RE: SAKAL DÎNEN GEREKLİDİR...
ferit yazdı:
andelib yazdı:
yazdığınız gibi.... sakalı mazeretsiz kesersen haram dır.mecusi yada kafirlere benzemek vede kadınlara benzemek için kesmek haramdır.yoksa bu zamanda biz erkekler nasıl çalışıcaz. nasıl okuyacaz.artık mecburiyet olmuş.
farzedelim ki sakalımızı hiç kesmedik sakal 17 18 yaşlarında çıkar okula gitmedik.ferdi yaşamaya başladık.askerde ne yaparız.
hem sakal kesmeye bazı alimler böyle durumlarda cevaz vermişler.
ben ilahiyat profösörlerinden sormuştum: bıraktıktan sonra kesmek haram
cevabını vermişlerdi.
eğer herşeye rağmen sakalın kesilmesi haram olduğuna inanan varsa uygulaması şarttır. haram diye kabuledip yapmamak olmaz. ben cevaz veren alimlerin görüşü ile amel ediyorum.mecburiyetten kesiyoruz.
yoksa kadına kafire benzemek bunlar bize ters.bizi bozar.
herkes hürdür . istediği görüşü benimser.yanlışı doğruyu allah bilir.
sizlerin yorumunada yanlış demiyorum.
bazı hadisler zamana göre yorumlanır.her zamana ayrı ayrı bakan yönleri vardır.hadislerin yorumunuda her yüzılın müctehidi yapar.herkes hadis yorumlayamaz.yada çok büyük alimler yorumlar.
eğer birisi cevaz verse ve ehli sünnet olsa onunla amel edilir.
yanlış bulanlar amel etmez.
andelib yazdı:
kardeşim o alimlerde hadisleri ayetleri yorumlayıp içtihad ediyorlar.
yanlış ise bir sevap doğru ise iki sevap verilir müctehitlerin içtihatlarına.şimdi bana söyle bu kadar insanlar arasında kaç tane sakallı olan var.senin sakalın varmı bilmiyorum.ne iş yaparsın.devlet memurlarına siyasetçilere öğretmenlere ne diyeceksin. bırakın işlerinizi mi diyeceksin.adam sakal bırakırsa zaten işinden atılacak.ne yapsınlar hadi söyle .o dindar eğitimciler işi bıraksında dinsizlermi gelsin yerine.allahsızlığımı anlatsınlar.işini bıraksında çoluğuna çocuğuna rızkını nasıl götürsün.allah sebepler dairesinde verir vereceğini.örnekleri çoğaltabiliriz.dünyada işi gereği konumu gereği sakal bırakamayanlar çok.daha biz bu fetvayı verene teşekkür etmemiz lazımken.eleştirmek niye.
yanlışşa o alim cezasını çeker kardeşim.kimse kolay kolay fetva veremez. kendi aklına görede veremez.demek bildiği ggördüğü birşey varki bu fetvayı vermek zorunluluğu görmüş.
her zamana ait hükümler vardır birde bazı zamanlara ait hükümler vardır. cenabı hak her yüzyılda bir müctehit göndererek bunları bildirir.eğer sen sakallıysan sana bir lafımız yok.sen sünnete ittiba ederek sevabını alırsın.bizde o fetva ile günahtan kurtuluruz inşaallah.
sakal bırakmamak başkadır sakal bırakmaya karşı olmak başkadır.
bizler mecburiyetten dolayı bırakamıyoz.
osmanlı gibi hoşgörülü bir devlette yaşıyor olsaydık kesmemiz haramdır diyebilirdik belki.
ssen öyle inanıyorsan öyle amel et kardeşim.
ben senin gibi düşünmüyorum. islamiyet kolaylık dinidir.böyle bir cevazda verilmiştir. ben öyle amel ederim.
