Hediyeleşmek Sünnettir...

2.793 görüntülenme · 10 yanıt

Paylaş:
ERZURUMLİ

ERZURUMLİ

Mübarek Üye · 1.455 mesaj

''Birbirinizle hediyeleşiniz ki sevginiz artsın'' (Ebu Ya'la el-müsned)

Birine karşılık beklemeden bir şey armağan etmektir. Bu durum fertler arasında yakınlaşmayı temin eden esaslardan biridir. Bunun en büyük özelliği bir insanın diğerine değer vermesi ve onu anmasıdır. Denilebilir ki insanı en mesut eden şeylerden biri de budur.

Hz. Peygamber s.a.v hediye alıp vermeye teşvik etmiştir:

1. Hediyenin değeri:

a- “Ey müslüman kadınları komşu bîr kadın, kadın komşu (sunun hediye) sini, bir koyun paçası olsa bile, sakın küçük görmesin” (Buhari, tec. ter. Vlll/6)

Hediye hadiste geçen “koyun paçasından” başlarda daha ileriye doğru gider. Hediye, hediye olarak kabul görmeli, küçümsenmemeli ve “hediyenin azı çoğu olmaz” ölçüsü göz önünde bulundurulmalıdır. Gaye anılmak ve aranmaktır. İşin sağladığı maddî avantajın değeri yoktur,

b- “Eğer ben bir koyun paçası (ziyafeti) ne çağrılsam, muhakkak icabet ederdim. Bana bir paça hediye edilse muhakkak kabul ederdim” (Buhari, tec. ter. Vlll/9)

2. Umumiyetle köylüler şehirde oturanlara köy ürünlerini hediye ederler.

a- İbn-i Abbas'ın halası, Ümmü Hüfeyd Hz. Peygamber'e bir miktar keş, tereyağı ve birkaç keler hediye etmiştir.(Buhari, tec. ter. Vlll/13)

b- Köyde oturan Zahir isminde bir sehabî Hz. Peygamber'e köy ürünlerini getirir, O da ona gerekli olan şeyleri verir. (Şemail-ı Şerif, M. Raif muhtasarı, S. 171)

3. Hediyeye karşılık vermek:

En iyi durum karşılıklı hediye vermektir. Tek taraflı olursa bu bir gün münasebetleri kestirir.

a- Hz. Âişe bildiriyor: Allah'ın Resulü s.a.v hediyeyi kabul eder ve onun karşılığını verirdi. (Buhari. VIII/13)

b- Arabın biri Yüce Resul'e bir hediye sunar, O da onun karşılığını -Arabın isteğine uyup arttırarak- verir. (Ahmed, “müsned”; İbn-i Hibban, “Sahih”; tec. ter. VIII/13)

Fakat karşılık vermenin gerekli olduğu -bu hadislere bakarak- hükmüne gidilmemelidir. Hz. Peygamber'in bazı fiillerine uymak vacip olduğu gibi, bazıalrına uymakta menduptur. Bu da mendup olanlardan biridir.

Bizim apartmanda da şahit olduğum bir durumdur bu;hanımlar yaptıkları yemeklerden yada tatlılardan ''Kokmuştur...'' diyerek,komşularına tabak tabak ikram ederler,hatta bazen evde yabancı tabak görünce hemen aklıma hediyeleşmek gelir,o zamanlarda tabakları doldurmak için tatlı yapma isteği doğar içimde...:a04:
Hediyeleşmek güzeldir,sevdiklerinize hediyeler veriniz hatta sevmediklerinize de hediyeler veriniz ki sizi sevsinler...
Ancak hediyeleşmeleri islami hususiyetler içinde ve zamanlarda yapmak gerekir bu hususa dikkat edelim İnşaALLAH.
Selam ve dualarımla...
Su-Eda

Su-Eda

Mübarek Üye · 5.725 mesaj

Esselamu Aleyküm Değerli Abimiz
Allah Celle Celalühu sizden razı ve hoşnut olsun..
İslamiyetin güzelliklerini sunan çok kıymetli bir paylaşım..
Ne kadar güzel karşımızdaki kardeşimizi hem mutlu ediyoruz:a12:
Allah Celle Celalühu izniyle sünnet sevabı kazanıyoruz...
Kıymetli paylaşımınız için teşekkürler..B)
Emeğinize ve hisseden yüreğinize sağlık
Selametle kalın
Selam ve baki dualarımla
En Güzel'e Allah Celle Celalühu emanetsiniz
ERZURUMLİ

ERZURUMLİ

Su-Eda, post: 1255863, member: 104100
Esselamu Aleyküm Değerli Abimiz
Allah Celle Celalühu sizden razı ve hoşnut olsun..
İslamiyetin güzelliklerini sunan çok kıymetli bir paylaşım..
Ne kadar güzel karşımızdaki kardeşimizi hem mutlu ediyoruz:a12:
Allah Celle Celalühu izniyle sünnet sevabı kazanıyoruz...
Kıymetli paylaşımınız için teşekkürler..B)
Emeğinize ve hisseden yüreğinize sağlık
Selametle kalın
Selam ve baki dualarımla
En Güzel'e Allah Celle Celalühu emanetsiniz

Ve aleykum selam kıymetli kardeşim,
Bu yorumlarınız ve dualarınız bize birer hediye oldu,hediye alanın sevindiği gibi sevindik,ALLAH TEALA sizden de razı olsun dileriz...
ŞEB-İ ARUS

ŞEB-İ ARUS

Mübarek Üye · 1.904 mesaj

selamün aleyküm..

rahman razı olsun inşa-ALLAH önemli bi husus güven ve sevgi tohumlarını destekleyen bi mesele..

inşa-ALLAH madden ve manen hediyeleşmek sünnetine riayet ederiz...

hayırlı ve bereketli akşamlar..

