Kadınların Çalışması.

15.880 görüntülenme · 100 yanıt

Paylaş:
Huyela

Huyela

Mübarek Üye · 2.345 mesaj

Sual: Kadınların çeşitli sanayi kollarında çalışmasında bir sakınca var mıdır?
CEVAP
Dinimizde kadın, geçim derdinden, düşüncesinden muaf tutulmuştur. O, çalışarak, didinerek para kazanmaya mecbur değildir. Her şeyi onun ayağına getirmek mecburiyeti vardır. Dinimiz ona bu kıymeti vermiştir.

Müslüman kadın ticaret, fen, sanat ve ziraat ile uğraşmaya mecbur değil ise de, bunlarla meşgul olması, para kazanması günah değildir, kendi isteği ile çalışabilir. Yalnız, bunlarla meşgul olurken, haramlardan sakınması şarttır. Haram işleyerek iş yapılamadığı gibi, ibadet de yapılamaz.

Sual: Kadın hangi şartlarda çalışabilir?
CEVAP
Bir kadının; ana, baba ve mahrem akrabası yok ise veya mevcut olup fakir iseler, kimse buna bakmıyorsa, devlet de yardım etmiyorsa, bu kadın, kendinin, çocuklarının ve hastalık, ihtiyarlık sebebi ile çalışamayan fakir ana babasının nafakalarını temin etmek için çalışmak zorundadır. Erkekle karışık olmayan kadın işlerinde çalışır. Erkek bulunmayan iş yok ise, sıhhatini, dinini, namusunu, Müslümanlık haysiyetini ve şerefini koruyacak kadar farz olan nafakayı kazanmak için, yabancı erkeklerin bulunduğu yerde örtülü olarak çalışması caiz olur. Bu nafakayı kazanmasında mani olunması, ikrah olur. Böyle ihtiyaçtan fazla, orada kalması caiz olmaz. Çalışırken, başını, kollarını açması için zorlarlarsa, açmazsan burada çalışma derlerse, örtülü olarak çalışacak başka yer bulamayınca, kolları açık çalışması, İmam-ı Ebu Yusuf kavline göre caiz olur. Kadının kulaklarından sarkan saçlarını örtmesi farz değildir diyen âlimler de mevcuttur. Harac olduğu zaman, bu zayıf kavil ile amel etmek caiz olur. Başında bulunan saçları örtmenin farz olduğu sözbirliği ile bildirildi ise de, kulaklardan sarkan saçların açılması, zorlanmak sebebi ile caiz olur. Böyle zorlanan kadın, her zaman, erkekle karışık olmayan veya örtülü çalışacak yer aramalıdır. Bulunca, orada çalışması lazım olur. Saçlarını, kollarını sokakta, gidip gelirken örtmelidir. Müslüman erkekle evlenince, bunun nafakasını kocası temin etmeye mecburdur. Zengin olmadığı için, anasına, babasına ve çocuklarına nafaka vermesi lazım gelmez ise de, kocasının izni ile çalışıp onlara bakması lazımdır. (S. Ebediyye)

Nafakayı kazanmak
Sual: Kocam, gereksiz harcamalar yapıyor. Mesela, neredeyse her gün gereksiz yere dışarıda yemek yiyor, cep telefonlarını gereksiz yere değiştiriyor, telefonla çok uzun konuşuyor, süs olsun diye lüks eşyalar alıyor. Bir de, bunlar için borçlanıyor, aldığı para borçlara gidiyor. Nafakamızı sağlamak için, ev temizliğine gitmek gibi bazı işler yapıyorum. Bazen haram işlemek zorunda da kalıyorum. Bu şartlar altında, haram işlemem mazeret olur mu?
CEVAP
Mazeret olmaz. Dışarıda yemek yemek, cep telefonu değiştirmek, lüks eşyalar almak günah değil ise de, önce evin nafakasını temin etmesi gerekir. Nafakasını kazanacak ve borçlarını ödeyecek kadar çalışıp kazanmak farzdır. Bunu yapmayıp, ailesini zor durumda bırakan günahkâr olur. Üç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Çalışıp kazanmak her Müslümana farzdır.) [Taberani]

(Kimseye muhtaç olmamak ve ana-baba, çoluk-çocuğunu da muhtaç etmemek için işe gidenin her adımı ibadettir.) [Taberani]

