°"Kendinde Gam hissedince hemen istiğfar et°"

3.760 görüntülenme · 49 yanıt

Paylaş:
Bahar_58

Bahar_58

Mübarek Üye · 3.673 mesaj

Mevlâna der ki: Kendinde gam hissedince hemen istiğfar et

Mevlânâ Mesnevi’sinde; “Zulmetten, gamdan, kederden sana her ne arız olursa, onun sebebi kayıtsızlık ve küstahlıktır.” diyor.
Günümüzde insanlarımızın en büyük dertlerinden biri de can sıkıntısı. Yediden yetmişe kadar her kesimden duyabileceğimiz sözler: “Benim canım çok sıkılıyor, ne yapmam lazım?”
İnsanın bazen kalbinde bir sıkıntı, huzursuzluk doğabilir. Bu durum kimi zaman kısa sürer. Bazen de hiç bitmeyecekmiş gibi uzun gelir insana. O anları yaşarken sebebini kendimize de sorarız; ama cevabını bulmakta zorlanırız. İşte bu gibi durumlarda sevgi ve aşk sultanı Mevlânâ, sıkıntının reçetesini şu güzel beytiyle bizlere sunuyor:
“Kendinde gam hisseyleyince hemen istiğfar et. Gam emr-i ilahi ile müessir olur.” der.
Mevlânâ, sıkıntının çoğaldığı, içimizi bir huzursuzluğun kapladığı, sanki kara bulutların bizim üzerimize akın ettiği zamanlarda samimi, ihlaslı bir gönülle günahlarımıza tövbe etmeye çağırıyor. Ruhumuzu yoran, inciten günahlar bize bir sıkıntı olarak geri dönüyor. İlacın ise ancak sıdk içinde tövbe etmekle olacağını söylüyor.
Yunus (as), balığın karnında karanlıklar içinde kalınca bu hale düşmesinin sebebini Allah (cc)’tan izin almadan kavmini terk edişinde bulur. Kendini Rabb’ine karşı suçlu hisseder. O haldeyken bütün karanlık ve zulmeti nuruyla aydınlatacak olan Allah’a (cc) sığınır. Onun yüce adını dili ve gönlüyle zikr eder. Onun güzel isminin nuruyla aydınlanır, balığın karnından kurtulur, felah bulur. Rasûlullah (sas) şöyle buyurdu: “Yunus’un balığın karnında iken yaptığı duâ olan: ‘La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin.’ Senden başka ilah yoktur. Sınırsız kudret ve yüceliğinle Sen, her şeyin üstündesin, doğrusu ben yapılması gerekeni yapmamak suretiyle kendime haksızlık edenlerdenim.’ (Enbiya, 87) Bu duâyı herhangi konuda yaparsa Allah onun duâsını mutlaka kabul eder.” (Tirmizî, Deavât, 82; Ahmed b. Hahbel, el-Müsned, nr. 1383)

_ALINTI_
gülnisa

gülnisa

Mübarek Üye · 11.851 mesaj

selamunaleykum
amın allah dualarımızı kabul etsın
emeğıne sağlık kardeşım cok guzel bır paylaşım
allah razı olsun
allaha emanet ol
selam ve dua ıle
keltepe

keltepe

Mübarek Üye · 2.305 mesaj

selamun aleyküm kardeşim..
rabbim razı olsun senden inşaallah..
çok güzel bir paylaşımdı..

‘La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin...
‘La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin‘
La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin.

rabbime emanet olun dua ile.. hayırlı geceler..’

Im_muslim

Im_muslim

Mübarek Üye · 3.194 mesaj

Selamünaleyküm kardeşim...ALLAH razı olsun...güzel bir paylaşımdı.
ALLAHım dualarımızı kabul buyursun...inşaallah....

ALLAHa emanet olunuz...

