İffeti ve Dili Korumak İçin Nasıl Konuşmalıdır?

2.131 görüntülenme · 21 yanıt

Paylaş:
ferahhfeza

ferahhfeza

Mübarek Üye · 10.922 mesaj

İffeti ve Dili Korumak İçin Nasıl Konuşmalıdır?

1-Açık ve net bir şekilde, muhâtabın seviyesine uygun konuşmalıdır. Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, herkesin rahatça anlayabilmesi için konuşmalarında neredeyse kelimeleri sayılacak derecede tane tane konuşur, bazı önemli şeyleri akılda kalması için üç kere tekrar ederdi.

2-Yapmacık kelimelerle kendini farklı göstermemeli ve bilgiçlik taslamamalıdır. Bu şekilde konuşmak, insanın samimiyetini gölgeler, söylediklerini tesirsiz kılar.

3-Bağırıp çağırarak, yüksek sesle değil, yumuşak tonla, sesini alçaltarak konuşmalıdır. Âyet-i kerîmede yüksek sesle konuşmak yerilmiştir: “Sesini alçalt. Unutma ki, seslerin en kötüsü merkeb sesidir.” buyrulmuştur. (Lokman, 19)

4-Üç kişi birlikte iken bunlardan ikisi kendi aralarında gizli konuşmamalıdır. Bu, karşısındakini hafife almak, saygısızlık ve edepsizliktir. Aynı zamanda bu fısıltılı konuşma, üçüncü kişide sûizan ve kırgınlıklara sebep olabilir.

5-Bir mecliste bir mevzû açılmışsa, ilk söz hakkını büyüklere bırakmalıdır. Sonra büyüklerin izniyle küçükler de konuşabilir. Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- zamanında, böyle bir mevzû konuşulurken ilk konuşan, küçük yaşta biri olmuştu. Peygamber Efendimiz, ona: “Sözü, büyüklerine bırak.” diye iki kere tekrarlayarak emir buyurdu.

6-Az ve öz konuşmalıdır. Lüzumsuz tafsilâtta bulunmamalıdır. “Allâh’ı anmaksızın çok konuşmayın.” (Hadîs-i şerîf)

7-Maddî ve mânevî bir faydası olmayan sözlerden şiddetle kaçınmalıdır. Zira kişinin konuştuğu her söz ve her kelime melekler tarafından kayda alınmaktadır.

8-Kişi; helâl mi, haram mı; hayır mı, şer mi, ne olduğunu kestiremediği bir sözü söylememelidir. Ve daha önemlisi, haram olduğunu kesin olarak bildiği bir şeyi helâl, helâl olduğunu kesin olarak bildiği bir şeyi de haram kılmamalıdır. Çünkü haram ve helâl kılma yetkisi, sadece Allâh’a ve Rasûlü’ne âittir.

9-İkili münâsebetlerde insanı müşkül duruma sokacak sözlerden kaçınmalıdır. Hazret-i Peygamber -sallallâhu aleyhi ve sellem- “Yarın özür dilemek zorunda kalacağın bir söz söyleme.” buyuruyor.

10-Mü’min, her hâlükârda doğru konuşmalı, yalandan kaçınmalıdır. Zira yalanın kökü cehennemdedir ve yalan söyleye söyleye insan cehennemlik hâle gelir. Diğer bir ifâdeyle, insanın cennete ya da cehenneme gitmesi, dilinin ucundadır. Çünkü kelime-i şehâdet ve kelime-i küfür dille ifade edilir.

11-İstikbâle ait bir şeyi söylerken mutlaka “inşâallâh” diyerek konuşmalıdır. Zira âyet-i kerîmelerde, “İnşâallah kelimesini kullanmadıktan sonra «Bir işi (mutlaka) yapacağım!» deme.” buyrulmuştur. (el-Kehf, 23-24)
Enes_Bilal

Enes_Bilal

Kıdemli Üye · 238 mesaj

Emeğinize sağlık..çok güzel bir paylaşım..
Guo1903

Guo1903

Mübarek Üye · 2.657 mesaj

Selamün Aleyküm..
Çok faydalı bir paylaşım olmuş..Hak Teala razı olsun..
Selam ve dua ile..
ferahhfeza

ferahhfeza

Enes_BilalEmeğinize sağlık..çok güzel bir paylaşım..

ALLAH(CC) razı olsun kardeşim ..
teşekkür ederim ..
ferahhfeza

ferahhfeza

2-Yapmacık kelimelerle kendini farklı göstermemeli ve bilgiçlik taslamamalıdır. Bu şekilde konuşmak, insanın samimiyetini gölgeler, söylediklerini tesirsiz kılar.
mavci

mavci 🛡

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR * · ✦ Mübarek Üye · 33.173 mesaj

Selamünaleykum...Hayırlı Cumalar...

Selamünaleykum...Hayırlı Cumalar...