Sen yine sükutu giyin! Dilersen hiç konuşma.
Ben kelamlarımı çürüttüm yolunda.Çarpsada bir tokat gibi yüzüme, her
harfi yoluna heceledim. Ve bilesin üstüne aşkı giydirdiğim, Söz verdim
ben bu yüreğe, Hiçbir harfi sensiz bir cümleye kurban etmedim
Cihat-82

Cihat-82

Kıdemli Üye · 232 mesaj

Selamun aleyküm. Hediyeleşmenin çok güzel olduğu kadar, hediyeleşmek için sadece belli günleri beklemek de aynı derecede yanlıştır diye düşünüyorum. Yanlışım varsa düzeltiniz. Selam ve dua ile.
ayşe.a

ayşe.a

Mübarek Üye · 3.140 mesaj

selamun aleyküm kardeşim, güzel bir konu paylaşmışsın bizimle Rabbim razı olsun..
ben gerçekten çok severim sevdiğim insanları arkadaşlarımı hatırlayıp küçük de olsa hediyeler almayı vardır bizim öyle huylarımız:a01:
ERZURUMLİ

ERZURUMLİ

-ŞEB-İ ARUS-, post: 1255935, member: 88924selamün aleyküm..

rahman razı olsun inşa-ALLAH önemli bi husus güven ve sevgi tohumlarını destekleyen bi mesele..

inşa-ALLAH madden ve manen hediyeleşmek sünnetine riayet ederiz...

hayırlı ve bereketli akşamlar..

Ve aleykum selam kardeşim,
HAK TEALA sizden razı olsun bilinçli olmak güzeldir,sünneti şerife riayet ve dinimizi güzel yaşamak hususun da hediyeleşmek sizinde bilincinde olduğunuz gibi son derece güzeldir...

Cihat-82 Selamun aleyküm. Hediyeleşmenin çok güzel olduğu kadar, hediyeleşmek için sadece belli günleri beklemek de aynı derecede yanlıştır diye düşünüyorum. Yanlışım varsa düzeltiniz. Selam ve dua ile.

Ve aleykum selam,
Bir yanlışınız yok kardeşim,zaten yazımızın sonunda vurguladığımız zaman meselesi özellikle dinimizle alakası olmayan zamanlara vurgu içindi,yoksa sizinde hatırlattığınız gibi hediyeleşmenin zamanı yoktur...

ayşe.a
selamun aleyküm kardeşim, güzel bir konu paylaşmışsın bizimle Rabbim razı olsun..
ben gerçekten çok severim sevdiğim insanları arkadaşlarımı hatırlayıp küçük de olsa hediyeler almayı vardır bizim öyle huylarımız:a01:

Ve aleykum selam,

Teşekkür ederim kardeşcağızım mevlam sizden de razı olsun,hediye almanın insanı sevindirdiği gibi hediye verildiğinde de alanın sevindiğini görmek yine hediye verene sevgi olarak geri dönmekte...
Ne güzel bir duygudur hediyeleşmek...
mir_erhan

mir_erhan 🛡

Moderatör · ✦ Mübarek Üye · 6.148 mesaj

selamün aleyküm..

Allah c.c. sizlerden razı olsun.
çok güzel bir paylaşım. özellikle toplumsal ve sosyal bağlamda kuvvet sağlayacak
muhabbeti artıracak bir paylaşım.
zaten sosyal felaketlerin en büyük sebeplerinde bir de bu değlmi
inşallah nasiplenenlerden oluruz.

gelin en güzel hediyelerin en çok kendisine layık olana hedeiyelerimizi bu güzel günde
kucak kucak sunalım. habibler habibine iki cihan güneşine..

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

allahumme salli ala seyyidina muhammedin ve ala ali seyyidina muhammed

Aşk-ı Hicab

Aşk-ı Hicab

Mübarek Üye · 12.148 mesaj

Selamun aleyküm abi.
Allah razı olsun..
Çok güzel bir paylaşım..
Emeğine sağlıkk..
ERZURUMLİ

ERZURUMLİ

mir_erhan, post: 1256347, member: 98391selamün aleyküm..

Allah c.c. sizlerden razı olsun.
çok güzel bir paylaşım. özellikle toplumsal ve sosyal bağlamda kuvvet sağlayacak
muhabbeti artıracak bir paylaşım.
zaten sosyal felaketlerin en büyük sebeplerinde bir de bu değlmi
inşallah nasiplenenlerden oluruz.

gelin en güzel hediyelerin en çok kendisine layık olana hedeiyelerimizi bu güzel günde
kucak kucak sunalım. habibler habibine iki cihan güneşine..

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

tek_dileğim Selamun aleyküm abi.
Allah razı olsun..
Çok güzel bir paylaşım..
Emeğine sağlıkk..

Ve aleykum selam kardeşlerim,

Mevlam sizlerden de her iki cihanda razı olsun...
Hediyeleşelim,sevindirelim,bağlarımızı kuvvetlendirelim inşaALLAH...
berat05

berat05 🛡

Yönetici · ✦ Mübarek Üye · 7.767 mesaj

Hediyeleşmek Sünnettir.

Bende bu konuyu açan ve şu anda burada bulunmayan ERZURUMLi kardeşimle birlikte konuyu okuyan kardeşlerime küçük bir hediye gönderiyorum..

"Allahümme Salli Ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed"
Lâ ilahe İllallah Muhammedun Resullullah
Paylaş:

İlgili Konular

Giriş yap ve cevap yaz.