Haydan gelen huya gider lafının gerçek anlamı

5.396 görüntülenme · 9 yanıt

Paylaş:
cerennurum

cerennurum

Mübarek Üye · 1.298 mesaj

Herkesin yalnış bildiği ve günlük hayatta çok yalnış, anlamı dışında kullanılan bir söz bu; Haydan gelen huya gider...

Bu söz, günlük hayatımız içinde "kolay ve emeksiz kazanılan şeyler elden kolay çıkar" gibi bir anlam yükleyerek kullandığımız bir atasözüdür...

Oysaki bambaşka bir sözdür bu ve bambaşka bir anlam içerir....

Bu cümlenin aslı; "Hayy'dan gelen Hu'ya gider" dir... Yani,Yüce Mevla'mızın "Hay" ve "Hu" sıfatları kastedilerek, " Her zaman diri olan Rab'den gelen yine o Rabbe dönecektir." manasına gelen bir sözdür... "İnna lillah ve inna ileyhi raciun" ayetinin tasavvuftaki karşılığıdır.

Günümüzde anlamının tamamen dışına çıkmış bu güzel sözü yerinde ve anlamının o güzel sırlarına mazhar olarak kullanabilmek temennisiyle....
cerennurum

cerennurum

......................................selamünaleyküm................................
Nur_u Secde

Nur_u Secde

Mübarek Üye · 5.268 mesaj

cerennurum, post: 788249, member: 86801Herkesin yalnış bildiği ve günlük hayatta çok yalnış, anlamı dışında kullanılan bir söz bu; Haydan gelen huya gider...

Bu söz, günlük hayatımız içinde "kolay ve emeksiz kazanılan şeyler elden kolay çıkar" gibi bir anlam yükleyerek kullandığımız bir atasözüdür...

Bu cümlenin aslı; "Hayy'dan gelen Hu'ya gider" dir... Yani,Yüce Mevla'mızın "Hay" ve "Hu" sıfatları kastedilerek, " Her zaman diri olan Rab'den gelen yine o Rabbe dönecektir." manasına gelen bir sözdür... "İnna lillah ve inna ileyhi raciun" ayetinin tasavvuftaki karşılığıdır.

Günümüzde anlamının tamamen dışına çıkmış bu güzel sözü yerinde ve anlamının o güzel sırlarına mazhar olarak kullanabilmek temennisiyle....

selamün aleyküm kardeşim.sayende öğrenmiş oldum.Rabbim razı olsun.
gülnisa

gülnisa

Mübarek Üye · 11.851 mesaj

selamunaleykum kardeşim
ınan kı yıllardır demek kı yanlış kullanmışız kı kıtaplarda da yanlış ızahı olmuş demek kı
allah razı olsun
allaha emanet ol
selam ve dua ıle
cerennurum

cerennurum

mahsun kul selamün aleyküm kardeşim.sayende öğrenmiş oldum.Rabbim razı olsun.

aleykümselam kardeşim faydalı olabiliyorsak ne mutlu
gamze0387

gamze0387

Kıdemli Üye · 197 mesaj

cerennurum, post: 788249, member: 86801Herkesin yalnış bildiği ve günlük hayatta çok yalnış, anlamı dışında kullanılan bir söz bu; Haydan gelen huya gider...

Hiç bilmiyordum.Allah c.c razı olsun sizden,sayenizde ögrenmiş olduk.
Guo1903

Guo1903

Mübarek Üye · 2.657 mesaj

Bilgilendirdiğin iyi oldu.Bundan sonra yerinde daha doğru kullanabiliriz inşallah..Allah razı olsun kardeşim.
cerennurum

cerennurum

gülnisa, post: 788673, member: 72110selamunaleykum kardeşim
ınan kı yıllardır demek kı yanlış kullanmışız kı kıtaplarda da yanlış ızahı olmuş demek kı
allah razı olsun
allaha emanet ol
selam ve dua ıle

aleykümselam kardeşim bende öğrendikce sizlerle paylaşmak istiyorum dua ile kalın
*mavera*

*mavera*

Yeni Üye · 1 mesaj

bende bunu ilköğrendiğimde lisedeydim ve çok şaşırmıştım...halk arasında çok kötü kullanılıyor...
cerennurum

cerennurum

gamze0387, post: 788733, member: 77129Hiç bilmiyordum.Allah c.c razı olsun sizden,sayenizde ögrenmiş olduk.

bende bilmiyordum öğrenince paylaşmak istedim
Paylaş:

İlgili Konular

Giriş yap ve cevap yaz.