hado77, post: 1084070, member: 81595selamün aleyküm
ALLAH(cc) helak olsunlar diye mi yaratmış kafir veya münafık topluluğunu.
ALLAH(cc) razı olsun mesajlarıma cevap verdiğiniz için.
Kahinatın yaratılmasının vesile olabilecek sebepler:
Levlake levlake lemma halaktul eflak: Habibim sen olmasaydın felekleri alemleri yaratmazdım.
Bu hadisten anlaşılacağı gibi Kahinat Peygamber efendimizden sebep yaratılmıştır.
Mesnevide Musa a.s sorusu sonucu Allahuteala Musa a.s bir tarlaya ekin ek der Musa a.s ekin eker yetiştirir ekinler olduğu zamanda ekinin sapını alır atar faydalı kısmını alır. Musa a.s böyle yapınca Allahu teala ona sorar neden sapını alıp attın diye. Musa a.s cevaben Onlar faydasızdı ben faydalı olanı aldım gibisinden bir cevap verir. Mevlada cevaben bizde kahinatı bunun için yarattık der. Yani İyi insanları kötü insanlardan ayırmak için kahinat yaratıldı.
Kahinat yaratılmasaydı bütün insanlar aynı kefedeydi. Kalu belada söz verdik "Sen bizim rabbimizsin biz senin kulunuz diye" Ama dünyada görüyoruz ki insanlar Allaha kulluk yapmıyorlar. Allahuteala bazı ruhları sen bana kulluk etmezsin yalan söylüyorsun deseyip bazı ruhları cezalandırsaydı belki de adaletsizlik olurdu, belki cezalandırılan kullar bir mazeret öne sürerdi, yapmış olmadığımız bir suçtan sebep Allahuteala yarattığı mahlukatı yapmış olmadığı bir kötülükten cezalandırması; aynı şekilde yapmış olmadığı bir iyilikten sebep mükafatlandırması adaletsizlik olurdu. Kıyamet günün de Münker nekir melekleri Amellerimizi mevlaya sunacak. Kul belki günahlarını kabul etmeyecek inkar edecek bu sefer mevla kendi azalarını konuşturacak. Kendi azaları kendine karşı şahitlik edecek. Bir de diğer kulların iyi veya kötü olarak yapacakları şahitlikler var. Mevla kulunun yaptığı bir kötülüğü karşı bu kadar şahit, bu kadar kayıt istiyor. bu kayıtlar yoksa ceza vermiyor. İşte bu kayıtların alındığı imtihan yeri dünyadır. Dünya bu sebepten yaratıldı. İmtihan için.