Oruç üç çeşittir
1.132 görüntülenme · 6 yanıt
1- Câhillerin orucu, 2- Âlimlerin orucu, 3. Peygamberlerin orucu.Câhiller oruç tutar, sadece yemezler içmezler fakat kötülüklerden, günahlardan uzak durmazlar. Âlimler ise, kötülüklerden, günahlardan uzak dururlar. Enbiya ise, şüpheli şeylerden de kaçar.Oruç tutanların bayramı da üç çeşittir: Câhiller, oruç tutup iftâr edince yerler, içerler bizim bayramımız budur, derler. Âlimler ise, akşam olup iftar edince, cenâb-ı Hak eğer bizim orucumuzu kabûl etmiş ise, bu bizim bayramımızdır, derler. Evliyâ ve peygamberlerin bayramı ise, oruçlarının kabûl olmasıyla beraber, cenâb-ı Hak râzı olduysa bayram ederler.Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki: “Beş şey orucun sevabını giderir: Yalan, nemime yâni söz taşımak, gıybet, [Yabancı kadına] şehvetle bakmak ve yalan yere yemin.” “Gıybetle meşgul olan kimselerin orucu hakîkatte oruç değildir.” [Yâni sadece oruç borcundan kurtulur, va'dedilen sevaba kavuşamaz.] Peygamber efendimiz, "Yâ Rabbî, dilimi yalandan, kalbimi nifaktan, amelimi riyâdan, gözümü hıyanetten temizle ve koru! Gönülden geçenler senden gizli değildir." şeklinde duâ etmemizi tavsiye ederlerdi.Bunun için oruçlu olanın, riyâdan, gösterişten uzak durması sadece Allah rızasını düşünmesi lâzımdır.
böyle şeyleri okuyunca kendimi çok kötü hissediyorum.hakkatende kulluk bakımından ne kadar zayıf oldugumu anlıyorum:(inş bizlerin orucları en güzelllerinden olur.rabbimin rızası için nefislerimizle cihad edenlerden oluruz.cenneten geçip aşka ulaşmayı diliyenlerden oluruz inş...
elaa_nur
Yeni Üye
Yeni Üye · 0 mesaj
Allah razi olsun
Allah razi olsun
Allah razı olsun kardeşim bizi böyle konularda bilgilendirdiğin için ne kadar da eksiklerim var :a09:Allah bizi orucunu hakkıyla tutanlardan eylesin AMİN
Allah razi olsun
Allah razı olsun kardeşim bizi böyle konularda bilgilendirdiğin için ne kadar da eksiklerim var :a09:Allah bizi orucunu hakkıyla tutanlardan eylesin AMİN
siyah peçeböyle şeyleri okuyunca kendimi çok kötü hissediyorum.hakkatende kulluk bakımından ne kadar zayıf oldugumu anlıyorum:(inş bizlerin orucları en güzelllerinden olur.rabbimin rızası için nefislerimizle cihad edenlerden oluruz.cenneten geçip aşka ulaşmayı diliyenlerden oluruz inş...
amin amin amin ALLAH CC razı olsun hacım
elaa_nur, post: 748744, member: 73443Allah razı olsun kardeşim bizi böyle konularda bilgilendirdiğin için ne kadar da eksiklerim var :a09:Allah bizi orucunu hakkıyla tutanlardan eylesin AMİN
ALLAH CC sendende razı olsun kardeşim evet çok eksiklerimiz var ALLAH CC affetsin
Kaynak: https://forum.islamiyet.gen.tr/konu/39105-oruc-uc-cesittir · 23.08.2026 tarihinde yazdırıldı · İslamiyet.gen.tr Forum
◆İlgili Konular
- oruç..oruç...oruç... Ramazan Ayı 13 cevap
- Namaz 4 çeşittir Genel Konular 2 cevap
- Kibir 3 çeşittir Bize Ayıracak 5 (beş) Dakikanız var mı 9 cevap
- İllede Oruç...İllede Oruç Recep Ayı 3 cevap
- Oruç Tutmak Ya Da Tutturan Oruç Ramazan Ayı 5 cevap
- şevval ayınca hep beraber oruç tutmaya var mısınız??? Şevval Ayı 74 cevap
Giriş yap ve cevap yaz.