(Çalışmayıp kendini sadaka isteyecek hâle düşüren 70 şeye muhtaç olur.) [Tirmizi]

Kadınların çalışması .:.: www.ailevekadin.com :.:.
Bir tel parçası ol ama büyüklerin cereyanını naklet...
Huyela

Huyela

Dinimizde kadın, geçim derdinden, düşüncesinden muaf tutulmuştur. O, çalışarak, didinerek para kazanmaya mecbur değildir. Her şeyi onun ayağına getirmek mecburiyeti vardır. Dinimiz ona bu kıymeti vermiştir.
anlamazdın

anlamazdın

Aktif Üye · 64 mesaj

S.a
bazı erkekler ısrarla çalışan kadın istiyorlar aklım ermiyor
hanımların çalışmasına kesinlikle karşıyım
yok iş uygun olursa islami bi yer olursa vs... yine de olmamalı
dıaşrda çalışıcak eve gelicek yorgun bir de evde çalışacak bünye buna zor dayanır
kaldı ki eşiyle ilgilenmesi lazım bir de çocuk varsa kim dayanabilir buna anlamıyorum
herşey bi yana insan eşini kıskanmaz mı bunu da anlamıyorum
bir de sanırım çalışan kadın ile çalışmayan kadın arasında eşine itaat daha farklı oluyor
velhasıl kelam umarım çalışmam....hiç istemiyorum çünkü
İnşallah zorunda kalmam büyük konuşmak istemiyorum ......
#fani_dünya#

#fani_dünya#

Kıdemli Üye · 419 mesaj

anlamazdınS.a
dıaşrda çalışıcak eve gelicek yorgun bir de evde çalışacak bünye buna zor dayanır
kaldı ki eşiyle ilgilenmesi lazım bir de çocuk varsa kim dayanabilir buna anlamıyorum
bir de sanırım çalışan kadın ile çalışmayan kadın arasında eşine itaat daha farklı oluyor

düşüncelerinize canı gönülden katılıyorum..:G

yorumunuz takdire şayan nitelikte gerçektenB)B)
cakdoc

cakdoc

Mübarek Üye · 1.507 mesaj

anlamazdınS.a
İnşallah zorunda kalmam büyük konuşmak istemiyorum ......[/QUO

bu zamanda tek kisinin calismasiyla gecinmek o kadar zorki... bilhassa cocuklar buyuyunce... ama keske hersey eskisi gibi olsaydi kadinin kadin oldugu zamanlar erkeginde erkek :) simdi cok karmasik oldu.. o yuzdende huzur diye birseyler kalmadi zaten.. bi bayan kac parcaya bolunebilirki? cocuklar yuvalarda surda burda zor cok zor..:(
anlamazdın

anlamazdın

Aktif Üye · 64 mesaj

S.a
aslında hayatı zorlaştıran yine bizleriz
eski den bu kadar yaşam lüks değildi zaten kımse de birşey yoktu
şimdi insanlar lüks yaşamı görünce nefis işte sende istiyorsun
kimileri o kadar lüks evlerde otururken süper arabalarda dolaşırken ben de niye olmasın mantıgı var tamam doğru herkes istiyor ama bunlar olmadıgında da olsun diye çalışamam işe giremem
alıcağım 3 kuruş maaş için neden evim huzursuz olsun veya çocuklar sefil.....
yani örnek veriyorum evli filan değilim sadece düşüncelerim bunlar
umarım faaliyetede böyle dökeriz İnşallah
Selamun Aleykum
Rahman'a emanet...
elanaz 21

elanaz 21

Kıdemli Üye · 428 mesaj

anlamazdınS.a
aslında hayatı zorlaştıran yine bizleriz
eski den bu kadar yaşam lüks değildi zaten kımse de birşey yoktu
şimdi insanlar lüks yaşamı görünce nefis işte sende istiyorsun
kimileri o kadar lüks evlerde otururken süper arabalarda dolaşırken ben de niye olmasın mantıgı var tamam doğru herkes istiyor ama bunlar olmadıgında da olsun diye çalışamam işe giremem
alıcağım 3 kuruş maaş için neden evim huzursuz olsun veya çocuklar sefil.....
yani örnek veriyorum evli filan değilim sadece düşüncelerim bunlar
umarım faaliyetede böyle dökeriz İnşallah
Selamun Aleykum
Rahman'a emanet...

