ERZURUMLİEsselamu aleykum,
Özel mesaj atamıyoruz,ancak buraya yazabilirim, EN-EL-HAK arapçadan türkçeye çevrilince BEN HAK ım oluyor, Oda daha açık anlatımla BEN ALLAH ım demek oluyor,bu sözü SEKR denen velilerin sülük yolunda söylediği sözlerden dir,Allah Tealada fani olan bir EVLİYA zat kendisinden başka bir şey görmeyince gayri ihtiyarı yani Elinde olmadan o halin verdiği sarhoşlukla bazı şeyler söyler,geçmişde yaşamış olan bu zatlardan Muhyiddin Arabi hazretleri ve ismini hatırlayamadığım başka bir veli zat da aynen senin rumuzunda yazan EN-EL HAK yani BEN ALLAHIM demişlerdir,şeriat uygulanmış ve idam edilmiştirler,Onların söyledikleri zahiren küfür isede batınen Mevla bilir sebebini,çünkü SEKR hali dünya sarhoşluğu gibi değildir,seni bu konuda ikaz etmek benim boynumun borcudur,bu RUMUZUNU iptal ettir ve yeni bir rumuz al derim.
Rahman ve Rahiym olan ALLAH'ın adıyla,
Ayrıca bu sözü söyleyen Hallac-ı Mansur diğer sûfîlerin halkla paylaşmayı uygun bulmadığı sûfî öğretilerini halkın önünde ve yazılarında açıkça ifade etmekten çekinmezdi. Bu tavrı düşman kazanmasına yol açtı ve yöneticiler tarafından varlığı tehdit olarak algılandı. Yaşadığı vecd hallerinden birinde "Enel Hakk", "Ben Hakkım" anlamına gelen (أنا الحق) ifadeler sarfetti. Enel Hakk ifadesindeki Hakk'ın Allah'ın doksan dokuz isminden biri olması onun ilahlık iddiasında bulunduğu kanaatini doğurmuştu.
Abbasi yöneticileri Hallac'ın sözlerinin devletin güvenliğini tehdit ettiğini düşündüklerinden uzun bir mahkemeden ve onbir yıl Bağdat'da bir hapishanede tutulduktan sonra halkın gözü önünde işkence edilip öldürüldü. Bazı kayıtlar elleri ve ayaklarının kesildiğinden söz ederler. Yine bazı kaynaklarda Hallac'ın işkence sırasında bile sükûnetini bozmadığı ve kendisine işkence yapanlar için af dilediği yazılıdır. İnfazı 26 Mart 922'de gerçekleştirilmiştir
Ama daha sonra gelen islam alimleri Hallac'ın anlaşılamadığını aslında En-el Hak (Arapça: أنا الحق, Anal Haq), Arapça "Ben Hakkım" anlamına geldiğini söylemiştir. Ama aslen "Haktan gayrı degilim" demektir."Ben Tanrı'yım" anlamına gelmez. Başka bir şekilde soylemek gerekirse, "Ben Haktan ibaretim, ancak Hak benden ibaret degil" denebilir.
Selam ve dua ile...