir ahlakı vardır. İslam’ın ahlakı ise hayâdır.”

Hayâ, sadece kadınlara mahsus değildir. Mesela Hz. Osman (ra), hayâ timsali olarak tanınmış bir mübarek zat idi.

Hayânın en önemli sonucu, fevkalade iffetli, edepli ve namuslu olmaktır.

Kutsal’ın olmadığı yerde, utanmak; utanmanın olmadığı yerde de, iffet, edep, hayâ barınamıyor..

İşte bu yüzden, ülkemizdeki din eğitiminin perişanlığına bakarak, Rahmetli Necip Fazıl, bundan yarım asır önce, “Bu gidişle, utanmaktan utanan bir nesil gelecek!” demişti.

itibarhaber'den alıntıdır...
Yoksulluk korkusuyla ömrü servet peşinde harcayanda gördüm fakirliğin özünü
Çevirdim yüzümü...
ferahhfeza

ferahhfeza

Mübarek Üye · 10.922 mesaj

selamun aleykum kardeşim rabbim razı olsun vehbi vakkasoglunun bir yazısı idi sanıyorum ...sayenizde tekrar nasiplendik
baki selamlar
nihalim

nihalim

Mübarek Üye · 2.593 mesaj

el-haya, vel-iman

selamünaleyküm ALLAH c.c. razı olsun İNŞALLAH
emeğinize sağlık güzel bir paylaşım
ALLAH c.c. emanet olun...selametle
YÂ RAB, KUSURUMUZU AFFET.BİZİ,KENDİNE KUL KABUL ET.EMANETİNİ KABZETMEK ZAMANINA KADAR BİZİ EMANETTE EMİN KIL.AMİN...

SAİD NURSİ
Nur_u Secde

Nur_u Secde

Mübarek Üye · 5.268 mesaj

selamün aleyküm kardeşim.açmış olduğunuz konuları dikkatlice takip etmeye çalışıyorum .Alllah razı olsun.sizden ricam kaan kardeşimi tebrik ederim formuna gözatmanız.orada size danışmak istediğim bir konu var.okursanız sevinirim.Allah razı olsun.
ishakyakup

ishakyakup

Mübarek Üye · 550 mesaj

aminenurselamun aleykum kardeşim rabbim razı olsun vehbi vakkasoglunun bir yazısı idi sanıyorum ...sayenizde tekrar nasiplendik
baki selamlar

ve aleyküm selam..mevla cümlemizden razı olsun...yazarını bilemiyorum itibarhaberde gördüm bir kısmını paylaşmak istedim.. ilginiz için teşekkürler..

nihalim
el-haya, vel-iman

selamünaleyküm ALLAH c.c. razı olsun İNŞALLAH
emeğinize sağlık güzel bir paylaşım
ALLAH c.c. emanet olun...selametle

ve aleyküm selam..pek emek sayılmaz coppy paste..:a26:
sizde O na emanetsiniz...

mahsun kulselamün aleyküm kardeşim.açmış olduğunuz konuları dikkatlice takip etmeye çalışıyorum .Alllah razı olsun.sizden ricam kaan kardeşimi tebrik ederim formuna gözatmanız.orada size danışmak istediğim bir konu var.okursanız sevinirim.Allah razı olsun.

ve aleyküm selam..mevla sizdende razı olsun...gördüm ve yazdım..
Çevirdim yüzümü...
PriMe

PriMe

Üye · 45 mesaj

Allah razı olsun. Güzel bir yazı...
nihalim

nihalim

Mübarek Üye · 2.593 mesaj

ve aleyküm selam..pek emek sayılmaz coppy paste..:a26:

selamünaleyküm sayın hocam kopyada emek istemezmi onun için söyledim
yanlışsam özürdilerim...:a03:
YÂ RAB, KUSURUMUZU AFFET.BİZİ,KENDİNE KUL KABUL ET.EMANETİNİ KABZETMEK ZAMANINA KADAR BİZİ EMANETTE EMİN KIL.AMİN...

