Süleymaniye Camii ve Bir Bakraç Yoğurt...

3.167 görüntülenme · 22 yanıt

Paylaş:
leyla-1

leyla-1 🛡

Moderatör · ✦ Mübarek Üye · 41.980 mesaj

Süleymaniye Camii ve Bir Bakraç Yoğurt...

Osmanlı Devleti döneminde her padişah için, memleketinde herkesin istifadesine açık bir hayır kurumu yaptırmak en büyük ideal idi.

İşte bu düşünce ile Kanunî Sultan Süleyman, Süleymaniye Camiini yaptırmaya başladı. Ancak o, yaptıracağı eserin yalnız kendi defterine kaydolmasını arzu ediyor ve hiç kimsenin yardımını kabul etmek istemiyordu. Onun için, tüm çalışanlara sıkı sıkıya tenbihte bulunarak "Kimseden yardım kabul etmeyin" diyordu.

Süleymaniye Camii’ nin duvarları günden güne yükselmeye başladı. Karşıdan bu camiyi mahzun mahzun seyreden bir nine vardı. Bu yaşlı kadın ineklerinin sütüyle geçiniyordu. Bir gün gariplik içerisinde kendi kendine, "Ey Allah’ım, Kanunî’ye servet verdin, mülk verdin. Senin uğrunda bir cami yaptırıyor. Bu fakir kuluna bir şey vermedin. Ne yapayım da, ben de Senin rızanı kazanayım? Benim elimden böyle işler gelmez. Elimden gelen, yoğurt yapmak” der ve ertesi gün bir bakraç yoğurt yaparak ustalara ikram eder.

Kavurucu sıcağın altında çalışan ustalar kendilerine buz gibi yoğurdu ikram etmek isteyen nineye, padişahın izni olmadan yoğurdu alamayacaklarını söyleseler de, ninenin ısrarına dayanamayıp, yoğurdu alıp yerler.

Büyük hükümdar, o gece rüyada, yaptığı işin mizanda tartıldığını görür. Fakat mizan terazisinde bir gariplik vardır. Terazinin bir kefesine Süleymaniye Camii, diğerine ise bir bakraç yoğurt konulmuş ve yoğurt camiden ağır gelmiştir.

Hayretler içerisinde uyanan Kanunî Sultan Süleyman, sabah olunca büyük bir şecaatle ustaların yanına gider: "Ne yaptınız, kimden ne aldınız?" diye sorar. Korku içerisinde olan ustalar: "Yaşlı bir nine geldi, sizin izniniz olmadan alamayacağımızı söylemememize rağmen çok ısrar etti: “ Beni bir bakraç yoğurt sevabından mahrum etmeyin oğlum” diyerek yalvardı. Sıcağa ve ninenin ısrarına dayanamadık, getirdiği yoğurdu yedik" derler.

Ustaların anlattıklarını dinleyen büyük hükümdar gördüğü rüyanın hikmetini anlar.

Allah rızası için yapılan işlerin büyüklüğü değil, içtenliği önemlidir.

Ne mutlu bu içtenlikle hareket edenlere!..
Hani melekler sormuştu Rabbimize;
- ''Senin en sevdiğin kulun O iken,
Neden O`nu bu kadar ızdırapla imtihan ediyorsun'' ?
- Hem yetim, hem öksüz, hem kimsesiz...
Ne buyurmuştu Rabbimiz ?
-''Kimseye güvenmesin,
Hep benden istesin, bana sığınsın diye.''
&
Biz haksız yere yapılan her şeyin,
Allah tarafından sorulacağının ferahlığı içindeyiz.
abdullah faruk

