“Ben bunu biliyorum, ancak Allah bana böyle yapmamı emretti“ dedi. İsrailoğulları,
“Bunun durumunu Rabbine sor da öğrenelim“ dediler. Hz. Musa [a.s] Rabbine, “Ey Rabbim ne dediklerini biliyorsun, bu kulun durumunu bize bildir“ diye dua etti. Yüce Allah Hz. Musa‘ya [a.s] şöyle vahyetti:
“Onlar doğru söyledi. O, tam iki yüz sene bana isyan etti. Ancak günlerden bir gün Tevrat‘ı açıp orada yazılı olan Habibim Muhammed‘in ismine baktı; onu öptü ve hürmetle başına koydu. Ben buna karşılık onun iki yüz senelik günahlarını affettim.“ [Ebû Talib, Kalplerin Azığı: Kûtö‘l-Külûb, 3/355; Ebû Nuaym, Hilyetü‘l-Evliyâ, 4/45; Nebhânî, Hüccetullahi al0‘l-Âlemin, 1/229.]
KISSADAN DERSLER
Resûlullah Efendimiz [s.a.v], ruhu ve nuru ile ilk yaratılandır. Hz. Âdem‘in [a.s] bedenine henüz ruhu verilmeden önce, Resûlullah Efendimiz [s.a.v] mele-kût aleminde Allah‘ın habibi ve son peygamberi olarak ilan edilmişti.
Yüce Allah, Resûlullah Efendimiz‘i [s.a.v], önceki bütün peygamberlerine tanıtmış ve ona yetişirlerse kendisine iman ve yardım sözü almıştı. Peygamberler bu sözleşmeyi ümmetlerine de haber vermişlerdi. Resûlullah Efendimiz [s.a.v] saadetli ruhu cesed-i pakisiyle buluşup dünyayı şereflendirmeden önce, bütün peygamberler onu tanımış, sevmiş ve kendisine aşık olmuştu.
O [s.a.v] gelmeden önce iman edenleri vardı.
Yüce Allah bütün peygamberleri ile yaptığı bu sözleşmeyi Kur‘ân-ı Hakim‘de şöyle haber verir:
“Hani Allah peygamberlerden ‘Size, kitap ve hikmet verdikten sonra onları tasdik eden bir peygamber [son ümmi peygamber] geldiğinde ona mutlaka inanıp yardım edeceksiniz‘ diye söz almıştı. Allah onlara ‘Kabul ettiniz ve ahdimi üstlendiniz mi?‘ diye sordu, onlar da‘Evet, kabul ettik‘dediler.“ [Âl-i imran 3/81.]
Hz. Peygamber [s.a.v] buyurur ki:
“Şayet Musa ve İsa [a.s] benim zamanıma ulaşsalardı, bana uymaktan başkası onlara helal olmazdı.“ [bk. Ahmed, Müsned, 3/338; Darimi, Mukaddime, 39; Ebû Ya‘lâ, Müs-ned, nr. 2132 [Beyrut 1998]; Heysemi, ez-Zevâid, 1/173-174. Bu rivayetlerde isa lafzı yoktur. Her iki peygamberin isminin zikredildiği bir hadis için bk. ibn Kesir, Tefsir, 2/68 [Riyad 1997]]
Ateşin Yakmadığı Aşık
Dilaver Selvi