KADER DEĞİŞİR Mİ? DUANIN FAYDASI NEDİR?

4.275 görüntülenme · 30 yanıt

Paylaş:
m_muaz

m_muaz

Mübarek Üye · 7.359 mesaj

Bizler, kader çizgimizin sadece yaşadığımız kısımını biliyoruz.
Bundan sonrasını bilmiyoruz, ötesini göremiyoruz.
Ancak Yüce Rabbimiz:

"Bana dua edin; dualarınıza karşılık vereyim"
[Ğâfir, 60.] buyuruyor.

Dua, henüz elimizde olmayan bir nimete ulaşmak veya
içinde bulunduğumuz bir sıkıntıdan kurtulmak için yapılır.
Yani, bizler dua ile mevcut halimizin değişmesini veya iyi
halimizin devamını istiyoruz demektir. Bu konuda Efendimiz
[s.a.v] şöyle buyurmuştur:

"Kaderi ancak dua engeller.Ömrü ancak iyilikler artırır.
Kul işlediği günahlar yüzünden rızkından mahrum olur."
( Hakim, Müstedrek, l, 394; ibnu Hıbban, Sahih, No: 872.)

"Dua, başa gelen sıkıntıyı gidermede ve henüz
başa gelmeyeni engellemede sahibine fayda verir."
(Tirmizi, No: 3548; Hakim, Müstedrek, l, 498.)

"Şüphesiz sadaka Rabbin gazabını söndürür
ve kötü ölümü engeller."
( Tirmizi, Zekat, 28; ibnu Hıbban, Sahih, No: 3309.)

"Rızkının genişlemesini, ömrünün uzamasını isteyen kimse,
akraba hukukunu korusun.
"( Buhari, Edeb, 12; Müsiim, Birr, 20-22; Ebu Davud, Zekat, 46.)

Şartlarına uyan her dua muhakkak kula fayda verir.
Duada samimiyet,iman,kalb uyanıklığı, helal lokma ve
usanmadan devam şarttır.Her şey ilahi irade, izin ve
kudrete bağlıdır.Ancak bazı hükümler ve sonuçlar bir takım
sebeplere bağlandığı için, o sebeplere yapışan kimse,o sebebe
bağlanan ve takdir edilen sonuçlara varır.

Kul, bütün sebeplere yapıştığı halde,istediği ve beklediği sonucu
alamaz ise,bu, duanın ve çalışmanın faydasız olduğunu göstermez.
Belki, her istediği muhakkak olan tek varlığın sadece Allahu Teala olduğunu gösterir. Şu ayet-i kerimede öğretilen ilmi ve inceliği iyi anlayalım:

"Rasülüm de ki:
Ben, Allah'ın dilediğinden başka kendime her hangi bir fayda
ve zarar verecek güce sahip değilim."( A'raf/188.)

Büyük arif İbnu Ata (k.s) "Hikem" adlı eserinde der ki:

"Himmetler ne kadar büyük ve hızlı olursa olsun
kader sınırlarını geçemez."

Bir çeşit kader vardır ki onun gerçekleşmesi Allah tarafından
kesin hükme bağlanmıştır. Bu hükmü verilen şeyin gerçekleş
mesi kaçınılmazdır.Onu dua ve himmet değiştirmez.
Buna "kazâ-i mutlak" denir.Yani, kesin hükme bağlanmış
olması kesinleşmiş kaza demektir.Rızık, evlilik ve ecel gibi.

Bir çeşit kader vardır ki, onun gerçekleşmesi bazı sebeplere
bağlanmıştır. Buna "kazâ-i muallak" denir.Yani sonucu
bazı sebeplere bağlanmış kaza demektir.İşte dua,himmet ve
sadaka bu kısımda fayda verir.Allahu Teala,bir hikmeti icabı
o sonucu bu sebebe bağlamıştır.Kul,neyin neye sebep yapıldığını
bilmediği için,sadaka,dua,tevbe,istiğfar,zikir,ibadet, taat gibi
hayırlı sonuç verecek bütün sebeplere sarılmalıdır. Bunun
muhakkak faydasını görecektir.