abdullah faruk

Aktif Üye · 68 mesaj

allah razı olsun kardeşim
leyla-1

leyla-1 🛡

abdullah faruk, post: 913383, member: 60391allah razı olsun kardeşim

Selam Aleyküm kardeşim Allah sizden de razı olsun Rabbim nelere Kadir'dir Allah bizleri affedip ellerimizi dergahından boş çevirmeyip dualarımızı kabul etsin hayırlısıyla inşallah.
Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun gerçek bilerek idrak edenlerden olmak nasip etsin Rabbim.
Selam ve dua ile Allah'a emanet olun herşey gönlünüzce olsun.
Ne buyurmuştu Rabbimiz ?
-''Kimseye güvenmesin,
&
aliye_aliye

aliye_aliye

Altın Üye · ✦ Mübarek Üye · 16.828 mesaj

Selamün Aleyküm güzel kardeşim..
Beğeniyle okudum.. Çok güzel bir kıssa idi..
Allah c.c katında, yapılan şeylerin miktarının değil, niyetinin önemli olduğunun; ''Az veren candan, çok veren maldan'' atasözünün en güzel örneklerinden olsa gerek bu kıssa.. Rahman c.c sevabınızı yazsın inşallah Leyla kardeşim.. Emeğinize, yüreğinize sağlık olsun..
Selam ve ''Dua'' ile, En Güzel'e emanetsiniz inşallah..B)
kahraman99

kahraman99

Aktif Üye · 50 mesaj

Allah razı olsun...
leyla-1

leyla-1 🛡

aliye_aliye
Selamün Aleyküm güzel kardeşim..
Beğeniyle okudum.. Çok güzel bir kıssa idi..
Allah c.c katında, yapılan şeylerin miktarının değil, niyetinin önemli olduğunun; ''Az veren candan, çok veren maldan'' atasözünün en güzel örneklerinden olsa gerek bu kıssa.. Rahman c.c sevabınızı yazsın inşallah Leyla kardeşim.. Emeğinize, yüreğinize sağlık olsun..
Selam ve ''Dua'' ile, En Güzel'e emanetsiniz inşallah..B)

Aleyküm Selam canım Allah razı olsun Rabbim nelere Kadir'dir önemli olan niyettir sizinde dedğiniz gibi az veren candan çok veren maldan burda az verilmesi değil içten samimi şekilde Allah rızası için yapılmasıdır zaten.
Allah bizleri affedip ellerimizi dergahından boş çevirmeyip dualarımızı kabul etsin hayırlısıyla inşallah.
Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun gerçek bilerek idrak edenlerden olmak nasip etsin Rabbim.
Ne buyurmuştu Rabbimiz ?
-''Kimseye güvenmesin,
&
leyla-1

leyla-1 🛡

kahraman99Allah razı olsun...

Selam Aleyküm kardeşim Allah sizden de razı olsun Rabbim nelere Kadir'dir Allah bizleri affedip ellerimizi dergahından boş çevirmeyip dualarımızı kabul etsin hayırlısıyla inşallah.
Ne buyurmuştu Rabbimiz ?
-''Kimseye güvenmesin,
&
Gülfidan

Gülfidan

Mübarek Üye · 679 mesaj

Allah razı olsun
_AYDIN_

_AYDIN_

Mübarek Üye · 1.485 mesaj

ALLAH c.c razı olsun kardeşim...
selam ve dua ile,RABBİME emanet ol...
leyla-1

leyla-1 🛡

GülfidanAllah razı olsun

aydın.aALLAH c.c razı olsun kardeşim...
selam ve dua ile,RABBİME emanet ol...

Selam Aleyküm kardeşimlerim Allah sizden de razı olsun Rabbim nelere Kadir'dir Allah bizleri affedip ellerimizi dergahından boş çevirmeyip dualarımızı kabul etsin hayırlısıyla inşallah.Önemli olan öncelikle Allah rızası için yaplan niyettir.
Ne buyurmuştu Rabbimiz ?
-''Kimseye güvenmesin,
&
leyla-1

leyla-1 🛡

abı_hayatÇok fazla yapamıyoz, Rabbim azımızı çok etsin inş...

emeğine sağlık can..

