“TV'yi kapat hayatı aç!” kampanyası

2.774 görüntülenme · 25 yanıt

Paylaş:
Huyela

Huyela

Mübarek Üye · 2.345 mesaj

Bizdeki televizyonların görmediği, yer vermediği için kamuoyunun pek haberi olmadığı, bütün dünya çapında yürütülen bir kampanya var. Bu çalışma aslında yeni de değil, 13 yıldır devam ediyor. Her sene nisan ayının son haftası gerçekleştiriliyor. Orijinal adı ile, “ Turn off TV Turn on Life Week” türkçesi, "Televizyonu Kapat / Hayatı Aç, Haftası". Bu kampanya ile ilgili etkinlikleri düzenleyen sivil toplum örgütleri bir hafta süre ile, insanları; televizyonun bağımlılık yapan bir uyuşturucu olduğunun farkına varmaya çağırıyor.Televizyonun kapı dışarı edilmesi teşvik ediliyor.

Tüm dünyada nisan ayının son haftasında gerçekleştirilen bu etkinlikler, ilk kez 1995 yılında ABD'de başladı. İlk yılında 45 bin okul ile 8 milyon insanın katıldığı kampanyaya katılanların sayısı, sonraki yıllarda katlanarak arttı, bütün dünyaya yayıldı.

Bu kampanyanın bütün dünyada tutması aslında önemli bir olay. Çocuk, genç, yaşlı herkesin üzerinde büyük etkisi olan televizyonun, şimdilik bir hafta da olsa kapatılması, kulanılması sıradan, basit bir iş değildir. Bu olay, insanların bu sihirli, büyüleyici kutudan kurtulmayı ne kadar çok istediklerini, fakat bir türlü kurtulamadıklarını, kurtulmak için çareler aradıklarını gösterir. Zararlı alışkanlıklardan kurtulmak, önce bunun zararını kabul etmeğe ve bundan kurtulmada gösterilen kararlılığa bağlıdır.

Bu önemli bir gelişme; çünkü insanlar televizyonun zararlarını anlamış durumdalar. Yıllardır, ilim adamları, psikologlar, psikiyatristler televizyonun insanlar üzerindeki özellikle çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini devamlı dile getiriyorlar, fakat pek etkili olamıyorlardı. Demek ki, bu ilmi çalışmalar boşa gitmemiş. Toplumlar zararın farkına varmaya başlamış. Bu gerçekten çok sevindirici bir gelişmedir.

TV’nin zararları hakkında yapılan istatistikler ortadadır. TV’nin insanları etkileme gücü üzerinde psikologların yaptığı araştırmaların sonuçları bu acı gerçeği ortaya koymaktadır. Batılı ilim adamları TV’ye, “Aptal kutusu”, “Suç okulu” gibi isimler vermişlerdir. Yapılan araştırmalar, TV seyretme oranında Avrupa’nın çok üstünde, ABD’den sonra dünyada ikincisi olduğumuzu göstermektedir.

Evlerimizde silah zoruyla, “Eller yukarı” denilerek teslim alınmamıza lüzum kalmamış, bunu ışıltılı ve de parıltılı cihazlar, silahsız, tehditsiz rahatça yapmakta ve yegâne sermayemiz olan zamanı gasbetmektedirler. Bu durumu da ilim adamları “Yavaş intihar”a benzetmektedirler. Sadece bununla kalmamakta, çaldıkları bu zaman bize zarar vermek için silah olarak geri dönmektedir.

Fransız Çocuk Psikiyatri Profesörü Marcel Rufo, “Televizyon, mükemmel bir suç okuludur” diyor. Prof. Rufo’nun tespitlerinde ve televizyonun olumsuz etkileri konusunda yapılan bir değerlendirmede şu görüşlere yer verilmiştir:

“Televizyon, elektronik bir sakinleştirici olması sebebiyle, sürekli televizyon seyreden çocuklarda, uyuşturucu ve sakinleştirici bağımlılığının kolaylaştığı ortaya konuldu. Günde 2-3 saat televizyon seyreden çocukların, okulda başarı gösteremedikleri anlaşıldı. Araştırma sonuçlarına göre, ayrıca çocukların yüzde 47’sinde televizyon yayınlarının etkisiyle, “kötü yeme” alışkanlıklarının görüldüğü, bunun da sindirim ile ilgili hastalıklara yol açtığı belirlendi. Ayrıca televizyondaki vurdulu - kırdılı filmlerin çocukları suça özendirdiği görülmektedir. Çocuk çeteleri kuranlar, arkadaşlarını televizyonda gördükleri gibi “asarak öldürme” oyunu oynarken, çocuğun gerçekten asılarak ölmesine sebep olmuşlardır. Televizyon, yalnız çocuklarda değil, büyüklerde de suç nisbetini artırmaktadır.”

