Münakaşa

1.654 görüntülenme · 15 yanıt

Paylaş:
Delete

Delete

Mübarek Üye · 6.076 mesaj

Münakaşa

Münakaşa, fayda kapılarını kapatır

Münakaşa; çekişmek, tartışmak anlamındadır. Herhangi bir konuda, haklı olduğunu karşı tarafa kabul ettirebilmek için, sert, hırçın, öfkeli davranmaktır. Sert, öfkeli olan bir kimse ise, kontrolünü kaybeder, aklı ile hareket edemez. Muhatabının doğru sözlerine kulak veremez ve kendi yanlışlarını savunmaya kalkar. Sert söyleyen ve münakaşa eden kimse, fitne çıkmasına sebep olur. İmam-ı Gazali hazretleri; “Dostlar arasında kin ateşini en kuvvetli tutuşturan; münakaşa ve mücadeledir” buyurmuştur.

Münakaşa, kendini üstün bilmekten yani kibirden kaynaklanır. Kibir ise, her iyiliğe engeldir. Dinimizde ilim öğrenmek, çok kıymetli olmasına rağmen, münakaşa etmek, başkalarından üstün görünmek ve övünmek için öğrenilirse, riya olmaktadır. Peygamber efendimiz; (Kimse ile münakaşa etmeyen, haklı olsa bile, dili ile kimseyi incitmeyen Müslümanın, Cennete gireceğini size söz veriyorum. Şaka yapmak, yanındakileri güldürmek için olsa bile, yalan söylemeyenin Cennete gireceğini size söz veriyorum. İyi huylu olanın, Cennetin yüksek derecelerine kavuşacağını size söz veriyorum) buyurmuşlardır.

Aklı olan, İslamiyet’e uyar, münakaşayı terk eder ve Allahü teâlânın kullarına hizmet eder. Nefsine, şeytana uyan kimse ise, inkâr, küfür bataklığına kayar, kendini beğenip kibirlenir. İslamiyet’e uyan Cennete, nefsine uyan ise, Cehenneme gider.

Münakaşada, birçok kötülüklerin yanı sıra, kalb kırmak da vardır ki, bu da kul hakkıdır. Kul hakkından sakınmalıdır. Her şeyin çaresi var ama kul hakkı, helalleşilmediği müddetçe, affolmaz. Kul haklarını, ahirete bırakmamalı, burada halletmelidir. Kimin haklı kimin haksız olduğu, orada açıkça belli olacaktır. Dünyada ben haklıyım diyenler, orada haksız çıkabilirler. Bir kimse, herhangi bir konuda yüzde yüz haklı olsa bile, muhatabına “Tamam kardeşim, ben hakkımı helal ettim” deyip münakaşayı terk ederse, bu kimseye Cennette köşk vaat ediliyor. Bunu Peygamber efendimiz vaat ediyor. Bu yüzden, münakaşa etmemeli, haklı olunsa bile münakaşadan vazgeçmelidir.

“Kötülerle münakaşa etme üzerler, iyilerle münakaşa etme küserler.”

Delete

Delete

..........
nihalim

nihalim

Mübarek Üye · 2.593 mesaj

selamünaleyküm değerli kardeşim ALLAH c.c. razı olsun
emeğine sağlık çok güzel bir paylaşımdı
RABBİM bana(münakaşayı) kalp kırmayı nasip etmesin :( İNŞALLAH
ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile...
YÂ RAB, KUSURUMUZU AFFET.BİZİ,KENDİNE KUL KABUL ET.EMANETİNİ KABZETMEK ZAMANINA KADAR BİZİ EMANETTE EMİN KIL.AMİN...

SAİD NURSİ
ysmnkaos

ysmnkaos

Mübarek Üye · 1.327 mesaj

selamünaleyküm kardeşim...
güzel bir paylaşım ve konuydu...teşekkürler...
fakat herkesin hiç inmemecesine sinirleri tepesinde...en ufak birşeyde dahi münakaşaya-tartışmaya zeminlerde bireylerde hazır...
sabır kelimesinin anlamını yitirdikmi ne?
Rabbim öfkesini yenen, yumuşak yüzlü salih müslüman olmamızı nasib etsin...

