Namaz Sorunum Var?

3.658 görüntülenme · 43 yanıt

Paylaş:
GunahkarKuL

GunahkarKuL

Aktif Üye · 94 mesaj

NAMAZ SORUNUM VAR?
Selamun Aleykum arkadaşlar nasılsınız iyisinizdir inşallah. Sizin gibi insanlarla tanışmak bir arada olmak benim için bir mutluluk kaynağı ve adeta huzur evim oldu. Buraya üye olduğum günden beri kendimi çok iyi hissediyorum. Ama bir sorunum var.
Namaz;
Biliyorsunuz ki dinimizde namazın önemi ve faydası sayılamayacak kadar çoktur. Namazdan kaçış da yoktur elbet bir gün namazını terk edenler mutlaka cezasını çekecektir.
Çok üzülerek yazıyorum ki maalesef bende namaz kılmıyorum. Ne yaptım ne ettiysem yönümü kıbleye çevirip Yüce Rabbime secde etmiyorum daha doğrusu içimde ki nefsim izin vermiyor ve bende bu nefsin dediğini yapıyorum. Sanki karşı koyulamayacak bir güçmüş gibi o ne isterse istediğini veriyorum. O bir padişah bende kölesiymişim gibi. Biliyorum bunun tam tersi olması gerekiyor. Ben padişah o köle ben onun değil o benim isteğime katlamak zorunda olması gerekiyor. Daha fazla lafı uzatmadan asıl meseleye dönelim.
Bir insan nefsini nasıl yenebilir, onun isteklerine nasıl karşı koyabilir, yâda nahoş isteklerini nasıl engelleye bilirim. Namazımı kılmak istiyorum artık yeter diyorum ama bir türlü olmuyor başaramıyorum.
Bunu yazmak istemezdim ama Allah’a Samimi ve gözyaşlarıyla o kadar yalvarıyorum ki namazıma başlayayım diye ama olumsuzlukla sonuçlanıyor yine namaz kılamıyorum. İsmi A’zam larla dua ediyorum sonuç olumsuz. Duanında bir zamanı vakti var diyecekseniz. Her geçen vaktin bedelini nasıl ödeyeceğim bilmiyorum. Allah’tan ümit kesilmez elbette ama diğer Müslümanlar ezan-ı şerif okunurken secdeye gidiyorken ben niye dünya işleriyle meşgul oluyorum ki? Diyecekseniz bu soruyu kendine sordum mu? Evet, sordum ama cevap yok Duam kabul olunmuyor yakınıyorum Bu nereye kadar böyle gidecek bilmiyorum.
Şimdi siz bana diyeceksiniz ki. Biz sana nasıl yardımcı olabiliriz? Sizi namaza yönelten şey nedir. Belki vereceğiniz en ufak bir tavsiye benim namaz kılmamı sağlayacaktır. En azından öyle umuyorum bilmiyorum ne yapacağımı nasıl namaza başlayacağımı bilemiyorum. :( :( :(
Allah’a emanet olun… Es selamın Aleykum.
designerturka

designerturka

Yeni Üye · 2 mesaj

Selamün alyküm güzel kardeşim namaz kılmanın kesin bir ibadet olduğunu bilmelsin ve yazdıklasından anlaşılıyorki biliyorsun. Sana tavsiyem git güzel bir abdest al önce, bunu okuduğun vakit ilk vakittir, Ve içindeki nefse deki benim 5-10 dakikalık bi işim var bekle ALLAH' ıma ibaddet edeceğim. herhalde hep onunla birlikte olduğumuz nefsimiz buna müsade edecektir. sonra git kardeşim bir namaz kılki melekler imrensin, şeytan hasetinden çatlasın böylece bir başlangıç yapabilirsin ALLAH kılmadığımız namazların günahını affetsin inşaallah diyorum seni ALLAH' ıma emanet ediyorum.
begench_t

begench_t

Üye · 32 mesaj

slm kardes
bende yukaridaki kardesimize katilyorum
git abdest al namaz kil, diyeceksin ki hic zor degilmis diye...
aslinda yazdiklarina bakarak saiyorum dogurusu
kendime diyorum ki : bunlari yazan insanin namaz kilmamasi garip diye

