El Veciz Tefsir'ine göre
40- “Yanında kitaptan ilmi olan biri dedi ki:”
Asaf b. Barhiy’a dır. Çünkü o Allah’ın kitaplarını okumuş biri idi.
“Sen gözünü açıp kapatmadan ben onu sana getirebilirim”
Gözünü açıp kapama gibi daha kısa bir sürede getirebilirim.
“Onu görünce” Süleyman tahtı görünce
“Yanında duruyor görünce dedi ki: Bu Rabbimin bir fazlıdır. Beni denemek içindir. fiükür mü edeyim?”
Bu nimetine “Yoksa nankörlük mü?” Bu nimete nankörlük mü? “Kim şükür ederse kendisine şükür eder”
Çünkü bunun faydası kendisine döner. Allah şükür edenlere daha fazla vereceğini belirtiyor.
“Kim de nankörlük ederse Rabbim ganidir” Onun şükrüne ihtiyacı yoktur. “Ve kerimdir” Nimetine nankörlük edene dahi ihsan eder.
Muhammed Gazali konulu tefsir'ine göre
Süleyman, kraliçeye kendisini doğrulatacak bir mucize göstermek istedi. Bunun üzerine yandaşlarına dedi ki:
"Onların bana teslim olarak gelmelerinden önce hanginiz onun tahtını bana ge¬tirebilir?" (Nemi: 38 )
Taht, Yemen'den Beytü'l-Makdis (Kudüs)'e Allah'ın kudretiyle bir anda getirili-verdi.Süleyman, olup bitenlerin azameti karşısında şöyle dedi:
"Bu Rabbimİn lütfundandir. (Lütfuna) şükür mü edeceğim yoksa nankörlük mü edeceğim diye beni sınamak istiyor. Şükreden kendisi için şükretmiş olur; nan¬körlük eden de (bilsin ki) Rabbim, onun şükrüne muhtaç değildir, çok kerem sa¬hibidir." (Nemi: 40)
Kanaatimce -bunun yorumu- maddenin ışık hızıyla enerjiye dönüşümüdür. Daha sonra madde, kraliçenin üzerinde oturduğu ilk arşa dönüşmüştür.Belkıs, hayretler içinde bakınca O'na şöyle denildi:
"Senin tahtın da böyle mi? Tıpkı o, dedi." (Nemi: 42)
Bu, O'nun aklının olgunluğuna işaret eden bir yanıttır. Sonra O, Süleyman'ın Al¬lah'ın elçisi olduğunu bildiren durumu görünce O'na iman etti ve ardından şunu dedi:
"...(Artık) Süleyman ile birlikte âlemlerin Rabbi Allah'a teslim oldum." (Nemi: 44

LinkBack URL
About LinkBacks

Mozilla Firefox ve
Internet Explorer 8 tarayıcılarında görülmüştür.

İşaretlemeler