Dilenciye Vermeyin..!

3.723 görüntülenme · 35 yanıt

Paylaş:
mavci

mavci 🛡

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR * · ✦ Mübarek Üye · 33.173 mesaj

Sadaka-i fıtr dilenciye verilmez!

Sadaka-i fıtr ve zekatların kime verileceğini şimdiden araştırmaya başlamamışsak bayrama yakın günlerde hiç de layık olmayacak insanlara hayrımızı kaptırabiliriz.

Hele son teravihte ya da Kadir Gecesi'nde camiden çıkışta kuşatma altına alan dilenciler taifesine sadaka-i fıtr vermek en büyük kayıptır. Sadaka ve zekat "dilenene" değil, araştırıldıktan sonra liyakatı tespit edilmiş muhtaç insanlara verilir.
GÜZEL GÖREN GÜZEL DÜŞÜNÜR...
Mutluluklar Paylaştıkça Çoğalır, Üzüntüler Paylaştıkça Azalır...
Zor olanı HEMEN YAPARIZ, İmkansız BİRAZ ZAMANIMIZI ALIR..
.
dinci

dinci

Mübarek Üye · 2.686 mesaj

sağolun kardeşim çok yerinde bir paylaşım olmuş ihtiyaç sahipleri önceden araştırılmalı özelikle yetim bakana verilmesi taraftarıyım hergün görüyoruz medyada dilencilerin banka cuzdanları, evleri, arabaları onlara verilen gerçekten ziyandır bu yüzden araştıralım ben buna inanıyorum mutlaka çevremizde gerçekten ihtiyaç sahibi kimseler vardır bir kaç yıl önce bir aile nin kışı sadece 4 çuval kömürle geçirdiyini duydum aklım durdu nasıl olur böyle birşey burası 7 ay kar altında biz birbuçuk iki tonla yaza zor girerken ki sadece bir oda anca isıta biliyoruz bu aile nasıl 4 çıval kömürle kışı geçirir ve kaymakamlık her sene yarım ton kömür yardımı veriyor UTANIPTA GİDİP KAYMAKAMLIKTAN KÖMÜR YARDIMI İSTEMEMİŞLER demem oki ihtiyaç sahiplerini gözetelim çünki onlar asla el açmazlar selametle kalın
semos

semos

Kıdemli Üye · 303 mesaj

Verdiğiniz bilgiler için rabbim razı olsun.Selametle kalın inşallah
Ahmet&Gizem

Ahmet&Gizem

Kıdemli Üye · 478 mesaj

s.a. Allah razı olsun kardeşim.Ben de Allah isms ile isteyene verilsin diye biliyordum demek ki yanlışmış.
NSBBZN

NSBBZN

Kıdemli Üye · 462 mesaj

paylaşımlarınız için Allah c.c razı olsun...
selam ve daimi dua ile...
Allah’ım nurumu artır , bana nur ver ve benim için bütün nurları içine alan büyük bir nur ihsan eyle...
mavci

mavci 🛡

...Ve Aleykumselam...

...Ve Aleykumselam...

dinci, post: 790786, member: 87890sağolun kardeşim çok yerinde bir paylaşım olmuş ihtiyaç sahipleri önceden araştırılmalı özelikle yetim bakana verilmesi taraftarıyım hergün görüyoruz medyada dilencilerin banka cuzdanları, evleri, arabaları onlara verilen gerçekten ziyandır bu yüzden araştıralım ben buna inanıyorum mutlaka çevremizde gerçekten ihtiyaç sahibi kimseler vardır bir kaç yıl önce bir aile nin kışı sadece 4 çuval kömürle geçirdiyini duydum aklım durdu nasıl olur böyle birşey burası 7 ay kar altında biz birbuçuk iki tonla yaza zor girerken ki sadece bir oda anca isıta biliyoruz bu aile nasıl 4 çıval kömürle kışı geçirir ve kaymakamlık her sene yarım ton kömür yardımı veriyor UTANIPTA GİDİP KAYMAKAMLIKTAN KÖMÜR YARDIMI İSTEMEMİŞLER demem oki ihtiyaç sahiplerini gözetelim çünki onlar asla el açmazlar selametle kalın

semos, post: 790799, member: 78865Verdiğiniz bilgiler için rabbim razı olsun.Selametle kalın inşallah

Ahmet&Gizem, post: 790807, member: 54443s.a. Allah razı olsun kardeşim.Ben de Allah isms ile isteyene verilsin diye biliyordum demek ki yanlışmış.