senin problem baslamak, su an her seyini birak ve git iki rekat kil

KIB, AEO
Ümmü-Seleme

Ümmü-Seleme

Aktif Üye · 51 mesaj

kardesim öncelikle saana söyle söyleyim kılmadigimiz her namaz için ahirette 70 sene ateste yanacagiz...bunu düzün birde RABBİM sana sınırsız nimetler vermiş bu verdigi nimetlere karsi sükürsüz mü kalacaksin.. namaz senin üstünde bir borçtur... nasilki senin bir kişiye borcun oldugunda ve bu borcunu geciktirdiginde borclu oldugun kişi seni durmadan arar ne zaman verion parami diye hep hatirlatirya RABBİMDE her vakit seni böle ariyor ezanlarla... gel ey kulum borcunu öde bana die...eger sen kalkipta o yüceler yücesine borcunu ödemek için namaz kılmazsan işte o zman kaybedenlerden olursun.. birde söyle düşün RABBİM sana kıymet verior ki huzuruna cagriyor... ve o sana kıymet verip cagirdiysa senin hattine mi ki o kutlu cagriya kulak vermiosun.. . RABBİM inşş... seni ve senin gibi namaza baslayamayn kardeslerimizi namaza baslatir.. sen içinden gelmasini bekleme o hiç gelmez... sen kıldıkca içinden gelecek bak göreceksin kılmadigin zmanlar için huzursuz olcak....slm ve dua ile..
GunahkarKuL

GunahkarKuL

Aktif Üye · 94 mesaj

Selamun Aleyküm.Allah razı olsun sizden dikkate alıp nasihat verdiniz.İnşallah en kısa zamanda başalrım namazıma ve bir daha terk etmem inşallah.
Allah'a emanet olun.
GunahkarKuL

GunahkarKuL

Aktif Üye · 94 mesaj

Selamun Aleyküm.Kardeşlerim bakıp bakıp es geçmeyin siz de yazın bir şeyler ki vereceğiniz nasihatlardan ders çıkartıp namazıma başlayabilirim.Bu namaz haşa sıradan bir şey değil ki es geçilsin formu okuduğunuz zaman ilk aklınıza gelen şeyi yazın mantıklı yada değil o an ki düşünceleriniz önemli sonrasında ki düşüncelere nefs yönetebilir ki çoğu zaman öyle oluyor.Allah rızası için nasihatlarınızı bekliyorum.Sağlıcakla kalın.Es selamun aleyküm.
zimzum

zimzum

Aktif Üye · 51 mesaj

son msjını görmeseydim açıkcası bişey yazmıcaktım dürüst olayım.başlamayı beklersen çok beklersin çünkü bekleyen sen olmamalısın. ben olsaydım vakit ne olursa olsun şuanda şu konyu açtıktan sonra herşeyi bırakıp abdestimi alıp 2 rekat namaz kılardım ALLAH RIZASI için. sende böle yap içinden geldiği an yap sakın vakit kaybetme aklına düştüğü an kalk üşenme fırla hatta.başka diyecek pekte bişey yok aslında...ALLAHA emanet ol...

RABBİM KABUL ETSİN HERKESİN NAMAZLARINI İNŞALLAH KILMAYANLARADA BAŞLAMAYI NASİP ETSİN.
ümame84

ümame84

Yeni Üye · 9 mesaj

aleyküm selam kardeşim. arkadaşlarıma katılıyorum hemen, vakit ne olursa olsun başlamalısın. nefsine uyupta bugün yarın diye erteleme aldığın nefesin son nefesin olmayacağı ne malum garantimiz mi var? ölüm habersiz gelir ve ölüm gelmeden hazırlığını yapmalısın. allah hayırlı ömür nasip etsin allah gecinden versin farzet ki ayağın takıldı düştün ve öldün ALLAH'A ne hesap vericeksin yarın başlıycaktım veya en kısa zamanda başlıycaktım mı diyiceksin.mazaret olmadığını sende biliyosun. madem bu güne kadar nefsin seni yönetti şu saatten sonra bunları düşünerek sen nefsini yönetmeye başla. ve sen bir adım atarsan Allah c.c sana bin adım gelir. kimse kimseye karşılıksız bişey vermez ALLAH c.c de bize bu kadar nimeti keyfimize göre hareket edelim diye vermedi bu nimetlerin karşılığı şükür ile olur ALLAH'IN emirlerine uymakla olur ki namaz en önemli ibadet. inşş RABBİM YARDIM EDECEK SANA SEN YETER Kİ GERÇEKTEN İSTE. ALLAHa emanetsin kardeşim selam ve dua ile hayırlı sabahlar
islam_güneşi

