Guo1903, post: 929628, member: 80852Selamün Aleyküm..
Bankaların ve Kar-Zarar Ortaklığı olan kuruluşların sistemleri elbette birbirinden farklıdır.
Çünkü her ikisinin de baştaki yaptıkları anlaşmaları farklıdır. Bu anlaşma farkı ikisini kesinlikle birbirinden ayırır, karıştırmaya imkan vermez. Çünkü banka parayı, miktarı belli bir faizle alır, verecekleri kimselere de yine miktarı belli olan faizle verir. Yani para hep faizde çalışır. Bu durumda buraya para veren faiz alma şartıyla vermiş olur. Buradan para alan da faiz verme şartıyla almış olur. Bu da faiz anlaşması olur.
Finans kurumundaki anlaşma ise bunun tam aksinedir. Kâr-zarar ortaklığında çalıştırılmak şartıyla para verilir, alan da kâr-zarar ortaklığında çalıştırmak şartıyla para alır. Bu da bir kâr-zarar ortaklığı anlaşması olur.
Bu itibarla, kâr ve zararı esas alan fînans kurumu, faizi esas alan bankayla aynı sayılamaz. İkisinin de verdiği aynıdır, denemez. Çünkü, anlaşma şartları ikisini birbirinden kesin çizgileriyle ayırmış olur. Bankaya para yatıran, ben miktarı belli olmayan kâr değil, miktarı kesin olan faiz istiyorum, demiş olur. Finansa para yatıran da, ben miktarı kesin olan faiz değil kesin olmayan kâr ortaklığı istiyorum, demiş olur. Gayet tabiidir ki, kim neyi istemişse onun sorumlusu ve muhatabı olacaktır. Bundan daha makul bir sonuç beklenilemez. Faiz isteyen faiz bankasına gider, kâr-zarar ortaklığı isteyen de kâr zarar ortaklığı yapan finans kurumuna gider. Tercih sizindir. Yalnız Ahirette herkes tercihinin sorumlusu olacaktır.
Aynı oranda faiz / kar vermelerine gelince;
Finans kurumunu çalıştıranlar elbette piyasa şartlarını gözetecek, faizli kurumlarla rekabet edecek bir kâr miktarı vererek müşterisini kaybetmemeye dikkat edecektir. Yoksa rekabet etme kabiliyetlerini kaybetmiş olur, piyasadan silinmeye mahkûm hale gelirler. Bunun için finans kurumları başkalarının verdiği faizden az kâr vermezler. Bu sebeple, verilen fazlalıkların birbirine yakınlığına bakarak ikisini bir görmek makul olmadığı gibi makbul da değildir.
Selam ve dua ile..
Allah Razı olsun ilginiz ve cevabınız için.
Ancak dışardan bakıldığında öyle görülen sistemde benim aklıma yatmayan noktalar olduğu için kararsız kaldım.
Örneğin "müşteri kaybetmeme uğruna faiz oranına yakın miktarlarda kar etmese bile para kazandırmayı taahhüt etmek" hiçte mantıklı değil. Ben yıllardır paramı değer kaybetse bile herhangi bir bankaya yatırmıyorum.Helal ve Haram kavramlarının sözkonusu olduğu bir ortamda kişi getireceği paraya kar'a mı bakar.İşin ucunda Cehennem var arkadaşlar benden hatırlatması! faiz den az verse yada zarar etse gerçekten vermese bence daha makbul ve gerçekci olur.Asıl müslümanında bunu tercih etmesi gerekir.bana bu sistem faizsiz dediler diye ben öyle duydum diye kanıpta gidemem.Ülkenin durumu ortada hangi ticari kuruluş faiz oranlarında kar ediyor?Hangi yatırım bu kadar karlı ? Sadece ve sadece para satışı şu anda para eden şey.Bankalarda bundan kazanıyor.faizin ve sonucu enflasyonun yanlış tarafı da bu.Ekonomiyi üreten değil kimi insanları zengin eden bir sisteme çevirdiği için.