camiye geç gelipte cemaati rahatsız edenlerin akibetine bakın

909 görüntülenme · 3 yanıt

Paylaş:
garipkalp

garipkalp

Mübarek Üye · 629 mesaj

Camiye geç gelip de cemaatin omuzlarından atlaya atlaya öne geçen kimse, kıyamet gününde köprü olacak ve halk da üzerinden geçecektir.(Ebu Davud)
garipkalp

garipkalp

Mübarek Üye · 629 mesaj

İbn Cüreyc mürsel olarak şu hadîsi rivayet eder:
Hz. Peygamber cum´a günü hutbeyi okurken halkın omuzlarından atlayarak öne geçen birisini gördü. Namazdan sonra o kişiyi buldu ve ´Bugün cum´a namazını niçin bizimle kılmadın ´ diye sordu. Kişi ´Ey Allah´ın Rasûlü! Ben bugün cum´a namazını sizinle kıldım´ demesi üzerine ´Cemaatin boynuna basa basa öne geçtiğini görmedik mi ´ demek sûretiyle bu hareketinden ötürü amelinin mânen yanlış olduğuna işaret buyurdu.

Müsned bir hadîste Hz. Peygamber´in şöyle buyurduğu vârid olmuştur:
Hz. Peygamber birine ´Bugün bizimle birlikte kılmadın ´ deyince, adamcağız ´Ey Allah´ın Rasûlü! Beni görmediniz mi ´ dedi. Hz. Peygamber de ´Seni gördüm. Gecikmiştin ve cemaate eziyet ediyordun´ buyurdu.
garipkalp

garipkalp

Mübarek Üye · 629 mesaj

Birinci safta boş bırakılmış bir yer varsa, sonradan gelen, doldurmayanlara ceza olsun diye, omuzlardan atlaya atlaya o boş yere gidebilir; çünkü onlar haklarını zayi etmiş ve fazilet yolunu terketmişlerdir.

Hasan Basrî şöyle buyurmuştur: Cum´a günlerinde camilerin kapılarında oturup ön saflara katılmayanların boyunlarına basa basa ön saflara geçiniz; çünkü bu ihmalkâr insanlara hürmet gerekmez:
Kaim

Kaim

Yasaklı Kullanıcı · ✦ Mübarek Üye · 2.197 mesaj

cok doğru cami adabı olarak milleti çiğnemek olmaz. kıl kadar bile rahatsızlık etmemek lazım Allaha ibadet mekanlarında cemaatlere.

ön safı boş bırakmışlar ozaman da hasan basrinin dediğini yapmak uygundur .

bir diğer mesele de Camide yer benimsemedir.

bu yasaktır.

kalk ordan burası benim yerim diyemez kimse sadece hocanın yeri sabittir diger yerlere herkez istediği gibi gelebilir .
Paylaş:

İlgili Konular

Giriş yap ve cevap yaz.