Kısaltmalar !!!

4.715 görüntülenme · 47 yanıt

Paylaş:
Huyela

Huyela

Mübarek Üye · 2.345 mesaj

Sual: Dini yazılarda saygı kelimelerini her seferinde yazmalı mı? (CC, S.A.V, R.A) gibi kısaltma yapmak uygun mu?
CEVAP
Din kitaplarında diyor ki:
Allahü teâlânın ismini okuyunca, yazınca, söyleyince, işitince, sübhânallah, tebârekallah, celle-celalüh veya teâlâ gibi saygı sözlerinden birini söylemek, yazmak, ilkinde vacip, tekrarında ise müstehaptır. Resulullah sallallahü aleyhi ve sellemin ismini işitenin ömründe bir defa salevat getirmesi farz, okuyunca, yazınca, söyleyince, işitince ilkinde söylemek vacip, tekrarında müstehaptır.

(c.c.), (s.a.v) (r.a) gibi kısaltma yapmak uygun değildir. Mirât-i kâinât kitabında diyor ki:
Cahiller ve tembeller, saygı sözlerini kısaltarak birkaç harf yazıyorlar. Bu doğru değildir. Çok sakınmalıdır!

Mail Grubu .:.: www.dinimizislam.com :.:.
Bir tel parçası ol ama büyüklerin cereyanını naklet...
s.s.s

s.s.s

Mübarek Üye · 2.871 mesaj

ALLAH razı olsun.
Huyela

Huyela

s.s.sALLAH razı olsun.

Cenabı Hak cümlemizden razı olsun efendim. Teşekkür ederim.

Dua eder dua beklerim.
ebuzer25

ebuzer25

Mübarek Üye · 1.845 mesaj

ALLAH ALLAH ilk defa duydum daha cooook ögrenecegım seyler var demekki:(ALLAH razı olsun huyela kardeş
GÖNÜLDENİZİ

GÖNÜLDENİZİ

Aktif Üye · 52 mesaj

çok teşekkürler bu verdiğin bilgiler için. biz öğrendik umarım başkalarının da bunları öğrenmesine vesile oluruzsenin sayende. Allah razı olsun.
zeynep2008

zeynep2008

Aktif Üye · 61 mesaj

Hak razi olsun kardesim yeni ögrendim cok güzel paylasim
DÜSMAN ARARSAN NEFSIN YETER
olunlu71

olunlu71

Üye · 44 mesaj

ALLAH razı olsun kardeşim.ellerine klavyene saglık.
Huyela

Huyela

sevda hafızALLAH ALLAH ilk defa duydum daha cooook ögrenecegım seyler var demekki:(ALLAH razı olsun huyela kardeş

Cenabı hak cümlemizden razı olsun efendim. Ne yazıkki dediğiniz gibi hepimizin öğreneceği daha çok şey var. Bizleri bu milleti maalesef senelerdir Ehli sünnet alimlerinin kitablarından uzak bıraktılar. İnşaallahü teala önce memleketimizde sonra bütün dünyada kıymetli olan ilimler bütün dünyaya yayılırda ecdadımız zamanındaki gibi bütün dünyayı huzur kaplar. Rabbimiz hepimize üzerimize düşen görevi yapmayı nasib eylesin. Nefsi emmaremize uyupta meydanı sapıklara , zalimlere bırakmaktan muhafaza eylesin.

Dua eder dua beklerim.
Huyela

Huyela

GÖNÜLDENİZİçok teşekkürler bu verdiğin bilgiler için. biz öğrendik umarım başkalarının da bunları öğrenmesine vesile oluruzsenin sayende. Allah razı olsun.

Rica ederim. Hepimiz öğrendiklerimizi sözümüzü dinleyenlere öğretmek mecburiyetindeyiz. Allahü teala yardımcınız olsun. Birbirimize anlatırsak ilim yayılır cahillik kalkar. Yoksa milletce cahil kalmaya mahkumuz.

Dualarınızı istirham ederim efendim.
canom

canom

Kıdemli Üye · 163 mesaj

allah razı olsun kardeşim...
Huyela

Huyela

zeynep2008Hak razi olsun kardesim yeni ögrendim cok güzel paylasim

Cenabı Hak cümlemizden razı olsun ablacığım. Gerçekten boşa vakit geçirmemek gerekiyor. Öğreneceğimiz çok şey çünki.

Dua eder dua beklerim.
yusufmuaz

yusufmuaz

Üye · 21 mesaj

Allah c.c razı olsun kardeşim. eyvaallah..
Huyela

Huyela

olunlu71ALLAH razı olsun kardeşim.ellerine klavyene saglık.

