Müslim, İman, 63 (l, 65)
Bir Hadis-i Şerif'i PAYLAŞIN !
25.927 görüntülenme · 303 yanıt
Müslim, İman, 63 (l, 65)
"Bir yolculuğunda Rasulullah'la (s.a.v.) birlikteydim. O, ihtiyacını yaptıktan sonra namaz için abdest aldı. Mestlerin üzerine meshetti. Sonra da namaz kıldı."
(Buharî, Sahih, kitabu'l-vudu, bab: 35, 48; kitabu's-salah, bab: 7, 25; Müslim, Sahih, kitabu't-tahare, 72, 73, 75, 77, 78, 80, 89; kitabu's-salah, 105.
Abdurrahman İbnü’l-Cevzi, Ashâbın Dilinden Peygamberimizin Hayatı, Uysal Kitabevi: 409.)
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Ben, haklı bile olsa münakaşayı terkeden kimseye cennetin kenarında bir köşkü garanti ediyorum. Şaka bile olsa yalanı terkedene de cennetin ortasında bir köşkü, ahlakı güzel olana da cennetin en üstünde bir köşkü garanti ediyorum."
HadisNo : 5921 kutubu sitte
Ravi: Ebu Hureyre
Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: "İnsanlar, ya cehennem kömüründen başka bir şey olmayan ölmüş ecdadlarıyla övünmekten vazgeçerler, yahut da Allah katında, burnuyla pislik yuvarlayan mayıs böceğinden daha adi bir dereceye düşerler. Allah Teala hazretleri sizlerden cahiliye kibrini temizledi. Artık o, muttaki bir mü'min yahut bedbaht bir facirdir. İnsanların hepsi Hz. Adem'in evlatlarıdır. Adem ise topraktan yaratılmıştır."
Kaynak: Ebu Davud, Edeb 120, (5116); Tirmizi, Menakıb (3950, 3951)
(Buhârî, Edeb: 27; Muslim, İman: 17)
tevbekarım
Yeni Üye · 0 mesaj
tevbekarım
Yeni Üye · 0 mesaj
Lâ Havle'yi çokça söylesin''
~ ~ ~
''Sana Cennet hazinelerinden bir hazineyi haber vereyim mi?
‘La havle velâ kuvvete illa billâh’ de!”
~ ~ ~
''Lâ havle okumak doksandokuz derde devadır.
Bunların en hafifi sıkıntıdan kurtulmaktır.''
Kıyamet Günü insanlardan en çok pişmanlık duyacak olan, dinini başkasının dünyası için satan kimsedir.
Buharînin farih'inden.
* Buharı, Edeb, 78/58; Müslim, Bir, 45/9, no:28
[1] Tirmizî, Birr: 40, (1962); İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları :8/5
– Cömertlik, el açıklığı, muhtaç olanlara çok ihsan etmek.(İhsan ihsandır. Eğer nev’e olsa; veya muhtaca ve fakire olsa, sahavet o vakit tam sahavettir.
(sehavet in kelime anlamı ben bilmiyodum bilmeyenler varsa die bunu da buraya yapıştırayım dedim :))
✦ Mübarek Üye
- Ödül
- 36
Yasaklı Kullanıcı · ✦ Mübarek Üye · 2.197 mesaj
Ebu'l-Kasım (a.s.) "Cennete ilk girecek zümre ayın on dördüncü gecesindeki sureti üzere girecekler. Bunların peşi sıra girenler de semadaki parlak yıldız suretinde geleceklerdir. Her birine iki zevce vardır. Bunların bacağının iliği etinin üstünden görünür. Ve Cennette bekar yoktur" buyurmuştur, dedi.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 5062
Hz. Peygamber (sav)'in şöyle söylediğini işittim: "Sizden birinizin kapısının önünden bir nehir aksa ve bu nehirde hergün beş kere yıkansa, acaba üzerinde hiç kir kalır mi, ne dersiniz?" "Bu hal," dediler, "onun kirlerinden hiçbir şey bırakmaz!" Aleyhissalatu vesselam: "İşte bu, beş vakit namazın misalidir. Allah onlar sayesinde bütün hataları siler" buyurdu.
Kaynak: Buhari, Mevakit 6; Müslim, Mesacid 282, (666); Tirmizi, Emsal 5, (2872); Nesai, Salat 7, (1, 231); M
"Allah bir kulu sevdiği zaman Cibril'e:
— Allah falan kulu sever, sen de onu sev! diye nida eder.
Cibril de o kulu sever. Sonra Cibril gök halkı içinde:
— Allah falanı seviyor, onu sizler de sevin! diye nida eder.
Bunun üzerine o kulu gök ehli de sever. Sonra yerdeki insanların gönlüne o kimse hakkında bir kabul ve sevgi konulur"
(Buhari, Edep)
"Mü'min kişiye bir ağrı, bir yorgunluk, bir hastalık bir üzüntü hatta bir ufak tasa isabet edecek olsa, Allah onun sebebiyle mü'minin günahından bir kısmını mağfiret buyurur."
Buhari, Marda 1; Müslim, Birr 52, (2573); Tirmizi, Cenaiz 1, (966)
Resülullah aleyhissalatu vesselam'a: "En efdal insan kimdir?" diye sorulmuştu. "Kalbi mahmüm (pak), dili doğru sözlü olan herkes" buyurdular. Ashab: "Doğru sözlülüğün ne demek olduğunu biliyoruz. Mahmümu'l-kalb ne demektir?" diye sordu.
"(Mahmüm kalb), Allah'tan korkan tertemiz kalptir, içinde günah yoktur, zulüm yoktur, kin yoktur, hased yoktur" buyurdular."
(Kütüb-i Sitte,7256)
YARADAN'ı görmeden sevmedik mi
Mevlana'dan
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Din nasihattır’ buyurdu.
Biz, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e:
−Kimin için nasihattır? dedik.
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Allah için, Kitabı için, Rasulü için, Müslümanların imamları için ve tüm Müslümanlar için nasihattır’ buyurdu.”
Müslim, Buhari, Ebu Davud, Tirmizi, Nesei
Kaynak: https://forum.islamiyet.gen.tr/konu/72822-bir-hadis-i-serif-i-paylasin · 18.09.2026 tarihinde yazdırıldı · İslamiyet.gen.tr Forum
Giriş yap ve cevap yaz.