bazı arapça deyimler
4.171 görüntülenme · 32 yanıt
vaktileyl, post: 818956, member: 54443nete ayırdığımız vaktin az birazını ayırsak yeterli olmazmı:)
bütün zamanım feda olsunda nerde öğrenecem burada mümkün deyil bide eşim izin vermez netten öğreneyim dedim nekadar uğraştım olmadı yardım almadan öğrenemiyorum
dinci, post: 818969, member: 37970bütün zamanım feda olsunda nerde öğrenecem burada mümkün deyil bide eşim izin vermez netten öğreneyim dedim nekadar uğraştım olmadı yardım almadan öğrenemiyorum
hayırlısı olsun bu linki inceleyin derim yinede
www.arapcaegitimi.com - "Arapça ile ilgili ne varsa..."
vaktileyl, post: 818971, member: 37970hayırlısı olsun bu linki inceleyin derim yinede
www.arapcaegitimi.com - "Arapça ile ilgili ne varsa..."
ben kuran okumayıda bilmiyorum kardeş bu yüzden bu linktende hiç birşey anlamıyorum kuran öğrensem yavaş yavaş arapçayı anlayacak kadar öğrenirdim benim sorunum hiç bilmemek baştan yani elifbadan okumam lazım bunuda kendi başıma yapamıyorum
dinci, post: 819020, member: 61392ben kuran okumayıda bilmiyorum kardeş bu yüzden bu linktende hiç birşey anlamıyorum kuran öğrensem yavaş yavaş arapçayı anlayacak kadar öğrenirdim benim sorunum hiç bilmemek baştan yani elifbadan okumam lazım bunuda kendi başıma yapamıyorum
allah yardımcınız olsunB)B)
bencede arapçayı anlamak çok güzel bir duygu rabbim herkese anlamayı nasip etsin
paylaşım için teşekkürler
bencede hepimiz anlamalıyız kuranın dilini keşke gereken ehemmiyeti verilebilsek Rabbimiz Kalplerimizi ilmin ve mağfiretinle canlardır. teşekkürler yorumlarınız için B)
aşk çiçeği, post: 819040, member: 87667bencede arapçayı anlamak çok güzel bir duygu rabbim herkese anlamayı nasip etsin
YEGAN, post: 819041, member: 54443vaktileyl kardeşim sen ne harukulade bi insansın
cok hoşş bi paylaşımm teşekkürler allah razı olsun
elinize sağlık kardeşim çok güzel olmuş.yazıp okuyabiliyorsanız da ne mutlu .Hacca ve umreye gittiğinizde de çok zorluk çakmezsiniz.
Biz gittiğimizde hurma pazarı nerede diyoruz araplar anlamıyor :
تَمْرٌ : hurma >> temr diye söylemek gerekiyormuş ,bizdeki haliyle hurma dersek bayan anlamına gelir dediler ...
Biz gittiğimizde hurma pazarı nerede diyoruz araplar anlamıyor :
تَمْرٌ : hurma >> temr diye söylemek gerekiyormuş ,bizdeki haliyle hurma dersek bayan anlamına gelir dediler ...
vaktileyl, post: 818935, member: 37970نواة التمر
كان جحا عندما يأكل التمر يأكله مع نواته. فسألته زوجته مرة عن السبب. فاجابها: اني اكله مع النواة لان البقال عندما وزن التمر وزنه مع النواة.
Lugatçe:
نَوَاة : meyvenin çekirdeği
تَمْرٌ : hurma
بَقَّالٌ : bakkal
Türkçesi (Serbest tercüme)
Hurmanın Çekirdeği
Hoca hurma yerken çekirdeğiyle birlikte yerdi. Bir keresinde eşi Hoca�ya bunun sebebini sorunca Hoca ona şöyle cevap verdi: Evet, hurmayı çekirdeğiyle birlikte yedim çünkü, bakkal hurmayı tarttığında çekirdeğiyle birlikte tartıyor.
العلاج
جاء احد الاشخاص الي جحا و شكا له الما في عينيه و طلب منه علاجا لايقاف الالم، فقال جحا: اوصيك بقلع عينيك، لانني حين اوجعتني سني مرة.. قلعتها فتخلصت من الالم.
شَكَا : şikayet etmek, şikayetçi olmak
اَلَمٌ : acı, elem, ızdırap
إِيقَافٌ : durdurmak
قَلَعَ : çekmek, sökmek
أَوْجَعَ : acı vermek
سِنٌّ : diş
تَخَلَّصَ مِنْ.. : ..den kurtulmak
Birisi Hoca�ya geldi ve gözlerinde bir ağrı olduğundan şikayet ederek bu acıyı durduracak bir ilaç vermesini istedi. Bunun üzerine Hoca ona şöyle dedi: Sana gözlerini çektirmeni tavsiye ediyorum. Çünkü bir keresinde dişim bana çok acı veriyordu, ağrıyordu. Ben de onu çektirdim böylece ızdıraptan kurtuldum!.:a16:
جاء احد الاشخاص الي جحا و شكا له الما في عينيه و طلب منه علاجا لايقاف الالم، فقال جحا: اوصيك بقلع عينيك، لانني حين اوجعتني سني مرة.. قلعتها فتخلصت من الالم.