çok haklısın kardeşim hayat şartları zor diyorlar zor falan değil sadece hayatı bizler zor hale getiriyoruz ne kadar gelir olursa okadar gider oluyo bencede bayanlar çalışmamalı
anlamazdın

anlamazdın

Aktif Üye · 64 mesaj

evet elanaz kardeşim
15-20 milyar gelirir olanlarda geçiniyor
asgari ücret alanlarda geçiniyor
cakdoc

cakdoc

anlamazdınevet elanaz kardeşim
15-20 milyar gelirir olanlarda geçiniyor
asgari ücret alanlarda geçiniyor

evet kardesim gecinebiliyor ama cocuguna egitimi icin yardimci olamiyor.. bu da bir anne babayi yikar... beni sahsen cok uzerdi evladimi okutamasaydim...
ebuzer25

ebuzer25

Mübarek Üye · 1.845 mesaj

s.a ben kesinlikle kadınların calışmaması taraftarıyım.aslında önceden sıcak bakıyordum belki bayanlar için uygun bir yer olursa diye ama şimdi mecbur kalınmadıkca onuda düşünmüyorum.cünkü ben babamın yanında calışıyor ona yardımcı oluyordum 1 ay öncesıne kadar o kadar yorulmuştumki daha dayanamadım ve bıraktım.(işi biraz agır oldugundandolayı)ve diyorumki rabbime cok şükürki erkek olarak dünyaya gelmemişim.evime bakma gibi bir sorumlulugum yok:)dayanamazdım yoksa:)bence kadınlar evlerinin sultanı olsunlar cocuklarını en iyi şekilde yetiştirmeye calışsınlar.tabiiki calışmak zorunda olanlar,evlerini gecindirmek zorunda olanlar istisna.selametle kalınız.ALLAH razı olsun huyela kardeşim
#fani_dünya#

#fani_dünya#

Kıdemli Üye · 419 mesaj

sevda hafızs.a ben kesinlikle kadınların calışmaması taraftarıyım.aslında önceden sıcak bakıyordum belki bayanlar için uygun bir yer olursa diye ama şimdi mecbur kalınmadıkca onuda düşünmüyorum.cünkü ben babamın yanında calışıyor ona yardımcı oluyordum 1 ay öncesıne kadar o kadar yorulmuştumki daha dayanamadım ve bıraktım.(işi biraz agır oldugundandolayı)ve diyorumki rabbime cok şükürki erkek olarak dünyaya gelmemişim.evime bakma gibi bir sorumlulugum yok:)dayanamazdım yoksa:)bence kadınlar evlerinin sultanı olsunlar cocuklarını en iyi şekilde yetiştirmeye calışsınlar.tabiiki calışmak zorunda olanlar,evlerini gecindirmek zorunda olanlar istisna.selametle kalınız.ALLAH razı olsun huyela kardeşim

doğru söze ne hacet:T

vesselam...
anlamazdın

anlamazdın

Aktif Üye · 64 mesaj

cakdocevet kardesim gecinebiliyor ama cocuguna egitimi icin yardimci olamiyor.. bu da bir anne babayi yikar... beni sahsen cok uzerdi evladimi okutamasaydim...

EĞİTİM ANNEYLE BAŞLAR ÇALIŞAN ANNE DE DOĞRU DÜRÜST ÇOCUKLARIYLA İLGİLENEMEYİP DAVA ADAMI YETİŞTİREMEZSE BENİ DE BU ÜZERDİ
herşey dersane üniversite olmuş hayret yaa
Peygamber Efendimiz (S.a.v) çocuları iyi eğitim alsın diye en iyi dersanelerimi gönderdi veya bir numaralı üniversitede!!!
böyle kalıplaşmış düşiünceler beni sinir ediyor
ve ortalıkta üniv.mezunu .............. dolaşıyor...
cakdoc

cakdoc

anlamazdınEĞİTİM ANNEYLE BAŞLAR ÇALIŞAN ANNE DE DOĞRU DÜRÜST ÇOCUKLARIYLA İLGİLENEMEYİP DAVA ADAMI YETİŞTİREMEZSE BENİ DE BU ÜZERDİ
herşey dersane üniversite olmuş hayret yaa
Peygamber Efendimiz (S.a.v) çocuları iyi eğitim alsın diye en iyi dersanelerimi gönderdi veya bir numaralı üniversitede!!!
böyle kalıplaşmış düşiünceler beni sinir ediyor
ve ortalıkta üniv.mezunu .............. dolaşıyor...

