Aklıma bazı sorular geldi: mesela ben istikametimi belirlemişsem, ve ona sadakat gösterirsem çok kısa zaman içinde bunun meyvesini yermiyim. peki çok kısa zaman içinde bunun meyvesini yemezsem, sadakatimde sadık olabilir miyim? fıtri yapım gereği engeller çıktığı zaman göstermiş olduğum sadakatin meyvesini kısa zaman içinde yemeli miyim? bu meyve ya da ödül bana sadakat noktasında haz verir mi? haz verdikten sonra ben hazdan dolayı mı sadakat göstermiş olurum yoksa salt istikametime sadakatten dolayı mı? başka bir esas soru ise bir istikamet belirlemeli miyim? bu istikamette kararlı olarak aynı yöne doğru sürekli adımlar atıp, engelerle karşılaştığım zaman istikametime sadakat gösterip aynı yöne bakmak ya da adımlara devam etmek zorunda mıyım? eğer zorundaysam niçin zorundayım? bunu istemediğim takdirde alternatiflerim neler olabilir ve bu alternatiflerin asıl istikametten değer ya da yarar açısından düşüklüğü nedir?
bir de benim metinden çıkarttığım kıssa, hikmet,kuram ya da sonuç sizce doğru mudur? bilgi ve görüşlerini paylaşmanızı rica eder, Allah'ın(cc) selametinin üzerinizden eksik olmamasını temenni ediyorum.