Arapça öğrenmek ister misiniz?
64.705 görüntülenme · 102 yanıt
.....................
ALLAH HERŞEYE KADİRDİR. O İSTERSE HERŞEY OLUR. RABBİMİZ DUALARIMIZI HAYIRLISI İLE KABUL EYLE,HAKKIMIZDA HAYIRLI OLMAYAN ŞEYLER İSTEMEKTEN SANA SIĞINIRIZ,SEN BİZİ TÜM KÖTÜLÜKLERDEN KORU.HER ZAMAN BİZİM YAR VE YARDIMCIMIZ OL.AMİN
لو-LEV-EĞER, ISAYDI...OLURDU
لو سمعت قصة جدي لبكيت
-LEV SEMİ'TU KISSA CEDDİ LİBEKİTE- Dedemin hikayesini duysaydın ağlardın
لو كنت غنى لاشتريت سيرة -LEV KÜNTÜ GANİYYE LE EŞTERAYTÜ SEYYARETİN-Zengin olsaydım bir araba alırdım
*lev'li cümlede mutlaka bunu takip eden fiilde lamelif kullanılır
(bekiyte-ağlardın anlamında fiildir ve başında lamelif kullanılmış)
*KURAN'DAN ÖRNEK VERELİM.HAŞR SURESİ:
لَوْ أَنزَلْنَا هَذَا الْقُرْآنَ عَلَى جَبَلٍ لَّرَأَيْتَهُ خَاشِعًا مُّتَصَدِّعًا مِّنْ خَشْيَةِ اللَّهِ وَتِلْكَ الْأَمْثَالُ نَضْرِبُهَا لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ
Lev enzelnâ hâzel kur’âne alâ cebelin le reeytehu hâşian mutesaddian min haşyetillâh(haşyetillâhi), ve tilkel emsâlu nadribuhâ lin nâsi leallehum yetefekkerûn(yetefekkerûne).
lev : eğer
ALLAH HERŞEYE KADİRDİR. O İSTERSE HERŞEY OLUR. RABBİMİZ DUALARIMIZI HAYIRLISI İLE KABUL EYLE,HAKKIMIZDA HAYIRLI OLMAYAN ŞEYLER İSTEMEKTEN SANA SIĞINIRIZ,SEN BİZİ TÜM KÖTÜLÜKLERDEN KORU.HER ZAMAN BİZİM YAR VE YARDIMCIMIZ OL.AMİN
sıla1, post: 1233110, member: 98780selamün aleyküm kardeşim emeğine sağlık allah razı olsun güzel değişik bir uygulama olmuş son mesajında da arapçanın yanına latin harfleriyle yazmışsın iyi olmuş ama onun üstlerindekini inanki bazı yerlerini okuyamıyorum onlara da latin harfleriyle yazarsan daha faydalı olabilir kendi açımdan söylüyorum.
aleykum selm kardeşim. Diyaloglardan bahsediyorsun sanirim. Onlari başka bir yerden aldim. Kendi notlarim olmadiği için latin harfleri ile yazili değil. Sadece kendi notlarimi buraya aktarirken latin harflerini yazabildim. Zaman ayirabildiim ölçüde yazabiliriyorum. Lütfen kusura bakmayin. Allah'a emanet olun...
Bazilarini yapmaya çalişayim inşaallah
güncelleme .
Rasûlullah (sav) buyuruyor: “Dünya tatlıdır ve manzarası hoştur. Şüphesiz ki Allah dünyanın idaresini size verecek ve nasıl davranacağınıza, ne gibi işler yapacağınıza bakacaktır. O halde dünyadan sakının…” (Müslim, Zikr 99)
simonlee, post: 1245655, member: 82164size ingilizce arapça ve ispanyolca yardım edebilirim..:) yakında almancada konusundada yardımcı olurum inşallah
vayyy maşallah kardeş.
Allah arttırsın.
ingilizce ve almanca ödevlerinde de başınızı ağrıtalım biraz o zaman:a01:
in-ان eğer -sen,-san koşul cümlesidir
in-de şayet eğer anlamında şüphe vardır.
ان درست نجحت -in dereste necehte- eğer çalışırsan başarırsın
إِن تُعَذِّبْهُمْ فَإِنَّهُمْ عِبَادُكَ وَإِن تَغْفِرْ لَهُمْ فَإِنَّكَ أَنتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ
İn tuazzibhum fe innehum ibâduk(ibâduke), ve in tagfir lehum fe inneke entel azîzul hakîm(hakîmu).
in tuazzib-hum : eğer onlara azap edersen
ve in tagfir lehum : ve eğer onları bağışlarsan (mağfiret edesen)
-daha önce lev, ve iza konuları işlenmişti
aralarındaki farkları belirtelim:
-lev- saydın olurdu anlamındadır ve geçmişteki olasılık dile getirlir.