Büyük veli Mevlana Halid Bağdadi (k.s),kendisinden neslinin devamı
için dua ve himmet isteyen Akka valisi Abdullah Paşa'ya şu cevabı göndermiştir:

"Biz kendimizi himmet ehli görmüyoruz. Ancak, öyle olsa bile,
istenilen şeyin kaza-i muallak (meydana gelmesi sebeplere
bağlanan bir kader) olduğu anlaşılmadan himmet kullanılmaz.
Kesin olan kazayı (kaza-i mübremi) değil veliler,peygamberlerin
himmeti bile değiştiremez. Onun sonucuna rıza gösterip Allahu
Teala'ya teslim olmak gerekir.
Şunu belirtelim ki,velileri inkardan sakınmak vacip olduğu gibi;
onlar hakkında akideyi bozacak inanışlara gitmekten sakınmak
da vaciptir.Bu aşırı ve tehlikeli inanışlar,daha çok velilere güzel
zan ve aşırı muhabbet besleyen kimselerde olmaktadır.
Unutmayın ki, şeytan hile ve düzen sahibidir;insanı helake götürecek
her yolu dener."
( Mektubat-ı Mevlana Halid, 7. Mektub.)

Ehli Sünnet İnancı (Akaid) - Dilaver Selvi
AsK giBi siLah,,,nEfiS giBi düSmaN yOktUr...
zerrin

zerrin

Mübarek Üye · 2.172 mesaj

RE: KADER DEĞİŞİR Mİ? DUANIN FAYDASI NEDİR?

S.A. ABİM ALLAH (C.C.) RAZI OLSUN..
YAZINI ALIP BAŞKA BİR YERE KOPYALADIM HAKKINI HELAL ET ABİM..
nurrumeysa

nurrumeysa

Kıdemli Üye · 243 mesaj

selamün aleyküm
kaderle ilgili bürsü yazı okudum. okurken tamam anladım diyiyorsun fakat sonra bakıyorsun yine anlamamışım kader bana biraz karışık geliyor .Önemli olan kadere inanmak B)GÖRELİM MEVLA NEYLER NEYLERSE GÜZEL EYLERB)
nurettin

nurettin

Kıdemli Üye · 130 mesaj

Bizler, kader çizgimizin sadece yaşadığımız kısımını biliyoruz. Bundan sonrasını bilmiyoruz, ötesini göremiyoruz. Ancak Yüce Rabbimiz: "Bana dua edin; dualarınıza karşılık vereyim" [Ğâfir, 60.] buyuruyor.

Dua, henüz elimizde olmayan bir nimete ulaşmak veya içinde bulunduğumuz bir sıkıntıdan kurtulmak için yapılır. Yani, bizler dua ile mevcut halimizin değişmesini veya iyi halimizin devamını istiyoruz demektir. Bu konuda Efendimiz [s.a.v] şöyle buyurmuştur:

"Kaderi ancak dua engeller. Ömrü ancak iyilikler artırır. Kul işlediği günahlar yüzünden rızkından mahrum olur."( Hakim, Müstedrek, l, 394; ibnu Hıbban, Sahih, No: 872.)

"Dua, başa gelen sıkıntıyı gidermede ve henüz başa gelmeyeni engellemede sahibine fayda verir." (Tirmizi, No: 3548; Hakim, Müstedrek, l, 498.)

"Şüphesiz sadaka Rabbin gazabını söndürür ve kötü ölümü engeller."( Tirmizi, Zekat, 28; ibnu Hıbban, Sahih, No: 3309.)

"Rızkının genişlemesini, ömrünün uzamasını isteyen kimse, akraba hukukunu korusun."( Buhari, Edeb, 12; Müsiim, Birr, 20-22; Ebu Davud, Zekat, 46.)

