Kur'an ın İLK ve SON Ayetleri Arasındaki İlişkiler

10.672 görüntülenme · 7 yanıt

Paylaş:
hafize

hafize

Mübarek Üye · 14.020 mesaj

Kur'an ın İLK ve SON Ayetleri Arasındaki İlişkiler

Kur'an ın ilk ve son ayeti derken bugünkü dünyaca kabul edilen sıralanış şeklinden bahsediyorsak
İLK AYET , Bismillahirrahmanirrahim'dir.
Ancak bazı alimler Besmeleleri ilk ayet değil , surelerin açılışını yapan Anahtar-Ayet sayarlar...
Böyle düşünülürse
İLK AYET ,Elhamdülillahi Rabbil Alemin 'dir.
Yani '' Bütün övgüler alemlerin Rabbi olan ALLAH'a dır ''...

SON AYET ise Nas suresinin ''minel cinneti vennas''(cinlerden ve insanlardan) ayetidir.

İlk ve Son Ayeti birleştirince şununla karşılaşıyoruz : Cinlerden ve insanlardan, bütün övgüler alemlerin Rabbi olan Allah'adır...
Bu ilginç sonuç Kur'an mesajının özüdür...

BESMELELERİ İLK AYET KABUL EDERSEK ?
Bu durumda
Kur'an ın İLK HARFİ (Ba)
SON HARFİ (Sin)
Buna dayanılarak denmiştir ki , Kur'an Ba ile Sin arasındadır.
Besmelenin İLK İKİ HARFİDE Ba ve Sin 'dir...

O halde Kur'an Besmelede Özetlenmiştir...
Yani Kur'an Allah'ın esirgeyicilik ve bağışlayıcılığı olarak özetlenebilir...

Kur'an ın İLK ve SON Vahyedilen ayetleriyle ilgili ne denilebilir ?
Kur'an ın ilk vahyedilen ayetleri ALAK suresinin ilk 5 ayetidir...
"Yaratan Rabbinin adıyla oku. O, insanı 'alak'dan yarattı. Oku. Senin Rabbin en cömert olandır. O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir." (Alak, 1-5)
İkinci olarak inen ayetler KALEM Suresinin ilk ayetleridir...
"Nûn. (Ey Muhammed) Andolsun kaleme ve satır satır yazdıklarına ki, sen Rabbinin nimeti sayesinde, bir deli değilsin." (Kalem, 1)

İlk inen âyetler inananları okumaya, öğrenmeye, yazmağa ve araştırmaya çağırır ve ilim için büyük teşvik mesajı taşır.
Kur'ân'ın son inen âyeti de şudur:
"Ölmüş hayvan, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına boğazlanan, (henüz canı çıkmamış iken) kestikleriniz hariç; boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, boynuzlanarak ölmüş ve yırtıcı hayvan tarafından parçalanmış hayvanlar ile dikili taşlar üzerinde boğazlanan hayvanlar, bir de fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı. İşte bütün bunlar fısk (Allah'a itaatten kopmak)tır. Bugün kafirler dininizden (onu yok etmekten) ümitlerini kestiler. Artık onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm'ı seçtim. Kim şiddetli açlık durumunda zorda kalır, günaha meyletmeksizin (haram etlerden) yerse şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir." (Mâide, 3)

.
Uzaklık deyip dert ettiğin nedir ki sevgili Biz

YARADAN'ı görmeden sevmedik mi

Mevlana'dan

Beni Kimsenin Bilmesi Önemli Degil Rabb'im Bilsin , Yeter. Kim Ne Derse Desin

Bana

Rabb'im Kulum Desin Yeter...

Im_muslim

Im_muslim

Mübarek Üye · 3.194 mesaj

Hafize hanımefendi ALLAH razı olsun çok güzeldi. emeğinize sağlık...selametle...

İlk ve Son Ayeti birleştirince şununla karşılaşıyoruz : Cinlerden ve insanlardan, bütün övgüler alemlerin Rabbi olan Allah'adır...
Bu ilginç sonuç Kur'an mesajının özüdür..
isranurr

isranurr

Mübarek Üye · 814 mesaj

Allah Razi Olsun.hayirli Akşamlar
hafize

hafize

Im_muslim, post: 564517, member: 70751Hafize hanımefendi ALLAH razı olsun çok güzeldi. emeğinize sağlık...selametle...

Bu ilginç sonuç Kur'an mesajının özüdür..

Selamünaleyküm ben bunu birkerede radyo programında en son NAS suresin,kuranı kerimle çok büyük bağlantısı olduğunu dinlemiştim okuyunca ilgimi çekti paylaşmak istedim daha fazla içeriğini bilemiyorum katılacak arkadaşlar da açıklamalarda bulunursa sevinirim A.E.O

Mevlana'dan

Bana

hafize

hafize

Hayirli Günler Yorumlarinizi Bekliyorum

Mevlana'dan

Bana

zeynep03

zeynep03

Üye · 22 mesaj

Allah Razi Olsun Paylaşiminiz Için. <<hangi Yana Baksan Ondan Eser Var>>
zanyar

zanyar

Yeni Üye · 1 mesaj

Kur'an ın İLK ve SON Ayetleri

Kur'an ın İLK ve SON Ayetleri

sevgili kardeşim, samimiyetiniz güzel bir şey. Ama meselenin özüne gelince; Kuran'daki sure sıralaması bugünkü şekliyle Hz. Muhammed tarafından belirlenmemiştir. İnsanlar gördükleri fayda üzerine uzundan kısaya doğru sıralamışlardır. Dolayısıyla bu şekline bakarak ilk ve son ayetler arasında bağlantı kurup bir ilahi hikmet aramanın bir anlamı olmaz. Ama sureler içindeki ayet sıralaması Hz. muhammed tarafından belirlenmiştir. Yani vahiy ürünüdür. En doğrusunu yine Allah bilir.
hafize

hafize

zanyarsevgili kardeşim, samimiyetiniz güzel bir şey. Ama meselenin özüne gelince; Kuran'daki sure sıralaması bugünkü şekliyle Hz. Muhammed tarafından belirlenmemiştir. İnsanlar gördükleri fayda üzerine uzundan kısaya doğru sıralamışlardır. Dolayısıyla bu şekline bakarak ilk ve son ayetler arasında bağlantı kurup bir ilahi hikmet aramanın bir anlamı olmaz. Ama sureler içindeki ayet sıralaması Hz. muhammed tarafından belirlenmiştir. Yani vahiy ürünüdür. En doğrusunu yine Allah bilir.

EVET En doğrusunu yine Allah bilir.

Mevlana'dan

Bana

Paylaş:

◆İlgili Konular

Giriş yap ve cevap yaz.