SAİD NURSİ
Kaan Erdem

Kaan Erdem 🛡

Yönetici · ✦ Mübarek Üye · 11.197 mesaj

selamünaleyküm kardeşim.

ALLAH celle celalühu razı olsun.selam ve yürekten samimi dualarımla hayırlı ve bereketli günler olsun selametle kalın kardeşim.
Leyla_Ebedi

Leyla_Ebedi

Kıdemli Üye · 331 mesaj

Hayânın en önemli sonucu, fevkalade iffetli, edepli ve namuslu olmaktır.

Rabbim razı olsun kardeşim elinize sağlık

Dua ile
aliye_aliye

aliye_aliye

Altın Üye · ✦ Mübarek Üye · 16.828 mesaj

Selamün Aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü..
Kıymetli abimiz, Rahman c.c razı olsun, ecrinize sizi vasıl eylesin inşallah..Allah c.c en güzel şekilde idrak edip amel edenlerden, bu vesileyle değerli çalışmanızın, kalplerde tesirli olmasını nasip ve müyesser eylesin inşallah..Amin..
Çağın kayıp ilanı ile aranması gereken bir hasletidir haya.. Onun yokluğunun da ne gibi büyük felaket ve hezeyanlara yol açtığını çok muhtelif örneklerle açıklayabiliriz.Hayanın, imandan bir şube olması, bizleri fazlasıyla tefekkür ettirmeli..İnsanı haysiyetli, şerefli ve üstün kılan meziyetlerden biri olan haya konusunda, ahir zamanda ağır bir imtihandan geçiyoruz.. ''İnsanlığın kıyameti'' olan hayasızlıktan beri olmak, hayadan ödün vermeden yaşamak, hayanın önemini anlatmak ve yaşatmak duası ile..Allah c.c bizleri razı olduğu amel ve niyetlerden ayırmasın inşallah..Güzel ve istifadeli bir çalışmaydı..Rabbimize emanet olunuz..Selam ve Dua ile.
ishakyakup

ishakyakup

Mübarek Üye · 550 mesaj

PriMeAllah razı olsun. Güzel bir yazı...

mevla sizdende,yazandan da razı olsun..

nihalim, post: 729951, member: 45744ve aleyküm selam..pek emek sayılmaz coppy paste..:a26:

selamünaleyküm sayın hocam kopyada emek istemezmi onun için söyledim
yanlışsam özürdilerim...:a03:

aleyküm selam hanımefendi kardeşim..
kopya pek emek sayılmaz, lakin özür dileyecek bi yanlış söz konusu değil...dua edin yeter..

-KAAN-
selamünaleyküm kardeşim.

ALLAH celle celalühu razı olsun.selam ve yürekten samimi dualarımla hayırlı ve bereketli günler olsun selametle kalın kardeşim.

aleyküm selam efendi kardeşim...Allah sizdende razı olsun....dualar müşterek..sizede hayırlı ve günler..

Leyla_Ebedi, post: 730002, member: 22491Hayânın en önemli sonucu, fevkalade iffetli, edepli ve namuslu olmaktır.

Rabbim razı olsun kardeşim elinize sağlık

Dua ile

amin...sağolun okuduğunuz için..mevla teala bizlere ve sizlere amel edebilmeyi nasib etsin...[/COLOR]

aliye_aliye, post: 730946, member: 10047
Selamün Aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü..
Kıymetli abimiz, Rahman c.c razı olsun, ecrinize sizi vasıl eylesin inşallah..Allah c.c en güzel şekilde idrak edip amel edenlerden, bu vesileyle değerli çalışmanızın, kalplerde tesirli olmasını nasip ve müyesser eylesin inşallah..Amin..
Çağın kayıp ilanı ile aranması gereken bir hasletidir haya.. Onun yokluğunun da ne gibi büyük felaket ve hezeyanlara yol açtığını çok muhtelif örneklerle açıklayabiliriz.Hayanın, imandan bir şube olması, bizleri fazlasıyla tefekkür ettirmeli..İnsanı haysiyetli, şerefli ve üstün kılan meziyetlerden biri olan haya konusunda, ahir zamanda ağır bir imtihandan geçiyoruz.. ''İnsanlığın kıyameti'' olan hayasızlıktan beri olmak, hayadan ödün vermeden yaşamak, hayanın önemini anlatmak ve yaşatmak duası ile..Allah c.c bizleri razı olduğu amel ve niyetlerden ayırmasın inşallah..Güzel ve istifadeli bir çalışmaydı..Rabbimize emanet olunuz..Selam ve Dua ile.