Şartlarına uyan her dua muhakkak kula fayda verir. Duada samimiyet, iman, kalb uyanıklığı, helal lokma ve usanmadan devam şarttır. Her şey ilahi irade, izin ve kudrete bağlıdır. Ancak bazı hükümler ve sonuçlar bir takım sebeplere bağlandığı için, o sebeplere yapışan kimse, o sebebe bağlanan ve takdir edilen sonuçlara varır. Kul, bütün sebeplere yapıştığı halde, istediği ve beklediği sonucu alamaz ise, bu, duanın ve çalışmanın faydasız olduğunu göstermez. Belki, her istediği muhakkak olan tek varlığın sadece Allahu Teala olduğunu gösterir. Şu ayet-i kerimede öğretilen ilmi ve inceliği iyi anlayalım:

"Rasülüm de ki: Ben, Allah'ın dilediğinden başka kendime her hangi bir fayda ve zarar verecek güce sahip değilim."( A'raf/188.)

Büyük arif İbnu Ata (k.s) "Hikem" adlı eserinde der ki: "Himmetler ne kadar büyük ve hızlı olursa olsun kader sınırlarını geçemez."

Bir çeşit kader vardır ki onun gerçekleşmesi Allah tarafından kesin hükme bağlanmıştır. Bu hükmü verilen şeyin gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Onu dua ve himmet değiştirmez. Buna "kazâ-i mutlak" denir. Yani, kesin hükme bağlanmış olması kesinleşmiş kaza demektir. Rızık, evlilik ve ecel gibi.

Bir çeşit kader vardır ki, onun gerçekleşmesi bazı sebeplere bağlanmıştır. Buna "kazâ-i muallak" denir. Yani sonucu bazı sebeplere bağlanmış kaza demektir. İşte dua, himmet ve sadaka bu kısımda fayda verir. Allahu Teala, bir hikmeti icabı o sonucu bu sebebe bağlamıştır. Kul, neyin neye sebep yapıldığını bilmediği için, sadaka, dua, tevbe, istiğfar, zikir, ibadet, taat gibi hayırlı sonuç verecek bütün sebeplere sarılmalıdır. Bunun muhakkak faydasını görecektir.

Büyük veli Mevlana Halid Bağdadi (k.s), kendisinden neslinin devamı için dua ve himmet isteyen Akka valisi Abdullah Paşa'ya şu cevabı göndermiştir:

"Biz kendimizi himmet ehli görmüyoruz. Ancak, öyle olsa bile, istenilen şeyin kaza-i muallak (meydana gelmesi sebeplere bağlanan bir kader) olduğu anlaşılmadan himmet kullanılmaz. Kesin olan kazayı (kaza-i mübremi) değil veliler, peygamberlerin himmeti bile değiştiremez. Onun sonucuna rıza gösterip Allahu Teala'ya teslim olmak gerekir. Şunu belirtelim ki, velileri inkardan sakınmak vacip olduğu gibi; onlar hakkında akideyi bozacak inanışlara gitmekten sakınmak da vaciptir. Bu aşırı ve tehlikeli inanışlar, daha çok velilere güzel zan ve aşırı muhabbet besleyen kimselerde olmaktadır. Unutmayın ki, şeytan hile ve düzen sahibidir; insanı helake götürecek her yolu dener."( Mektubat-ı Mevlana Halid, 7. Mektub.)
etruce

etruce

Kıdemli Üye · 192 mesaj

allah razı olsun paylaşımdan dolayı evet kader benimde aklımı karıştıran bir konudur..ama bu bilgileri okuyunca daha iyi anladım kaderi..selametle
evindar

evindar

Mübarek Üye · 1.413 mesaj

[Ğâfir, 60.] buyuruyor.

ALLAH-Ü TEALA (C.C) ' ya daima dua edenlerden olabilmek duası ileB)B)B)

selamünaleyküm
m_muaz

m_muaz

zerrin yazdı:

CÜMLEMİZDEN KARDEŞİM...NE DEMEK HELAL OLSUN İNŞ..SELAMETLE...
m_muaz

m_muaz

nurrumeysa yazdı:
selamün aleyküm
kaderle ilgili bürsü yazı okudum. okurken tamam anladım diyiyorsun fakat sonra bakıyorsun yine anlamamışım kader bana biraz karışık geliyor .Önemli olan kadere inanmak B)GÖRELİM MEVLA NEYLER NEYLERSE GÜZEL EYLERB)

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM...AMİN..
m_muaz

m_muaz

nurettin yazdı:

Bizler, kader çizgimizin sadece yaşadığımız kısımını biliyoruz. Bundan sonrasını bilmiyoruz, ötesini göremiyoruz. Ancak Yüce Rabbimiz: "Bana dua edin; dualarınıza karşılık vereyim" [Ğâfir, 60.] buyuruyor.

