denizhknaleykumselam kardeşimle...
öncelikle söyleyeceklerim ben senin yerinde olsam ne yapardım tarzında olacak o yüzden kişisek değerlendir.. yapıp yapmamak sana kalmışş..
ilk olarak ramazan ayı dışındaki oruçlar farz oruçlar değildir.. recep ayı kandiller pazartesi perşembe gibi oruçlar nafile oruçlardır.. üzerimize farz değildir bu yüzdendir ki yapılmadığında günahı olmaz ama yapıldığında da çok sevabı vardır.. tabi bunun mükafatı Allah-u Teala katındadır.. ben senin yerinde olsaydımm asıl benim doğumgünüm öyle bir güne denk geldiği için tutardım.. şükür amaçlı... Rabbim öncelikel seni yaratmış ailen vesilesiyle dünyaya getirmiş seni sağ salim bu güne kadar getirmiş. şükür niyetiyle tutardım ben olsam.. ama tutmazsan kazası gerekmez..
diğer taraftan Ramazanda iftarda yapılan dua umumi bir dua diye biliyorum ben gün ve geceye özel değil.. anlam olarak hamd'ı şükrü nimeti Rabbimin güzelliğini içeriyor o yüzden yapmöan çok güzel inşallah devam edersin..
Selam ve dua ile..
Cevapların üçün sonsuz teşekkürler Allah razı olsun kardeşim, benim bu sorunu sormakta kı maksadım şudur;
İslam Akıl ve Mantık Dinidir bu yüzdende düşündüm ki eger ben o gün oruc tutarsam ve bu yüzdende evdekiler ve o gün kutlama nedeniyle eve gelen misafirlere eziyyet etmiş olaram işte bu düşünce beni rahatsız ediyor, Ailemde benden başka oruc tutan yoktur düşündüm ki eger ben oruc tutsam iftar zamanına kadar insanlar benim yüzümden rahatsız olacak yemede içmede rahatsızlık yaşayacak, acaba doğrumu düşünüyorum acaba ben bunu yaparsam yanlışmı yapmış olurum yani benim bu işi etmeyim o insanlara eziyyet etmek gibimi alqılanar yoksa..?
Benim iftarda etdiyim dua şudur;
Rahman ve rahim Allahın adıyla, Allahım senin rızanla oruc tutdum sana inandım sana güvendim senin verdiyin ruzi ile orucumu açıyorum sabah ki günün orucunada niyyet ediyorum Allahım orucumu kabul et Amin.
Sence bu duanı hem
Receb hem
Şaban hemde
Ramazan aylarında iftar duası olarak ede bilirmiyim?