Allah CC. cümlemizden razı olsun...
Allaha emanet olun...
.
gülnisa

gülnisa

Mübarek Üye · 11.851 mesaj

selamunaleykum mavci
zekat ve fıtre olarak değıl ama ozellıkle ramazan ayında dılencı gorduğum zaman boş cevırmıyorum
yüreğım dayanmıyor
ben o fakır dıye düşünerek verıyorum
alah kabul etsın amın
allaha emanet ol
selam ve dua ıle
mavci

mavci 🛡

Selamünaleykum...

Selamünaleykum...

Aşkâ Mecnun, post: 790791, member: 84496Allah rızası için verilen yardımlar mükafatsız kalmaz. Karşıdakinin müstahak olup olmaması bu hükmü değiştirmez. Ama mümkün mertebe gerçek muhtaç olanları araştırıp ona göre yardımda bulunmak gerekir.

Dilenciliğin altında hangi sebep yatarsa yatsın, hepimizin tartışmasız kabul edeceği acı bir gerçek vardır. Bu hastalık toplumun kapanmaz, şifa bulmaz bir yarasıdır.

Görüldüğü kadarıyla, dilenen kişiler ya ihtiyar, kötürüm, sakat ve hasta gibi bedenî özürlerinden dolayı iş bulamayan, çalışma imkânından mahrum kimseler; veya özürlü olduğu halde aza kanaat etmeyip kolayından bol paraya göz dikenler yahut bedenen ve ruhen sağlam olup bu yolu bir kazanç ve meslek hâline getirenlerdir.

Toplum hayatında köklü ve esaslı inkılâplar yapan Resul-i Ekrem Efendimizin dilencilik illetine nasıl çareler getirdiğini, ihtiyacı olmadığı halde dilenenlerin mes’uliyetini ve hangi hallerde dilenmenin caiz olabildiğini şu canlı hadise ibretli bir şekilde gözlerimizin önüne sermektedir:

Enes bin Mâlik anlatıyor:

Bir gün Resulullahın (a.s.m.) huzurunda Ensardan birisi gelerek birşey istedi. Resulullah ona sordu:

“Evinde bir şey var mıdır?”

“Evet, yâ Resulallah, bir çulumuz var. Bir kısmını altımıza seriyoruz, bir kısmıyla da örtünüyoruz. Bir su kabımız var, onunla da su içiyoruz.”

“Öyleyse hemen kalk, çul ve su kabının her ikisini de al, bana getir.”

O kişi gitti, her ikisini de getirdi.

Resul-i Ekrem çulla su kabını eline aldı, hazır olanlara göstererek, “Şu iki eşyayı satın alacak kimse var mı?” diye sordu.

Cemaattan bir zat, “Ben her ikisine de bir dirhem veririm” dedi.

Resulullah iki-üç defa, “Bir dirhemden fazla veren yok mu?” diye tekrarladı. Daha sonra başka birisi, “Ben iki dirheme alırım” dedi. Resulullah çulu ve su kabını o zata sattı. İki dirhemi aldı, eşya sahibine verdi ve şöyle buyurdu:

“Bu paranın bir dirhemi ile yiyecek al, âilene bırak; bir dirhemine de bir balta al, bana getir.”

O adam gitti, bir balta aldı, geldi. Resul-i Ekrem baltaya kendi eliyle bir sap taktı. Sonra da o adama vererek, “Al bunu, git odun kes, topla, sat. Seni on beş gün görmeyeceğim” buyurdu.

O adam gitti, odun kesti, topladı, sattı. Resulullahın huzuruna geldiğinde on beş dirhem kazanmıştı. Bir kısmına giyecek, bir kısmına da yiyecek almıştı. Resulullah bunun üzerine şöyle buyurdu:

“Dilencilik yüzünden siyah bir nokta olarak Kıyamet gününde gelmektense şu hâlin ondan daha hayırlıdır.