islam_güneşi

Kıdemli Üye · 366 mesaj

namaza başlamam(aslında başlamak sözü komik geliyor ama bizim toplum canı ne zaman isterse o zaman başlıyor.dinin gerektirdiği 7 yaşından itibaren)hiç de zor olmadı.ama süreçte gelişti.rabbim niyetime göre amel etmeyi nasib etti.kardeşim sanırım daha gençsin ve bir bayansın.ben de çok zorluklar çektim hala da çekiyorum nefsimle mücadele de.ama kazanan ben oldum.sadece dedim ki ben namaz kılacağım.günahlarım çok arınmam gerek.sonra dediki şeytan :ne gerek var daha gençsin ömrün uzun Allah nasıl olsa tövbe desen bile kabul edecek seni bağışlayacak.başladım namaza.sonra dedim ki ben kapanacağım.dedi ki şeytan gençsin güzelsin yazık etmiyor musun kendine yaşıtlarının saçları bellerinde savurup duruyor teşhircilik yapıyor resmen sen de onlara katıl.örtündüm.dini vecibelerimi(dua okumak,kuran okumak,eski alışkanlıklarımdan vazgeçmek,daha akılcı olmak,çokça salavat getirmek,Allah ı ve peygamber efendimizi anmak vb.)yerine getirmek istedim.şeytan dedi ki:hiç olacak iş mi.dünyanın bir sürü işi dururken yaptığına bak.bari yapıyorsun o zaman acele işini bitirde gel dünyalık işlerin başına.para kazanman gerek ibadetin sırası değil şimdi.bütün vecibelerimi de yerine getirdim rabbimin rızasıyla.sıra sen de kardeşim.ben sınavımı ama iyi ama kötü geçtim.sana kolay gelsin.Rabbim yanında olsun.peygamber efendimiz(s.a.v)yardımcın olsun.ışığın olsun.kal sağlıcakla..
orumceq

orumceq

Üye · 42 mesaj

Selamun Aleykum arkadasım belki söylediklerim tam olarak anlaşılmayacak ama şunu bilmeni isterim ki benimde namaz sorunum vardı nefsime söz geciremiyordum ama bunun üstesinden geldim ALLAH ın izniyle.Namazı ALLAH ın ateşinden sakınmak için değil O nun rahmetini rızasını kazanmak için kıl.Sana verdiği huzur güven bu söylediğimin kanıtı olacak zaten.Bana göre ALLAH ın emirlerini sırf O'nun gazabından ateşinden korunmak için yapılırsa eksik olur yanlış olur.Yani aman ben ahirette 70 yıl ateşte kalmıyayım şu namazı kılayım diye secdeye durursan bu ne kadar doğru olur buna sen karar ver.Namaz dinin direği ve inan ki kıldıkça için huzurlanacak kendine güven gelecek..Neyse çok yazdım inşALLAH başlarsın biran önce sağlıcakla kal..
SAFİYE

SAFİYE

Mübarek Üye · 1.584 mesaj

Alıntı:
SAFİYE´isimli üyeden Alıntı
Selamün Aleyküm Cümleten Hayirli Sabahlar Siteye üye Olali Birkaç Gün Oldum Ve Bilgisayarin Karşisina Geçer Geçmez Ilk Açtiğim Ilk Baktiğim Site Oluvermiş Ben Bile Farketmemiştim Bunu. Arkadaşlarimin Kardeşlerimin Yazdiklarini Okudum Ve çok Etkilendim Dünya Derdine Düşmüşüm Ne çok Hatalar Yapmişim Nasilda Günahkar Bir Kul Oluvermişim Bunu Daha Iyi Anliyorum. Utanarak üzülerek Söylüyorum Dinim Konusunda çok Eksiğim Siz kardeşlerimin yardımlarıyla birlikte bu eksiği kapatacağımı düşünüyorum. Başörtü Takmak Istiyorum Ama Nefsime şeytana Yenik Düşünüyorum. namaza yöneliyorum bildiğim tüm sureleri unutuyorum aklıma hiçbir sure gelmiyor Lütfen Benden Yardimlarinizi Esirgemeyin

