1-) Bir kimsenin kalbine, küfrü icap ettiren şeyler gelirde, dili ile söylemezse, mü'mindir. Fakat kalbine geldikten sonra, küfre azmederse, kafir olur.
2-) Bir kimse başka bir kimseye, küfür kelimesini söylesin diye telkin etse, o telkin eden kimse kafir olur.
3-) Bir kimse: ''Filan adam uçarsa ben kafir olacağım." dese, o insan uçmayacağı halde, bunu iddia eden kişi, küfrünü buna bağladığından dolayı kafir olur.
4-) Bir kimse: "Ben şu işi yapmış isem kafir olayım." dese o işi ister yapmış olsun isterse yapmamış olsun, küfrünü buna bağladığından dolayı kafir olur.
5-) Bir kimse ALLAH-u Zülcelal'in isimleri ve emirleriyle alay ederse, kafir olur.
6-) Bir kimse, Kuddüs, Kayyum ve Rahman gibi ALLAH-u Zülcelal'e mahsus olan isimleri mahlukata takarsa kafir olur.
7-) Bir kimse, müslüman bir kimse için: "Filan adam, benim ve ALLAH-u Zülcelal'in yanında yahudi gibidir." derse kafir olur.
8- Bir kimse, hasta olan bir adam için: "Bu adamı ALLAH unutmuştur." derse veyahut "ALLAH'ın unuttuklarındandır." derse kafir olur. Böyle demekle ALLAH-u Zülcelal'in ilim sıfatını inkar etmiş sayılır. Halbuki, ALLAH-u Zülcelal'in ilim sıfatı ezelidir ve O hiçbir şeyi unutmaz.
9-) Bir kimse, başka bir kimseye: "Senin yemininle eşeğin anırması aynıdır." derse kafir olur. Çünkü ALLAH-u Zülcelal'in ismi ile yapılan yemini -haşa- eşeğin anırmasına benzetmiştir.
10-) ALLAH-u Zülcelal'i mahlukattan birine veya bir nesneye benzeten kimse kafir olur. Çünkü ALLAH-u Zülcelal yaratılmış hiçbir şeye benzemez.
11-) Bir kimse, ALLAH-u Zülcelal'in isimlerinden bir ismi yahut emirlerinden bir emri ve O'nun bir va'dini hafife alıp alay etse kafir olur.
12-) Bir kimse, küfür kelimesi söyleyen bir kimseye, rıza ile gülse kafir olur. Çünkü küfre rıza göstermekte küfürdür.
13-) Bir kimse: “Ne olsaydı zina, kumar ve içki gibi haramlar helal olsaydı!” diye temennide bulunursa kafir olur. Çünkü burada kendi istekleriyle, ALLAH-u Zülcelal'in kesin haram kıldıklarını helal görmek istemiştir. Halbuki ALLAH-u Zülcelal bunları kesin haram kılmıştır.
14-) Ezan sesini duyan bir kimse: “Bu çan sesidir.” diye alay etse kafir olur.
15-) Bir kadın kocasına veya bir koca karısına: "Seninle olmaktansa kafir olmam daha hayırlıdır." demiş olsa kafir olur. Çünkü kafir olmayı hayırlı görmüştür.
16-) Bir kimse: “Kur'an çöl kanunudur, bir işe yaramaz.” dese kafir olur.
17-) Bir kimse önemsemeyerek ve küçük görerek Kur'an-ı Kerim veya Hz. Peygamber (S.A.V)'in hadis-i şerifini ayak altına alsa veya yastık olarak kullansa kafir olur.
18-) Bir kimse tefsir, fıkıh, akâid gibi ilimlerle alay edip hafife alırsa kafir olur.
19-) Bir kimse: "Eğer ALLAH bana sensiz veyahut filansız cenneti verirse istemem." derse kafir olur. Çünkü bu kimse ALLAH-u Zülcelal'in iradesini kabul etmeyip itiraz etmiştir.
20-) Bir kimse: "Eğer ALLAH bana falanca ile cennete girmeyi emretse, girmem." derse kafir olur.
21-) Bir kimse ölü için: "ALLAH'ın ona sizden daha fazla ihtiyacı vardır." derse kafir olur. ALLAH-u Zülcelal hiç kimseye muhtaç değildir. Bütün kainat ALLAH-u Zülcelal'e muhtaçtır.
22-) Bir kimseye: "ALLAH için şu işi yap." dense, o da seraha-ten: "ALLAH emrettiği için yapmam." derse o kimse kafir olur.
23-) Bir kimseye: "Bir kadına bile gücün yetmedi." denilince, o: "ALLAH'ın bile ona gücü yetmedi benim nasıl gücüm yetsin." derse kafir olur.
24-) Bir kimse yalan söylerse, onu duyan da: "ALLAH yalanını hak kılsın veya ALLAH bu yalanını bereketli kılsın." derse, bazı alimlere göre kafir olur. Bazıları ise: "Bu söz küfre yakındır." demiştir.
25-) Bir kimse, bir kişiye: "ALLAH dilerse şu işi yaparsın." der, diğeri de: "ALLAH dilemese de yaparım." derse kafir olur.
26-) Bir kimseye: "ALLAH'ın rızasını iste." denilse, o da: "Bana lazım değildir." dese kafir olur.
27-) Bir kimse başkasına filan sanattaki üstünlüğüne işaret ederek: "Falan şahıs o sanatın ALLAHıdır." derse kafir olur.
28-) Bir kimse: "Cebrail ve Mikail de olsa falan kişinin şahidliğini kabul etmem." derse kafir olur.
29-) Bir kimse: "Benim seninle karşılaşmam Azrail ile karşılaşmam gibidir." diyenin kasdı, ölümü kerih görmekse kafir olmaz. Eğer maksadı Azrail aleyhisselam'ı kerih görmekse kafir olur.
30-) Bir kimse: "Hz. Peygamber sallALLAHu aleyhi ve sellem yemek yedikten sonra üç parmağını yalardı." der. Diğeri de: "Bu edepsizliktir." derse, bu sözle kafir olur.
31-) Bir kimse diğerine: "Şu işi yap!" dese, o da: "ALLAH'ın oğlu gelse yapmam." dese, kafir olur. Çünkü ALLAH-u Zülcelal'e oğul isnad etmiş olur.