“Dilenmek ancak şu üç kişiye caizdir: (1) Toprağa yapıştıran fakirliğe uğrayana (son derece fakir düşene), (2) altından kalkamayacak derecede borç altına girene, (3) ara bulmak için kan parası yüklenen kimseye.” Başka bir rivâyette ise dördüncü bir şart getirilir: “Çok acı veren müzmin bir hastalığa kapılan kimse ihtiyacı kadar isteyebilir.”1

Hadisten açıkça anlaşılan odur ki, çalışamayacak kadar mağdur, sakat ve özürlü olan kişi, kendisine bakacak bir kimse yoksa, devlet de yardım etmiyorsa, ancak zarurî ihtiyacını telâfi edebilecek kadar başkalarından isteyebilir, dilenebilir. Borçluluk hali de buna eklenmektedir.
Bu zarurî hâlin dışında, dilenciliği sırf bir geçim vasıtası haline getirenler büyük bir mes’uliyet altına girmektedir. Bu çeşit kimselere Peygamberimizin ikazı şöyledir:

“Her kim malını çoğaltmak için insanlardan mallarını isterse, o ancak ve ancak ateş parçası ister. Artık bunun ister azını, isterse çoğunu ister.”2

Bu hadis-i şerif, ihtiyacı olmadığı halde dilenmeyi caiz görmeyip Cehennem azabını netice verecek bir iş olduğunu ifadeyle haram saymaktadır.
İşte haram işleyenlerin sayısının artmaması için bu tür kimselerin türemesine meydan vermemek lâzımdır. Duhâ Sûresinde geçen

Birşey isteyeni geri çevirip azarlama” mealindeki âyet-i kerimeden esas murad, ilmî bir mesele soranı, birşey öğrenmek isteyeni geri çevirmemektir. Yoksa her isteyeni boş çevirmemek şeklinde anlaşılmamalıdır.3 Çünkü bu takdirde dilenciliğe yol açılmış olur.

1. Ebû Dâvud, Zekât: 26.
2. Müslim, Zekât: 35.
3. Es-Sâvî, 4: 330.

Allah CC. razı olsun kardeşim...
Faydalı katkılarınız için...
.
mavci

mavci 🛡

Ve Aleykumselam...

Ve Aleykumselam...

NSBBZN, post: 790819, member: 87667paylaşımlarınız için Allah c.c razı olsun...
selam ve daimi dua ile...

gülnisa, post: 790828, member: 66917selamunaleykum mavci
zekat ve fıtre olarak değıl ama ozellıkle ramazan ayında dılencı gorduğum zaman boş cevırmıyorum
yüreğım dayanmıyor
ben o fakır dıye düşünerek verıyorum

alah kabul etsın amın
allaha emanet ol
selam ve dua ıle

Zaten bu duygusallığımızdan faydalanıyorlar hocam...
Asıl vermemiz gerektiği yere verelim biz inşallah...
Kalbimiz de ferah olsun inşallah...
Allah CC. hiç bir iyiliği karşılıksız koymaz...

Araştıralım, görelim...
Ve gerçek ihtiyaç sahiplerini bulalım...
Zekatımızı, fitremizi ve sadakalarımızı gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştıralım...
Allah CC. kabul etsin inşallah...
.
gülnisa

gülnisa

Mübarek Üye · 11.851 mesaj

evet haklısın mavci dün pazara cıkmıştım bır kadın yüksek sesle konuşuyordu
onunde bır cocuk löseni hastası dıyordu
o an napabılırım allah kabul etsın
ınandım
doğru olan araştırıp vermek tabıı
allaha emanet ol
egitim44

egitim44

Kıdemli Üye · 209 mesaj

allah razı olsun
mavci

mavci 🛡

...

...

gülnisa, post: 790845, member: 69715evet haklısın mavci dün pazara cıkmıştım bır kadın yüksek sesle konuşuyordu
onunde bır cocuk löseni hastası dıyordu
o an napabılırım allah kabul etsın
ınandım
doğru olan araştırıp vermek tabııallaha emanet ol

egitim44, post: 790848, member: 69715allah razı olsun

Allaha emanet olun...
.
mavci

mavci 🛡

...

...

Aşkâ Mecnun, post: 790857, member: 69715Günde veyahutta her karşılaştığımızda 500 kuruş nedirki verelim Allah rızası için diye düşünmeyelim sizin 500 kuruşunuz bir başkasının katkısıyla 500 bin olabiliyor malesef....