YUKARIDA BAHSETTİĞİM SIKINTIMI UTANARAK DAHA ÖNCEDE YAZMIŞTIM VE UTANARAK YENİDEN TEKRARLIYORUM NAMAZA NİYETLİĞİMDE SANKİ HAFIZAMDAKİ TÜM SURELER SİLİNİYOR HİÇ BİR ŞEY HATIRLAMIYORUM BANA TAVSİYE EDEBİLECEĞİNİZ BİRŞEY VARMI
orumceq

orumceq

Üye · 42 mesaj

İslam güneşi isimli arkadasım yazdıklarını şimdi kendi mesajımı yazdıktan sonra okudum namaza emredildiği yaşta başlamıssın bu çok güzel ALLAH razı olsun ve her evlada nasip etsin.ancak şu var ki belirtmeden gecemiycem içime dert olacak çünkü mesajında yazmıssın yasıtlarım saclarını bellerinde teşhircilik ediyor;Ben ALLAH kabul ederse namazını kılan,orucunu tutan kişisel ibadetlerinin yanında toplumsal ödevlerini yerine getiren ancak ne var ki saçları belinde başı açık bir bayanım ama asla TEŞHİRCİ değilim.İnsanları bu şekilde itham etmek genelleme yapmak kendi yaptığını güzel görürken(ki dinin emri gereği örtünmek gercekten cok güzel)baskalarını senin yaptığını yapmıyor diye yargılamak İslam ın özüne ters,sağlıcakla kal..
BULENT TUNALI

BULENT TUNALI

Mübarek Üye · 2.307 mesaj

KARDEŞİM ALLAH BİZE BİR GÜNDE 24 SAAT VERMİŞ.BU 24 SAATİN 1 SAATİNİ NAMAZA AYIRMAKBİZE BİR ŞEY KAYBETTİRMEZ.HEPİMİZİN HATALARI GÜNAHLARI ÇOK.ELİMİZ KİRLENİNCE NASIL YIKAYIP TEMİZLİYORSAK.NAMAZDADA GÜNAHLARIMIZI TEMİZLİYORUZ.GÜNDE BEŞ DAFA YIKANAN İNSANIN ÜZERİNDE HİÇ KİR KALIRMI KALMAZ TABİ.NAMAZ DA BİZİ GÜNAHLARIMIZDAN TEMİZLİYOR.İNSANIN ALLAH'A EN YAKIN OLDUĞU AN SECDE ANIDIR.ALLAH'A BUKADAR YAKIN OLMAKTAN KAÇILIRMI.ALLAH KULU HER SECDE EDİŞİNDE ONUN MERTEBESİNİ BİR KAT ARTTIRIR.YÜKSEK MERTEBELERE ULAŞMA İMKANINDAN VAZ GEÇİLİRMİ BÖYLE DÜŞÜN.NAMAZ KULUN MİRACI.ALLAH'LA MUHABBET.DUALARIN KABULUNE VESİLE.AHİRETE GİDERKENYANIMIZDA GÖTÜRECEĞİMİZ AZIK.BEN HER KILDIĞIM NAMAZI SANKİ DÜNYA HAYATINDA KILDIĞIM SON NAMAZMIŞ GİBİ DÜŞÜNÜYORUM.ZORLUKLAR KARŞISINDA KILINAN NAMAZIN DEĞERİ DAHADA YÜKSELİR.EZAN SESİNİ DUYUNCA KOŞ.VE DÜŞÜN ARKADAŞIM BENİ ÇAĞIRINCA KOŞARAK GİDİYORUM.BU EZANLA ALLAH BENİ ÇAĞIRIYOR MUHABBETE KURTULUŞA ÇAĞRIYOR.GEREKSİZ BİR MUHABBETE ÇAĞIRAN ARKADAŞIMIN DAVETİNE KOŞAN BEN.BENİ KURTULUŞA RAHATA HUZUARA KOVUŞTURACAK OLAN ALLAH'IN DAVETİNE NİYE KOŞMUYORUM DİYE DÜŞÜN.ZATEN BİR MÜDDET NAMAZINA DEVAM EDERSEN.NAMAZDAKİ O HUZURUN SAMİMİYETİN TADINI ALIRSAN.BİR SONRAKİ NAMAZI SABIRSIZLIKLA BEKLEMEYE BAŞLIYACAKSIN .SELAM VE DUA İLE KALIN
DÜNYA İŞLERİ ZOR.AHİRET İŞLERİ KOLAY GELİYORSA.O ZAMAN CENNETLİKSİN
islam_güneşi

islam_güneşi

Kıdemli Üye · 366 mesaj

sevgili kardeşim birincisi çok isterdim ama ben 7 yaşında namaz kılmaya başlamadım.yaşım 22 günahkar bir kul olarak bu yaşımda başladım.tövbelerimi kabul etsin rabbim.bunun için kılıyorum namzımı.ve dinimin gereği olduğu için tabi.ikincisi teşhircilikten kasıt senin niyetin değildir.karşıdaki kişinin teşhircilik duygusundan etkilemesidir.açık olan insan var açık olan insan var.sanırım ne demek istediğimi anladın bu sözümden.ben de daha bir kaç ay öncesine kadar açık bir bayandım.başım açıktı.o yüzden açık olmana teşhircilik demiyorum ama karşıdaki kötü huylu insanların etkilenmesi diye yorumluyorum.tepki vermen gayet normal.saygı duyuyorum.ama demek istediğim bu değil.saygılar kardeşim.hayırlı günler
orumceq

