Yolculuğa Perşembe Günü Çıkmak
932 - Abdurrahman b. Ka'b b. Malik, babasından aktarıyor:
"RESULULLAH(S.A.V.) Tebuk gazvesine perşembe günü çıkmıştı. Ve bu günde yola çıkmayı çok severdi."
Buhârî(6/80), Abdurrezzak(9270)
934 - Enes(r.a.) RESULULLAH(S.A.V.) şöyle buyurdu dedi:
"Gece yolculuğu yapın. Zira gece yeryüzü kısalır."
Haseb, Ebu Davud(2571), Beyhakî(5/256), Tahavi(5/256), Hakim(1/445)
************************************************** ******************************
İlk Ürürn Görüldüğünde Ne Yapmalı
935 - Ebu Hureyre(r.a.) anlatıyor:
"RESULULLAH(S.A.V.) (senenin) ilk ürünü getirildiğinde onu alır, iki gözü ve dudağına koyar, sonra da "ALLAH'ım, ilkini gösterdiğin gibi sonunu da göster" diye dua eder sonra ürünü yanındaki çocuklardan birine verirdi."
Senedi sahihtir, İbnu's Sinni (375), Tarihu- Cürcan(211), Taberânî Kebir'de (11/117), İbn Sa'd(1/2/105)
936 - Ebu Hureyre(r.a.) anlatıyor:
"RESULULLAH(S.A.V.) (senenin) ilk ürünü getirildiğinde,"ALLAH'ım, bizim Medine'mizi, ürünümüzü, müd ve sa'mızı mübarek kıl, bereket üstüne bereket ver" diye dua eder sonra ürünü yanındaki çocuklara verirdi."
Darimi(2/107)
***Müd ve sa eskiden kullanılan ölçü birimleridir...
************************************************** ******************************
Açılıp Saçılanlara Lanet Okumak
937 - Abdullah b. Amr(r.a.) RESULULLAH(S.A.V.) ı şöyle derken işittim dedi:
"Ahir zamanda, semerlere binen erkeğe benzeyen kişiler olacak, mescitlerin önlerinde bulunacaklar. Bu kimselerin hanımları giyinmiştir ama çıplaktırlar, başları zayıf uzun boylu deve hörgüçlerini andırır. Bu kadınlara lânet edin çünkü onlar melundurlar. Sizden sonra bir ümmet gelecek olsaydı, kadınlarınız, onların hanımlarına, sizden önceki ümmetlerin kadınlarının sizlere hizmet ettikleri gibi, hizmet edeceklerdi."
Senedi Hasendir, Ahmed(2/223), Taberânî Sağir'de(2/127), İbn Hibban(1454)
938 - Abdullah b. Mes'ud(r.a.) döğme yapan, yaptıran, yüzünün tüylerini yolan, güzel görünsün diye dişlerini seyrekleştiren, ALLAH'ın yarattığını bozan kadınlara ALLAH lanet etsin, demiştir. Bunu Esed Oğullarından, Ümmü Yakup denilen kadın işitti ve gelip:"Sen şöyle şöyle kadınlara lanet etmişsin." dedi. Bunun üzerine İbn Mes'ud(r.a.):"Peygamber(S.A.V.) in lanet ettiği kimseye niçin lanet etmeyecekmişim?" dedi ve onlar hakkında bu lanet Kur'an'da da vardır diyerek cevap verdi.
Buhârî(8/483), Müslim(2124)
Çocuk Sahibi Olunmasa da Künye Kullanma
969 - Aişe(r.a.) RESULULLAH(S.A.V.) a, ben hariç bütün hanımlarının künyesi var dedi. Bunun üzerine RESULULLAH(S.A.V.) senin de künyen Ümmü Abdullah/ Ebdullah'ın Annesi olsun dedi ve hayatının sonuna kadar ona Ümmü Abdullah diye seslenildi. Hiç çocuğu da olmamıştı.
Sahih, Ebu Davud(4970), Ahmed(6/151), Devlabi Küna'da(1/152), Ebu Naim Marifetu's Sahabe'de (7380)
Yağmur Yağarken Başı Açmak
945 - Ebu Hureyre(r.a.) anlatıyor:
"RESULULLAH(S.A.V.) ve sahabeleri senenin ilk yağmuru yağdığında, gökteki ilk damlalara, (değmesi için) başlarını açarlardı ve RESULULLAH(S.A.V.) şöyle derdi: " Rabbimizin en son/yeni yarattığı bir mahluktur ve bereketi en çok olandır.""
Senedi Sahihtir, Ebu Şeyh, Ahlaku'n Nebiy(S.A.V.) de (823)
Kur'an Kaç Günde Hatim Edilmeli
964 - Abdullah b. Amr (r.a.) anlatıyor:RESULULLAH(S.A.V.) a kaç günde Kur'an ı okuyup hatmedebilirim? diye sordum.Bana her ayda bir dedi. Ben bundan daha kısa sürede okuyabilirim dedim. Bu sefer yirmibeş günde dedi. Ben yine bundan daha kısa sürede okuyabilirim dedim. O halde yedi günde oku, bundan kısa sürede Kur'an ı okuyup hatmeden, okuduğundan birşey anlamaz dedi.
Senedi Sahihtir. Ahmed (2/165), et-Tayalisi (2256), Ebu Davud (1257), Darimi (2/471), Tirmizî (2947) rivayet etmiştir.