Cemaatle Namazlarda Saf Düzeninin Önemi

2.683 görüntülenme · 16 yanıt

Paylaş:
m_muaz

m_muaz

Mübarek Üye · 7.359 mesaj

Resulullah (A.S.) Efendimiz, namazları mescitte cemaatle eda etmenin önemi üzerinde çok durduğu gibi namazlarda safların sık ve düzgün tutulmasına da aynı şekilde çok özen göstermiştir. Enes b. Malik (R.A.) bu konuda şunları anlatmıştır: Namaza durulmuştu ki Resulullah (A.S.) yüzünü bize çevirdi ve şöyle buyurdu:

Saflarınızı düzgün tutun ve biribirinize yapışın; ben sırtımdan sizi görüyorum. (Buhari, Ezan, 72) Her birimiz omuzunu yanındakinin omuzuna, ayağını da yanındakinin ayağına yapıştırdı. (Buhari, Ezan, 76)

Safları düzgün tutmayanları da Efendimiz (A.S.) şöyle uyarırdı:
Ya saflarınızı düzeltirsiniz, ya da Allah yüzlerinizi birbirlerinize ters çevirir (aranıza soğukluk ve uyuşmazlık girer) (Buhari, Ezan, 71)

Bu hadisi delil gösteren alimlerimiz, safları sık ve düzgün tutmamanın soğukluğa ve huzursuzluğa; safları sık ve düzgün tutmanın ise muhabbete ve birlikteliğe sebep olduğunu söylemişlerdir.

Kemal Süleymanoğlu
Semerkand Dergisi
AsK giBi siLah,,,nEfiS giBi düSmaN yOktUr...
CEVDET-71

CEVDET-71

Aktif Üye · 60 mesaj

RE: Cemaatle Namazlarda Saf Düzeninin Önemi

SAĞOL KARDEŞİM BİZLERİ AYDINLATTIN BİZLER SAFLARI SIK TUTUN ARANIZDAN ŞEYTAN GEC MESİN DERLERDİ BÜYÜKLERİMİZ ESSALAMUN ALEY KÜM
NEFSİM DERKİ DAHA ZAMANIN COKTUR
KİMSENİN ELİNDE SENEDİ YOKTUR
VALLAHİ BİLLAHİ HESABI ZORDUR
SON NEFES GELMEDEN GEL TÖĞBE EYLE

m_muaz

m_muaz

CEVDET-71 yazdı:
SAĞOL KARDEŞİM BİZLERİ AYDINLATTIN BİZLER SAFLARI SIK TUTUN ARANIZDAN ŞEYTAN GEC MESİN DERLERDİ BÜYÜKLERİMİZ ESSALAMUN ALEY KÜM

ve a.selam sizlerde sağolun kardeşim..ALLAH c.c. razı olur inş..
desertrose

desertrose

Mübarek Üye · 3.480 mesaj

S.A. ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM BU GÜZEL BİLGİ İÇİN.. EMEĞİNE SAĞLIK.. SELAMETLE..B)B)B)
hasan huseyin

hasan huseyin

Üye · 19 mesaj

YA RABBİ SENDEN ŞU DUA İLE DUA İSTİYORUM

HAMD SANA MAHSUSTUR SENDEN BAŞKA İLAH YOKTUR MENNAN SENSİN GÖKLERİN VE YERİN YARATICISI SENSİN CELAL VE İKRAM SAHİBİDE SENSİN EY HAYY VE KAYYUM OLAN ALLAH IM PEYGAMBER EFENDİMİZİN ŞEFAATİNDEN MAHRUM EYLEME SANA İYİ BİR KUL PEYGAMBER EFENDİMİZE İYİ BİR ÜMMET OLMAYI NASİP EYLE BİZLERİ DOĞRU YOLDAN AYIRMA ALLAH IM BİZİ İSLAMLA MÜŞERREF KILDIĞIN İÇİN SANA SONSUZ ŞÜKÜRLER OLSUN.....