Dua, henüz elimizde olmayan bir nimete ulaşmak veya içinde bulunduğumuz bir sıkıntıdan kurtulmak için yapılır. Yani, bizler dua ile mevcut halimizin değişmesini veya iyi halimizin devamını istiyoruz demektir. Bu konuda Efendimiz [s.a.v] şöyle buyurmuştur:

"Kaderi ancak dua engeller. Ömrü ancak iyilikler artırır. Kul işlediği günahlar yüzünden rızkından mahrum olur."( Hakim, Müstedrek, l, 394; ibnu Hıbban, Sahih, No: 872.)

"Dua, başa gelen sıkıntıyı gidermede ve henüz başa gelmeyeni engellemede sahibine fayda verir." (Tirmizi, No: 3548; Hakim, Müstedrek, l, 498.)

"Şüphesiz sadaka Rabbin gazabını söndürür ve kötü ölümü engeller."( Tirmizi, Zekat, 28; ibnu Hıbban, Sahih, No: 3309.)

"Rızkının genişlemesini, ömrünün uzamasını isteyen kimse, akraba hukukunu korusun."( Buhari, Edeb, 12; Müsiim, Birr, 20-22; Ebu Davud, Zekat, 46.)

Şartlarına uyan her dua muhakkak kula fayda verir. Duada samimiyet, iman, kalb uyanıklığı, helal lokma ve usanmadan devam şarttır. Her şey ilahi irade, izin ve kudrete bağlıdır. Ancak bazı hükümler ve sonuçlar bir takım sebeplere bağlandığı için, o sebeplere yapışan kimse, o sebebe bağlanan ve takdir edilen sonuçlara varır. Kul, bütün sebeplere yapıştığı halde, istediği ve beklediği sonucu alamaz ise, bu, duanın ve çalışmanın faydasız olduğunu göstermez. Belki, her istediği muhakkak olan tek varlığın sadece Allahu Teala olduğunu gösterir. Şu ayet-i kerimede öğretilen ilmi ve inceliği iyi anlayalım:

"Rasülüm de ki: Ben, Allah'ın dilediğinden başka kendime her hangi bir fayda ve zarar verecek güce sahip değilim."( A'raf/188.)

Büyük arif İbnu Ata (k.s) "Hikem" adlı eserinde der ki: "Himmetler ne kadar büyük ve hızlı olursa olsun kader sınırlarını geçemez."

Bir çeşit kader vardır ki onun gerçekleşmesi Allah tarafından kesin hükme bağlanmıştır. Bu hükmü verilen şeyin gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Onu dua ve himmet değiştirmez. Buna "kazâ-i mutlak" denir. Yani, kesin hükme bağlanmış olması kesinleşmiş kaza demektir. Rızık, evlilik ve ecel gibi.

Bir çeşit kader vardır ki, onun gerçekleşmesi bazı sebeplere bağlanmıştır. Buna "kazâ-i muallak" denir. Yani sonucu bazı sebeplere bağlanmış kaza demektir. İşte dua, himmet ve sadaka bu kısımda fayda verir. Allahu Teala, bir hikmeti icabı o sonucu bu sebebe bağlamıştır. Kul, neyin neye sebep yapıldığını bilmediği için, sadaka, dua, tevbe, istiğfar, zikir, ibadet, taat gibi hayırlı sonuç verecek bütün sebeplere sarılmalıdır. Bunun muhakkak faydasını görecektir.

