Her Müslümanın, Amentü'deki esasları tasdik ettikten sonra, işlediği günahlardan mesul olduğunu bilmesi kâfidir Eceli gelmeden kimse ölmez Trafik kazasında veya vurularak ölen de; eceli gelerek, kaderi ile ölmüştür Yani öldürülen veya kazada ölenin ömrü ortadan kesilmiş olmaz O anda eceli gelmiştir, yani ömrü biterek ölmüştür Her insanın bir tek eceli vardır
Allah'ın verdiği ömrü kimse değiştiremez Allahü teâlâ buyurdu ki:
(Allah'ın tayin ettiği vade gelince, artık o ertelenmez) [Nuh 3,4]
(Ölümü Allah'ın iznine bağlı olmayan hiç kimse yoktur) [Al-i İmran 145]
(Sizi yaratan, sonra ölüm zamanını takdir eden ancak Odur) [Enam 2]
(Her ümmetin bir eceli vardır, gelince ne bir an geri kalır, ne de bir an ileri gider) [Araf 34]
İnsanların başına gelecek olaylar, doğacakları, ölecekleri ve ne iş yapacakları gibi bütün bilgiler, levh-i mahfuz denilen bir kitaptadır Bu kitaptaki bilgilere kader deniyor Kader hakkında birçok âyet-i kerime vardır Birkaçının meali şöyledir:
(Allahü teâlâ buyurdu ki: Bana iman edip de kadere, hayır ve şerrin benim takdirimle olduğuna iman etmeyen, benden başka Rab arasın) [Şirazi]
(Yeryüzünde vuku bulan ve başınıza gelen bir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce, bir kitapta [levh-i mahfuzda yazılmış] olmasın Elbette bu, Allah'a kolaydır) [Hadid 22]
(Ölümü Allah'ın iznine bağlı olmayan hiç kimse yoktur) [Al-i İmran145]
(Ölüm zamanını takdir eden ancak Allah'tır) [Enam 2]
(Allah her canlının durduğu yeri ve sonunda bırakılacağı mekânı bilir Hepsi açık bir kitapta [levh-i mahfuzda] dır) [Hud 6]
(Kadere inanmayan imanın gerçeğine erişmez) [Nesai]
(Kaderi inkâr edenin İslam'dan nasibi yoktur) [Buhari)
Kaderi inkâr etmeyin Hıristiyanlar kaderi inkâr eder) [Cami-us-sagir]
(Ümmetim kaderi inkâr etmedikçe, dinde sabittir Kaderi yalanlayınca helak olurlar) [Taberani]
(Kadere, hayra ve şerre iman etmedikçe, başa gelenin asla şaşmayacağına, başa gelmemesi mukadder olanın da asla gelmeyeceğine inanmadıkça, hiç kimse iman etmiş sayılmaz)