ALLAHA EMANET OLUNUZ

bir insanı ahlaken değilde sadece zihnen eğitmek,

topluma bela kazandırmaktır...
Delete

Delete

nihalim, post: 695525, member: 66630selamünaleyküm değerli kardeşim ALLAH c.c. razı olsun
emeğine sağlık çok güzel bir paylaşımdı
RABBİM bana(münakaşayı) kalp kırmayı nasip etmesin :( İNŞALLAH
ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile...

Ve aleykümselam ve rahmetullahi ve berakatüh.
Allah sizden de razı olsun kardeşim,
Rabbim cümlemize kalp kırmayı nasip etmesin İnşaALLAH,
Siz de Allah'a emanet olun kardeşim,
Selam ve baki dua ile kalın.

Delete

Delete

ysmnkaos
selamünaleyküm kardeşim...
güzel bir paylaşım ve konuydu...teşekkürler...
fakat herkesin hiç inmemecesine sinirleri tepesinde...en ufak birşeyde dahi münakaşaya-tartışmaya zeminlerde bireylerde hazır...
sabır kelimesinin anlamını yitirdikmi ne?
Rabbim öfkesini yenen, yumuşak yüzlü salih müslüman olmamızı nasib etsin...

ALLAHA EMANET OLUNUZ

Ve aleykümselam ve rahmetullahi ve berakatüh.
Amin kardeşim, Allah razı olsun,

Nevin_1982

Nevin_1982

Mübarek Üye · 5.000 mesaj

Münakaşa, kendini üstün bilmekten yani kibirden kaynaklanır.:Nurgül abla:)

Selamun aleykum kardeşim.Emeklerine sağlık.Faydalı bir konuydu.Allaha emanet olB)
mavci

mavci 🛡

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR * · ✦ Mübarek Üye · 33.173 mesaj

Selamünaleykum...

Selamünaleykum...

Peygamber efendimiz; (Kimse ile münakaşa etmeyen, haklı olsa bile, dili ile kimseyi incitmeyen Müslümanın, Cennete gireceğini size söz veriyorum.
Şaka yapmak, yanındakileri güldürmek için olsa bile, yalan söylemeyenin Cennete gireceğini size söz veriyorum.
İyi huylu olanın, Cennetin yüksek derecelerine kavuşacağını size söz veriyorum) buyurmuşlardır.
Bir kimse, herhangi bir konuda yüzde yüz haklı olsa bile, muhatabına
“Tamam kardeşim, ben hakkımı helal ettim” deyip münakaşayı terk ederse,
bu kimseye Cennette köşk vaat ediliyor.
Bunu Peygamber efendimiz vaat ediyor.
Bu yüzden, münakaşa etmemeli, haklı olunsa bile münakaşadan vazgeçmelidir.

Allah CC. razı olsun değerli kardeşim...
Çok yararlı bir paylaşımdı...
Hayatımızda uygulamak duasıyla inşallah...
GÜZEL GÖREN GÜZEL DÜŞÜNÜR...
Mutluluklar Paylaştıkça Çoğalır, Üzüntüler Paylaştıkça Azalır...
Zor olanı HEMEN YAPARIZ, İmkansız BİRAZ ZAMANIMIZI ALIR..
.
Delete

Delete

Nevin_1982, post: 837954, member: 1200Münakaşa, kendini üstün bilmekten yani kibirden kaynaklanır.:Nurgül abla:)

Selamun aleykum kardeşim.Emeklerine sağlık.Faydalı bir konuydu.Allaha emanet olB)

Esselamun aleyküm ve rahmetullahi ve berekatüh.
Allah razı olsun kardeşim,
Siz de Allah'a emanet olun,

Kedi, aslangiller familyasındandır. Ama 40 tane kedi bir araya gelse, bir tane aslan etmez.
Delete

Delete

mavci
Peygamber efendimiz; (Kimse ile münakaşa etmeyen, haklı olsa bile, dili ile kimseyi incitmeyen Müslümanın, Cennete gireceğini size söz veriyorum.
Şaka yapmak, yanındakileri güldürmek için olsa bile, yalan söylemeyenin Cennete gireceğini size söz veriyorum.
İyi huylu olanın, Cennetin yüksek derecelerine kavuşacağını size söz veriyorum) buyurmuşlardır.
Bu yüzden, münakaşa etmemeli, haklı olunsa bile münakaşadan vazgeçmelidir.

Allah CC. razı olsun değerli kardeşim...
Çok yararlı bir paylaşımdı...
Hayatımızda uygulamak duasıyla inşallah...