ve aleyküm selam hanımefendi kardeşim..

güzel bir yazıyı harika bir yorumla süslemişsiniz..sağolun..
mevla teala yapmış olduğunuz duaları kabul buyursun..bu fakiride dua larınızdan nasiblendirsin...

dua'lar müşterek...
Çevirdim yüzümü...
Rüyam3

Rüyam3

Mübarek Üye · 2.204 mesaj

Selamün Aleyküm

Allah c.c. razı olsun emeğinize sağlık hayırlı geceler...
ishakyakup

ishakyakup

Mübarek Üye · 550 mesaj

rüyam3Selamün Aleyküm

ve aleyküm selam..

hanımefendi kardeşim yazılarımıza değer verip takip ettiğiniz için sağolun..

mevla teala sizden de razı olsun...

sizede hayırlı geceler..(3 gece geçmiş aradan ama olsun yine gece)..:a11:
Çevirdim yüzümü...
Rüyam3

Rüyam3

Mübarek Üye · 2.204 mesaj

ishakyakupve aleyküm selam..

hanımefendi kardeşim yazılarımıza değer verip takip ettiğiniz için sağolun..

mevla teala sizden de razı olsun...

sizede hayırlı geceler..(3 gece geçmiş aradan ama olsun yine gece)..:a11:

Selamün Aleyküm

Siz ve sizin gibi sitede konularına ve yazılarına önem verdiğim benim için değerli çok kişiler var. Her daim sizleri takip etmeye devam edicem :a01: inşaAllah...Hayırlı Günler...
ishakyakup

ishakyakup

Mübarek Üye · 550 mesaj

rüyam3Selamün Aleyküm

ve aleyküm selam hanımefendi kardeşim...
Çevirdim yüzümü...
Nevin_1982

Nevin_1982

Mübarek Üye · 5.000 mesaj

Güzeller Güzeli (sav) şöyle buyurur: “Allah’a karşı olabildiğince hayâlı davranın! Allah’a karşı gerektiği ölçüde hayâlı olan, kafasını ve kafasının içindekileri, midesini ve midesindekileri kontrol altına alsın. Ölüm ve çürümeyi de hatırından uzak tutmasın. Ahireti dileyen, dünyanın sûrî güzelliklerini bırakır… İşte, kim böyle davranırsa, o Allah’tan hakkıyla hayâ etmiş sayılır.”

Selamun aleykum kardeşim.Bende yarım saat önce birşey öğrendim.bu konumuzada örnek teşkil edecek nitelikte.Eski oturduğumuz mahallede 12-13 yaşlarında bir komşu kızı vardı.o kızı kaçırıp yada isteyek bilmiyorum zina etmişler.Okadar çok üzüldümki çocuk denecek yaş bikere 12-13 yaşlar.Ailesinemi yanarsın kızamı bilemedim şaştım kaldım.bide kızı tehdit etmişler söylersen öldürürüz diye kız ağzından kaçırmış da polise haber vermişler.Gerçi memleketimize zina suç değil..Ah keşke idam cezası olsaydı da ibreti alem için öldürülmeliydiler bence yapanlar....

Durum böyle bununla ilgili birçok haber duyuyoruz.Ama insan çevresinden bu tür haberler alınca daha bir garip oluyor.Rabbime sığınıyorum bu tür durumlardan.Ölmeyi tercih ederim şahsen ben kötü yola düşmektense....

"HAYA İMANDANDIR"."edep ya hu"
Hak aşığı Yunus Emre’de şöyle der :. Ehli diller arasında aradım, kıldım talep. Her hüner makbul imiş, illa edep illa edep. ...
Paylaş:

İlgili Konular

Giriş yap ve cevap yaz.