beyaz sabunla bir ayda 100 tl tasarruf ediyorum.tavsiye ederim.israf etmeyelim
7.431 görüntülenme · 20 yanıt
GEVHER 🛡
✦ Mübarek Üye
- Tepki
- 2.519
- Ödül
- 163
Yönetici · ✦ Mübarek Üye · 3.971 mesaj
Hem doğayı hem de aile ekonomisini koruyacak güzel bir öneriyi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ediyoruz.
Çamaşır ürünlerinin çoğu doğal ortamda ayrıştırılıp geri kazanılmayan malzemeler ; fenol, amonyak, naftalin ve diğer zararlı kimyasal maddeleri içerirler. Bu ürünlerin birçoğu ise yeterince test edilmeden ve belirli bir mevzuata tabi olmadan piyasaya sürülüyor.
Bu ürünlerin büyük kısmı doğrudan kanalizasyona akıp sonunda da su sistemlerimize karışıyor. Sözünü ettiğimiz kimyasallar, sonunda "fazla yüklenme" olasılığı yaratarak vücudumuzda depolanıyor ve zehirli olma düzeyine ulaştığında çeşitli hastalıklara yol açıyor. (Kronik yorgunluk sendromu, alerjiler, karaciğer sorunları, lenf kanseri gibi.)
Evsel temizlik malzemeleri sadece toprağı ve su kaynaklarını değil, teneffüs ettiğimiz havayı da tehdit ediyor. Sprey boyalar, fırın temizleyiciler, dezenfektanlar, mobilya parlatıcıları ve diğer tüm sprey ürünler, birkaç gün sonra soluyacağımız havanın bir parçası oluyor.
Foseptik sistemler atık su sorununu çözmüyor ; boyalar, çözücü, inceltici, ağartıcı kimyasallar, aseton, tuvalet temizleyiciler ve lavabo açıcılar ile diğerlerinde bulunan belirli kimyasal maddeler , organik maddeleri parçalayan organizmaları zehirleyebiliyor.
Oysa organik maddelerin parçalanması doğal döngünün işlemesi açısından zincirin olmazsa olmaz halkalarından birini oluşturuyor.
Sabun ise en az zarar oluşturan temizleyici olarak karşımıza çıkıyor.
Ancak toz sabuna geçmeden önce çamaşırlarınızı bir kez sadece çamaşır sodası ile yıkayın. Bu yolla deterjan kalıntılarının sabun ile reaksiyona girip çamaşırlarınızı sarartma riskini ortadan kaldırmış olursunuz.
Ayrıca Çamaşır sodasını yıkamalarınızda sabunla beraber kullanırsanız çamaşırlarınızda hem parlaklık hem de beyazlık sağlarsınız.
Hayırlı akşamlar olsun inşaAllah.
inşaAllah sizin ve "aslıhanin" kardeşimizin dediklerini uygulayacağım, soda ile ilgili bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Ben de yumuşatıcı yerine karbonat kullanıyorum , havlularım bile yumuşacık oluyorlar, tavsiye ederim.
Beyazları yıkarken ise deterjana karbonat ekliyordum.
Allah Celle Celalühu razı olsun inşaAllah
GEVHER, post: 1412483, member: 83361selamünaleyküm...
Hem doğayı hem de aile ekonomisini koruyacak güzel bir öneriyi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ediyoruz.
Çamaşır ürünlerinin çoğu doğal ortamda ayrıştırılıp geri kazanılmayan malzemeler ; fenol, amonyak, naftalin ve diğer zararlı kimyasal maddeleri içerirler. Bu ürünlerin birçoğu ise yeterince test edilmeden ve belirli bir mevzuata tabi olmadan piyasaya sürülüyor.
Bu ürünlerin büyük kısmı doğrudan kanalizasyona akıp sonunda da su sistemlerimize karışıyor. Sözünü ettiğimiz kimyasallar, sonunda "fazla yüklenme" olasılığı yaratarak vücudumuzda depolanıyor ve zehirli olma düzeyine ulaştığında çeşitli hastalıklara yol açıyor. (Kronik yorgunluk sendromu, alerjiler, karaciğer sorunları, lenf kanseri gibi.)