rica etsem şu linke bir bakarmısın... bakamadım canım silinmiş herhalde:(

Amin
Selam Aleyküm canım Allah razı olsun hiç belli olmaz canım Rabbim nelere Kadir'dir hiç ummadığımız anda bizler bilemeyiz k iÖnemli olan öncelikle Allah rızası için yaplan niyettir.
Allah bizleri affedip ellerimizi dergahından boş çevirmeyip dualarımızı kabul etsin hayırlısıyla inşallah.Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun gerçek bilerek idrak edenlerden olmak nasip etsin Rabbim.
Ne buyurmuştu Rabbimiz ?
-''Kimseye güvenmesin,
&
_ZÜMRA_

_ZÜMRA_

Mübarek Üye · 9.962 mesaj

selamün aleyküm Allah razı olsun paylaşımın önemli olan verilen miktar değil malımızın verdiğimize oranı. Allahım kabul etsin.
ibra

ibra

Mübarek Üye · 6.106 mesaj

ALLAH c.c razı olsun
öğretici.. :)
İnsan beğenmez.
<menekşe>

<menekşe>

Kıdemli Üye · 114 mesaj

Allah razı olsun çok güzel....Allahım bizlere de bütün hayırlı işleri içtenlikle yapmayı nasip eder inşallah...
leyla-1

leyla-1 🛡

sıla1

selamün aleyküm Allah razı olsun paylaşımın önemli olan verilen miktar değil malımızın verdiğimize oranı. Allahım kabul etsin.

ibraALLAH c.c razı olsun
öğretici.. :)

<menekşe>Allah razı olsun çok güzel....Allahım bizlere de bütün hayırlı işleri içtenlikle yapmayı nasip eder inşallah...

Amin
Aleyküm Selam kardeşlerim Allah sizdende razı olsun hiç belli olmaz kardeşlerim zaten Rabbim nelere Kadir'dir hiç ummadığımız anda bizler bilemeyiz ki Önemli olan öncelikle Allah rızası için yapılan niyettir.Rabbim'in hazinesinde neler bulunur.
Allah bizleri affedip ellerimizi dergahından boş çevirmeyip dualarımızı kabul etsin hayırlısıyla inşallah.Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun gerçek bilerek idrak edenlerden olmak nasip etsin Rabbim.
Ne buyurmuştu Rabbimiz ?
-''Kimseye güvenmesin,
&
abdullah1354

abdullah1354

Kıdemli Üye · 135 mesaj

gerçekten çok doğrudur içten gelen yardımseverlik her zaman daha büyül bir lütuftur
paylaşım için tşk ederim
turangida

turangida

Kıdemli Üye · 126 mesaj

Allah razı olsun
leyla-1

leyla-1 🛡

abdullah1354gerçekten çok doğrudur içten gelen yardımseverlik her zaman daha büyül bir lütuftur
paylaşım için tşk ederim

turangidaAllah razı olsun

Selam Aleyküm kardeşlerim Allah sizdende razı olsun Rabbim nelere Kadir'dir hiç ummadığımız anda nelerin olacağını bizler bilemeyiz ki Önemli olan öncelikle Allah rızası için yapılan niyettir.Rabbim'in hazinesinde neler bulunur.
Ne buyurmuştu Rabbimiz ?
-''Kimseye güvenmesin,
&
Kur'ana sevdalı

Kur'ana sevdalı

Mübarek Üye · 2.706 mesaj

Elhamdülillah,ne kadar manidar bir kıssa değilmi kardeş?
Bende kayserideki Camii Kebir hakkında böle bişi dinlemiştim vede gördüm nasip oldu.
Yine orayı yaptıran zat hiçkimseden bişi almamalarını söylemesine rağmen ustalar bir ihtiyar kadının eteğine koyarak yedi adet tuğlayı koyarlar(camiinin her yanı taş,sadece sağ tarafında yedi adet tuğla var halen mevcut)o gece sultana eğer bu tuğlaları koydurmassan senin hayrında kabul değil denir ve izin verilir.
Paylaş:

Giriş yap ve cevap yaz.