hadis pınarı
46.936 görüntülenme · 569 yanıt
✦ Mübarek Üye
- Tepki
- 4
- Ödül
- 38
Altın Üye · ✦ Mübarek Üye · 16.828 mesaj
Tirmizi, Kıyamet 41, (2484).
✦ Mübarek Üye
- Tepki
- 4
- Ödül
- 38
"Ademoğlunun şu üç şey dışında (temel) hakkı yoktur: İkamet edeceği bir ev, avretini örteceği bir elbise, katıksız ekmek ve su."
Tirmizi, zühd 30, (2342).
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hz. Peygamber (sav) buyurdular ki: "Bana Cebrail aleyhisselam gelerek "Ümmetinden kim Allah`a herhangi bir şeyi ortak kılmadan (şirk koşmadan) ölürse cennete girer" müjdesini verdi" dedi. Ben (hayretle) "zina ve hırsızlık yapsa da mı?" diye sordum. "Hırsızlık da etse, zina da yapsa" cevabını verdi. Ben tekrar: "Yani hırsızlık ve zina yapsa da ha!" dedim. "Evet", dedi, "hırsızlık da etse, zina da yapsa!" Hz. Peygamber (sav) dördüncü kerresinde ilave etti :"Ebu Zerr patlasa da cennete girecektir
Hadis (Buhari).
Kaynak: Tirmizi, Cum'a 64, (693)

✦ Mübarek Üye
- Tepki
- 4
- Ödül
- 38
"Kim Allah'a herhangi bir şeyi ortak kılmış olarak ölürse bu kimse ateşe girecektir. Kim de Allah'a hiçbir şeyi ortak kılmadan ölürse o da cennete girecektir" cevabını verdi."
Müslim, İman 151, (93).
(Müslim, İman, 65; Ahmed b. Hambel, el-Müsned,3/372.)
✦ Mübarek Üye
- Tepki
- 4
- Ödül
- 38
✦ Mübarek Üye
- Tepki
- 4
- Ödül
- 38
"Sabah namazını (cemaatle) kılan, Allah'ın garantisi altındadır. Sakın Allah, (ona verdiği garantisi sebebiyle) size bir ceza vermesin!"
Rezin şunu ilave etti: "Kim bu garantiyi talep ederse onu elde eder ve bir daha da kaçırmaz."
Tirmizi, Fiten 6, (2165).
✦ Mübarek Üye
- Tepki
- 4
- Ödül
- 38
"Evet, bahsedin!'' dedim. Bunun üzerine:
"Fâtıma radıyallahu anhâ değirmen çevirirdi; elinde yaralar meydana gelirdi. Kırba ile su taşırdı. Bu da boynunda yaralar açtı. Evi süpürüyordu. Üstü başı toz-toprak oldu. (Bu sıralarda) Rasûlüllah'a bir kısım köleler getirilmişti.. Fâtıma 'ya:
"Babana kadar gidip bir köle istesen!" dedim. Gitti. Aleyhisselâtu vesselâm'ın yanında bazılarının konuşmakta olduklarını gördü ve geri döndü. Ertesi gün Resulullah Fâtıma'ya gelerek:
"Kızım ihtiyacın ne idi?" diye sordu. Fâtıma süküt edip cevap vermedi. Ben araya girip:
"Ben anlatayım Ey Allah'ın Resülü!'' dedim ve açıkladım: "Fatıma'nın değirmen kullanmaktan elleri yara oldu, kırba ile su taşımaktan da omuzları incindi. Köleler gelince ben kendisine, size uğramasını, sizden bir hizmetçi istemesini ve böylece biraz rahata kavuşmasını söyledim. Bu açıklamam üzerine Resulullah:
"Ey Fatıma, Allah'tan kork, Allah'a olan farzlarını eda et, aileyin işlerini yap. Yatağına girince otuzüç kere sübhanallah, otuzüç kere elhamdülillah, otuzüç kere Allahuekber de. Böylece hepsi yüz yapar. Bu senin için hizmetçiden daha hayırlıdır.." buyurdular. Fatıma (radıyallahu anha):
"Allah'dan ve Allah'ın Resulünden razıyım" dedi. Resulullah ona hizmetçi vermedi."
Buhari, Fedailul Ashab 9, Humus 6, Nafakat 6, 7, Da'avat 11; Müslim, 80, (2727); Tirmizi, Da'avat 24, (3405); Ebu Davud, Harac 20, (2988, 2989), Edeb 109, (5062, 5063).
✦ Mübarek Üye
- Tepki
- 4
- Ödül
- 38
"Kim kendisini Beytullahi'1-haram'a ulaştıracak kadar azık ve bineğe sahip olduğu halde haccetmemişse onun Yahudi veya Hıristiyan olarak ölmesi arasında fark yoktur. Zîra, Cenab-ı Hakk şöyle buyurmuştur: "Oraya yol bulabilen insana, Allah için Kâbe'yi haccetmesi gerekir" (Âl-i İmrân 97).
Tirmizî, Hacc 3, (812).
Ahmed b, Hambel, el-Müsned,2/316
✦ Mübarek Üye
- Tepki
- 4
- Ödül
- 38

"Her birinizin her bir eklemi (ve kemiği) için bir sadaka gerekir. Binaenaleyh her tesbih sadakadır, her hamd sadakadır, her tehlil sadakadır, her tekbir sadakadır, iyiliği tavsiye etmek sadakadır, kötülükten sakındırmak sadakadır. Kulun kuşluk vakti kılacağı iki rek'at namaz bütün bunları karşılar."
