Serçenin Avcıya Nasihati

2.610 görüntülenme · 20 yanıt

Paylaş:
ferahhfeza

ferahhfeza

Mübarek Üye · 10.922 mesaj

Avcının biri kuş avlamak için tuzak kurmuştu. Tuzağa küçük bir kuş yakalandı. Minik kuşu eline aldı. Hayret! Minik kuş konuşuyordu. Minik kuş:
- "Ey büyük efendi! Sen birçok koyunlar, sığırlar, develer yedin. Onların etlerinden bile doymadın ki, benim etimle mi doyacaksın? Ben senin dişinin kovuğunu bile dolduramam.
Şayet beni salıverecek olursan, sana üç öğüt vereceğim. Bu öğütlerden ilkini senin elindeyken, ikincisini şu damın üstünde, üçüncüsünü ise ağacın üstünde söyleyeceğim. Bu üç öğüdümü tutacak olursan, ömür boyu mutlu olursun." dedi.
Avcı bu teklifi beğendi. Zaten eti olmayan bu küçük kuşla nasıl doyacaktı ki? Kuşun öğüdü belki işe yarardı. Avcı:
- "Peki, söyle bakalım" dedi.
Minik kuş:
- "Elindeyken vereceğim öğüt şudur: (Olmayacak şeye, kim söylerse söylesin inanma)."
Kuş, bu birinci öğüdünden sonra avcının elinden karşıdaki damın üstüne kondu.
- "İkince öğüdüm: (Geçmiş gitmiş şeyler için üzülme. Bir şey senden gittikten sonra onun hasretini çekme)."
Kuş, ikinci öğüdüne devam etti:"Benim karnımda on dirhem ağırlığında çok değerli bir inci vardı.O inci seni de, çocuklarını da zengin ederdi. O inci senindi ama, kısmetin değilmiş. Öyle bir inci kaçırdın ki, dünyada eşi benzeri yoktu." dedi.
Avcı, bu sözleri işitince: "Eyvah! Ben kendi elimle kendime yazık ettim. Elimdeki talih kuşunu kaçırdım. Ah benim akılsız kafam" diye üzülmeye, ağlamaya ve dövünmeye başladı.
Kuş, avcının bu halini görünce:
- "Be aptal adam! Biraz önce ben sana ne öğüt verdim? Şu haline bir bak. İnci elinden gittiyse ne üzülüyorsun? Ben sana geçen bir şeye üzülme demedim mi? Sözümü anlamadın mı?
Sonra sana 'Olmayacak bir söze sakın inanma' diye ilk öğüdümü verdim. On dirhemlik inciyi duyunca aklın başından gitti. Benim üç dirhem gelmeyeceğimi bildiğin halde, nasıl içimde on dirhemlik inci bulunabilir?" dedi.
Avcı, kuşun uyarısını dinleyince, aklı başına geldi.
- "Hayır, güzel ve akıllı kuş! Şu üçüncü öğüdünü de söyle, öyle git." dedi.
Minik kuş, üçüncü öğüdünü vermek için damdan ağacın üstüne sıçradı ve avcıya alaylı bir tavırla:
- "Allah Allah! İlk iki öğüdümü çok iyi tuttun da üçüncüsünü mü tutacaksın?" diyerek tamahkar avcının haline güldü ve göğün maviliklerine doğru uçtu gitti...
MESNEVİ: Uykuya dalmış bilgisiz kişiye öğüt vermek, çorak yere tohum saçmaktır. Abdallık ve bilgisizlik yırtığı yama kabul etmez. Ey öğütcü, ona hikmet tohumunu saçmadan önce, onu yamasız, yırtıksız hale getir.
Mevlana
ferahhfeza

ferahhfeza

_________hayırlı akşamlar___________----
Im_muslim

Im_muslim

Mübarek Üye · 3.194 mesaj

Emeğine sağlık kardeşim...ALLAH razı olsun.
ALLAH cümlemize sizler gibi güzeli doğruyu hatırlatan öğreten kardeşler nasip eylesin...

ALLAHa emanet olunuz...selamünaleyküm...
aliye_aliye

aliye_aliye

Altın Üye · ✦ Mübarek Üye · 16.828 mesaj

.
(düzenlendi)
hafizkiz

hafizkiz

Mübarek Üye · 1.923 mesaj

Emeğine Sağlik Abla
son osm@nlı
ferahhfeza

ferahhfeza

Im_muslim, post: 629796, member: 77746Emeğine sağlık kardeşim...ALLAH razı olsun.
ALLAH cümlemize sizler gibi güzeli doğruyu hatırlatan öğreten kardeşler nasip eylesin...

ALLAHa emanet olunuz...selamünaleyküm...