Cevap cümlesi lam- ل ile başlar
mesela çalışsaydın başarlı olurdun
لَوْ أَنزَلْنَا هَذَا الْقُرْآنَ عَلَى جَبَلٍ لَّرَأَيْتَهُ خَاشِعًا مُّتَصَدِّعًا مِّنْ خَشْيَةِ اللَّهِ وَتِلْكَ الْأَمْثَالُ نَضْرِبُهَا لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ
Lev enzelnâ hâzel kur’âne alâ cebelin le reeytehu hâşian mutesaddian min haşyetillâh(haşyetillâhi), ve tilkel emsâlu nadribuhâ lin nâsi leallehum yetefekkerûn(yetefekkerûne).
le raeyte-hu : mutlaka onu gördün
* burada cevap cümlesi lam ile başlamış*
-iza- ise,dığı zaman anlamı vardır. Izada diğerlerinden farklı olarak "kesinlik" söz konusudur.
çalışırsan (çalıştğında) başarılı olursun
إِذَا جَاء نَصْرُ اللَّهِ وَالْفَتْحُ
İzâ câe nasrullâhi vel feth(fethu).
1. izâ câe : geldiği zaman
2. nasru allâhi : Allah'ın yardımı
3. ve el fethu : ve fetih
in-de şayet eğer anlamında şüphe vardır.
ان درست نجحت -in dereste necehte- eğer çalışırsan başarırsın
إِن تُعَذِّبْهُمْ فَإِنَّهُمْ عِبَادُكَ وَإِن تَغْفِرْ لَهُمْ فَإِنَّكَ أَنتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ
İn tuazzibhum fe innehum ibâduk(ibâduke), ve in tagfir lehum fe inneke entel azîzul hakîm(hakîmu).
in tuazzib-hum : eğer onlara azap edersen
ve in tagfir lehum : ve eğer onları bağışlarsan (mağfiret edesen)
-daha önce lev, ve iza konuları işlenmişti
aralarındaki farkları belirtelim:
-lev- saydın olurdu anlamındadır ve geçmişteki olasılık dile getirlir.
Cevap cümlesi lam- ل ile başlar
mesela çalışsaydın başarlı olurdun
le raeyte-hu : mutlaka onu gördün
* burada cevap cümlesi lam ile başlamış*
-iza- ise,dığı zaman anlamı vardır. Izada diğerlerinden farklı olarak "kesinlik" söz konusudur.
çalışırsan (çalıştğında) başarılı olursun
إِذَا جَاء نَصْرُ اللَّهِ وَالْفَتْحُ
İzâ câe nasrullâhi vel feth(fethu).
1. izâ câe : geldiği zaman
2. nasru allâhi : Allah'ın yardımı
3. ve el fethu : ve fetih
Allah size rahmet etsin kardeşim....çok güzel bir şey başlatmışsınız..inşallah ben de bu sayfayı kayd ediyorum sürekli izleyecem...
muberra[sıze="5"] selamun aleykum,ben 1 senedir arapça kursuna gidiyorum. Kursta defter notlarımı sizle paylaşmak istedim. Nete girdikçe yardımcı olmaya çalışırım inşaallah
انا -ene -ben
انت -ente(bayanlar için enti)-sen
انتم -entüm-siz
۵م -hüm-onlar
۵و -hüve o (erkek)
۵ى- hiye o (dişi)
نحنُ -nahnü-biz
şimdiki zaman ile cümle kurmak isterseniz;
*ben ile başlayan eylemle için eylemin başına ا (elif ) gelir
ör: şerebe-içdi -eşreb-içerim- اشرب
*sen ile başlayan fillerin başına- ت (te) gelir
ör: Zehebe-gitti , tezheb-gidersin تذ۵ب
*o ile başlayan fiillerin başına ى (ye) gelir
ör: Uhib-sevdi yuhib-sever ى۵ب
*siz ile başlayan fiilerin başına te gelir,sonuna un gelir
ör:celese-oturdu teclisun-oturursunuz تجلسون
*onlar fiilinin başına ye, sonuna -un gelir
ör: Ketebe-yazdı yektebun-yazarlar ىكتبون
*biz fiilin başına-n gelir
ör:ıridu-istemek nuridu-istiyoruz نُرىدُ [/sıze]
dersler devam edecek inşaallah
not: Ye harfinde ve he harfinde klavyeden dolayı bi sorun var. Düzeltemedim özür diliyorum
allah razı olsun gönlüne göre versin
çok güzel bişi çok
rabbime muhabbet ve nuruna emanet ol
acizanegünahkar, post: 1257268, member: 98995Ben size öğrenci oldum kabul ederseniz
Estağfirullah. Ne demek.Bunu arapça.da yapmak benim için çok güzel bir şey. Allah razı olsun sizden arkadaşlar. inşaallah en iyi şekilde Arapçayı öğrenip ilim de öğrenerek hayatımıza uygulayanlardan oluruz. Amin.
Kaynak: https://forum.islamiyet.gen.tr/konu/65401-arapca-ogrenmek-ister-misiniz · 22.08.2026 tarihinde yazdırıldı · İslamiyet.gen.tr Forum
Giriş yap ve cevap yaz.