Allahü teala razı olsun abi . Sizde sağolun.

dua eder dua beklerim.
Huyela

Huyela

canomallah razı olsun kardeşim...

Cenabı Hak cümlemizden razı olsun abicim.

İstifade edilebilmesini temenni ederim.
Huyela

Huyela

yusufmuazAllah c.c razı olsun kardeşim. eyvaallah..

Amin abicim. Cenabı hak cümlemizden razı olsunda, istifade edilmesini ümid ederdirk. Hâlâ c.c. yazmışsınız.
emimur

emimur

Kıdemli Üye · 157 mesaj

selamün aleyküm kardeşim bende yeni öğrendim sayende emeğine sağlık.
Hasıl ı Kelam

Hasıl ı Kelam

Mübarek Üye · 2.034 mesaj

Teşekkür ederim.Kafama takılıyordu cevabımı almış oldum Allah Celle Celalüh razı olsun...
su_sıla

su_sıla

Kıdemli Üye · 291 mesaj

Bilindiği gibi, peygamber efendimiz hz Muhammed Mustafa sallalahü aleyhi vesellem'in ism-i şerifi en çok, hadis-i şerifleri bir araya toplayan Kütüb-ü Sitte'de geçmektedir Onlarca ciltlik bu hadis külliyatını bir bir gözden geçirdiğimizde göze ilk çarpan durum, O'nun -SallAllahü aleyhi vesellem'in- isminin her geçtiği yerde (SAV) kısaltması yerine SallAllahü aleyhi vesellem tabirinin her seferinde bazen bir sayfada takriben on defa tekrarlanmış olması Orada şöyle bir not da düşebilirlerdi: 'Külfetine binaen, (SAV) kısaltmasını kullanıyoruz, siz bu kısaltmayı her gördüğünüzde onun açılımını telaffuz etmekten üşenmeyin' Böyle denmeyip bahsettiğimiz gibi davranmaları bize bir mesaj veriyor olmalı Böylece bir hadis-i şerifte de geçtiği gibi, yeryüzünün en cimri insanı olmaktan kurtulmuş oluyorlar Peygamber Efendimiz SallAllahü aleyhi vesellem, adının anıldığı yerde O'na salat-ü selam getirmeyenleri insanların en cimrisi olmakla uyarmaktadır Bu konuda ikaz mahiyetinde daha bir çok hadis-i şerif mevcuttur Bu hadislerden de önce bu mevzuda bize rehber olması gereken hakikat, bir ayette de geçtiği üzre, O'na -sallalahü aleyhi vesellem- Allah'ın ve meleklerin salat-ü selam getirmekte oldukları realitesidir

Bu gerçeklere istinaden, bir kıyas yapacak olursak, Peygamber Efendimiz Hazret-i Muhammed Mustafa Sallallahü aleyhi vesellem’e getireceğimiz salat-ü selam’dan daha az önemli olmayan birbirimizle selamlaşmamızı da lütfen 'sa'lara ve 'as'lara mahkum etmeyelim 'selamun aleyküm'deki asaletle 'sa'daki duruş bir mi? Birbirimizi selamın en güzel şekliyle selamlamamız rabbani bir emirken… "İman etmedikçe cennete giremezsiniz Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız Yerine getirdiğiniz taktirde birbirinizi seveceğiniz bir şeyi size haber vereyim mi: Selamı aranızda yayınız" (hadis-i şerif)

Yaymamız istenen selam, 'sa'larla değil, ancak "selamun aleyküm", "es-selamü aleyküm" veya "es-selamü aleyküm ve Rahmetü’l-lahi ve berakatüh"lerle mümkündür, sanal ortamda da olsa Bir müsteşrik'in de itiraf ettiği gibi yeryüzünde şu bizlerin selamlaşma şeklinden daha yaygın insanlararası iletişimi beynelmilel çapta sağlayan bir tabir mevcut değildir Onun daha da yaygınlaşmasına ayet ve hadislerdeki tavsiyeler muvacehesinde katkıda bulunmamız konusunda Rabbimizin yardımını niyaz ederiz

alıntı

emegine saglık
~ESRA~

~ESRA~

Üye · 40 mesaj

ya ben hep okudugum kitaplarda da bu tur kisaltmalara cokca rastliyorum ve maalesef ben de kullaniyordum...ama isin bu yonunu hic dusunmedim.. Allah razi olsun..dikkat edelim insAllah...
Huyela

Huyela

emimurselamün aleyküm kardeşim bende yeni öğrendim sayende emeğine sağlık.

Aleyküm selam abi. Teşekkür ederim.

Sizde sağolun. Dua edersiniz inşaallahü teala.
Paylaş:

Giriş yap ve cevap yaz.