orumceq

Üye · 42 mesaj

tepki değil sadece bir hatırlatmaydı teşekkür ederim saygına bilmukabele sana da hayırlı günler
mustafa_yuzer

mustafa_yuzer

Üye · 15 mesaj

oncelikle selamün aleyküm bende arasıra namazları kaçırıyordum bir liste ayarladım o listede kıldıgım namazlar ve kacırdıgım namazlar yazıyodu kacırdıgım namazları sonradan kaza yapıyordum ama artık kacırmıyorum namazımı zamanında kılmaya gayret ediyorum eger daha var diye evtiklersek namaz kacıyor aslında camıde kılmak daha makbul 27 kat sevap alırsın...
Gül_i RâNâ

Gül_i RâNâ

Mübarek Üye · 979 mesaj

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

1. "Şüphesiz ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar."
Ankebût sûresi (29), 45
Âyet-i kerîmenin tamamının anlamı şöyledir: "Sana vahyedilen kitabı oku ve namazı kıl. Şüphesiz ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir."
Âyette hayasızlık ve kötülük diye tercüme edilen "fahşâ" ve "münker" kelimelerinin anlamı daha kapsamlıdır. Fuhşiyat, açıktan ve alenî işlenilen bütün çirkinlikleri, edepsizlikleri ve ahlâk dışı davranışları ifade eden bir kelimedir. Münker de, aklın ve şerîatın beğenmediği bütün uygunsuz davranışları ve günahları ifade için kullanılır. Öncelikle namaz içinde böyle şeyler yapılmaz, onun gerektirdiği bütün edeplere uyularak namaz kılınır. Gerçekten şuurla ve hakikatına erilerek, farkında olunarak, ne olduğu bilinerek kılınan bir namaz, namaz dışında da insanı her türlü çirkinlikten, uygunsuz davranıştan, edep dışı hareketlerden alıkoyar. Onun için Resûl-i Ekrem Efendimiz: "Kim namaz kılar da o namaz kendisini hayasızlıktan ve kötülükten alıkoymazsa, o namaz olsa olsa onun Allah'tan daha fazla uzaklaşmasını sağlar" buyurmuştur (Münâvî, Feyzü'l-kadîr, VI, 221). Kur'an'ın namazla ilgili birçok âyeti vardır. Nevevî'nin konuyla ilgili olarak sadece bu âyetle yetinmesinin sebebi, onun kapsayıcılığından olsa gerektir.
2. "Namazlara, özellikle orta namaza devam ediniz."
Bakara sûresi (2), 238
Beş vakit namazı eksiksiz kılmak ve bunu ara vermeksizin yapmak gerekir. Çünkü âyetteki muhafaza kelimesi namazların eksiksiz, en mükemmel şekilde ve vaktinde kılınması gibi özellikleri kapsamına alır. Ayrıca bütün rükünlerini ve şartlarını da yerine getirerek namaz kılmamız icap eder. Zira âyetin devamındaki "Allah için boyun eğerek kalkın namaza durun" emri bunu gerektirir. Burada geçen kunut tabiri, taati, huşûu, boyun eğmeyi ve ayakta durmayı ifade eder ki, dilimizde buna divan durmak denir. Peygamberimiz: "Namazın en faziletlisi kunutu uzun olandır" buyurmuştur (Müslim, Müsâfirîn 164-165).
Orta namaz dediğimiz salât-ı vustânın hangi vaktin namazı olduğu hakkında çeşitli görüşler ileri sürülmüşse de, genel kabul gören ikindi namazı olduğudur. Sahâbeden Hz.Ali, İbni Mes'ûd, Ebû Eyyûb, İbni Ömer, Semüre İbni Cündeb, Ebû Hüreyre, İbni Abbas, Ebû Saîd el-Hudrî, Hz.Âişe ve daha birçokları salât-ı vustânın ikindi namazı olduğu görüşündedir. Ebû Hanîfe, İmam Mâlik, bir görüşünde İmam Şâfiî ve Ahmed İbni Hanbel de aynı kanaattedirler. Hz.Ömer, Ebû Mûsa ve Muâz'ın da aralarında bulunduğu bazı sahâbîler ise sabah namazı olduğunu söylemişlerdir. Bazı sahâbîlerin öğle namazı, bazılarının akşam, bazılarının da yatsı namazı dedikleri nakledilir. Hatta bu görüşler cuma namazından bayram namazına kadar uzanan bir çerçeveye oturtulmaya çalışılır. Bunların her biri üzerinde duracak değiliz. Fakat Peygamber Efendimiz'in: "Orta namaz ikindi namazıdır" hadisi (Tirmizî, Salât 19) ve Ahzab harbi gününde: "Bizi orta namazdan, ikindi namazından alıkoydular. Allah onların evlerini ve kabirlerini ateşle doldursun" (Müslim, Mesâcid 205) buyurması,"ikindi namazıdır" diyenlerin delilini teşkil etmektedir. Ayrı namazlar olduğunun ifade edilmesi de, bütün namazların korunması ve hiçbirinin ihmal edilmemesi gerektiğini ortaya koyar. Nitekim âyetin başında bütün namazları muhafaza ediniz emrinin yer alması bunun en kesin delilidir.
3. "Eğer tövbe ederler, namazı kılarlar, zekâtı verirlerse onları serbest bırakın."
Tevbe sûresi (9), 5
Bu ayetin tamamının anlamı şöyledir: "Haram ayları çıkınca Allah'a ortak koşanları nerede bulursanız öldürün; onları yakalayın, hapsedin ve her gözetleme yerinde oturup onları bekleyin. Eğer tövbe ederler, namazı kılarlar, zekâtı verirlerse onları serbest bırakın. Çünkü Allah bağışlayan, esirgeyendir."

