İhtiyaçların Te’mini ve Belâların Def’i icin Bir dua
İhtiyaçların Te’mini ve Belâların Def’i icin Bir dua
El-KULûBÜ D-DÂRİA DAN BAZI SEÇME DUALAR
İhtiyaçların Te mini ve Belâların Def i İçin Büyük Bir Münacaat
إِلٰهِي أَتَرَاكَ بَعْدَ الْإِيمَانِ بِكَ تُعَذِّبُنِي، أَمْ بَعْدَ حُبِّي إِيَّاكَ تُبَعِّدُنِي، أَمْ مَعَ اسْتِجَارَتِي بِعَفْوِكَ تُسْلِمُنِي، أَمْ بَعْدَ رَجَائِي رَحْمَتَكَ وَصَفْحَكَ تَحْرِمُنِي، حَاشَا لِوَجْهِكَ الْكَرِيمِ أَنْ تُخَيِّبَنِي، لَيْتَ شِعْرِي أَلِلشَّقَاءِ وَلَدَتْنِي أُمِّي، أَمْ لِلْعَنَاءِ رَبَّتْنِي، وَلَيْتَنِي عَلِمْتُ مِن أَهْلِ السَّعَادَةِ جَعَلْتَنِي، وَبِقُرْبِكَ وَجِوَارِكَ خَصَّصْتَنِي فَتَقَرَّ بِذٰلِكَ عَيْنِي وَتَطْمَئِنَّ لَهُ نَفْسِي *
إِلٰهِي هَلْ تُسَوِّدُ وُجُوهًا خَرَّتْ سَاجِدَةً لِعَظَمَتِكَ، أَوْ تُخْرِسُ أَلْسِنَةً نَطَقَتْ بِالثَّنَاءِ عَلَى مَجْدِكَ وَجَلَالِكَ، أَوْ تَطْبَعُ عَلَى قُلُوبٍ اِنْطَوَتْ عَلَى مَحَبَّتِكَ، أَوْ تُصِمُّ أَسْمَاعًا تَلَذَّذَتْ بِسَمَاعِ ذِكْرِكَ فِي إِرَادَتِكَ، أَوْ تَغُلُّ أَكُفّاً رَفَعَتْهَا الْأٰمَالُ إِلَيْكَ رَجَاءَ رَأْفَتِكَ، أَوْ تُعَاقِبُ أَبْدَانًا عَمِلَتْ بِطَاعَتِكَ، أَوْ تُعَذِّبُ أَرْجُلًا سَعَتْ فِي عِبَادَتِكَ *
إِلٰهِي لَا تُغْلِقْ عَلَى مُوَحِّدِيكَ أَبْوَابَ رَحْمَتِكَ * إِلٰهِي نَفْسٌ أَعْزَزْتَهَا بِتَوْحِيدِكَ كَيْفَ تُذِلُّهَا بِمَهَانَةِ هِجْرَانِكَ، وَضَمِيرٌ انْعَقَدَ عَلَى مَوَدَّتِكَ كَيْفَ تُحْرِقُهُ بِحَرَارَةِ نَارِكَ * إِلٰهِي أَجِرْنِي مِنْ أَلِيمِ غَضَبِكَ وَعَظِيمِ سَخَطِكَ، يَا حَنَّانُ يَا مَنَّانُ يَا رَحِيمُ يَا رَحْمٰنُ، يَا جَبَّارُ، يَا قَهَّارُ يَا سَتَّارُ يَا غَفَّارُ، نَجِّنِي بِرَحْمَتِكَ مِنْ عَذَابِ النَّارِ، وَفَضِيحَةِ الْعَارِ، إِذَا امْتَازَ الْأَخْيَارُ مِنَ الْأَشْرَارِ، وَهَالَتِ الْأَهْوَالُ، وَقَرُبَ الْمُحْسِنُونَ، وَبَعُدَ الْمُسِيئُونَ ﴿وَوُفِّيَتْ كُلُّ نَفْسٍ مَا كَسَبَتْ وَهُمْ لَا يُظْلَمُونَ﴾ *
* * *
Ya İlâhî ve ya Rabbî! Sana iman etmiş bu kuluna azap mı edeceksin!? Sana gönlünü veren
bu muhtaç gedâyı uzaklığın yakıcı ateşine mi maruz bırakacaksın!? Düşmüş kalkmış ama
gelip af talebinde bulunmuş bu zavallıyı hizlâna mı uğratacaksın!? Günahlarını ancak Sen in
rahmet ve merhamet deryalarının eritebileceği bu âcizi aff u safhından mahrum mu
bırakacaksın!? Hâşâ ya Rabbi hâşâ, kapına dayanmış, ihtiyacını, ızdırarını arzetmiş bir
muhtacı eli avucu boş geri çevirmek Sen in keremine yakışmaz. Olamaz, annem şakî olayım
diye beni dünyaya getirmiş olamaz; hayatımı günahların ve isyanların elemleri perişan etsin
diye beni yetiştirmiş de olamaz! Ah keşke bir bilebilseydim ismimi saîdler defterine
kaydettiğini; kurbuna ve civarına mazhar kıldığını! Keşke bilebilseydim de gözlerim sürurla,
gönlüm de itmi nanla dolaydı!
Allah ım! Azametine karşı secde etmiş yüzleri karartır mısın Sen hiç!? Medh ü senâlarla hep
yüce zâtının ululuğunu dillendirip durmuş dilleri ebkem bırakır mısın!? Sen in sevginin
boyasıyla boyanmış kalbleri mühürler misin? Sen in zikrinin lezzetiyle dolup dolup taşmış
kulakları sağır hale getirir misin!? Rahmet ve şefkatine nâil olabilme recasıyla hep semaya
kalkmış ellere kelepçe vurur musun? İbâdet ü tâata râm olmuş bedenleri cezalandırır mısın
ya da Sen in Dinine, Kitabına, Rasûlüne hizmet için koşturup durmuş ayakları incitir misin
Sen hiç!?
Allah ım! Rab olarak sadece Sen i bilip Sen i tanıyan kullarının yüzüne, ne olur, rahmet
kapılarını kapama! Hayır ya Rabbi hayır, Sen tevhid inancıyla azîz eylediğin yürekleri Sen
den uzak kalmanın zilletine dûçar kılmaz ve Sen in muhabbetinle meşbû gönülleri
Cehennem ateşine maruz bırakmazsın. Allah ım! Azabının ve gazabının eleminden beni
koru! Ya Hannan, ya Mennan, ya Rahîm, ya Rahman, ya Cebbar, ya Kahhar, ya Settar, ya
Gaffar, eşrârın (kötü kimseler) kim, ahyârın (iyi kimseler) kim olduğunun gün gibi açığa
çıkacağı.. hesap endişesinden ellerin ayakların titreyeceği.. ömrünü ihsanla değerlendirmiş
yiğitlerin kurbiyete mazhar kılınacağı.. hayatını isâet (kötülük)le heder etmiş kem talihlerin
de uzaklığa maruz bırakılacağı.. herkes dünya hayatındayken her ne işlemişse karşısına
tastamam çıkarılacağı ve hiçbir kimsenin zerre ağırlığınca haksızlığa uğratılmayacağı , o
şedîd günde beni Cehennem azabından ve rezil rüsvay olmaktan muhafaza buyur!.
Bu dua el-Kulûbü d-Dâria nın 629-630. sayfalarında yer almaktadır.
AsK giBi siLah,,,nEfiS giBi düSmaN yOktUr...