Televizyon seyretme süresi arttıkça, çocuğun başarısı ve sosyal ilişki kurabilme kabiliyetinin giderek azaldığı da gözlenmiştir. Çok fazla TV izleyen çocukların yemeden, içmeden kesilme, uyuma güçlüğü, kötü rüyâlar görme, ders çalışmaya karşı ilgisizlik, hayâl dünyasında yaşama, TV’deki tiplemeleri ve kahramanları taklit etme, içine kapanma, sosyal ilişkiler kurmada başarısızlık gibi problemlerle karşılaştıkları görülmüştür. Bütün bunlar, böyle bir kampanya düzenleyenlerin ne kadar haklı olduklarını göstermektedir.

Mehmetoruc.com
Bir tel parçası ol ama büyüklerin cereyanını naklet...
tufan_78

tufan_78

Mübarek Üye · 542 mesaj

gece gunduz tv.basındayız...

yalan saçma haberler...modernler, laikler ,emperyalistler ,şovmenler ,argo konusmayı espri yapıyorum sanan zihniyet,insanların kendilerini küçük düşürmeleri,ve tabi en büyük ahlaksızlık...ekrana çıkıp aile sırlarını açanlar,afedersiniz koca arayanlar,evlenecek kadın arayanlar...yazıktır gunahtır..

hani diyoruz ya Mevlam yagmur yagdırmıyor bereket yok..bu yağanlar bize çok bile...
Peçeli-Bülbül

Peçeli-Bülbül

Mübarek Üye · 2.111 mesaj

Es-Selamün Aleyküm ilk öncelikle çok yerinde bir konu olmuş.Ben 3 yıldır televizyona savaş açmış bir insanım izlemiyorum.İnsanlarda öyle bir hastalık haline gelmişki bu 'aptal kutusuna' aval aval bakıyorlar.Bütün zamanlarını buna harcıyorlar.Magazin delisi kardeşlerimiz,dizi delisi ablalarımız......durumumuz oldukça vahim.Bunu söylediğimde bana televizyonun yararlarını sayıyorlar.İlk önce sana olan zararını düşün kardeşim....Bize yararı olan çok az kanal var.Eğer bugün günümüzde her türlü terbyesizlik varsa bunun en büyük kaynağından biride televizyondur.....

Düne Dair Ne Varsa Geçmişte Kaldı Cancağızım..Yeni Bir Gün Yeni Şeyler Söylemek Lazım..(Mevlana)
tufan_78

tufan_78

Mübarek Üye · 542 mesaj

genel olarak ortada dönen ''para pastası'nın çoğunu %20 lik kısım yiyor,paylaşıyor,zevkini sürüyor.geri kalan yuzde 80 lik kısım isen o kişiilerin eğlenceleriyle kendini eğlendiriyor..

evet ne yazıkki bu durum böyle..magazinlerde sosyete eğlencelerinde dönen simalar hep aynı..aynı ahlaksızlıklar aynı yüzsüzlükler,aynı metinler aynı senaryolar.değişen hiçbirşey yok..

ve bunları izleyerek eğlendiğini sanan,bunlarla zaman geciren,bunları gunluk hayatına konu edip tasıyan bir toplum olduk ne yazıkki...
Huyela

Huyela

Allahü teala sonumuzu hayır etsin. Musibet gelmedikçe nasihatla uslanmıyoruz ne yazikki.
TUBİX

TUBİX

Aktif Üye · 62 mesaj

müsibet geliyor gelmesine de ibret alamıyoruz ne yazık ki bakıyoruz ama göremiyoruz ahlak çökmüş kumandayla tv yi biz değil adeta tv bizi kumanda ediyor beynimizi yiyor ele geçen ne koskoca 1 hiç tabiki gerçekten faydalı kanallar da var ama çoğunluk ne diyosa toplum ona yöneliyor malesef rabbim irademizi aklımızı hayırlı şeylere yormaya biz aciz bi çare kullarına nasip etsin bugün ALLAH için ne yaptın sorusuna cevap arıyorsak tv ye kendimizi esir etmeyerek başlayabiliriz...dua ile
Huyela

Huyela

İstikamet üzere olabilmemiz için dua eder dua bekleriz.
Huyela

Huyela

tufan_78, post: 682687, member: 44625genel olarak ortada dönen ''para pastası'nın çoğunu %20 lik kısım yiyor,paylaşıyor,zevkini sürüyor.geri kalan yuzde 80 lik kısım isen o kişiilerin eğlenceleriyle kendini eğlendiriyor..

evet ne yazıkki bu durum böyle..magazinlerde sosyete eğlencelerinde dönen simalar hep aynı..aynı ahlaksızlıklar aynı yüzsüzlükler,aynı metinler aynı senaryolar.değişen hiçbirşey yok..

ve bunları izleyerek eğlendiğini sanan,bunlarla zaman geciren,bunları gunluk hayatına konu edip tasıyan bir toplum olduk ne yazıkki...