Evsel temizlik malzemeleri sadece toprağı ve su kaynaklarını değil, teneffüs ettiğimiz havayı da tehdit ediyor. Sprey boyalar, fırın temizleyiciler, dezenfektanlar, mobilya parlatıcıları ve diğer tüm sprey ürünler, birkaç gün sonra soluyacağımız havanın bir parçası oluyor.
Foseptik sistemler atık su sorununu çözmüyor ; boyalar, çözücü, inceltici, ağartıcı kimyasallar, aseton, tuvalet temizleyiciler ve lavabo açıcılar ile diğerlerinde bulunan belirli kimyasal maddeler , organik maddeleri parçalayan organizmaları zehirleyebiliyor.
Oysa organik maddelerin parçalanması doğal döngünün işlemesi açısından zincirin olmazsa olmaz halkalarından birini oluşturuyor.
Sabun ise en az zarar oluşturan temizleyici olarak karşımıza çıkıyor.
Ancak toz sabuna geçmeden önce çamaşırlarınızı bir kez sadece çamaşır sodası ile yıkayın. Bu yolla deterjan kalıntılarının sabun ile reaksiyona girip çamaşırlarınızı sarartma riskini ortadan kaldırmış olursunuz.
Ayrıca Çamaşır sodasını yıkamalarınızda sabunla beraber kullanırsanız çamaşırlarınızda hem parlaklık hem de beyazlık sağlarsınız.
Hayırlı akşamlar olsun inşaAllah.
berat05 🛡
✦ Mübarek Üye
- Tepki
- 1.045
- Ödül
- 163
Yönetici · ✦ Mübarek Üye · 7.767 mesaj
Esselamu aleyküm
Okuyunca bayağı sevindim diyebilirim....Bende uygulamaya kara verdim...ŞU yumuşatıcı için de bildiğimiz yiyeceklere kullandığımız karbonat mı ? birde ne kadar kullanıyoruz..
Makineye bir zarar verir mi acaba diye düşünmeye başladım...Malum makinada kullanılmayan deterjan atınca çok köpük oluyordu...Malum bunlarda bir şey olabilir mi diye düşündüm.
Bir de rende yerine (uzun sürer diye) makinada yapsak diye düşündüm...
Yorumları okumaya devam edeceğim..Cevaplarıda bekliyorum
aslihanin, post: 1412043, member: 83423sizinle paylaşmak istedim arkadaşlar..aylardır çamaşır deterjanına sadece 5 tl veriyorum..nasıl mı?bildiğiniz beyaz sabun yani banyo sabununu rendeleyip bir kutuya dolduruyorum.çamaşırı makineye yerleştiriyorum ister renkli olsun işter beyaz içine rendelediğim sabunu bir tül kese içinde ya da bildiğimiz ten çorap içerinde çamaşırların içine yerleştiriyorum.yıkıyorum.sonuç harika.deneyin görün boşuna israf etmeyin derim.hem kimyasaldan da uzak durmuş olalım.2 çocuğum var 3.cüye hamileyim.hepimizin çamaşırlarını aynı şekilde yıkıyorum.tertemiz ve mis gibi oluyor.yazık diyorum bunca yıl deterjana verdiğim paralara..kolaymı kazanıyoruz hergün 30 öğrenciye gırtlak patlatıyorum..israf etmek istemiyorum.öneririm arkadaşlar.
Makineye bir zarar vermez değil mi köpük filan olmasın etraf
anladığım kadarıyla sabun kullanılacaksa mutlaka ama mutlaka deterjan gözüne değil de çamaşırların içine tüle koyarak kullanılmalıymış
berat05, post: 1413097, member: 111685vealeykümselam
Esselamu aleyküm
Okuyunca bayağı sevindim diyebilirim....Bende uygulamaya kara verdim...ŞU yumuşatıcı için de bildiğimiz yiyeceklere kullandığımız karbonat mı ? birde ne kadar kullanıyoruz..