İnsanın mü'min olmasının en önemli göstergelerinden biri namazdır. Namaz kılan insana âyette geçen muamelelerin hiçbiri yapılmaz. Bu âyetin hükmü müşrik Arapları kapsamaktadır. Onlar iman edip namaz kılmayı ve zekât vermeyi kabul edince, daha önce yapmış oldukları şeyler, küfür ve haksızlıklar bağışlanır. Çünkü İslam insanın geçmişini örter, kişi âdeta hayata yeni başlamış ve dünyaya yeni gelmiş gibi muamele görür.
4. "Cuma namazı kılınınca yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin. Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz."

Cum'a sûresi (62), 10
Cuma namazından önce ve sonra kılınacak sünnet namazlar hakkında 101 numaralı hadiste bilgi verilmiştir. Bu âyet-i kerîmenin bulunduğu Cuma sûresinin dokuzuncu âyetinde cuma ezanı okununca, işi gücü bırakıp Allah'ı anmak üzere cuma namazı kılınması gerektiği belirtilmekte, açıklamakta olduğumuz yukarıdaki onuncu âyette de cuma namazını kıldıktan sonra herkesin tamamen serbest olduğu, dilediği şekilde hareket edebileceği ifade edilmektedir. Diğer bir söyleyişle, cuma namazını kılan kimsenin bu görevini yerine getirmiş olduğu, şayet ticaretinin başına dönmek istiyorsa dönebileceği, ilim öğrenmek istiyorsa tekrar kitaplarının başına oturabileceği, ibadet etmek istiyorsa dilediği şekilde ibadet edebileceği, hatta dinlenmek istiyorsa dinlenebileceği ortaya konmaktadır. Âyet-i kerîmedeki "yeryüzüne dağılın" ifadesi kesin bir emir değildir. Artık herkesin dilediğini yapmakta serbest olduğu yönünde bir açıklamadır.
Âyet-i kerîmenin devamındaki "Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz" buyruğu, cuma namazı kılanlara bir hatırlatma ve uyarı mâhiyetindedir. Yüce Rabbimiz bu kısa ve özlü tavsiyesi ile bize şöyle demektedir:
Siz cuma namazını kılmakla bir görevi yerine getirdiniz, artık dağılıp gidebilirsiniz; ama kendinizi büsbütün dünyaya kaptırmayın. Kalbinizi devamlı surette canlı ve uyanık tutabilmek için işinizin başında veya evinizde iken yahut bir yere gelip giderken Allah'ın adını anıp zikrederek, zaman zaman Kur'an okuyarak, nâfile namazlar kılarak, Allah'ın kullarına ve diğer mahlûkatına iyi davranıp hizmet ederek, O'nun size esirgemeden verdiği lütufları düşünerek Cenâb-ı Hakk'ı her fırsatta anıp zikredin. Böyle davranırsanız Allah'ın rızâsını kazanabilir ve dolayısıyla kurtuluşa erebilirsiniz.
5. "Gecenin bir bölümünde de uyanıp kalk ve sana mahsus olmak üzere, nâfile namaz kıl; ola ki bu sâyede Rabbin seni övgüye değer bir makama ulaştırır." İsrâ sûresi (17), 79
Âyet-i kerîmede Peygamber Efendimiz'den, gecenin bir kısmında uykudan kalkması ve namaz kılması istenmektedir. Arapçada geceleyin uykudan uyanarak namaz kılmaya teheccüt dendiği için bu namaza da teheccüt namazı adı verilmiştir.