BEN GİDİYORUM TA Kİ BENDEN HAYIRLISI GELSİN İNŞAALLAH
Bahar_58

Bahar_58

gülnisaselamunaleykum
amın allah dualarımızı kabul etsın
emeğıne sağlık kardeşım cok guzel bır paylaşım
allah razı olsun
allaha emanet ol
selam ve dua ıle

VE ALEYKÜM SELAM
Amin INSALLAH
BEGENDIGINIZE SEVINDIM
SIZDENDE INSALLAH

SIZDE ALLAH´a.e.o B)
Kaan Erdem

Kaan Erdem 🛡

Yönetici · ✦ Mübarek Üye · 11.197 mesaj

selamünaleyküm kıymetli kardeşim.yine her zaman olduğu gibi değerli bir paylaşım ile bizlere vesile oldunuz öğrenmemiz sebebiyle.ALLAH cc razı olsun.mevlama emanet olun kardeşim.selametle inşaALLAH.
Nevin_1982

Nevin_1982

Mübarek Üye · 5.000 mesaj

Bahar_58
Mevlâna der ki: Kendinde gam hissedince hemen istiğfar et

Mevlânâ Mesnevi’sinde; “Zulmetten, gamdan, kederden sana her ne arız olursa, onun sebebi kayıtsızlık ve küstahlıktır.” diyor.
Günümüzde insanlarımızın en büyük dertlerinden biri de can sıkıntısı. Yediden yetmişe kadar her kesimden duyabileceğimiz sözler: “Benim canım çok sıkılıyor, ne yapmam lazım?”
İnsanın bazen kalbinde bir sıkıntı, huzursuzluk doğabilir. Bu durum kimi zaman kısa sürer. Bazen de hiç bitmeyecekmiş gibi uzun gelir insana. O anları yaşarken sebebini kendimize de sorarız; ama cevabını bulmakta zorlanırız. İşte bu gibi durumlarda sevgi ve aşk sultanı Mevlânâ, sıkıntının reçetesini şu güzel beytiyle bizlere sunuyor:
“Kendinde gam hisseyleyince hemen istiğfar et. Gam emr-i ilahi ile müessir olur.” der.
Mevlânâ, sıkıntının çoğaldığı, içimizi bir huzursuzluğun kapladığı, sanki kara bulutların bizim üzerimize akın ettiği zamanlarda samimi, ihlaslı bir gönülle günahlarımıza tövbe etmeye çağırıyor. Ruhumuzu yoran, inciten günahlar bize bir sıkıntı olarak geri dönüyor. İlacın ise ancak sıdk içinde tövbe etmekle olacağını söylüyor.
Yunus (as), balığın karnında karanlıklar içinde kalınca bu hale düşmesinin sebebini Allah (cc)’tan izin almadan kavmini terk edişinde bulur. Kendini Rabb’ine karşı suçlu hisseder. O haldeyken bütün karanlık ve zulmeti nuruyla aydınlatacak olan Allah’a (cc) sığınır. Onun yüce adını dili ve gönlüyle zikr eder. Onun güzel isminin nuruyla aydınlanır, balığın karnından kurtulur, felah bulur. Rasûlullah (sas) şöyle buyurdu: “Yunus’un balığın karnında iken yaptığı duâ olan: ‘La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin.’ Senden başka ilah yoktur. Sınırsız kudret ve yüceliğinle Sen, her şeyin üstündesin, doğrusu ben yapılması gerekeni yapmamak suretiyle kendime haksızlık edenlerdenim.’ (Enbiya, 87) Bu duâyı herhangi konuda yaparsa Allah onun duâsını mutlaka kabul eder.” (Tirmizî, Deavât, 82; Ahmed b. Hahbel, el-Müsned, nr. 1383)

_ALINTI_

S.A KARDEŞİM GÜZEL BİR PAYLAŞIM OLMUŞ VE TABİİKİİ FAYDALI BENİM SON ZAMANLARDA CANIM ÇOK SIKILIYORDU İYİ OLDU BENİM İÇİN.AEOL
Bahar_58

Bahar_58

keltepeselamun aleyküm kardeşim..
rabbim razı olsun senden inşaallah..
çok güzel bir paylaşımdı..

‘La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin...
‘La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin‘
La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin.

rabbime emanet olun dua ile.. hayırlı geceler..’