شَكَا : şikayet etmek, şikayetçi olmak
اَلَمٌ : acı, elem, ızdırap
إِيقَافٌ : durdurmak
قَلَعَ : çekmek, sökmek
أَوْجَعَ : acı vermek
سِنٌّ : diş
تَخَلَّصَ مِنْ.. : ..den kurtulmak
Birisi Hoca�ya geldi ve gözlerinde bir ağrı olduğundan şikayet ederek bu acıyı durduracak bir ilaç vermesini istedi. Bunun üzerine Hoca ona şöyle dedi: Sana gözlerini çektirmeni tavsiye ediyorum. Çünkü bir keresinde dişim bana çok acı veriyordu, ağrıyordu. Ben de onu çektirdim böylece ızdıraptan kurtuldum!.:a16:
اليمين و اليسار
حل صديق لجحا ضيفا عليه في بيته. وعندما دخلا الي غرفة النوم في الظلام قال الصديق لجحا: اشعل لي الشمعة الموجودة علي يمينك، فأجابه جحا علي الفور: ولكن كيف اميز بين اليمين و اليسار في الظلام.
Lugatçe:
حُلَّ علي : uyku basmak, uyku çökmek
اَلْيَمِينُ : sağ
اَلْيَسَارُ : sol
غُرْفَةُ النَّوْمِ : yatak odası
اَلظَّلاَمُ : karanlık
ثَعَلَ : tutuşturmak, yakmak
اَلشَّمْعَةُ : mum
عَلَي الْفَوْرِ : hemen, derhal
مَيَّزَ : (بَيْنَ) : iki şeyi birbirinden ayırt etmek
Sağ ve Sol
(Birgün) Hoca�nın evinde misafir olarak bulunan arkadaşlarından birini uyku bastırır. Karanlıkta (Hoca ve arkadaşı) yatak odasına girdiklerinde arkadaşı Hoca�ya �benim için sağındaki mumu yakar mısın?� der. Bunun üzerine hoca cevabı yapıştırır: �İyi de karanlıkta sağı solu nasıl ayırt edeyim?!�
حل صديق لجحا ضيفا عليه في بيته. وعندما دخلا الي غرفة النوم في الظلام قال الصديق لجحا: اشعل لي الشمعة الموجودة علي يمينك، فأجابه جحا علي الفور: ولكن كيف اميز بين اليمين و اليسار في الظلام.
Lugatçe:
حُلَّ علي : uyku basmak, uyku çökmek
اَلْيَمِينُ : sağ
اَلْيَسَارُ : sol
غُرْفَةُ النَّوْمِ : yatak odası
اَلظَّلاَمُ : karanlık
ثَعَلَ : tutuşturmak, yakmak
اَلشَّمْعَةُ : mum
عَلَي الْفَوْرِ : hemen, derhal
مَيَّزَ : (بَيْنَ) : iki şeyi birbirinden ayırt etmek
Sağ ve Sol
(Birgün) Hoca�nın evinde misafir olarak bulunan arkadaşlarından birini uyku bastırır. Karanlıkta (Hoca ve arkadaşı) yatak odasına girdiklerinde arkadaşı Hoca�ya �benim için sağındaki mumu yakar mısın?� der. Bunun üzerine hoca cevabı yapıştırır: �İyi de karanlıkta sağı solu nasıl ayırt edeyim?!�
Kaynak: https://forum.islamiyet.gen.tr/konu/42914-bazi-arapca-deyimler · 21.08.2026 tarihinde yazdırıldı · İslamiyet.gen.tr Forum
◆İlgili Konular
- Arapça Türkçe ve Arapça Arapça Sözlük [ DEV SÖZLÜK ] Arapça Dili 7 cevap
- Kur'anı Arapça Okumasını Bilmiyorsanız.. Kur'anı Arapça Okumasını Bilmiyorsanız.. Kuran-ı Kerim 6 cevap
- Bazı Bazı Bize Ayıracak 5 (beş) Dakikanız var mı 10 cevap
- Kisa Ve özlü Deyimler Atasözleri ve Deyimler 1 cevap
- Resimli Ata sözleri ,deyimler,vs Atasözleri ve Deyimler 30 cevap
- Atasözleri ve Deyimler Atasözleri ve Deyimler 6 cevap
Giriş yap ve cevap yaz.