"ALİMLER BENİM VARİSLERİMDİR "
hadisi gereğince alimlerin gösterdiği kolaylığı yapmamızda bir sakınca olamaz.
selamün aleyküm mübarek,
1. hadisler zamana göre yorumlanmaz kardeşim...peygamber efendimiz s.a.v. ashabına dedi miki bu zamanda sakal bırakın ama ahir zaman gelecek sakal mecbur olmayacak haşa dememiştir...
2. hiç bir alim sakalı kesin diye cevaz vermemiştir veremez...
3. askerlik evet mecbursun kezmessen bu vatanı terk et git...
4. evet ben sakallı değilim 2 hafta bırakıyorum 3. hafta kesiyorum.
5. alimlerin varis ettiği konu yapılanlardır bıraktıklarıdır...
6. ben bu forumu sakal bırakın diye açmadım kardeşim hakikatleri sundum sadece...ister sakal bırak istersen bırakma...Rabbimiz c.c. hesap günü sorduğunda bize biliyor muydun evet biliyordum ama yapmadım deriz...lakin hem bilmiyorum hem de öğrenmedim dersek 2 suale muhatap oluruz...
7. Rızkı veren Allah c.c.'dur...sebepler dairesinde yaşıyoruz doğru...fakat Allah isterse senin evinin başına yemek yığamaz mı haşa yığar dediğini duyar gibiyim...
8. bizler inandığımız gibi yaşamazsak...yaşadığımız gibi inanırız...s.a...A.E.O.
sevgili kardeşim sakal kesmek konusunda bediüzzaman cevaz vermiştir ben böyle biliyorum. kendiside kesmiştir..eğer onun ilminden bir kuşkun varsa onu bilemem.cevaz vermeyen alim yok falan diyemezsin.
madem hakikat budur niye sakal bırakmıyorsun.
ben allahın huzuruna varınca eğer sakalsız olmama gelirse mesele mazeretlerimi sayarım.inşallah kabuleder.zaruret olmuş kesmek.zaruret halinde domuz eti bile yenir .ölmeyecek kadar.
rızkı cenabı hak sebepler dairesine bağlamıştır.öyle gökten herkesin damına ekmek yağdırmaz.bu onun kanununa terstır.ama isterse tabiki yapar ona zor değildir.ama allahda koyduğu kanunlara göre hareket ediyor.perdeyi kaldırsa çalışmadan ekmek verse herkes müslüman olur ve sakal zaten herkes bırakır.imtihan diye birşey kalmaz.ebu bekirlerle ebu cehiller aynı kefede olur.elmas ile kömür aynı fiyata gider.buda imtihan sırrına aykırıdır.hayalcilik işimize yaramaz.
biz evliya değiliz peygamber değiliz öyle gökten gelsin.peygamberimiz de çalışmıştır.
çalışmayı teşvik eder.
memleketimi terketmek iyidir yoksa burada bunun mücadelesini vermek mi.
başka yere gitsen yine aynı şeylerle karşılaşmayacakmısın.dünyada senin hayalindeki bir memleket yok.olsada herkesi kabul edemez.sen askerlik yaptınmı.
terket de göreyim.mert adam derim sana.
8. bizler inandığımız gibi yaşamazsak...yaşadığımız gibi inanırız...
hayır inanıyorum yapamıyorum başka yaptığım şey doğrudur, yaptığıma inanıyorum demek başka.
ben günah işliyorum ama onun günah olmadığına inanmıyorum
eğer inanırsam ve idda edersem küfre kadar yolu vardır.
mesela içki içiyorum artık öyle yaşadığım için içkiye günah değil diyorum.yaşadığım gibi inanmak yani.bu adamı küfre götürebilir.harama helal demek olmaz.
ben sakal kesmek günah değil demiyorum. ama zaruret olduğu için kesiyoruz.
yazılarımdan rahatsızlığın varsa bildirebilirsin.ben doğru bildiğimi savunmaktan rahatsızda olmam.geri de durmam.
selamun aleykum.