M_MUAZ KARDEŞİM VERMİŞ OLDUĞUN BU GÜZEL BİLGİDEN DOLAYI RABBİM RAZI OLDUĞU KULLARINDAN EYLESİN İNŞALLAH SELAM VE DUA İLE ALLAH A EMANET OL
m_muaz

m_muaz

desertrose yazdı:
S.A. ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM BU GÜZEL BİLGİ İÇİN.. EMEĞİNE SAĞLIK.. SELAMETLE..B)B)B)

ve a.selam sağolasınız ALLAH c.c. razı olsun..selametle..
m_muaz

m_muaz

hasan huseyin yazdı:
YA RABBİ SENDEN ŞU DUA İLE DUA İSTİYORUM

HAMD SANA MAHSUSTUR SENDEN BAŞKA İLAH YOKTUR MENNAN SENSİN GÖKLERİN VE YERİN YARATICISI SENSİN CELAL VE İKRAM SAHİBİDE SENSİN EY HAYY VE KAYYUM OLAN ALLAH IM PEYGAMBER EFENDİMİZİN ŞEFAATİNDEN MAHRUM EYLEME SANA İYİ BİR KUL PEYGAMBER EFENDİMİZE İYİ BİR ÜMMET OLMAYI NASİP EYLE BİZLERİ DOĞRU YOLDAN AYIRMA ALLAH IM BİZİ İSLAMLA MÜŞERREF KILDIĞIN İÇİN SANA SONSUZ ŞÜKÜRLER OLSUN.....

M_MUAZ KARDEŞİM VERMİŞ OLDUĞUN BU GÜZEL BİLGİDEN DOLAYI RABBİM RAZI OLDUĞU KULLARINDAN EYLESİN İNŞALLAH SELAM VE DUA İLE ALLAH A EMANET OL

ALLAH c.c. razı olsun kardeşim..sağolasınız..dualarınızda un utulmamak duası ile ..selametle..
m_muaz

m_muaz

B)B)B)
m_muaz

m_muaz

B)B)B)
meftun61

meftun61

Mübarek Üye · 3.386 mesaj

S.A KARDEŞİM YA SENDE NE KADAR GÜZEL KONU VARSA BULUP EKLİYOSUN BEN KISKANIYORUM AMA.:DALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM ELİNE SAĞLIK.BEN Bİ YIL SIRF BUNUN İÇİN VE CAMİDE İÇİNDE DÜNYA HAYATINI KONUŞAN İNSANLAR YÜZÜNDEN TERAVİH NAMAZINA GİTMİYORDUM.EVDE TEK BAŞIMA KILIYORDUM.
m_muaz

m_muaz

meftun61 yazdı:
S.A KARDEŞİM YA SENDE NE KADAR GÜZEL KONU VARSA BULUP EKLİYOSUN BEN KISKANIYORUM AMA.:DALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM ELİNE SAĞLIK.BEN Bİ YIL SIRF BUNUN İÇİN VE CAMİDE İÇİNDE DÜNYA HAYATINI KONUŞAN İNSANLAR YÜZÜNDEN TERAVİH NAMAZINA GİTMİYORDUM.EVDE TEK BAŞIMA KILIYORDUM.

VE A.SELAM..ALLAH RAZI OLSUN...SELAMETLE KAL KARDEŞİM..
aliye_aliye

aliye_aliye

Altın Üye · ✦ Mübarek Üye · 16.828 mesaj

Enes radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Önce ilk safı tamamlayınız; sonra arkadaki safları doldurunuz. Şayet eksik kalırsa, son safta kalsın."

Ebû Dâvûd, Salât 93. Ayrıca bk. Nesâî, İmâmet 30

Âişe radıyallahu anhâ'dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Şüphesiz Allah safların sağ tarafında bulunanlara rahmet eder; melekleri de dua ederler."

Ebû Dâvûd, Salât 95. Ayrıca bk. İbni Mâce, İkamet 55
Berâ radıyallahu anh şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in arkasında namaz kıldığımız zaman, yüzünü bize döndüğünde sağına döndüğü için onun sağ tarafında olmayı arzu ederdik. Bir defasında bize dönünce şöyle buyurduğunu işittim:

"Rabbim! Kullarını diriltip bir araya topladığın gün, beni azâbından koru!"

Müslim, Müsâfirîn 62. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 71, Edeb 98; Tirmizî, Daavât 18

Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"İmamı ortanıza alınız ve saflardaki boşlukları doldurunuz."