Büyük veli Mevlana Halid Bağdadi (k.s), kendisinden neslinin devamı için dua ve himmet isteyen Akka valisi Abdullah Paşa'ya şu cevabı göndermiştir:

"Biz kendimizi himmet ehli görmüyoruz. Ancak, öyle olsa bile, istenilen şeyin kaza-i muallak (meydana gelmesi sebeplere bağlanan bir kader) olduğu anlaşılmadan himmet kullanılmaz. Kesin olan kazayı (kaza-i mübremi) değil veliler, peygamberlerin himmeti bile değiştiremez. Onun sonucuna rıza gösterip Allahu Teala'ya teslim olmak gerekir. Şunu belirtelim ki, velileri inkardan sakınmak vacip olduğu gibi; onlar hakkında akideyi bozacak inanışlara gitmekten sakınmak da vaciptir. Bu aşırı ve tehlikeli inanışlar, daha çok velilere güzel zan ve aşırı muhabbet besleyen kimselerde olmaktadır. Unutmayın ki, şeytan hile ve düzen sahibidir; insanı helake götürecek her yolu dener."( Mektubat-ı Mevlana Halid, 7. Mektub.)

ALLAH RAZI OLSUN....
m_muaz

m_muaz

etruce yazdı:
allah razı olsun paylaşımdan dolayı evet kader benimde aklımı karıştıran bir konudur..ama bu bilgileri okuyunca daha iyi anladım kaderi..selametle

ALLAH RAZI OLSUN..SELAMETLE....İNŞ..
m_muaz

m_muaz

evindar yazdı:

[Ğâfir, 60.] buyuruyor.

ALLAH-Ü TEALA (C.C) ' ya daima dua edenlerden olabilmek duası ileB)B)B)

selamünaleyküm

A.S
KARDEŞİM..AMİN..ECMAİN..ALLAH RAZI OLSUN....SELAMETLE..
seher vakit

seher vakit

Mübarek Üye · 1.103 mesaj

ALLAH RAZI OLSUN EMEGINIZE SAGLIK KARDESIM
m_muaz

m_muaz

seher vakit yazdı:
ALLAH RAZI OLSUN EMEGINIZE SAGLIK KARDESIM

CÜMLEMİZDEN KARDEŞİM....SAĞOLSINIZ..SELAMETLE...
aliye_aliye

aliye_aliye

Altın Üye · ✦ Mübarek Üye · 16.828 mesaj

Emeğine sağlık kardeşim, çok faydalı ve aydınlatıcı bir paylaşım oldu.. Allah razı olsun selametle inş.B)
m_muaz

m_muaz

aliye_aliye yazdı:
Emeğine sağlık kardeşim, çok faydalı ve aydınlatıcı bir paylaşım oldu.. Allah razı olsun selametle inş.B)

CÜMLEMİZDEN KARDEŞİM....ALLAH RAZI OLSUN..SAĞOLASINIZ..SELAMETLE....
elzem

elzem

Mübarek Üye · 1.656 mesaj

Allah razı olsun..
Tayfun_Dokgoz

Tayfun_Dokgoz

Mübarek Üye · 853 mesaj

m_muaz yazdı:
zerrin yazdı:

VALLA BENDE ÖYLE YAPTIM ABI PAYLAŞIMIN İÇİN TEŞEKKÜRLER ALLAH RAZI OLSUN SAOL. HAKKINIZI HELAL EDİN.
mustafa_xtar

mustafa_xtar

Mübarek Üye · 5.606 mesaj

Allah razı olsun kardeşim Çok sağol
Dilaver Hocamın sohbetlerini paylaşmamı istermisiniz

Türksat 3/A Frekans: 12729

Sembol Rate: 30000 Polarizasyon: Vertical Fec: 5/6 42º
m_muaz

m_muaz

Tayfun_Dokgoz yazdı:
m_muaz yazdı:
zerrin yazdı:

VALLA BENDE ÖYLE YAPTIM ABI PAYLAŞIMIN İÇİN TEŞEKKÜRLER ALLAH RAZI OLSUN SAOL. HAKKINIZI HELAL EDİN.

kardeşim faydalı olur inş...selametle..allah razı olsun....
m_muaz

m_muaz

mustafa_xtar yazdı:
Allah razı olsun kardeşim Çok sağol
Dilaver Hocamın sohbetlerini paylaşmamı istermisiniz

cümlemizden kardeşim....selametle...
Paylaş:

Giriş yap ve cevap yaz.