Yorumunuz için teşekkür ederim, Allah sizden de razı olsun kardeşim,
Allah'a emanet olun,

Kedi, aslangiller familyasındandır. Ama 40 tane kedi bir araya gelse, bir tane aslan etmez.
istikbal

istikbal

Mübarek Üye · 1.236 mesaj

Selemu alaykum,:G istifadelendik Allah c.c razı olsun kardeşim,hayırlı günler.
“Yeryüzünde en güzel sistem İslam’dır. Sakın ha bu sistemi mal korkusundan, can korkusundan çakallara parçalatmayın. Haksızlık önünde eğilmeyiniz. Sonra hakkınızla beraber, müslümanlık şerefiniz de gider”[Şehid Muammer Aslantaş]
Delete

Delete

istikbalSelemu alaykum,:G istifadelendik Allah c.c razı olsun kardeşim,hayırlı günler.

Ve aleykümüsselam ve rahmetullahi ve berakatüh.
Allah sizden de razı olsun kardeşim,
Allah'a emanet olun,

_ZÜMRA_

_ZÜMRA_

Mübarek Üye · 9.962 mesaj

Allah razı olsun kardeşim paylaşım için hayırlı akşamlar.
Delete

Delete

sıla1Allah razı olsun kardeşim paylaşım için hayırlı akşamlar.

Allah sizden de razı olsun,
Size de hayırlı akşamlar,
Allah’a emanet olun,

Kedi, Aslangiller familyasındandır. Ama 40 tane Kedi bir araya gelse, bir tane Aslan etmez.
leyla-1

leyla-1 🛡

Moderatör · ✦ Mübarek Üye · 42.001 mesaj

Bu yüzden, münakaşa etmemeli, haklı olunsa bile münakaşadan vazgeçmelidir

Selam Aleyküm kardeşim Allah razı olsun çok önemli ve güzel yerinde bir paylaşımdı emeğinize sağlık.
Maalesef insanlar bir anda münakaşa girip kardeşliği unutup birbirine hakaret dolu sözler sarfediyorlar bu da hoş bir davranış değil kimsenin birbirini incitmeye kötü söz söyleyip kalbini kırmaya hakkı yok:(
Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun bu dünyada ve ahirette sevdiği razı olduğu kullar olmak nasip etsin Rabbim.
Selam ve dua ile Allah'a emanet olun herşey gönlünüzce olsun.
Hani melekler sormuştu Rabbimize;
- ''Senin en sevdiğin kulun O iken,
Neden O`nu bu kadar ızdırapla imtihan ediyorsun'' ?
- Hem yetim, hem öksüz, hem kimsesiz...
Ne buyurmuştu Rabbimiz ?
-''Kimseye güvenmesin,
Hep benden istesin, bana sığınsın diye.''
&
Biz haksız yere yapılan her şeyin,
Allah tarafından sorulacağının ferahlığı içindeyiz.
Delete

Delete

leyla-1Peygamber efendimiz; (Kimse ile münakaşa etmeyen, haklı olsa bile, dili ile kimseyi incitmeyen Müslümanın, Cennete gireceğini size söz veriyorum.
Bu yüzden, münakaşa etmemeli, haklı olunsa bile münakaşadan vazgeçmelidir

Selam Aleyküm kardeşim Allah razı olsun çok önemli ve güzel yerinde bir paylaşımdı emeğinize sağlık.
Maalesef insanlar bir anda münakaşa girip kardeşliği unutup birbirine hakaret dolu sözler sarfediyorlar bu da hoş bir davranış değil kimsenin birbirini incitmeye kötü söz söyleyip kalbini kırmaya hakkı yok:(
Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun bu dünyada ve ahirette sevdiği razı olduğu kullar olmak nasip etsin Rabbim.
Selam ve dua ile Allah'a emanet olun herşey gönlünüzce olsun.

Ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve berakatüh.
Amin kardeşim,
Allah sizden de razı olsun,
Rabbimiz sizin de tüm dilekleriniz kabul eylesin, her daim yardımcınız olsun inşaallah kardeşim,
Allah’a emanet olun,

Kedi, Aslangiller familyasındandır. Ama 40 tane Kedi bir araya gelse, bir tane Aslan etmez.
Paylaş:

İlgili Konular

Giriş yap ve cevap yaz.