Çıplak ayakla namaz kılınır mı?..

2.889 görüntülenme · 13 yanıt

Paylaş:
_şimal_

_şimal_

Mübarek Üye · 3.231 mesaj

Sual: Kadın çıplak ayakla namaz kılabilir mi?
Cevap: Namaz etekliği uzun ise ayaklar görülmüyorsa bir mahzuru olmaz. Kadınların el ve yüzlerinden başka her yerleri bilekleri sarkan saçları ve ayaklarının altı namaz için Hanefi’de avrettir. Ellerin üstü avret değildir diyen âlimler de çoktur. Bunlara göre kadınların bileklerine kadar ellerinin üstü açık kılmaları caiz olur. Ama kitapların hepsine uymuş olmak için kadınların elleri örtecek kadar uzun kollu namazlık veya geniş baş örtüsü ile elleri örtülü olarak kılmaları daha iyi olur. Kadınların ayakları namazda avret değildir diyen âlimler de varsa da bu âlimler de namazda örtmesi sünnet açması mekruhtur dedi. (S. Ebediyye)
Kadınların ayaklarının açık olmasında iki kavil vardır. Birinci kavle göre mekruh ikinci kavle göre namaz bozulur. Kadınlar ya çorapla veya ayaklara kadar uzun etek veya entari giyerek namaz kılmalıdır. (Mezahib-i Erbea)
Kadının topuk kemiği bileği veya boynu yahut saçı açık olarak kıldığı namazı sahih olmaz. İnce olup içindeki uzvun şekli veya rengi görünen kumaş yok demektir. (Umdet-ül-İslam)
Şafii’de kadının iki elinden ve yüzünden başka her yeri her zaman avrettir.
Hür kadının avuç içinden yüzünden ve ayaklarından başka bütün vücudu avrettir. Ayaklarına avret diyenler de oldu. Nur suresindeki (Kadınlar ayaklarını yere vurarak yürümesinler ki ayaklarındaki örtülü ziynetlerin sesleri işitilmesin) mealindeki âyet-i kerime ayakların avret olduğunu göstermektedir. (Halebi-yi kebir)
Namaz dışında avrettir ve avret değildir diyen âlimler olmuştur. Bu bakımdan namazda ve namaz dışında ayakları çorapla örtmeli ayağı açık gezenlere de haram işliyor dememelidir.
AGD-NesLiNuR

AGD-NesLiNuR

Kıdemli Üye · 118 mesaj

allah razı olsun paylaşım için..
_şimal_

_şimal_

AGD-NesLiNuR, post: 1203166, member: 77577allah razı olsun paylaşım için..

amin kardeşim cümlemizden..
deniz14

deniz14

Mübarek Üye · 707 mesaj

Paylaşımın için teşekkürler. bende aynı konuda yazmısım senin yazdığını görmedim tkrar k.bkma
Şu gülen çehreme bakıpta sanmayın beni bahtiyar, attığım her kahkahada binlerce gözyaşı var.
Vuslat 71

Vuslat 71

Aktif Üye · 59 mesaj

emeğine sağlık kardeş ALLAH razı olsun
_şimal_

_şimal_

deniz14, post: 1203184, member: 82164Paylaşımın için teşekkürler. bende aynı konuda yazmısım senin yazdığını görmedim tkrar k.bkma

Vuslat 71, post: 1203190, member: 77577emeğine sağlık kardeş ALLAH razı olsun

rica ederim kardeşlerim..
hayırlı aksamlar..
ya mucib

ya mucib

Mübarek Üye · 1.037 mesaj

ALLAH razı olsun kardeşim
bende günah deil diye biliyodumm
ALLAH affetsinn
_şimal_

_şimal_

ya mucib, post: 1203258, member: 103264ALLAH razı olsun kardeşim
bende günah deil diye biliyodumm
ALLAH affetsinn

amin cümlemizi inşallah..
duygu42

duygu42

Kıdemli Üye · 162 mesaj

Soru
Namazı bir kadın çorapsız kılabilir mi? Ben evde devamlı çorapsız kılıyorum.

Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;

Avret yerleri, erkek ve kadında örtülmesi farz olup başkalarına gösterilmesi harâm olan uzuvlardır.

Erkeklerde avret yerleri, göbekten diz kapağının altına kadar olan kısımdır. Kadınlarda ise avret, yüz, el ve ayaklar dışında bütün vücuttur.

Bu nedenle kadınların çorapsız namaz kılması bazı alimlere göre mekruh ise de yine de namazları geçerlidir.

Erkeklerin çorapsız namaz kılmalarının ve imamlık yapmalarının ise bir sakıncası yoktur.

Sorularla İslamiyet | Sorularlaislamiyet.com
Gök Kubbe

Gök Kubbe

Mübarek Üye · 3.422 mesaj

ALLAH razı olsun ablacmm :)
_şimal_

_şimal_

duygu42, post: 1203592, member: 99647Soru
Namazı bir kadın çorapsız kılabilir mi? Ben evde devamlı çorapsız kılıyorum.

Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;

Avret yerleri, erkek ve kadında örtülmesi farz olup başkalarına gösterilmesi harâm olan uzuvlardır.

Erkeklerde avret yerleri, göbekten diz kapağının altına kadar olan kısımdır. Kadınlarda ise avret, yüz, el ve ayaklar dışında bütün vücuttur.

Bu nedenle kadınların çorapsız namaz kılması bazı alimlere göre mekruh ise de yine de namazları geçerlidir.

Erkeklerin çorapsız namaz kılmalarının ve imamlık yapmalarının ise bir sakıncası yoktur.

Sorularla İslamiyet | Sorularlaislamiyet.com

:T

küçük-kul, post: 1203593, member: 58691ALLAH razı olsun ablacmm :)

amin ablam :T
ayşe.a

ayşe.a

Mübarek Üye · 3.140 mesaj

emeğine sağlık kuşum Rabbim razı olsun:a15:
_şimal_

_şimal_

ayşe.a, post: 1203676, member: 59734
emeğine sağlık kuşum Rabbim razı olsun:a15:

:T canım amin cümlemizden..
Nazar57