Ben bir meydana Fakirler için yardım adı altında sadaka toplasam bana kimse 500 kuruş atma gereği duymaz... Çünkü o daha güzel duygu sömürüyor. Ama bilinmezmi ki “Her kim malını çoğaltmak için insanlardan mallarını isterse, o ancak ve ancak ateş parçası ister. Artık bunun ister azını, isterse çoğunu ister.”2 Hadiste belirtildiği gibidir.

Benim bir önerim var geçmiş zamanlarda defalarca yaptığımız bir yardımlaşmadır bu öneri...

Evinizde her daim görebileceğiniz bir yere bir kumbara koyunuz....
Her geçmenizde 500 kuruş atınız atarkende dilencileri ve gerçek ihtiyaç sahiplerini düşününüz... Eminim en kısa zamanda kumbara dolacaktır...

Allah rızasını geri çevirmeyelim Boş geçmeyelim
... düşüncesi yerini bulacaktır. Kumbaradaki paraları Cami derneği, İhtiyaç sahibi kimse, Okul derneği gibi hayırlı yerlere verelim... Zira bir eğitim veyahutta ibadet hanenin yapılmasında kullanılan 500 kuruş 500 bin sevabında hasıl olmaktadır. Bu bizim kültürümüzdede önemli yer tutmatadır bir çok padişahların günümüze gelen eserleri onların ruhlarına yad edilmekte

Düşünmek gerekirse; bizlerin katkısı ile yapılan eğitim yuvası sayesinde topluma yararlı doktor mühendis vsvs kişiler çıkabiliyor onların var oluşu bizlerinde bir hayıra vesile olmasıdır...

Evinizde her daim görebileceğiniz bir yere bir kumbara koyunuz....
Her geçmenizde 500 kuruş atınız atarkende dilencileri ve gerçek ihtiyaç sahiplerini düşününüz... Eminim en kısa zamanda kumbara dolacaktır...

Allah rızasını geri çevirmeyelim Boş geçmeyelim
... düşüncesi yerini bulacaktır. Kumbaradaki paraları Cami derneği, İhtiyaç sahibi kimse, Okul derneği gibi hayırlı yerlere verelim... Zira bir eğitim veyahutta ibadet hanenin yapılmasında kullanılan 500 kuruş 500 bin sevabında hasıl olmaktadır. Bu bizim kültürümüzdede önemli yer tutmatadır bir çok padişahların günümüze gelen eserleri onların ruhlarına yad edilmekte...

Ne güzel bir öneri...
:a15:
.
GEVHER

GEVHER 🛡

Yönetici · ✦ Mübarek Üye · 3.971 mesaj

selamün aleyküm ..

öncelikle dilencilik konusunda anlatılanlara kesinlikle katılıyorum . duygularımızı sömürerek bizlerden para almaya çalışan insanlar , asıl ihtiyaç sahiplerine yardım edilmesinin önüne geçebiliyor ne yazık ki.

sokaklarda çok yaşlı , düşkün , hasta vs..olmasına rağmen geçimini sağlamak adına çalışan , birşeyler satan insanlar var .yardım yapacak hiç kimse bulamıyorsak bile , ihtiyaçlarımızı bu kişilerden alarak ,onurlarını incitmeden onların rızkını kazanmasına vesile olabiliriz . Ayrıca arkadaşlar muhtarlıklardan ya da camilerden yardıma ihtiyacı olan kişileri tespit etmemiz mümkündür.sadece biz isteyelim yeter.

Bu kumbara fikri gerçekten de çok güzel bir düşünce .bizim için çok küçük meblağlar, bir araya gelince hem ihtiyaç sahiplerine hem de topluma faydalı olacak miktarlar oluşturabilir.

Rabbim bizleri daima veren ellerden eylesin..
mavci

mavci 🛡

VE Aleykumselam...

VE Aleykumselam...

GEVHER, post: 790868, member: 2021selamün aleyküm ..

