Temiz bir ağızla dua etmek...
Ayet,
Bütün müminler kardeştir. O halde, [her ne zaman araları açılırsa] iki kardeşinizin arasını düzeltin ve
Allah'a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun ki O'nun rahmetine nail olasınız. [49,10]
Hadis:
İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de (gerçek anlamda)
iman etmiş olamazsınız. Müslim, Îmân, 93; Tirmizî, Sıfâtu’l-Kıyâme, 56.
Cenâb-ı Hakk; “Ey Mûsâ! Bana günah etmediğin, kötü söz söylemediğin bir ağızla duâ et, sığın!” buyurdu.
Hz. Mûsâ; “Benim öyle ağzım yok.” dedi. Hakk da buyurdu ki: “Öyle ise, bize başkalarının ağzı ile duâ et!
Sen, bana başka birisinin ağzı ile yâni, başkasının ağzından “Allâh’ım!” diye yalvar, duâ et! Çünkü sen,
başkasının ağzı ile günah etmediğin için o ağız temizdir, günahsızdır. Öyle hareket et ki,
başkalarının ağzı gece gündüz sana duâ etsin. Sen, başka birinin ağzı ile kötü söz söylemediğin,
günaha girmediğin için o başka birinin özür dileyen ve duâ eden ağzı yok mu, işte o ağız
senin için günah etmediğin bir ağızdır.”Peygamber Efendimiz(sav); “Günah işlemediğiniz dillerle duâ ediniz!”
diye buyurmuştur. Ashab; “Bize böyle diller lutfet, ey Allâh’ın Resulü!” demişler. Peygamberimiz de buyurmuş ki:
“Bazınız bazınıza duâ etsin. Çünkü sen, onun dili ile kötü söz söylemedin; o da senin dilin ile günaha girmedi.”
buyurmuştur. Kişinin yanında bulunmayan mümin kardeşine duâ etmesi, Allâh’ın makbûlü olur, başucunda bu işe
memur edilmiş melek o kardeşine duâ ettikçe; “Amîn!” der. “Sana da duâ ettiğin gibi olsun!” ve
“Kardeşin kardeşe gıyabında duâsı, reddedilmez.!” ve “iki duâ vardır ki, reddedilmez; o duâ edenlerle
Allâh arasında bir perde yoktur: Biri, zulüm gören kişinin duâsı, öbürü de müminin mümin kardeşine
gıyabında ettiği duâ.” hadîsleri bu beyitlerin anlaşılmasına yardımcı olurlar.
Yâhut da kendi ağzını günahtan, kötü sözlerden arıt, temizle; rûhunu günah yükünden kurtar,
çevik hale getir. Allâh’ı zikretmek, tertemiz bir haldir. O tertemiz hâl gelince, temizlik erişince;
pis hâl, pislik yükünü toplar, dengini bağlar, dışarı çıkar gider.Zıtlar zıtlardan kaçar. Nasıl ki
güneş doğunca gece dayanamaz, kaçar gider! Allâh’ın tertemiz adı, ağza gelince,
yâni zikir başlayınca, ne pislik kalır, ne de gam ve keder.
Mürşid Kitap: Mesneviyi Şerif, Cilt I, 180-185
Hz. Adem'den kardeşler olduğunu unutan insanlığa, yeniden sevmeyi, saymayı;
ferâgati, fedakârlığı, hizmeti, merhameti, şefkati öğretmeye, cihana muhabbet
tohumları ekmeye, aşk mânaları saçmaya, birbirimizi kardeşler gibi; kan kardeşler gibi,
can kardeşler gibi, ana-baba bir kardeşler gibi, hatta ondan daha ileri severek,
birbirimiz için (hassaten isimlerini belirterek) içten samimi yakarışlarla
dua etmekle başlayalım.
ALINTI
Hani melekler sormuştu Rabbimize;
- ''Senin en sevdiğin kulun O iken,
Neden O`nu bu kadar ızdırapla imtihan ediyorsun'' ?
- Hem yetim, hem öksüz, hem kimsesiz...
Ne buyurmuştu Rabbimiz ?
-''Kimseye güvenmesin,
Hep benden istesin, bana sığınsın diye.''
&
Biz haksız yere yapılan her şeyin,
Allah tarafından sorulacağının ferahlığı içindeyiz.