Makineye bir zarar verir mi acaba diye düşünmeye başladım...Malum makinada kullanılmayan deterjan atınca çok köpük oluyordu...Malum bunlarda bir şey olabilir mi diye düşündüm.
Bir de rende yerine (uzun sürer diye) makinada yapsak diye düşündüm...
Yorumları okumaya devam edeceğim..Cevaplarıda bekliyorum
GEVHER 🛡
✦ Mübarek Üye
- Tepki
- 2.519
- Ödül
- 163
Yönetici · ✦ Mübarek Üye · 3.971 mesaj
ceylantur, post: 1412486, member: 51820aleyküm selam ve rahmetullahi ve berakatühü,
inşaAllah sizin ve "aslıhanin" kardeşimizin dediklerini uygulayacağım, soda ile ilgili bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Ben de yumuşatıcı yerine karbonat kullanıyorum , havlularım bile yumuşacık oluyorlar, tavsiye ederim.
Beyazları yıkarken ise deterjana karbonat ekliyordum.
Allah Celle Celalühu razı olsun inşaAllah
Karbonat da zaten bir sodadır. Yani siz zaten farkında olmadan soda kullanıyormuşsunuz kardeşim :)
Sudaki kireci giderdiği için hem daha iyi temizleme hem de çamaşırlara yumuşaklık sağlar.
Ancak çamaşırların ve çamaşır makinanızın yıpranma ihtimaline karşılık çamaşır sodası almanızı tavsiye ederim.
Hemde oldukça ucuz maliyeti vardır. ( Aslında şu reklamlarda çıkan meşhur C.. markasıyla tamamen aynı görevi yapıyor , sadece ucuza :) )
Ve.. Bulaşık makinasında ya da elde bulaşık yıkarken kullanılan sirke hem tüm kötü kokuları yok ediyor , hem de dezenfekte ediyor. Elma ya da üzüm sirkesi , hiç farketmez.
Aslında özellikle mutfakta en az oranda kimyasal kullanmak lazım , zira doğrudan yemek borusuna gidiyor :(
Bu nedenle tezgah temizliğinde bile sirke kullanabilirsiniz.
Bir kimyager olarak sirkenin faydasını saymakla bitiremem :)
Bu tavsiyeye bizimle paylasdigin icin Allah razi olsun.
Bugün denedim.40 derecede hizli programda sabun biraz eridi,digeri top gibi olmus.
60 derecede erimis sabun.Simdi ise 40 dereceyi uzun yikayan programa bastim,bakalim nasil olacak.
Ilk defa yapmama ragmen cok begendim.Sadece tasarruf degil,dünyayi girletmekten korumus olacagiz.Buda hepimizin sorumlulugu.
Anneme de tavsiye ettim,oda denecek.Böyle tanidiklarimiza tavsiyede bulunursak doga icin katgida bulunmus olacagiz.Senin sayende kardes.
Yalniz aldigim haci sakir sabunun katgilarinda parfum yaziyordu.Bu beni biraz süpheye soktu.
berat05 🛡
✦ Mübarek Üye
- Tepki
- 1.045
- Ödül
- 163
Yönetici · ✦ Mübarek Üye · 7.767 mesaj
Bende kendi deneyimimden bahsedeyim..
Evde Eskiden kalma yıllanmış sabunu ..(rende kullanmadığım için bıçakla yonttum diyelim.)tülden altın kesesinin içine koydum...
Makinada 30 derecede yıkadım..
Çok yumuşamadı sanırım çok da güzel kokmadı...Ama yıkadı..Tabii benim sabunum müzelikti...Deneme yapmak istedim..
Yeni sabunla ve sirke ile denem yapmak lazım....
Kaynak: https://forum.islamiyet.gen.tr/konu/79567-beyaz-sabunla-bir-ayda-100-tl-tasarruf-ediyorum-tavsiye-ederim-israf-etmeyelim · 20.08.2026 tarihinde yazdırıldı · İslamiyet.gen.tr Forum
Giriş yap ve cevap yaz.