"Şivlilik"

3.058 görüntülenme · 16 yanıt

Paylaş:
ibra

ibra

Mübarek Üye · 6.106 mesaj

"Şivlilik" kelimesini duyan çok az insan vardır. Çünkü Şivlilik sadece Konya'da kutlanan, yaşatılan bir etkinliktir.

Üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk Perşembe'sini Cumaya bağlayan gecede Regaib Kandili olarak kutlanır. Regaib Kandili'nin gündüzü ise Şivlilik günüdür. Bir gün öncesinde ki akşam "fener alayı" olarak kutlanır.
Şivlilik günü yaklaşırken bütün Konya halkı fener alayı ve şivlilik için hazırlığını yapar. Market, çarşı, pazar şivlilik için hazırlanır.

Fener alayı için aileler çocuklara fener alır. Şivlilik gününün bir öncesinde ki akşam kutlanan fener alayında çocuklar dışarı çıkar. Fenerlerini yakarlar fener alayı ateşi yakılır ve fener alayı diye bağırarak eğlenirler.

Şivlilik günü için se yapılan alışverişler şeker, çikolata, kuruyemiş, gofret bütçeye göre uygun olan alınır. Şivlilik günü çocuklar erkenden uyanır. Ellerinde poşetlerle ulaşabildikleri bütün apartmanlardaki dairelerin zili çalınır.
Kapıyı açan ev sahibine "şivliliiiiiiiik" diye seslenilir. Ev sahibi çocuklar için hazırladığını çocuklara dağıtır.

Aynı gün içerisinde ev hanımları "bişi" adında yağda kızartılan, mayalı hamurdan çörekler yaparlar ve komşularına dağıtırlar. Bişi, beyaz peynirle birlikte çay eşliğinde çok lezzetli bir tada ulaşır.

İnsan beğenmez.
bir_umut

bir_umut

Mübarek Üye · 2.564 mesaj

Allaahh ibraa bu bayrama bayılıyorum ben eyvallah bu güzel konu için ;)

işin içine şekerler çikolatalar girince sevmemek mümkün mü yahu :P
VaVeyla

VaVeyla

Mübarek Üye · 11.102 mesaj

yihuu bu akşam fener alayı var, coşku var:):)

bi anlık çocukluğa dönüş varr ;)

yarında şivlilikkk gelsin şekerler çikolatalar :D

eyvallah hemşerim;)
bir_umut

bir_umut

deniz yıldızıyihuu bu akşam fener alayı var, coşku var:):)

bi anlık çocukluğa dönüş varr ;)

yarında şivlilikkk gelsin şekerler çikolatalar :D

eyvallah hemşerim;)

hani benim şekerim :)))
VaVeyla

VaVeyla

bir_umuthani benim şekerim :)))

sen iste yeter bea:)
ister akşam al şekerini ister yarın 24 saat hizmetteyiz hehee :P :D
bir_umut

bir_umut

deniz yıldızısen iste yeter bea:)
ister akşam al şekerini ister yarın 24 saat hizmetteyiz hehee :P :D

o zaman 24 saat hizmetten faydalanmak lazım :):)
VaVeyla

VaVeyla

bir_umuto zaman 24 saat hizmetten faydalanmak lazım :):)

karşılıklı tabi :D
bir_umut

bir_umut

deniz yıldızıkarşılıklı tabi :D

ne karşılık mı? ne karşılığı ? ya 24 saat mesajından sonrasını duyamıyorum pardon okuyamıyorum :P
ibra

ibra

Sadece bizim konyalılar :D geriniz nerde yahuu :)
İnsan beğenmez.
arzu74

arzu74

Mübarek Üye · 2.336 mesaj

:a03:arkadaşlar bizde öyle bir şey yok.ama eşimin köyünde (denizli-tavas)arefe günü yapılıyor aynı şey.köyün meydanında çocuklar sabah toplanıyor.orada hayır yapmak isteyenler bütçelerine göre şeker,çikolata,büskivi,gofret dağıtılıyor.benim büyük oğlum ve yeğenler bayılıyorlar buna.bizimkiler dışarıda olunca farklı ve güzel geliyor,köydekiler kanıksamış artık.ben de çikolata isterim ama........:)selamlar
arzu74

arzu74

Mübarek Üye · 2.336 mesaj

Şivlilik :)kelime anlamı) Hazreti Muhammed'in ana karnına düştüğü sayılan günde çocuklara dağıtılan çerez. [ Derleme Sözlüğü /KONYA c: 10 ]

merak edince tdk dan araştırdık.anlamı bu çıktı.paylaşmak istedim.selamlar
ibra

ibra

arzu74Şivlilik :)kelime anlamı) Hazreti Muhammed'in ana karnına düştüğü sayılan günde çocuklara dağıtılan çerez. [ Derleme Sözlüğü /KONYA c: 10 ]

merak edince tdk dan araştırdık.anlamı bu çıktı.paylaşmak istedim.selamlar

Bu gün 3 ayların başı dğilmiydi ..

kafam karıştı bi araştırayım

Teşekkürler :)
İnsan beğenmez.
VaVeyla

VaVeyla

bir_umutne karşılık mı? ne karşılığı ? ya 24 saat mesajından sonrasını duyamıyorum pardon okuyamıyorum :P

gel sen ben sana okuturum yorma kendini :P :D
ibra

ibra

dışarıdan çocuk sesleri geliyor :)
fener alayı yapıyorlar. ah birde ateş yakmasalar torpil patlatmasalar gerçi bizde yapardık eskiden :D

İnsan beğenmez.
Kaim

Kaim

Yasaklı Kullanıcı · ✦ Mübarek Üye · 2.197 mesaj

bütün kandilleri böyle kutlamak lazım.
Tevhid Davası

Tevhid Davası

Yasaklı Kullanıcı · ★ Kıdemli Üye · 349 mesaj

ibra, post: 1378806, member: 76690dışarıdan çocuk sesleri geliyor :)
fener alayı yapıyorlar. ah birde ateş yakmasalar torpil patlatmasalar gerçi bizde yapardık eskiden :D

irandaki zerdüşler atlar ateşten malum onların inançlarında bu var.Müslümanlara da bulaşmış malesef.
ibra

ibra

Kaim, post: 1378808, member: 76690bütün kandilleri böyle kutlamak lazım.

çikolata girdimi işin içine çocukları fetedersin dimi abi :)

Tevhid Davası, post: 1378809, member: 57410irandaki zerdüşler atlar ateşten malum onların inançlarında bu var.Müslümanlara da bulaşmış malesef.

tabi iyi birşey değil ama yapılıyor biz küçükken kamyon lastikleri yakılırdı şimdi tahta yakıyolar gene :D bidaha bidaha derken ateş yakılmaz inşaALLAH.
İnsan beğenmez.
Paylaş:

İlgili Konular

Giriş yap ve cevap yaz.