Müslim, Müsafirîn 84, Zekat 56. Aynca bk. Buhari Sulh 11, Cihad 72, 128; Ebü Davüd, Tatavvu' 12, Edeb 160
Ahmed b. Hambel el-Müsned2/316
Kur'an-ı Kerim'de ''Allah insanların hangilerinin daha güzel işler yaptığını denemek için hayatı ve ölümü yaratmıştır'' (Mülk Suresi 2) buyurarak hayatın da ölümün de Allah (c.c.) tarafından yaratıldığını bize haber vermiştir.
Dünya hayatı, insanın dünyaya gelişi ile başlar, insan için kaçınılmaz son olan ölümle tamam olur. Yüce Allah, ''Her canlı ölümü tadacaktır. Ancak kıyamet günü yaptığınızın karşılığı size tastamam verilecektir. Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete sokulursa gerçekten kurtuluşa ermiştir. Dünya hayatı, aldatıcı metada başka bir şey değildir.'' (Ali İmran Suresi 185) buyurmuştur. Ölüm ise, Allah'ın takdir etmiş olduğu ömrün sona ermesi demektir. Her canlı Allah'ın izniyle ölümü tadacaktır. Allah'tan başka her varlık ölümlüdür.
Müşriklerin Peygamber Efendimizin ölümünü temenni etmeleri üzerine ölüm konusunda kimseye ayrıcalık yapılmayacağını vurgulayan şu ayette:
''Muhakkak sen de öleceksin onlar da ölecek'' (Zümer Suresi 30); ''Biz senden önce de hiçbir beşere ölümsüzlük vermedik, şimdi sen ölürsen onlar ebedi mi kalacaklar?'' (Enbiya Suresi 34) buyrularak peygamberler dahil bütün canlıların öleceği haber verilmiş, diğer bir ayette de ''Her milletin belli bir eceli vardır, onların eceli geldi mi ne bir an geri kalabilir, ne de öne geçebilir.'' (A'raf Suresi 34).
Peygamberimiz (s.a.s.) birtakım çizgiler çizerek şöyle buyurdu: ''İşte bu çizgi umduğu emelidir. Şu çizgi de ecelidir. İnsan emelini beklerken kendisine yakın olan eceli ansızın geliverir.'' (Buhari, Rikak, 4, VII, 171).
Namaz, günde beş defa Allah'a hesap vermenin adıdır.
Bize çok değerli bir sermaye verilmiştir. Bu sermaye ömürdür. Ömrün de kendine göre bir hesabı vardır. Mü'min her an yaşadığı hayatın hesabını verme şuuruyla yaşar. Bu şuuru her zaman canlı tutan da beş vakit namazdır.
Namazdaki secde, kulun Allah'a (c.c .) en yakın olduğu andır.
adviye_34İnsanın hayatı iki bölümden teşekkül etmiştir. Birincisi dünya hayatı, diğeri ise ahiret hayatıdır.
Kur'an-ı Kerim'de ''Allah insanların hangilerinin daha güzel işler yaptığını denemek için hayatı ve ölümü yaratmıştır'' (Mülk Suresi 2) buyurarak hayatın da ölümün de Allah (c.c.) tarafından yaratıldığını bize haber vermiştir.
Dünya hayatı, insanın dünyaya gelişi ile başlar, insan için kaçınılmaz son olan ölümle tamam olur. Yüce Allah, ''Her canlı ölümü tadacaktır. Ancak kıyamet günü yaptığınızın karşılığı size tastamam verilecektir. Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete sokulursa gerçekten kurtuluşa ermiştir. Dünya hayatı, aldatıcı metada başka bir şey değildir.'' (Ali İmran Suresi 185) buyurmuştur. Ölüm ise, Allah'ın takdir etmiş olduğu ömrün sona ermesi demektir. Her canlı Allah'ın izniyle ölümü tadacaktır. Allah'tan başka her varlık ölümlüdür.
Müşriklerin Peygamber Efendimizin ölümünü temenni etmeleri üzerine ölüm konusunda kimseye ayrıcalık yapılmayacağını vurgulayan şu ayette:
''Muhakkak sen de öleceksin onlar da ölecek'' (Zümer Suresi 30); ''Biz senden önce de hiçbir beşere ölümsüzlük vermedik, şimdi sen ölürsen onlar ebedi mi kalacaklar?'' (Enbiya Suresi 34) buyrularak peygamberler dahil bütün canlıların öleceği haber verilmiş, diğer bir ayette de ''Her milletin belli bir eceli vardır, onların eceli geldi mi ne bir an geri kalabilir, ne de öne geçebilir.'' (A'raf Suresi 34).
Peygamberimiz (s.a.s.) birtakım çizgiler çizerek şöyle buyurdu: ''İşte bu çizgi umduğu emelidir. Şu çizgi de ecelidir. İnsan emelini beklerken kendisine yakın olan eceli ansızın geliverir.'' (Buhari, Rikak, 4, VII, 171).
yüreğine sağlık kardeşim ALLAH hepimizi namazımızı hakkıyla eda edenlerden eylesin
Kaynak: https://forum.islamiyet.gen.tr/konu/26194-hadis-pinari · 18.09.2026 tarihinde yazdırıldı · İslamiyet.gen.tr Forum
Giriş yap ve cevap yaz.