Cenabu hak din düşmanlarının şerlerinden muhafaza eylesin.
Huyela

Huyela

Peçeli-BülbülEs-Selamün Aleyküm ilk öncelikle çok yerinde bir konu olmuş.Ben 3 yıldır televizyona savaş açmış bir insanım izlemiyorum.İnsanlarda öyle bir hastalık haline gelmişki bu 'aptal kutusuna' aval aval bakıyorlar.Bütün zamanlarını buna harcıyorlar.Magazin delisi kardeşlerimiz,dizi delisi ablalarımız......durumumuz oldukça vahim.Bunu söylediğimde bana televizyonun yararlarını sayıyorlar.İlk önce sana olan zararını düşün kardeşim....Bize yararı olan çok az kanal var.Eğer bugün günümüzde her türlü terbyesizlik varsa bunun en büyük kaynağından biride televizyondur.....

Allahü teala razı olsun. Rabbim hepimizin bu yoldaki çabalarını arttırsın. Herkes safını belli edicek . Gayet doğru yazmışsınız. Ömrümüzün sonuna kadar mücadele edicez.

Bir davanın hak olduğuna inanan ölürde o davadan vazgeçmez.

Kıymetli dualarınızı istirham ederim efendim.
Huyela

Huyela

TUBİXmüsibet geliyor gelmesine de ibret alamıyoruz ne yazık ki bakıyoruz ama göremiyoruz ahlak çökmüş kumandayla tv yi biz değil adeta tv bizi kumanda ediyor beynimizi yiyor ele geçen ne koskoca 1 hiç tabiki gerçekten faydalı kanallar da var ama çoğunluk ne diyosa toplum ona yöneliyor malesef rabbim irademizi aklımızı hayırlı şeylere yormaya biz aciz bi çare kullarına nasip etsin bugün ALLAH için ne yaptın sorusuna cevap arıyorsak tv ye kendimizi esir etmeyerek başlayabiliriz...dua ile

Faideli kanallar olabilir amma yok denecek kadar az. Birde hüküm ekseriyete göre verilir. Yani zararı çok daha fazla. Nefs gibi bir canavarın eline kumanda teslim edildiği zaman, istediğiniz kadar faideli kanal koyun o yine alacağını alır.
ebuzer25

ebuzer25

Mübarek Üye · 1.845 mesaj

:(:(:(bende bir ara bırakmıştım şimdiokadar bakmıyorum ama yinede izliyorum:(nefis ve şeytanla mucadele cok zor inşallah takvalı bir yaşam nasıb eder rabbim.dua beklerim
aliye_aliye

aliye_aliye

Altın Üye · ✦ Mübarek Üye · 16.828 mesaj

Değer Yargılarında Bozulma:
Çok az televizyon şovunda çocuklara olumlu değerler verilmeye çalışılır. (paylaşma, kibarlık, dürüstlük, tolerans) Onun yerine bir çok programda olumsuz değerler öğretilir (istediğinizi elde etmek için şiddet kullanın, yalan söyleyin, ne gerekiyorsa yapın ya da sizi popüler yapan şeyler, sahip olduğunuz şeylerdir vs)

Başa Çıkma Becerilerinde Azalma:
Çocuğun sorunu mu var, uykusu mu var ya da kızgın mı? Çözümü basit: televizyonu aç ve seyret. Uzmanlar televizyonu bu amaçla kullanan anne babaların çocuklarının hayatta karşılaşılan normal sorunlarla başa çıkmakta zorlandıklarını ve sorunları çözmeye çalışmak veya sıkıntıyı gidermek yerine kolay çözümlere yöneldiklerini ifade ediyorlar.

Entellektüel Ve Sosyal Gelişmede Gecikme :
Aşırı derecede televizyon seyreden çocukların daha az televizyon seyredenlere kıyasla okuma testlerinde daha düşük puan almaları ve okulda daha başarısız olmaları şaşırtıcı değildir. Bunun nedenleri çalışmaya ve okumaya daha az zaman ayrılması ve çok yüksek düzeyde beklentiler içine girilmesidir. (televizyondaki özel efektler ve olayların hızla geçişi sonucunda çocuğun ders dinlerken sıkılması) Çok fazla televizyon seyretmek , çocukların kitaplarla yakın ilişki kurmasını engelleyerek entellektüel gelişimini geciktirir.

Selamün Aleyküm..
Emeğinize sağlık kardeşim.
Acizane ufak bir bölüm ekledim konuyla ilgili.. Hakkınızı helal ediniz inşallah.. Hayırlı bayramlar.. Selam ve Dua ile.