Peygamber Efendimiz bütün gece uyumayıp namaz kılan sahâbîlerini ikaz etmiş, bunun vücudu yorgun düşüreceğini dikkate alarak bütün gece ibadet etmeyi doğru bulmamıştır. 152 numaralı hadiste geniş bir şekilde ele alındığı üzere, Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem genç sahâbîsi Abdullah İbni Amr İbni Âs'ın kendini hırpalarcasına ibadet etmesini yasaklamıştır.
Âyet-i kerîmeden anlaşıldığına göre teheccüt namazı sadece Peygamber Efendimiz'in şahsına mahsus bir ibadettir. Bu ibadetin Resûlullah için fazladan bir fazilet yani mendup ve nâfile olduğunu söyleyen âlimler vardır. Onları böyle düşünmeye sevk eden, Peygamber aleyhisselâm'ın geçmişte kalan ve ileride işlenmesi mümkün görülen bütün günahlarının bağışlanmasıdır. Ümmeti için durum elbette farklıdır. Gece namazı onların günahlarına kefâret ve bağışlanmalarına sebep olur. Bazı âlimler ise teheccüt namazı denilen gece namazının Peygamber Efendimiz için beş vakit namaz üzerine ilâve edilmiş fazladan bir farz olduğunu söylemişler, bu özel farz ile onun ümmetine olan üstünlüğünün bir kere daha pekiştirildiğini belirtmişlerdir.
Âyette "Ola ki bu sâyede Rabbin seni övgüye değer bir makama ulaştırır" diye belirtilen makâm-ı mahmûd, hamd, minnet ve teşekkürlerini sunma makamı demektir. Bu yüce makam Resûl-i Ekrem Efendimiz'e mahsustur. Kıyamet gününde her ümmet, diğer bir ifadeyle bütün beşeriyet Resûlullah'ın şefaatıyla mahşerdeki o korkunç bekleyişten bir an önce kurtulmak isteyecekler, kurtulur kurtulmaz da ona bu lütuf ve şefâatinden dolayı şükranlarını sunacaklardır. Makâm-ı mahmûd'un, makâm-ı şefaat olduğu söylenebilir.
6. "Vücutları yatak yüzü görmez."
Secde sûresi (32), 16
Vücutlarının yatak yüzü görmediği belirtilen kimseler, geceleyin kalkıp Allah rızâsı için ibadet eden, namaz kılan, dua eden kimselerdir. Bu âyet-i kerîmenin tamamı şöyledir:
"Korkuyla ve ümitle Rablerine yalvarıp ibadet ettikleri için vücutları yatak yüzü görmez. Kendilerine verdiğimiz nimetlerden Allah yolunda harcarlar."
Geceleri kalkıp ibadet eden kimselerin mükâfatı yukarıdaki âyetin devamında (17 numaralı âyette) şöyle belirtilmektedir:
"Yaptıklarına karşılık olarak onlar için kendilerini mutlu edecek ne güzel nimetler hazırlanıp saklandığını bilemezler."
Âyet-i kerîmede bu mükâfatın büyüklüğünü hiç kimsenin tahmin ve hayal edemeyeceği belirtilmektedir. Onun ne muazzam ve erişilmez bir mükâfat olduğunu sadece Cenâb-ı Hak bilir. 1884 numaralı hadiste geleceği üzere Peygamber Efendimiz Allah Teâlâ'nın has kulları için hazırladığı bu mükâfatı hiçbir gözün görmediğini, hiçbir kulağın duymadığını, bu büyük lutfun hiçbir insanın hatır ve hayalinden geçmediğini söylemiştir.
İbadet ve tâatla meşgul oldukları için vücutları yatak yüzü görmeyen bu bahtiyar insanlardan, aşağıdaki âyette şöyle söz edilmektedir:
7. "Geceleri pek az uyurlar."
Zâriyât sûresi (51), 17