Aminenur Kardeşim...
Tüm maddeler çok anlamlı ve güzel...:a15:
Paylaşım için Allah CC. razı olsun...
Hayatımızda uygulamak duasıyla...
GÜZEL GÖREN GÜZEL DÜŞÜNÜR...
Mutluluklar Paylaştıkça Çoğalır, Üzüntüler Paylaştıkça Azalır...
Zor olanı HEMEN YAPARIZ, İmkansız BİRAZ ZAMANIMIZI ALIR..
.
ferahhfeza

ferahhfeza

Guo1903Selamün Aleyküm..
Çok faydalı bir paylaşım olmuş..Hak Teala razı olsun..
Selam ve dua ile..

aleykum selam engin kardeş teşekkür ederim
amin ecmain olsun kardeşim
selam ve dua ile
Hasıl ı Kelam

Hasıl ı Kelam

Mübarek Üye · 2.034 mesaj

Bu 11 altın kuralı alıyorum ve başkalarınada yolluyorum inşaAllah.
Çok teşekkür ettim.Selametle kal.
ferahhfeza

ferahhfeza

mavci
Aminenur Kardeşim...

Tüm maddeler çok anlamlı ve güzel...:a15:
Paylaşım için Allah CC. razı olsun...

Hayatımızda uygulamak duasıyla...

aleykum selam abi teşekkür ederim...
rabbim cümlemizden razı olsun inşaALLAH
SELAM VE DUA İLE
mektubat

mektubat

Mübarek Üye · 2.308 mesaj

Allahü teala razı olsun.Çok faydalı bir paylaşım.Teşekkür ederiz.İslamiyetin içinde bütün güzellikler var ne güzel.Yalan yok,gıybet yok,hıyanet yok.Cenab-ı hak amel etmeyi nasib eylesin..
*Dilini muhafaza et, seni sokmasın. Çünkü o, büyük bir yılandır.
* Allahü teâlâ rızka kefildir ama imana kefil değildir.
ferahhfeza

ferahhfeza

10-Mü’min, her hâlükârda doğru konuşmalı, yalandan kaçınmalıdır. Zira yalanın kökü cehennemdedir ve yalan söyleye söyleye insan cehennemlik hâle gelir. Diğer bir ifâdeyle, insanın cennete ya da cehenneme gitmesi, dilinin ucundadır. Çünkü kelime-i şehâdet ve kelime-i küfür dille ifade edilir.
ferahhfeza

ferahhfeza

Hasıl ı KelamBu 11 altın kuralı alıyorum ve başkalarınada yolluyorum inşaAllah.
Çok teşekkür ettim.Selametle kal.

ben teşekkür ettim kardeşcan..
evet iyi fikir yolla .. ;)
selam ve dua ile güzel kardeşim :)
Hasıl ı Kelam

Hasıl ı Kelam

Mübarek Üye · 2.034 mesaj

aminenur, post: 949470, member: 79140ben teşekkür ettim kardeşcan..
evet iyi fikir yolla .. ;)
selam ve dua ile güzel kardeşim :)

11. mesajda bana denk gelmiş.
11 altın kural ve 11.mesaj......bu işte bi iş var :)
hayri07

hayri07

Mübarek Üye · 1.455 mesaj

emeğine sağlık kardeşim güzel bir paylaşımdı selametle kal.
ferahhfeza

ferahhfeza

Hasıl ı Kelam, post: 949593, member: 7757711. mesajda bana denk gelmiş.
11 altın kural ve 11.mesaj......bu işte bi iş var :)

işte bu kadar ;) vardır bir hayır bunda degilmi güzellik ..:):)
ferahhfeza

ferahhfeza

mektubat
Allahü teala razı olsun.Çok faydalı bir paylaşım.Teşekkür ederiz.İslamiyetin içinde bütün güzellikler var ne güzel.Yalan yok,gıybet yok,hıyanet yok.Cenab-ı hak amel etmeyi nasib eylesin..

_______amin ecmain olsun mektubat kardeş ...
ben teşekkür ederim..amin inşaALLLAH kardeşim ..

selametle inşaALLAH _________
ferahhfeza

ferahhfeza

6-Az ve öz konuşmalıdır. Lüzumsuz tafsilâtta bulunmamalıdır. “Allâh’ı anmaksızın çok konuşmayın.” (Hadîs-i şerîf)
ferahhfeza

ferahhfeza

ferahhfeza

ferahhfeza

hayri07, post: 949597, member: 77577emeğine sağlık kardeşim güzel bir paylaşımdı selametle kal.

teşekkür ederim kardeşim ..
selam ve dua ile ..
PeNYe.Zz

PeNYe.Zz

Kıdemli Üye · 353 mesaj

konuşurken ağzımızdan çıkan her kelimeye çok dikkat etmeliyiz..yoksa sonradan pişman olabiliyoruz..allah razı olsun..
Allahümme salli ala seyyidina muhammedin ve ala ali seyyidina muhammed
Paylaş:

Giriş yap ve cevap yaz.