Hadislerden Öğrendiklerimiz

1. İmam cemaatin tam ortasına durmalıdır.
2. Cemaatle namaz kılınacağı zaman önce ilk saf, sonra da sırayla diğer saflar doldurulmalıdır.
3. Saflarda boşluk bırakılmamalıdır. Şayet bir saf eksik kalacak olursa, bu son saf olmalıdır.
4. Cemaate sonradan katılan kimse, şayet varsa, önce sağ taraftaki, sonra da sol taraftaki boşluğu doldurmalıdır.
5. Allah Teâlâ, öncelikle, safların sağ tarafında bulunanlara rahmet, melekler de dua ederler.
6. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem namazdan sonra mübârek yüzünü ashâbına döndüğü zaman, sağ tarafına doğru meyilli dönerdi. Bu sebeple sahâbîler onun sağ tarafında olmayı arzu ederlerdi.

selamün aleyküm, Rabbim razı olsun bu bilgilendirme için.. emeğinize sağlık.. selametle kalın inşallah.
m_muaz

m_muaz

aliye_aliye yazdı:
Enes radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Önce ilk safı tamamlayınız; sonra arkadaki safları doldurunuz. Şayet eksik kalırsa, son safta kalsın."

Ebû Dâvûd, Salât 93. Ayrıca bk. Nesâî, İmâmet 30

Âişe radıyallahu anhâ'dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Şüphesiz Allah safların sağ tarafında bulunanlara rahmet eder; melekleri de dua ederler."

Ebû Dâvûd, Salât 95. Ayrıca bk. İbni Mâce, İkamet 55
Berâ radıyallahu anh şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in arkasında namaz kıldığımız zaman, yüzünü bize döndüğünde sağına döndüğü için onun sağ tarafında olmayı arzu ederdik. Bir defasında bize dönünce şöyle buyurduğunu işittim:

"Rabbim! Kullarını diriltip bir araya topladığın gün, beni azâbından koru!"

Müslim, Müsâfirîn 62. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 71, Edeb 98; Tirmizî, Daavât 18

Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"İmamı ortanıza alınız ve saflardaki boşlukları doldurunuz."

Hadislerden Öğrendiklerimiz

1. İmam cemaatin tam ortasına durmalıdır.
2. Cemaatle namaz kılınacağı zaman önce ilk saf, sonra da sırayla diğer saflar doldurulmalıdır.
3. Saflarda boşluk bırakılmamalıdır. Şayet bir saf eksik kalacak olursa, bu son saf olmalıdır.
4. Cemaate sonradan katılan kimse, şayet varsa, önce sağ taraftaki, sonra da sol taraftaki boşluğu doldurmalıdır.
5. Allah Teâlâ, öncelikle, safların sağ tarafında bulunanlara rahmet, melekler de dua ederler.
6. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem namazdan sonra mübârek yüzünü ashâbına döndüğü zaman, sağ tarafına doğru meyilli dönerdi. Bu sebeple sahâbîler onun sağ tarafında olmayı arzu ederlerdi.

selamün aleyküm, Rabbim razı olsun bu bilgilendirme için.. emeğinize sağlık.. selametle kalın inşallah.

ve aleykum selam...Rabbim cümlemizden razı olsun inş..sağolasınız..katkınız için teşekkür ederim...selametle kalın...
nigdeli

nigdeli

Mübarek Üye · 4.908 mesaj

s.a Allah razı olsun kardeşlerim..Verdiğiniz değerli bilgiler için..Emeğinize sağlık.Selametle kalın inş..B)
m_muaz

m_muaz

nigdeli yazdı:
s.a Allah razı olsun kardeşlerim..Verdiğiniz değerli bilgiler için..Emeğinize sağlık.Selametle kalın inş..B)

ve a.selam..cümlemizden Rabbim razı olsun inş..kardeşim..selametle..
kemal03

kemal03

Yeni Üye · 1 mesaj

[COLOR="SeaGreen"]Tşk. emeğine sağlık. Tüm güzellikler inananlar üzerine olsun.
-Ammar Bin Yasir-

-Ammar Bin Yasir-

Mübarek Üye · 4.864 mesaj

selamun aleyküm Rabbimiz razı olsun inşaallah...
Paylaş:

İlgili Konular

Giriş yap ve cevap yaz.