TakeOne

TakeOne

Mübarek Üye · 6.069 mesaj

Hedef radyoda dinlemiştim. TV yi kapat, hayatı aç. Yapabilenden allah razı olsun...

mervenur16

mervenur16

Mübarek Üye · 1.098 mesaj

Valla bence sakıncalı.Allahtan annem kabloyu alıp sakladı.Açamıyoruz.Bunun içinde seviniyorum valla.
Huyela

Huyela

Fırsat Ganimettir.

Fırsat Ganimettir.

sevda hafız:(:(:(bende bir ara bırakmıştım şimdiokadar bakmıyorum ama yinede izliyorum:(nefis ve şeytanla mucadele cok zor inşallah takvalı bir yaşam nasıb eder rabbim.dua beklerim

Allahü teala tamamen kurtarsın.

Büyüklerden bazıları buyurmuşlarki;

Bu zamanda televizyon izlemeyen hanımların aldığı sevab Rabia-i Adviyye hazretlerinin 'rahmetullahi teala aleyha' nafile ibadetlerinin sevablarından az değildir.
Huyela

Huyela

aliye_aliye
Değer Yargılarında Bozulma:
Çok az televizyon şovunda çocuklara olumlu değerler verilmeye çalışılır. (paylaşma, kibarlık, dürüstlük, tolerans) Onun yerine bir çok programda olumsuz değerler öğretilir (istediğinizi elde etmek için şiddet kullanın, yalan söyleyin, ne gerekiyorsa yapın ya da sizi popüler yapan şeyler, sahip olduğunuz şeylerdir vs)

Başa Çıkma Becerilerinde Azalma:
Çocuğun sorunu mu var, uykusu mu var ya da kızgın mı? Çözümü basit: televizyonu aç ve seyret. Uzmanlar televizyonu bu amaçla kullanan anne babaların çocuklarının hayatta karşılaşılan normal sorunlarla başa çıkmakta zorlandıklarını ve sorunları çözmeye çalışmak veya sıkıntıyı gidermek yerine kolay çözümlere yöneldiklerini ifade ediyorlar.

Entellektüel Ve Sosyal Gelişmede Gecikme :
Aşırı derecede televizyon seyreden çocukların daha az televizyon seyredenlere kıyasla okuma testlerinde daha düşük puan almaları ve okulda daha başarısız olmaları şaşırtıcı değildir. Bunun nedenleri çalışmaya ve okumaya daha az zaman ayrılması ve çok yüksek düzeyde beklentiler içine girilmesidir. (televizyondaki özel efektler ve olayların hızla geçişi sonucunda çocuğun ders dinlerken sıkılması) Çok fazla televizyon seyretmek , çocukların kitaplarla yakın ilişki kurmasını engelleyerek entellektüel gelişimini geciktirir.

Selamün Aleyküm..
Emeğinize sağlık kardeşim.
Acizane ufak bir bölüm ekledim konuyla ilgili.. Hakkınızı helal ediniz inşallah.. Hayırlı bayramlar.. Selam ve Dua ile.

Estağfirullah efendim. Sizde hakkınızı helal ediniz. Katkınızdan dolayı teşekkür ederiz. Sizinde geçmiş bayramınız mübarek olsun. Cenabı Hak hakiki bayramlarada kavuştursun.

Dua eder dua beklerim.
Huyela

Huyela

TakeOneHedef radyoda dinlemiştim. TV yi kapat, hayatı aç. Yapabilenden allah razı olsun...

Cenabı Hak bütün ümmet olarak yapabilmemizi nasib ve müesser eylesin inşaallahü teala.

Vesselam vel ikram.
hasan_26

hasan_26

Yeni Üye · 0 mesaj

Tv nasıl bir şey unuttum
ben unutmam için dedemin yanında kalıyorum hem kendisine yoldaş oluyorum hem güzel konular konuşuyoruz çok bilmedigim konuları ögrendim...
Huyela

Huyela

mervenur16Valla bence sakıncalı.Allahtan annem kabloyu alıp sakladı.Açamıyoruz.Bunun içinde seviniyorum valla.

Mâşâallah. Allahü teala razı olsun annenizden .Ne anneler var. Mübarek olsun. İnşaallahü teala annenizin kıymetini hakkıyla bilip rızasını alırsınız.

Sevinmenizde sizin için bir nimet. Allahü teala sizi TV den uzak eylesin..
Huyela

Huyela

hasan_26Tv nasıl bir şey unuttum
ben unutmam için dedemin yanında kalıyorum hem kendisine yoldaş oluyorum hem güzel konular konuşuyoruz çok bilmedigim konuları ögrendim...

Maşâallahü teala.

Ne güzel. Allahü teala ilminizi amelinizi ve ihlasınızı arttırsın.
Paylaş:

Giriş yap ve cevap yaz.