"Çok yaşa!" demeden bunu düşün!

2.855 görüntülenme · 12 yanıt

Paylaş:
deniz14

deniz14

Mübarek Üye · 707 mesaj

Hapşırdıktan sonra "Çok yaşa!" deme adeti Hristiyanların "God bless you! (Tanrı seni takdis etsin!)" sözüne dayanır. 6. asırda hapşıranlara vücutlarındaki şeytanı attıkları için tebrik anlamında söylenen bu söz büyük veba salgını başlayınca papa tarafından söylenmesi zorunlu kılındı ve kanunlaştırıldı.

GENÇ BEYİN
Şu gülen çehreme bakıpta sanmayın beni bahtiyar, attığım her kahkahada binlerce gözyaşı var.
VuSLaT_üL ŞéHaDéT

VuSLaT_üL ŞéHaDéT

Kıdemli Üye · 263 mesaj

ALLAH razı olsun...
Hicran-ı Aşk

Hicran-ı Aşk

Mübarek Üye · 2.257 mesaj

ben bu konuyu daha farklı biliyordum.hapşırma sırasında insan kalbi anlık olarak durduğu için ''çok yaşa'' denildiğini biliyordum.daha sonra da bu adetin yahudilerden geldiğini(uzuuunn yaşamayı istemelerinden) geldiğini duymuştum onun için söylerken (alışkanlıktan dolayı) dikkat ediyorum.biz müslümanların söylemesi gereken cümleyide bi türlü ezberleyemediğimden susmayı tercih ediyorum... teşekkürler paylaşım için...
sana bakmak bütün rastlantıları reddedip bir mucizeyi anlamaktır, sana bakmak ALLAH'A inanmaktır...
nsnygmru

nsnygmru

Aktif Üye · 89 mesaj

hicranfarukyavuz, post: 1516187, member: 91898ben bu konuyu daha farklı biliyordum.hapşırma sırasında insan kalbi anlık olarak durduğu için ''çok yaşa'' denildiğini biliyordum.daha sonra da bu adetin yahudilerden geldiğini(uzuuunn yaşamayı istemelerinden) geldiğini duymuştum onun için söylerken (alışkanlıktan dolayı) dikkat ediyorum.biz müslümanların söylemesi gereken cümleyide bi türlü ezberleyemediğimden susmayı tercih ediyorum... teşekkürler paylaşım için...

Bende bu konuyu sizinki gibi duymuştum.. Ne yazık ki dilimize öyle yerleşmiş ki bizde otomatik biri hapşırınca diyoruz. Ben daha çok "iyi yaşa" " hayırlı yaşa" demeye çalışıyorum.. Sizin de dediğiniz gibi bizim dememiz gereken arapça kelimeyi ezberleyemediğim için bu şekilde demeye çalışıyorum ama doğru mu yapıyorum bilmiyorum.
Hicran-ı Aşk

Hicran-ı Aşk

Mübarek Üye · 2.257 mesaj

nsnygmru, post: 1516232, member: 54443Bende bu konuyu sizinki gibi duymuştum.. Ne yazık ki dilimize öyle yerleşmiş ki bizde otomatik biri hapşırınca diyoruz. Ben daha çok "iyi yaşa" " hayırlı yaşa" demeye çalışıyorum.. Sizin de dediğiniz gibi bizim dememiz gereken arapça kelimeyi ezberleyemediğim için bu şekilde demeye çalışıyorum ama doğru mu yapıyorum bilmiyorum.

aynen bende sağlıklı yaşa hayırlı yaşa gibi cümleler kullanıyorum,ama en doğrusu diğerini ezberlemek bence....
sana bakmak bütün rastlantıları reddedip bir mucizeyi anlamaktır, sana bakmak ALLAH'A inanmaktır...
deniz14

deniz14

Mübarek Üye · 707 mesaj

Arkadaşlar bende öyle biliyordum lakin dün aldığım dini bir dergide okudum.. sizlerle paylaşmak istedimm.. Aslında en güzeli arapçasını ezberlemek..
Şu gülen çehreme bakıpta sanmayın beni bahtiyar, attığım her kahkahada binlerce gözyaşı var.
deniz14

deniz14

Mübarek Üye · 707 mesaj

VuSLaT_üL ŞéHaDéT, post: 1516114, member: 117714ALLAH razı olsun...

Rabbim sizlerden Razı olsun..Gözlerinize sağlık..
nsnygmru

nsnygmru

Aktif Üye · 89 mesaj

hicranfarukyavuz, post: 1516236, member: 101912aynen bende sağlıklı yaşa hayırlı yaşa gibi cümleler kullanıyorum,ama en doğrusu diğerini ezberlemek bence....

Haklısınız en iyisi söylememiz gereken kelimeyi ezberleyip alışkanlık haline getirmeye çalışmak.
nsnygmru

nsnygmru

Aktif Üye · 89 mesaj

deniz14, post: 1516237, member: 101912 Arkadaşlar bende öyle biliyordum lakin dün aldığım dini bir dergide okudum.. sizlerle paylaşmak istedimm.. Aslında en güzeli arapçasını ezberlemek..

Güzel paylaşımın için teşekkür ederim kendi adıma bunu da öğrenmiş oldum. İnşallah arapçasını ezberleyip uygulayabiliriz bundan sonra.. Allah razı olsun.
deniz14

deniz14

Mübarek Üye · 707 mesaj

nsnygmru, post: 1516252, member: 95935Güzel paylaşımın için teşekkür ederim kendi adıma bunu da öğrenmiş oldum. İnşallah arapçasını ezberleyip uygulayabiliriz bundan sonra.. Allah razı olsun.

Aslında bildiğimizi zannedip bilmediğimiz o kadar çok şey var ki..böyle kitaplar dergiler sayesinde doğrusunu öğreniyoruz..Rabbim doğru yoldan şaşrtmasın bizleri..
denizderya35

denizderya35

Kıdemli Üye · 173 mesaj

bende hapşırdığında insan kalbinin bir anlık durduğunu duymuştum bu yüzden hapşırmam geçtikten sonra elhamdülillah diyorum.
~ Zeynep

~ Zeynep

Kıdemli Üye · 334 mesaj

"God bless you" tüm hristiyanlar degil de, ingilizce konusan ülkelerin kullandigi bir söz. Cünkü diger ülkelerde de farkli söylüyorlar :
Mesela Fransa da = A tes souhaits : dileklerin kabul olsun.
Italyanca da = Salute : Saglik

Ama tabii ki Elhamdülillah demek gerekir. Yaninda bulunan müslümanda “Yerhamükellah” yani (Allah sana rahmet etsin) demelidir. Aksiran da “Yehdina ve yehdikümullah" (Allah bizi ve sizi hidayetinden ayirmasin.) demeli.
emcankel

emcankel

Mübarek Üye · 879 mesaj

Ama tabii ki Elhamdülillah demek gerekir. Yaninda bulunan müslümanda “Yerhamükellah” yani (Allah sana rahmet etsin) demelidir. Aksiran da “Yehdina ve yehdikümullah" (Allah bizi ve sizi hidayetinden ayirmasin.) demeli.
EN GÜZELİ Nİ RABBİM ÖĞRETMİŞ ZATEN AMA BİEN KİŞİ AZ.....
BEN YERHAMÜKELLAH DİYİNCE KARŞIMDAKİLER NE DEDİN DİYİP DURUYOR....HAYIRI YAŞA ...DİYE EKLİYOYUM....

SELAMETLE
Paylaş:

İlgili Konular

Giriş yap ve cevap yaz.