VE ALEYÜM SELAM
BEGENDIGINIZE SEVINDIM SIZDENDE INSALLAH

SIZDE B)
aliye_aliye

aliye_aliye

Altın Üye · ✦ Mübarek Üye · 16.828 mesaj

Selamün Aleyküm Bahar kardeşim.
Emeğine, gönlüne sağlık olsun inşallah..Çok güzel bir paylaşımdı..Allah c.c razı olsun. Rabbimiz c.c tesirli eylesin inşallah..Selam ve baki dua ile Rabbimize emanetsin güzel kardeşim. Hayırlı günler..:HB)
Bahar_58

Bahar_58

Im_muslimSelamünaleyküm kardeşim...ALLAH razı olsun...güzel bir paylaşımdı.
ALLAHım dualarımızı kabul buyursun...inşaallah....

ALLAHa emanet olunuz...

BEN GİDİYORUM TA Kİ BENDEN HAYIRLISI GELSİN İNŞAALLAH

VE ALEYKÜM SELAM

SIZDENDE INSALLAH

Amin B)
Bahar_58

Bahar_58

-KAAN-
selamünaleyküm kıymetli kardeşim.yine her zaman olduğu gibi değerli bir paylaşım ile bizlere vesile oldunuz öğrenmemiz sebebiyle.ALLAH cc razı olsun.mevlama emanet olun kardeşim.selametle inşaALLAH.

VE ALEYKÜM SELAM ABI

SENDENDE ABIM
GÜZEL DÜSÜNCELERIN ICIN COK TESEKKÜR EDERIM :) SAGOLASIN
Bahar_58

Bahar_58

Nevin_1982S.A KARDEŞİM GÜZEL BİR PAYLAŞIM OLMUŞ VE TABİİKİİ FAYDALI BENİM SON ZAMANLARDA CANIM ÇOK SIKILIYORDU İYİ OLDU BENİM İÇİN.AEOL

VE ALEYKÜM SELAM

RABBIM NE SIKINTINIZ VARSA TEZ ZAMANDA GIDERIR INSALLAH
ALLAH YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN
hafizkiz

hafizkiz

Mübarek Üye · 1.923 mesaj

Emeğinize Sağlik Allah Razi Olsun
son osm@nlı
nuresma

nuresma

Mübarek Üye · 2.975 mesaj

selamun aleykum.
Allah c.c. razı olsun.B)
Mevla'ya emanet olun...
Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir.

özgürlüğün özgürlüğümüzdür Kudüs
ysmnkaos

ysmnkaos

Mübarek Üye · 1.327 mesaj

selamünaleyküm...
can sıkıntısı kimin sorunu değil ki... sebepli yada sebepsiz...
reçete için teşekkürler...:H
ALLAHA EMANET OLUNUZ

bir insanı ahlaken değilde sadece zihnen eğitmek,

topluma bela kazandırmaktır...
Bahar_58

Bahar_58

aliye_aliye
Selamün Aleyküm Bahar kardeşim.

Emeğine, gönlüne sağlık olsun inşallah..Çok güzel bir paylaşımdı..Allah c.c razı olsun. Rabbimiz c.c tesirli eylesin inşallah..Selam ve baki dua ile Rabbimize emanetsin güzel kardeşim. Hayırlı günler..:HB)

VE ALEYKÜM SELAM

Sagolasin Aliye Sendende insALLAH
Amin
Sende :H
Bahar_58

Bahar_58

hafizkizEmeğinize Sağlik Allah Razi Olsun

SIZDENDE INSALLAH
Zamaninizi ayirip okudugunuz icin tesekkür ederim
serapakıcı

serapakıcı

Yeni Üye · 5 mesaj

selamun aleyküm kardeşim bu güzel paylaşımın için
afakisevda

afakisevda

Mübarek Üye · 578 mesaj

LÂ İLAHE İLLÂ ENTE SUBHANEKE İNNİ KÜNTÜ MİNEZZALİMMİN

Selamün Aleyküm kardeşim çok güzel bir paylaşım olmuş emeğinize yüreğinize sağlık RABBİM razı olsun her daim tövbe edenlerden olmak duasıyla

ALLAHA EMANET OLUN SELAM ve DUA ile kalın
Bahar_58

Bahar_58

nuresmaselamun aleykum.
Allah c.c. razı olsun.B)
Mevla'ya emanet olun...

VE ALEYKÜM SELAM

SIZDENDE INSALLAH

Sizde B)
Paylaş:

Giriş yap ve cevap yaz.