öncelikle dilencilik konusunda anlatılanlara kesinlikle katılıyorum . duygularımızı sömürerek bizlerden para almaya çalışan insanlar , asıl ihtiyaç sahiplerine yardım edilmesinin önüne geçebiliyor ne yazık ki.

sokaklarda çok yaşlı , düşkün , hasta vs..olmasına rağmen geçimini sağlamak adına çalışan , birşeyler satan insanlar var .yardım yapacak hiç kimse bulamıyorsak bile , ihtiyaçlarımızı bu kişilerden alarak ,onurlarını incitmeden onların rızkını kazanmasına vesile olabiliriz . Ayrıca arkadaşlar muhtarlıklardan ya da camilerden yardıma ihtiyacı olan kişileri tespit etmemiz mümkündür.sadece biz isteyelim yeter.

Bu kumbara fikri gerçekten de çok güzel bir düşünce .bizim için çok küçük meblağlar, bir araya gelince hem ihtiyaç sahiplerine hem de topluma faydalı olacak miktarlar oluşturabilir.

Rabbim bizleri daima veren ellerden eylesin..

Gerçekten yararlı yorumlar eklemişsiniz...
Güzel bakış açıları göstermişsiniz...

Veren el alan elden üstündür...Hadis-i Şerif
.
İNCİNUR

İNCİNUR

Mübarek Üye · 575 mesaj

selamün aleyküm mavci abi.ben her gördüğüm dilencilere para veriyorum.özeellikle okula giderken bazılarıda beni tanıyo artık.hep beni görünce sadaka istiyorlar birde söylerken cümleniniçine allahıda katıyorlar onu neden katıyorlar ki. onlar allahı katınca ben dayanamıyom veriyom.neyse bundan sonra daha dikkatli olcam.allaha emanet ol abi.:a34:
egitim44

egitim44

Kıdemli Üye · 209 mesaj

incinur bilmiyorum her şeyin doğrusunu Allah bilir ama sen pek de samimi gelmiyorsun tamam çocukça davranış olabilir ama ama çoukça yazman bana samimi gelmiyor. ben bi eğitimciyim ve az çok sen yaşlarda öğrencilerimin nasıl davranabileceklerini biliyorum

ama sen çouk olmayan ama sözleriyle kendini çocuk yaşta gösteren birisin gibi geliyor bana
mavci

mavci 🛡

Ve Aleykumselam Kardeşim...

Ve Aleykumselam Kardeşim...

İNCİNUR, post: 790882, member: 22944selamün aleyküm mavci abi.ben her gördüğüm dilencilere para veriyorum.özeellikle okula giderken bazılarıda beni tanıyo artık.hep beni görünce sadaka istiyorlar birde söylerken cümleniniçine allahıda katıyorlar onu neden katıyorlar ki. onlar allahı katınca ben dayanamıyom veriyom.neyse bundan sonra daha dikkatli olcam.allaha emanet ol abi.:a34:

Dikkatli olursan sevinirim kardeşim...
Bak kumbara fikri çok güzel...
Onu tavsiye edeyim sana...
Biriktip biriktirip, ihtiyaç sahiplerine toplu yardım olur...
Ne güzel...

Allaha emanet ol kardeşim...
.
mavci

mavci 🛡

...

...

egitim44incinur bilmiyorum her şeyin doğrusunu Allah bilir ama sen pek de samimi gelmiyorsun tamam çocukça davranış olabilir ama ama çoukça yazman bana samimi gelmiyor. ben bi eğitimciyim ve az çok sen yaşlarda öğrencilerimin nasıl davranabileceklerini biliyorum

ama sen çouk olmayan ama sözleriyle kendini çocuk yaşta gösteren birisin gibi geliyor bana

İncinur kardeşimiz gerçekten 9 yaşında ve çocuk...
Ama maşallah barekallah çoğu büyüklerimizden daha olgun...

egitim44 kardeşimiz...
Yanlış anlaşılma olmasın aman...
Selam ve dUA ile
:a11:
.
egitim44

egitim44

Kıdemli Üye · 209 mesaj

mavci
İncinur kardeşimiz gerçekten 9 yaşında ve çocuk...
Ama maşallah barekallah çoğu büyüklerimizden daha olgun...

egitim44 kardeşimiz...
Yanlış anlaşılma olmasın aman...
Selam ve dUA ile
:a11:

evet bunu ispatladınız
Paylaş:

Giriş yap ve cevap yaz.