Allah Nasıl Davranmamızı İstiyor?
Yetimin malına yaklaşmayın. Ancak rüştüne erişinceye kadar, güzel bir yolla ilgilenebilirsiniz. Ahdinize vefalı olun çünkü verilen söz sorumluluk gerektirir.
Gümüşhanevi 1427 nolu hadis : Verdiği sözde durmayıp cayan gaddar, hain (ve zalim olan)
kimse için kıyamet günü bir sancak dikilir ve dikkat olunsun bu sancak falan oğlu falanın ahde vefasızlık alametidir, denilerek teşhir edilir.
Yorum : ( RESULÜ der ki, sözümüzün eri olalım, irice taşı yolda kıralım. ALLAH ALLAH Lailahe illallah. Sözünün eri olanın, her işi tavındadır, her düşü seyrindedir.Er kişinin; kavgada gözü sözü yoktur.)
Bilelim ki, RABB'im doğruda olan kulu bilir, doğruda olanı görür, eğer doğru yolda isek ve dürüst isek, bizim elimiz RABB'in ELİ'dir, dilimiz RABB'in DİLİ'dir,gözümüz RABB'in GÖZÜ'dür. Söz namustur, sözünü tutmayanın namusu da yoktur. Namusu olmayanın yeri de yoktur.
Şifa veren ALLAH'tır : Şuara suresi, ayet 80.
Hastalandığımda O'dur bana şifa veren.
Yorum : O'nun izni olmadan bir kuru yaprak dahi düşmez. Hastalığı veren O, şifayı verecek olan da O'dur. Doktor, ilaç hepsi vasıtadır. Şifayı O'ndan başka bir şeyden beklersek şirk koşmuş oluruz. Tabii ki, doktora gideceğiz amma doğru teşhis koyması ve doğru ilacı vermesi için ALLAH'ımdan yardım dileyeceğiz. İlacı içerken de onun bir vasıta olduğunu bilip yine şifa vermesi için ALLAH'ıma yöneleceğiz. ALLAH'ı gök yüzünde uzaklarda arama O her yerde, O' bize bizden daha yakın.” BEN kuluma şah damarından da yakınım " sözünü düşün, bir daha düşün.
Sabır : Yusuf suresi, ayet 90. ( Ra'd 22-24.)
Dediler ki; " Sen, yoksa sen Yusuf'musun?” Evet,dedi, ben Yusuf'um. İşte şu da kardeşim. ALLAH bize lutufta bulundu. Kim ALLAH'tan korkar, sabrederse ALLAH güzel düşünüp davrananların ödülünü yitirmez.
Gümüşhanevi 1637 nolu hadis : Büyük mükafat büyük bela karşılığında olur. ( makbul ) sabır ilk sadmededir.( musibeti; ilk çarpması sırasındadır ) ALLAH bir kavmi sevdi mi, onları bir takım musibetlerle ibtila eder. Kim razı olursa ona ALLAH'ın rızası vardır. Kim öfkelenirse ona da ALLAH'ın gazabı vardır.
Yorum : Kulun ölçüsü ALLAH'ımdandır! Biz, o ölçüye söz edersek, ALLAH'ıma güç gelir. Sabır: ALLAH'ımın GÜC'üne sahip olanda olur. Bizler olaylarda kendimizi hatalı bulsak, olaylar ortadan kalkmış olur. Sabırda selamet, selamette keramet vardır! Bilelim ki sabrı, sabırlıdan öğreniriz. Sabırlıda, pişmanlık vardır. Olan-olmayan, dönen-dönmeyen her olayda: önce kendimizi, sonra etrafımızı suçlamayı düşünelim ki, pişmanlıktan uzak kalalım. Sabırlı; sabırlı oluncaya kadar, türlü pişmanlıklar geçirir. Sabra yer veren, selamete nokta koyar.
Sizden her biriniz için bir şeriat ve bir yol tayin ettik : Maide suresi, ayet 48.
Ey Resulüm, sana da bu hak kitabı ( KUR'AN'ı ), kendinden önceki kitapları hem tasdikçi, hem onlar üzerine bir şahid olarak indirdik. O halde sen, ehl-i kitap arasında ALLAH'ın sana gönderdiği hükümlerle hüküm ver; sana gelen bu hakdan ayrılıp da onların arzuları arkasından gitme. Ey İnsanlar! Sizden her bir Peygamber için, bir şeriat ve bir yol tayin ettik.Eğer ALLAH dileseydi, hepinizi tek şeriata bağlı bir ümmet yapardı. Fakat sizi, zamana göre size verdiği şeriat ölçüleri içinde imtihan edecek. O halde hayırlı işler yapmakta birbirinizle yarışın. Sonunda toptan dönüşünüz ALLAH'adır. O gün, din hakkında yaptığınız ihtilafları ALLAH size haber verecektir.
Yorum : ( İstemek değil, yapmaktır asıl olan! Her kul ister ALLAH'ına varmayı. Varmak için öğrenmeli O'na dönmeyi, bilmeli yarattığını sevmeyi. Yolu yürümek için; uymak, yolun doğrusunda gitmek gerek. Sağa sola sapmadan, eğri yöne bakmadan yürürsen: tez varırsın, muradını alırsın. Şaşmamak-düşmemek için, YARDIMCI'nı anmalı ( koruyucu meleğimizi ), her gün duacı olmalısın, ALLAH'ına her an sığınmalısın! Dünyayı silmekle değil, sevmekle ALLAH'ıma varılır. )
Size selam verene siz de selam verin : Nisa suresi, ayet 86 .
