merhabalar;
sitenize yeni kayit oldum ve acikcasi kayit olmama neden olan forum da buydu. Rastgele denk geldim ve okuyunca yazma ihtiyaci hasil oldu. Eminim ki bircoklari bana bu yazdiklarimdam ötürü tepki gösterecek ya da mesafeli olacak. Ben türk dilini seven ve arastiran ve tercih eden biriyim. Türküm ve müslümanim. Takildigim konu surasi... Bittabii bazi durumlarda dinin orjinal dili olan arapcanin kullanilmasini anlayabiliyorum. (Namaz, ezan, dini merasimler v.s.) Ancak günlük konusmamizda en basitinden tesekkür ederim kelimesinin yerine bile arapca bir karsilik bulmak kendi dilimize zarar vermiyor mu? Sadece bu konudaki düsüncelerinizi merak ettigim icin soruyorum. Müslümanligim konusunda samimiyetime inanmanizi istiyorum sadece bu durumu benim mantigim almiyor. Yani aramak istersek hemen hemen her kelimenin yerine bir din büyügünün ya da allah dostunun söyledigi, söylememizi istedigi bir arapca kelime bulabiliriz. Yaziya dikkat edelim;
Resulullah (sav) buyurdular ki: ''Kim, kendisine yapılan bir iyiiğe karşı, bunu yapana: ''Cezakellahu hayran (Allah sana hayırlı mükafaat versin)'' derse teşekkürü en mükemmel şekilde yapmış olur.''
Bu sözü Resulullah (sav) söylemis, Resulullah (sav) kullandigi dil tabii ki Arapca ama sorgulamamiz gereken sey su. Resulullah (sav) tüm irklara, halklara, topluluklara bunu bu sekilde söyleyim mi demis? Bu milliyetcilik -arap milliyetciligi-olmaz mi? Oysa peygamberimiz insanligin peygamberidir? Yani kelimenin icerdigi anlam degil mi muhim olan. "Allah sana hayırlı mükafaat versin" bu sekliyle söylemek yeterli degil mi? Böyle bir konu da yazacak cok seyler var aslinda. Cünkü arapca ve farsca hatta kimi bati dilleri Osmanli imparatorlugunun cok uluslu ve cok dilli-kültürlü olmasindan dolayi türkcemizin icine islemistir. Bu durum türk dili icin arti bir degerdir ancak günlük konusmada türkcemize gereken özeni göstermezsek dil birligimizle birlikte kültür birligimizi de kaybedebiliriz.
Dedigim gibi bu konu ilgimi cektigi icin buraya üye oldum, yorumlariniz ve cevaplariniz icin ilerleyen zamanlarda yeniden sizi ziyaret edecegim. Görüsmek üzere...
saygi ve sevgiler...