nedense yanlis anlasiliyorum... dava adamini tabiki yetistirmek ilk hedefiniz olucak... ama bir musluman ilmin pesinden kosmali... sadece dini konular degil , her konuda bilgi sahibi olmasi lazim!!!!!!!! ki insanlara muslumanlara faydali olabilsin! peygamber efendimizin zamaninda universitemi vardi>??? ilk emir oku degilmi ? yapmayin ya ,,, bir muslumanin herseyden bilgisi olmasi lazim... okuyunca Allahin buyuklugunu daha iyi anliyor insan siz ne diyorsunuz... ilim bir ibadettir.. ne bicim bir anlayis.. zamanimizda ne yazikki faydali olabilmek icin diplomaya ihtiyacimiz var!universiteler cok kotulenir ya iyilerini alin kotulerini birakin ama karsi olmayin.. neysee.. farkli dusunuyor herkes demekki saygim var...
Huyela

Huyela

anlamazdınS.a

Niyet hayr ise akıbette hayrdır,buyuruluyor. Katılıyoruz yazınıza. Bu zamanda bunu idrak edebilmek özelikle bir bayan için büyük nimet. Allahü tealanın ihsanı. İnşaallahü teala inandığınız gibi yaşamak nasib olur.
Allahü teala gönlünüze göre versin.
anlamazdın

anlamazdın

Aktif Üye · 64 mesaj

Huyela, post: 867795, member: 87927Niyet hayr ise akıbette hayrdır,buyuruluyor. Katılıyoruz yazınıza. Bu zamanda bunu idrak edebilmek özelikle bir bayan için büyük nimet. Allahü tealanın ihsanı. İnşaallahü teala inandığınız gibi yaşamak nasib olur.
Allahü teala gönlünüze göre versin.

amin İnşallah kardeşim
Rabbim herkesin gönlüne göre versin...
Huyela

Huyela

#fani_dünya#düşüncelerinize canı gönülden katılıyorum..:G

yorumunuz takdire şayan nitelikte gerçektenB)B)

:)) Çok şükür mütabık olabildik en azından bu konuda.
es_selam

es_selam

Yeni Üye · 0 mesaj

çok güzel konuya deginmişsin sagol.benim görüşüm eger bir insan boş oturmayıpta ailesine diyelim,yani babasıda olabilir...bi katkı saglıyabiliyosa helal olarak bence çalışmak herkes için ibadettir ve bunda kadın erkek ayırımı yapılamaz demi arkadaşlar..dua ile..
es_selam

es_selam

Yeni Üye · 0 mesaj

istisnalar kaydeyi bozmaz canım..çok gerkmedigi sürece zaten hanımların işi kendilerine yetiyo..senin duumunda olan herkes yapar herhalde..dua ile......
Huyela

Huyela

es_selamçok güzel konuya deginmişsin sagol.benim görüşüm eger bir insan boş oturmayıpta ailesine diyelim,yani babasıda olabilir...bi katkı saglıyabiliyosa helal olarak bence çalışmak herkes için ibadettir ve bunda kadın erkek ayırımı yapılamaz demi arkadaşlar..dua ile..

Umarım yazı yanlış anlaşılmamıştır. Babasına filan yardım etsin denmiyor. Kız bekarsa babası bakmak zorunda. Zaruret bir durum varsa çalışabileceği anlatılıyor. Yoksa ek gelir olsun diye çalışamaz deniyor.

Çalışmak herkes için ibadet olmaz. Hele hele günah işlenerek ne ibadet olur nede çalışmak.

Birde 'benim görüşüm' demişsiniz. Belli zaten...

Ama dini konularda ' benim görüşüm,benim düşüncem, benim yorumum vs. gibi şeyler söylemek çok tehlikelidir.
ebuzer25

ebuzer25

Mübarek Üye · 1.845 mesaj

huyela kardeş ya ben aile hayatı bölümüne bir konu actım ALLAH rızası için bir baksanda belki yazacak cevabın olur.ben şimdi cıkacam bir saat sonra girerde bakarım.olurmu.şimdiden ALLAH razı olsun
Paylaş:

Giriş yap ve cevap yaz.