Bir selam ile selamlandığınızda, onun daha güzeliyle yahut aynısıyla karşılık verin. Hiç kuşkusuz ALLAH Hasib'dir, her şeyi güzelce hesaplamaktadır.
Gümüşhanevi 5689 nolu hadis :Nefsim yed-i kudretinde olana yemin olsun ki, iman etmedikçe cennete giremezsiniz! Bir birinizi sevmedikçe tam iman etmiş olamazsınız. Dikkat edin size bir şey gösteriyorum, onu yaptığınız zaman bir birlerinizi seversiniz. Aranızda selamı yaygın hale getirin.
Hadis : İnsanların ALLAH yanında en makbul olanları, selamı önce verenlerdir. Selam vermeyen bizden değildir. Selam vermek sünnet, selam almak farzdır.
Yorum : ( Selam: HAK'kın kuluna tecellisidir, kulun HAK'ta kendini bilmesidir.Selam, ALLAH'ın kuluna olan aşkının ifadesidir. Selam: Dillerde, söyleyenindir. Selam; gönüllerde, AŞK'ını bekleyenindir. Selam: dinleyenlerde, madde ile manayı bağlayanındır. SELAM, AÇAR HER KAPIYI, SEVEN GEÇER HER YAPIYI. İNSANLAR O'NUN SELAM'IDIR.
Dost ol, Dost ile kal, her yaratılmışta DOST'u bul, selam kapısı o zaman açıktır.
Şeytan HAK yolunda olana tesir edemez : Isra suresi, ayet 65. ( Hicr 40-41-42, Nahl 99-100 )
Doğrusu, benim o gerçek kullarım var ya! Senin ( ey İblis ) onlar üzerine hiçbir hakimiyetin yoktur. RABB'in ise, vekil olarak yeter.
Gümüşhanevi 1390 nolu hadis : Şeytan dedi ki: Ey RAB, İzzetin hakkı için, Ruhları cesedlerinde bulunduğu müddetçe kullarını igva etmeden bırakıp ayrılmam! RAB Teala Hazretleri de şu mukabelede bulundu; İzzetim ve Celalim hakkı için BEN de onları, BANA istiğfarda bulundukları sürece mağfiret edip duracağım.
Yorum : ( Şeytan, isyanın örneğidir. Eğer şeytan olmasa; sen-senliğinde kalırsın, benliğini bulamazsın, ben deyip benliğini silemezsin. Mümin olan, şeytandan korkmaz. Suç da, sevap da, kulun sadece kendinindir.; ne alınır,ne satılır, ne paylaşılır…..Neden hiçbir olayda kendinizi suçlamadınız, hep suçu yükleyecek bir varlık aradınız? "Olaylarda, hata benimdir!...” dersen, şeytan sana gelir mi? " ALLAH'ım affet, şeytana uydum!..” dersen, ALLAH'la arana Şeytan'ı koymuş olursun. Gönüller bozmadıkça, niyetler tozmadıkça; kulun yolu değişmez, şeytan ona erişmez! SEN GÖNLÜNÜ ALLAH İLE O KADAR DOLDUR Kİ, ŞEYTANA YER KALMASIN.)
İnsan saptırdığı kişilerin günahlarını yüklenir : Nahl suresi, ayet 25.
Şunun için ki onlar, kıyamet günü kendi günahlarını tamamen yüklendikten başka, ilimsizlik yüzünden saptırdıkları kişilerin günahlarının bir kısmını da yüklenecekler. Bakın, ne kötü şey yükleniyorlar.
Gümüşhanevi 2109 nolu hadis : Kim bir sapıklığa ( halkı ) çağırırsa ve bunda kendisine uyulursa kendisine uyanların vebalını da üstüne alır, onların vebalından da bir şey eksilmez. Kim de doğru yola davet ederse ve bunda kendisine uyulursa, o da kendisine uyanların ecri sayısınca ecir alır. Onların ecirlerinden de hiçbir şey eksilmez.
Tövbe edip iman edenler : Meryem suresi, ayet 60.
Tövbe eden, iman edip barışa yönelik iyi iş yapan müstesna. Böyleleri cennete girecekler ve hiçbir şekilde haksızlığa uğratılmayacaklar.
Gümüşhanevi 2307 nolu hadis : Günahtan tevbe eden, günahı olmayan gibidir! ALLAH bir kulu sevdi mi ona günah bir zarar vermez; ölmeden önce ona tevbe etmeyi nasip eder.
Yorum : ( Hatadan, tövbe ile kurtulursun. Hata olmasa, doğruyu bulamazsın. Kusursuzluk, ALLAH'ıma mahsustur! Hatanı bilip AF'fına sığınırsan, elbet affolursun. Hiçbir günah, ALLAH'ımın AFFEDİCİLİK sıfatı'ndan büyük olamaz.
Üzüntü ve tasayı ALLAH'a açmak : Yusuf suresi, ayet 86.
O dedi ki: Ben hüznümü ve kederimi yalnız ALLAH'a şikayet ediyorum ve ben ALLAH tarafından sizin bilmediklerinizi bilirim.
Yorum : ( Derdini demek için; mekan arama, kul önünde durma! Derdini derecek, gönlünü görecek, düğümünü çözecek, sadece ALLAH'ımdır! AŞK'ımı bilen de O, kainatı veren de O, sebebini halk eden de O……..O'ndan geldik, O'ndan aldık, O'na döneceğiz; neden, elden medet bekleyeceğiz? )
Enes Bin Malik'den hadis ( İslam alimleri ansiklopedisi 1.cilt 305.sayfa ) :