Âyet-i kerîmenin baş tarafından itibaren cenneti kazanmış muttakî insanların özellikleri sayılmakta, bu özelliklerden birinin, dünyada iken geceleri teheccüt namazı kılmak için pek az uyumaları, zamanlarını Allah'a ibadet ve dua ile geçirmeleri olduğu belirtilmektedir. Bir sonraki âyette onların bu ibadetlerinin seher vakitlerine kadar devam ettiğine işaretle "seher vakitlerinde bağışlanma diledikleri" söylenmektedir.
Hayatın fâni, ömrün kısa, dünyanın gelip geçici olduğu unutulmamalı, sağlığın ve gençliğin pek çabuk tükenen birer sermâye olduğu göz ardı edilmemelidir. Geceleri kalkıp ibadet ve dua etmek nefsimize hoş gelmediğinden, tembelliğimize kılıf bulmak için bin dereden su getirmekteyiz. Halbuki bize ömür sermayesini lütfeden Allah Teâlâ, başka âyetlere bakmasak bile, yukarıdaki üç âyette, iyi kullarının özelliklerinden birinin geceleri ibadet etmek için yatağını terk etmek olduğunu ifade buyurmaktadır. Rabbim hepimize ibadet zevki nasip eylesin (âmin).

Kaynak: Riyâzü's Sâlihîn, Erkam Yayınları.
Gül_i RâNâ

Gül_i RâNâ

Mübarek Üye · 979 mesaj

Essalamu aleykum ve rahmetullahu ve berakatuhu daimen ve ebeden InsaAllah kardesim; yukarida aktardigim yaziyi InsaAllah dikkatle okuyun..Kardesim ilk önce size sunu söylemek isterim kesinlikle duam kabul olmuyor demeyin..Sümme hâsâ..Hiç olurmu Sani Yüce olan Rabbim biz kullarinin duasini geri çevirmez..Insallahu teâlâ kabul eder duanizi biran önce..Kardesim bizim en büyük düsmanimiz nefsimizdir..Rabbim bizi nefsimizle bir dakika bile yalniz birakma..Nefsimden sana siginirim.Kardesim nefis herzaman rahati ister.siz çok istiyorsunuz ama nefis degilmii.InsaAllah yenelim su nefsimizi.O bize degil InsaAllah biz ona hakim olalim kardesim.Su iki Günlük dünyada kilalim varalim o en serefli secdeye.. :A "Kulun Rabbin'e en yakin oldugu an secde anidir." Kardesim Düsün Rabbim ilk namlazi sorucak ne diyeceksin ? Kardesim sana tavsiyem Istiyorum degip lafta kalmasin insaAllah çok iste.O zaman Süphesiz Rabbim sizi yalniz birakmaz.Size kitap tavsiye edebilirim.."Cemil Tokpinar : Sabah namazina nasil kalkilir" "Nurullah çörek: Namaz benim huzurum " Kardesim çok güzel bu kitaplar..biran önce okursan sizde görüceksiniz..cok Güzel bir dille kaleme almis yazarlarimiz.Allah (c.c.) razi olsun onlardan..Kainatin efendisine emanet olun..Baki selam ve dua ile.
ishakyakup

ishakyakup

Mübarek Üye · 550 mesaj

selamün aleyküm ;

ne diyeceğimi, nasıl söyleyeceğimi bilemiyorum...

nasıl namaz kılmıyorsunuz onuda anlamıyorum...ne cesaret..

size tavsiyem hemen namaz kılan arkadaşlar edinin ve onlardan hiç ayrılmayın

tesettür meselesine gelince;

müslüman kadının saçından bir tel dahi olsa açık olması haramdır, haramdır, haramdır,

açık olan hanımlar tabiri caiz ise; kabahat ları ile otursunlar...
yok efendim, bizi eleştiremezsiniz,,yok efendim başı açık diye kimseyi dışlayamazsınız,,,yok efendim başımız açık diye bize suçlu muamelesi yapamazsınız... gibi saçma sapan çıkışlar yapıp tereyağı gibi üste çıkmasınlar...bir an önce ALLAH'ın emr ettiği tesettüre girmenin yollarını arasınlar..

okul,iş,eş,aile,gibi bahaneler bulmasınlar, herkese ve herşeye rağmen tesettür,tesettür,tesettür,,,

başka alternatif aramasınlar....
Yoksulluk korkusuyla ömrü servet peşinde harcayanda gördüm fakirliğin özünü
Çevirdim yüzümü...
orumceq

orumceq

Üye · 42 mesaj

Gönül Yıkan iki cihanın da bahtsızıdır..... (yunus emre)
Paylaş:

Giriş yap ve cevap yaz.