Ansızın harama bakma

921 görüntülenme · 5 yanıt

Paylaş:
Naksibendi

Naksibendi

Mübarek Üye · 1.946 mesaj

Ansızın harama bakma

Kuteybe b. Saîd rivayet etti: Cerîr (şöyle demiş) : Resûlüllah (SAS)e ansızın görmeyi sordum. Bana gözü­mü (başka tarafa) çevirmemi emretti.[1]

Açıklama:
Ansızın görmekten murad kasıtsız olarak bir kadını görmektir. Görür görmez başını başka tarafa çevirirse, bunda bir günah yoktur. Fakat bakmaya devam ederse günahkâr olur. Çünkü Resûlüllah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) , Hz. Cerir'e gözünü başka tarafa çevirmesini emir buyur­muştur. Allah Teâlâ Hazretleri dahi «Müminlere söyle, gözlerine sahip olsunlar.» [2] buyurarak haram bak­mayı yasak etmiştir. Kaadî Iyâz'ın beyanına göre ulema bu hadîse bakarak kadının yolda giderken yüzünü örtmesi farz değil, sünnet ve müstehab olduğunu söylemişlerdir. Erkeklerin ise her hâlu kârda ecnebî kadınlara bakmaları haramdır. Ancak şahitlik, tedavi ve evlenmek istemek gibi, sahih ve şer'î bir maksatla bakmalarına cevaz verilmiştir. Bunlarda da ancak hacet miktarı mubah kılınmıştır.

----------------------------------------
[1] Sahihi Muslim , hadis no 2159
[2] Müminün Suresi, Âyet: 30.
erhunakarsu

erhunakarsu

Kıdemli Üye · 190 mesaj

ALLAH(C.C) razı olsun.
selametle..
Naksibendi

Naksibendi

erhunakarsu, post: 469207, member: 23787ALLAH(C.C) razı olsun.
selametle..

Tüm ümmet-i Muhammed'den inşaAllah.Duayla kalınız.
Kaan Erdem

Kaan Erdem 🛡

Yönetici · ✦ Mübarek Üye · 11.197 mesaj

Resûlüllah (SAS)e ansızın görmeyi sordum. Bana gözü­mü (başka tarafa) çevirmemi emretti.

dilde değil özde yaşayanlardan olma ümidi ile selametle kalın...
Naksibendi

Naksibendi

KAAN ERDEMResûlüllah (SAS)e ansızın görmeyi sordum. Bana gözü­mü (başka tarafa) çevirmemi emretti.

dilde değil özde yaşayanlardan olma ümidi ile selametle kalın...

İnşaAllah aziz ve muhterem kardeşim.Duayla kalınız.
RiSaLei-NuR

RiSaLei-NuR

Kıdemli Üye · 301 mesaj

Kuteybe b. Saîd rivayet etti: Cerîr (şöyle demiş) : Resûlüllah (SAS)e ansızın görmeyi sordum. Bana gözü­mü (başka tarafa) çevirmemi emretti.[1]

Açıklama:
Ansızın görmekten murad kasıtsız olarak bir kadını görmektir. Görür görmez başını başka tarafa çevirirse, bunda bir günah yoktur. Fakat bakmaya devam ederse günahkâr olur. Çünkü Resûlüllah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) , Hz. Cerir'e gözünü başka tarafa çevirmesini emir buyur­muştur. Allah Teâlâ Hazretleri dahi «Müminlere söyle, gözlerine sahip olsunlar.» [2] buyurarak haram bak­mayı yasak etmiştir. Kaadî Iyâz'ın beyanına göre ulema bu hadîse bakarak kadının yolda giderken yüzünü örtmesi farz değil, sünnet ve müstehab olduğunu söylemişlerdir. Erkeklerin ise her hâlu kârda ecnebî kadınlara bakmaları haramdır. Ancak şahitlik, tedavi ve evlenmek istemek gibi, sahih ve şer'î bir maksatla bakmalarına cevaz verilmiştir. Bunlarda da ancak hacet miktarı mubah kılınmıştır.

----------------------------------------
[1] Sahihi Muslim , hadis no 2159
[2] Müminün Suresi, Âyet: 30.

emeğinize sağlık Güzel konu Allah kolaylıklar versin hepimize inşaallah muvaffak oluruz

selam dua ve muhabbetle
Paylaş:

İlgili Konular

Giriş yap ve cevap yaz.