_____aleyküm selam aydın kardeşim teşekkür ederim
rabbim sizdende razı olsun inşallah
rabbime emanetsiniz
selam ve dua ile_________
ferahhfeza

ferahhfeza

aliye_aliye, post: 629807, member: 77752
Selamün Aleyküm kardelen kardeşim.

Emeğinize, güzel gönlünüze sağlık olsun inşallah..Beğeniyle okudum, çok güzel ve derin nasihatler idi..Rahman c.c hikmetinden nasiplenlenmeyi nasip etsin inşallah.. Allah c.c razı olsun güzel kardeşim. Rabbimize emanet olun..Selam ve baki dua ile inşallah..

________aleyküm selam kardelen kardeşim bu isim bir insana bu kadar yakışır:)
maşallah...amin kardeşim amin...
rabbime emanetsiniz B)
selam ve dua ile_______
gecekondu

gecekondu

Mübarek Üye · 1.726 mesaj

selamun aleyküm Kardeşim Allah Razı olsun Çok Güzel Paylaşımdı Bir o kadar güzel nasihatler .... Rabbim verdiğimiz sözlerde Durmayı Nasip Etsin cümlemize İnşallah .. Allah'a emanet olun selam ve dua ile ...

btl57

btl57

Üye · 31 mesaj

Elinize sağlık, Allah razı olsun.Gerçekten çok anlamlı bir hikaye..
ferahhfeza

ferahhfeza

hafizkiz, post: 629809, member: 57188Emeğine Sağlik Abla

________teşekkür ederim hafızkız
rabbime emanetsin ablacıgına dua etmeyi unutma olurmu kardeşim benim
selam ve dua ile__________
Delete

Delete

Mübarek Üye · 6.076 mesaj

aminenur
Uykuya dalmış bilgisiz kişiye öğüt vermek, çorak yere tohum saçmaktır.

Esselamun aleyküm ve rahmetullahi ve berakatühü.
Allah razı olsun kardeşim. Selam ve dua ile kalın
ferahhfeza

ferahhfeza

gecekonduselamun aleyküm Kardeşim Allah Razı olsun Çok Güzel Paylaşımdı Bir o kadar güzel nasihatler .... Rabbim verdiğimiz sözlerde Durmayı Nasip Etsin cümlemize İnşallah .. Allah'a emanet olun selam ve dua ile ...

_______aleyküm selam adnan kardeşim
amin amin inşallah verdigimiz sözlerde dururuz
rabbime emanetsiniz
selam ve dua ile________
münteha

münteha

Üye · 15 mesaj

Allah razı olsun kardeşim çok güzel bir paylaşımdı.. burada uyanıklık ön planda..akıl akıldan üstündür..tekrar Allah razı olsun kardeşim..selam ve dua ile...
ferahhfeza

ferahhfeza

btl57Elinize sağlık, Allah razı olsun.Gerçekten çok anlamlı bir hikaye..

______rabbim sizdende razı olsun inşallah
teşekkür ederim
selam ve dua ile_____
ferahhfeza

ferahhfeza

Delete
Esselamun aleyküm ve rahmetullahi ve berakatühü.

Allah razı olsun kardeşim. Selam ve dua ile kalın

________aleyküm selam kardeşim
selam ve dua ile_________
Nevin_1982

Nevin_1982

Mübarek Üye · 5.000 mesaj

selamun aleykum amineciğim benim.güzel bir hikayeydi.Mevlana olupta başıboş bir yazı olmaz elbette.Emeğine sağlık selametle kal kardeşimB)
ferahhfeza

ferahhfeza

aleykum selam kardeşim teşekkürler
rabbim razı olsun güzellik
muhabbetle baki selamlar
meltem

meltem

Mübarek Üye · 1.782 mesaj

Selamunaleyküm Nurum Allah razı olsun çook anlamlı bir hikayeydi...kendimize de bir pay çıkartırız inşallah...Allaha emanet ol...
"Aç açabildiğin kadar sineni ummanlar gibi olsun...
İnançla geril ve insana saygı duy..
kalmasın el uzatmadığın ve alaka
duymadığın mahzun bir gönül... "
M.Fethullah GÜLEN...
~~sonsuznurr~~
ferahhfeza

ferahhfeza

meltemSelamunaleyküm Nurum Allah razı olsun çook anlamlı bir hikayeydi...kendimize de bir pay çıkartırız inşallah...Allaha emanet ol...

aleykum selam nurum nurum teşekkür ederim
çıkartalım çıkartalım iyidir ;)
sende cannn muhabbetle baki selamlar
nevduy

nevduy

Yeni Üye · 6 mesaj

çok ama çok güzeldi teşekkürler:)
Paylaş:

Giriş yap ve cevap yaz.